advcron Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Mam pytanie Chciałem wgrać MIUIPolska.(System mam po Polsku) Wchodzę do aplikacji Aktualizacje-Uruchom w recovery i uruchoamia mi się MiRecovery ver 2.0.1 Przez, co aktualizacja kończy się błędem, o błędnym kluczu. Wgrana wersja MiUi : Ustawienia > Informacje o telefonie > Wersja MIUI: Wersja MIUI 77.0.4.0 (LXKCNCI)(stabilna) Co ciekawe Ustawienia->Rozmiar tekstu->Na górze w Podglądzie rozmiaru jest napisane MIUIPolska Czy może być tak iż sprzedawca wgrał miui z xiaomi.eu, po czym usunął Recovery TWRP? Czyba, że Rom z xiaomi.eu nie potrzebuje Recovery TWRP. Co w takim razie zrobić? Czy wgrać Flashify oraz twrp_Mi4c_2.8.1.img, a później MIUIPolska, czy zaczynać od "chiński rom dev" Link to comment Share on other sites More sharing options...
1abc Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Tutaj masz poradnik jak wgrać krok po kroku https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 22, 2015 Author Share Posted October 22, 2015 (edited) Wiem już go nie raz czytałem. Tylko chodzi mi o to: "Czy wgrać Flashify oraz twrp_Mi4c_2.8.1.img, a później MIUIPolska, czy zaczynać od "chiński rom dev" w systuacji jak już mam w języku polskim miui (najprawdopodobniej z xiaomi.eu). Zresztą po co się wogóle wgrywa ten chiński rom dev ? Edited October 22, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 MIUIPolska bazuje na wersjach dev więc chiński dev jest zalecany na podkładkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 22, 2015 Author Share Posted October 22, 2015 (edited) A jeśli w aplikacji security-permission nie mam opcji ROOT to zapewne nie mam wygranego chińskiego rom dev ? Edited October 22, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Musisz mieć root by użyć flashify . Także sam sobie odpowiedz. Chyba że umiesz wgrać recovery przez Fastboot bo też tak można... (choć instrukcja o tym nie wspomina). Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 No właśnie w stable nie ma roota i jest lipa przy aktualizacji. Skleroza Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) 1. Czyli reasumiując. Postępuję zgodnie z instrukcją Instalacja MIUI (Android 5) • MIUI Polska,, wykonając wszystko po kolei od romu chińskiego po MIUIPolska. 2. Tak na marginesie jeśli: No właśnie w stable nie ma roota To jak został wgrany rom xiaomi.eu (czyżby te romy korzystały z oficjalnego klucza od xiaomi) ? Edited October 23, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Stable xiaomi.eu nie ma roota i to co innego i nie ma związku z instrukcją. Root nie ma też związku z kluczem. Eh... Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) Bezpośrednio nie ma, ale do instalacji TWRP trzeba mieć roota i po to pobieramy i instalujemy chiński dev. Chyba, że to dotyczy jedynie MiNote PRO? Ja czytając instrukcję przyjąłem, że dotyczy wszystkich z poradnika mimo że pisze tylko w jednej linijce. I chyba gdzieś pisałeś, że tak też jest z Mi4c tuz przed wydaniem pierwszego ROMu. Edited October 23, 2015 by preston2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domar Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Cześć Wszystkim! Takie krókie pytanie jeszcze: Czyli jeśli mam wersję Stable xiaomi.eu (która nie ma root'a) to nie dam rady zaktualizować oprogramowania do wersji MIUIPolska korzystając z Metody 1 (zgodnie z instrukcją instalacji/aktualizacji)? Próbowałem zmienić Metodą 1 na MIUIPolska ale beskutecznie, Postępuję zgodnie z instrukcją, wskazuję plik, telefon się restartuje i pojawia się MI_Recovery 2.0.1, jest paskę postępu jednak na końcu pojawia się "Install update.zip failed!" "update.zip signature