Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś próbował instalować na naszych ustrojstwach linucha? obojętnie jaką dystrybucje. Próbowałem instalacje wg tego poradnika klik, jednak nie chciało pójść. Czy warto się w to bawić i jak z wydajnością? Prosiłbym o wypowiedzi ;)

Opublikowano
22 minuty temu, kamoO94 napisał:

Witam, czy ktoś próbował instalować na naszych ustrojstwach linucha? obojętnie jaką dystrybucje. Próbowałem instalacje wg tego poradnika klik, jednak nie chciało pójść. Czy warto się w to bawić i jak z wydajnością? Prosiłbym o wypowiedzi ;)

To nie jest instalacja Linuxa, tylko dodanie wirtualnej dystrybucji przez Linux Deploy.

Marvinka nie ruszała tego na Xiaomince, bo sensu w posiadaniu dwóch systemów nie widzi sensu, ale na swoim leciwym Samociągu S3 śmigała na KALI i Backtracku dla ich narzedzi penetracyjnych. Śmigało to całkiem szybko, swoje funkcje spełniało, więc do czegoś takiego czemu nie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie warto - chyba, że faktycznie tego potrzebujesz. Ani to interfejsem przystosowane, ani aplikacjami - jak nie wiesz co i jak to nic z tym nie zrobisz (a po poście zakładam, iż jednak nie wiesz :P).

Opublikowano

To może najpierw poczytaj jak działa WPA i AES.

Z użyciem potężnej karty graficznej (mam na myśli potwora do kopania krypto-walut) może to potrwać sekundę dla hasła "Neo12345" (słownik), albo kilka dni dla "e!013K2$k1Pzo" (brute-force).

Nawet na najszybszej komórce, co najwyżej możesz dostać się do jakieś firmowej sieci, gdzie hasła są typu "admin123", "password", "p@$$w0rd" itp itd

I to ślęcząc w zasięgu wifi, aż do następnego tzw. hand-shake'u (zazwyczaj 12 godzin).

Nie wspominając już jak trafisz na świadomego użytkownika, z hasłem typu

"iId@749m6@6879m8x34r4H*UFJHCDuKW@fCX6QnvpCxJYsRkm4vKp19dGG^vrEp"

Szyfrowaniem TKIP + AES i handshake'm co 24h.

(czyli na przykład mnie)

• Like 1
Opublikowano

Może miał na myśli WEPy? Wciąż jest wykorzystywane w firmach bo stare drukarki wi-fi inaczej się nie podłączą. Podobnie z repeaterami.

Kiedyś myślałem o kieszonkowym linuxie do którego mógłbym się podłączyć z laptopa po VNC i robić bezpieczne zakupy, ale..

• Na smartfonie pójdą tylko dystrybucje pod ARM, a tym samym odpalą się tylko programy skompilowane pod ARM.
  • Wydajność kiepska.
  • Strasznie wolny przesył obrazu.

• 2 tygodnie później...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...