Elisek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Pytanie proste w sumie. Czy wy też tak macie, że telefon po resecie ma wolne 1+ GB ramu, a po kilku dniach czyszczenie max daje wolnego okolo 850 ? Czym jest to spowodowane ?
Cichq Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tym, że jakieś pozostałości zostają w ramie. Odpal kilka, kilkanaście programów, żeby system zamknął te śmieci i teraz wyczyść ram. Jednak cały zabieg jest bez sensu, poprawi się tylko cyferka, bez korzyści dla użytkownika
Elisek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Czyli tak naprawde na MIUI na chwile obecna jest jakis sens miec 3GB bo w sumie przed zakupem rozwazalem RMN3 z 3GB, ale wychodzi na to ze zadnej roznicy nie robi obecnie czy sie myle ?
d3tr0 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Na RN3 z 3gb zostaje ci połowa, na RN2 z 2gb też połowa ciekawe jak będzie 6gb czy miui też zje połowę a możliwe że tak, kiedyś Windows był takim systemem ile mu nie dałeś i tak brał sobie z zapasem.
mtmwielgosz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ja zauważyłem ciekawostkę na moim mi3. Kiedyś się wkurzyłem na Chroma i odinstalowałem go, zainstalowałem kilka alternatyw. Wtedy kiedy nie wyczyścilem RAM było zawsze wolne średnio 1.1/2 GB, a przed odinstalowaniem i po zainstalowaniu (w alternatywnych dalej mi czegoś brakowało) po wyczyszczeniu mamy max 800 MB. Wygląda na to ze Chrome jakoś magicznie działa cały czas w tle i żre RAM. Nic dziwnego patrząc na jego łakomstwo na innych platformach... Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
galakty Opublikowano 1 Stycznia 2016 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Chrome niezależnie od platformy zawsze żre RAM. Nie bez powodu robią memy z nim
Nezumi Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ah... Xiaomi powinna zakryć wszelkie informacje dotyczące wolnego RAMu, bo to się już nudne robi... Ram jest po to, aby go używać, a nie po to, aby patrzeć ile to się ma wolnego... Masz 500mb wolnego ramu? OK, masz 50mb, też OK! Ważne, aby telefon działał płynnie... Zamykam bo temat totalnie bez sensu.
Acid Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Dnia 31.12.2015o18:36, d3tr0 napisał: Na RN3 z 3gb zostaje ci połowa, na RN2 z 2gb też połowa ciekawe jak będzie 6gb czy miui też zje połowę a możliwe że tak, kiedyś Windows był takim systemem ile mu nie dałeś i tak brał sobie z zapasem. A na MI4c 3GB też zostaje nawet mniej niż połowa. I tu akurat wychodzi 64-bitowa architektura gdzie system działa też w trybie 32-bit - stąd większe zapotrzebowanie na pamięć. Co jednak nic nie zmienia bo zajętość pamięci RAM nie ma wpływu na wydajność w MIUI.
Rekomendowane odpowiedzi