veryfication failed." I mogę tylko wrócić do menu MI_Recovery. Sorrki, jeśli głupie pytanie, ale w instrukcji dla m.in. mojego modelu (MI4C) jest zdanie :Jeśli w naszym telefonie zakupionym od pośredników (np. ibuygou) mamy już system multilanguage (xiaomi.eu) lub miuipolska to nie musimy nic robić, prócz aktualizacji systemu opisanej tu." Także myślałem, że pójdzie najłatwiejszą metodą 1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Oj nie przeczytałeś uważnie instrukcji. Nie denerwuj Acida. W instrukcji którą przytoczyłeś tak pisze, ale zauważ, że nie masz TWRP bez którego nie zainstalujesz MIUIPolska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) @Domar ja mam to samo, tez próbowałem to co Ty. Stąd właśnie moje pytania, gdyż jak widze jest pare nieścisłości. @Acid lub @preston2009 prosze jakbyś mógł odpowiedzieć: "Czy w naszym wypadku nalezy postępowac zgodnie z instrukcją Instalacja MIUI (Android 5) • MIUI Polska,, wykonając wszystko po kolei od romu chińskiego po MIUIPolska." (Wystarczy tak lub nie) Poandto proszę powiedz czy ,mój tok rozumowania jest dobry: 1. Wgranie chinskiego romu dev generalnie potrzebne jest tylko po to aby uzyskać ROOT w telefonie. Gdyż bez ROOT nie zrobimy kroków opisanych poniżej. 2. Wgranie flashify (i uzyskaniu przez tą aplikację uprawnień ROOT) jest po to aby wgrać recovery TWRP. 3. Recovery TWRP jest to zmodyfikowana wersja MIRecovery, która nie weryfikuje klucza xiami, dlatego możemy wgrać MIUIPolska. Edited October 23, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domar Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Oj nie przeczytałeś uważnie instrukcji. Nie denerwuj Acida. W instrukcji którą przytoczyłeś tak pisze, ale zauważ, że nie masz TWRP bez którego nie zainstalujesz MIUIPolska. Nie mam zamiaru nikogo denerować. Jestem bardzo wdzięczny, że w ogóle ktoś pisze takie instrukcje i chce w ten sposób pomóc innym! Ale czytam je w kółku przez kilka dni i ciągle rozumiem tak samo... całkiem możliwe, że źle rozumiem. Jednak jak widzę, że nie tylko ja mam z tym problem, to może mi sugerować, że instrukcja jest niejasne. Pewnie gdybym wgrał wiele takich softów to byłoby już wszystko oczywiste, ale przy pierwszym razie jak widać tak nie jest. Oczywiście nie oczekuję, że ktoś będzie prowadził mnie za rękę. Najwyżej pozostanę przy wersji którą mam, ponieważ działa ok. Aczkolwiek wolałbym wspierać polskich speców od IT! Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) Ja też nie wgrywam raz na miesiąc oprogramowania od 0. Najwyżej raz na 6mies. @Advcron, @Domar Jedyną nieścisłością jest posiadanie MiRecovery z MIUI multi. Co jest nietypowe. Tak zrozumiałem z waszych tekstów. Jak nie macie TWRP to moim zdaniem jesteście zmuszeni trzymać się poradnika https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/, aby móc potem aktualizować do MIUIPolska i innych nowszych wersji MIUI posiadających język polski. Ja z pudełka miałem języki en/cn i MiRecovery. Po robieniu jak w poradniku mam zainstalowane bez problemów MIUIPolska i TWRP jako recovery. Edited October 23, 2015 by preston2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) Po robieniu jak w poradniku mam zainstalowane bez problemów MIUIPolska i TWRP jako recovery. @Preston2009 a TWRP recovery możesz teraz uruchomić poprzez Power+Volume czy jakoś inaczej je uruchamiasz? Edited October 23, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domar Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) Dzięki za informację. To może faktycznie trzeba polecieć z tej instrukcji o której piszesz.. Widziałem ją, ale nie stosowałem się do niej poniważ jest tam akapit: Instrukcja instalacji ma zastosowanie dla poniższych modeli Xiaomi TYLKO w przypadku gdy posiadamy telefon pochodzący prosto od Xiaomi z fabrycznym systemem MIUI w wersji chińsko-angielskiej lub Global. Jeśli w naszym telefonie zakupionym od pośredników (np. ibuygou) mamy już system multilanguage (xiaomi.eu) lub miuipolska to nie musimy nic robić, prócz aktualizacji systemu opisanej tu. Ja nie mam telefonu prosto z Chin, kupiłem w polecanym na stornie miuipolska.pl sklepie Królik24. Mam też system multilangugage (xiaomi.eu), ponieważ mogłem wybrać jeden z wielu języków. Także zgodnie z powyższym akapitem przeszedłem do tej drugiej instrukcji (http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/). Tam próbowałem metody 1 i nie zadziałało. Oto i cała sprawa. Edited October 23, 2015 by Domar Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 @Preston2009 a TWRP recovery możesz teraz uruchomić poprzez Power+Volume czy jakoś inaczej je uruchamiasz? Właściwie to go nie uruchamiam go inaczej niż przez aplikację Aktualizacje > "3kropki po prawej" > Zainstaluj aktualizację z pliku ZIP. Ew przez Uruchom w recovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Bezpośrednio nie ma, ale do instalacji TWRP trzeba mieć roota i po to pobieramy i instalujemy chiński dev. Chyba, że to dotyczy jedynie MiNote PRO? Ja czytając instrukcję przyjąłem, że dotyczy wszystkich z poradnika mimo że pisze tylko w jednej linijce. I chyba gdzieś pisałeś, że tak też jest z Mi4c tuz przed wydaniem pierwszego ROMu. Tak tak. Ja nawiązywałem do zdania gdzie masz zainstalowane xiaomi.eu Stable (bez root) i pytanie czy w takim razie ten rom ma klucz Xiaomi i działa bez TWRP. No właśnie nie bo można nie mieć root a nadal potrzebować TWRP bo root z tym się nie wiąże bezpośrednio. Wymagany jest jedynie do działania flashify. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) @preston2009,@Acid - Bardzo dziękuję za pomoc. No nic będziemy próbować. Edited October 23, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Dzięki za informację. To może faktycznie trzeba polecieć z tej instrukcji o której piszesz.. Widziałem ją, ale nie stosowałem się do niej poniważ jest tam akapit: Ja nie mam telefonu prosto z Chin, kupiłem w polecanym na stornie miuipolska.pl sklepie Królik24. Mam też system multilangugage (xiaomi.eu), ponieważ mogłem wybrać jeden z wielu języków. Także zgodnie z powyższym akapitem przeszedłem do tej drugiej instrukcji (http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/). Tam próbowałem metody 1 i nie zadziałało. Oto i cała sprawa. Mogli wgrać MiRecovery potem. Tak czy inaczej sam widzisz jaki masz stan więc dla mnie dalsze postępowanie jest oczywiste i dziwię się, że jest tyle pytań. Musisz mieć TWRP by instalować romy MIUIPolska. Więc zrób tak by to TWRP mieć. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domar Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) Dzięki Panowie za pomoc! Wiem, że dla Was to bardziej oczywiste wszystko. Natomiast teraz pewnie będę próbował. Edited October 23, 2015 by Domar Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) Zrobiłem wedle intrukcji Instalacja MIUI (Android 5) • MIUI Polska krok po kroku. Jedynie dłużej wisiał po wipe na logo MIUIPolska, ale ktoś też już o tym pisał, więc poczekałem cierpliwie i wszystko działa jak należy. Faktycznie nie ma porównia między MIUIPolska, a tym z xiaomi.eu. Nasi developerzy spisali się znakomicie Jeszcze raz wszystkim bardzo dziekuję. Edited October 23, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Zrobiłem wedle intrukcji Instalacja MIUI (Android 5) • MIUI Polska krok po kroku. Jedynie dłużej wisiał po wipe na logo MIUIPolska, ale ktoś też już o tym pisał, więc poczekałem cierpliwie i wszystko działa jak należy. Faktycznie nie ma porównia między MIUIPolska, a tym z xiaomi.eu. Nasi developerzy spisali się znakomicie Jeszcze raz wszystkim bardzo dziekuję. Cześć. Czy mógłbyś opisać kilka plusów, bo już kilka dni zastanawiam się nad przejściem i szukam motywacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 24, 2015 Author Share Posted October 24, 2015 (edited) Rom z xiaomi.eu nie jest do końca spolszczony, zawiera dużo jak dla mnie zbędnych aplikacji. Aplikacja sms ucinała mi litery z pierwszego wiersza. Standardowa klawiatura jakoś mi nie leżała.Telefon na MIUIPolska szybciej pracuje i wydaje mi się, że i bateria dłużej trzyma. Nie ma też powyższych problemów. Edited October 24, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyBB Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 ROM z xiaomi.eu jest do końca spolszczony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 MIUIPolska ma dodatkowo aplikację MiFit i to jest chyba jedyna różnica jeśli chodzi o aplikacje.Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 No tak.Dzięki za podpowiedzi. Jak kupowałem Mi to byłem zdecydowany na miuipl, ale iBuygou wysyła z eu i tak się na nim "zasiedziałem".Szkoda mi tylko aplikacji po wipe.PozdrWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrimDemon Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Miałem identyczną sytuację z dziwnym pseudo polskim i pseudo stabilnym ROMem. Dzięki poradom z tego wątku jestem szczęśliwym posiadaczem MIUIPolska. Dzięki wszystkim czujnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 (edited) No tak.Dzięki za podpowiedzi. Jak kupowałem Mi to byłem zdecydowany na miuipl, ale iBuygou wysyła z eu i tak się na nim "zasiedziałem".Szkoda mi tylko aplikacji po wipe.PozdrWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu TapatalkaZawsze mogłeś zrobić kopię, zgrać na kompa i po wipe przywrócić Edited October 25, 2015 by preston2009 formatowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Zawsze mogłeś zrobić kopię, zgrać na kompa i po wipe przywrócić No tak. Ale nie było tego tak dużo .Już jestem po zabiegu. Pocieszyłem się widgetem zegar+pogoda, chociaż z błędem (ciemne tło pod zegarem na ekranie blokady), ale po zmianie motywu już nie mogę wrócić do tego .Uczę się dopiero miui.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Jeśli chcesz inny motyw blokady, a nie cały motyw to jest sposób. Dzięki Acidowi i jeszcze komuś (skleroza) jest obejście klikając na ludka po lewej na górze w aplikacji motywy. Tam masz "Własne" i zmieniasz pojedyńcze elementy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Jeśli chcesz inny motyw blokady, a nie cały motyw to jest sposób. Dzięki Acidowi i jeszcze komuś (skleroza) jest obejście klikając na ludka po lewej na górze w aplikacji motywy. Tam masz "Własne" i zmieniasz pojedyńcze elementy.Czad Dzięki, teraz super. Pobawię się jeszcze i będzie "po mojemu".PozdrWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Jeszcze jedna sprawa.Po instalacji miałem na pulpicie widżet zegar+pogoda, teraz też jest, ale tamten był szerszy i jak się klikało w pogodę to otwierały się informacje accuweathera.Czy da się go gdzieś znaleźć czy muszę przeinstalować system?DziękiWysłane z Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Szczypnij ekran w miejscu gdzie jest widget zegara i wtedy koło niego pojawi się ikonka po prawej na górze. Tam będziesz miał pobrane z motywami zegary i przegląd tych online. Tylko pamiętaj, że te online pobierają się wraz z całym motywem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts