PurpleHaze Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Najpierw w temacie, pozniej troche obok... Gdyby ktos z was zauwazyl, czy tez znalazl na sprzedaz czarny Mi4 3gb/16gb nowke sztuke prosze o kontakt. W sumie niewiele ten kontakt mi pomoze, ale bede +/- wiedzial co sie stalo z telefonem. Telefon zakupiony na poczatku wrzesnia u burizy, mial wyladowac w moich rekach w zeszly czwartek 1.10. Nie wyladowal. tl;dr: Ktos/cos wyjelo telefon ze skrzynki pocztowej, wiec mialem miec nowy telefon a mam wkur... Cala historia po krotce, listonosz ma w zwyczaju (a raczej mial) zostawiac paczki z ali i inne w skrzynce na listy. Mieszkam w bloku, skrzynki sa z bieda stali zrobione, odgiac drzwiczki i wsadzic nawet wieksza paczke to nie problem. Przypominam ze listonosze nie maja kluczykow do euro skrzynek. No i tym razem trafilo sie wsadzil do skrzynki paczke z telefonem. Nie pytajcie jak, bo paczka miala wymiary Kartki a4 o grubosci ponad 10cm, ale wsadzil. Siedze i czekam jak na szpilkach na telefon, wer Warszawa bez cla, zacieram rece, w oczekiwaniu na czarne Mi4 3/16 kupione sporym szczesciem, jednka kilku sztuk. Wchodze na tracking "paczka odebrana" w domu przez caly dzien _ktos_ byl, w skrzynce ani awiza, listonosza tez nie bylo. No to pomykam na poczte, listonosz juz sie rozliczyl, wszsytkie paczki doreczone, nic nie ma na moje nazwisko. WTF?!? Zostawilem namiary na siebie kierowniczce, ludzac sie ze listonosz nie chcial miec niedoreczonej paczki i przyniesie nazajutrz. Mhm... rano telefon od listonosza, ale ja zostawilem paczke w skrzynce na listy. Pytam jak, bo po pierwsze to list polecony, po drugie zeby wsadzic paczke do skrzynki trzeba ja fizycznie wyrwac z zawiasow, bo przez szczeline wrzutni nie wejdzie. Listonosz jeszcze dopytuje, mowi ze nigdy nie bylo problemow z paczkami a tu teraz taka akcja. Pierwsza paczka z chin warta wiecej niz 50zl i od razu taka akcja. Chcac niechcac trzeba przyznac, ze ktos paczke ukradl. Listonosz twierdzi ze dzwonil do drzwi, ja mam zeznania rodziny ktorej malo nie rozszarpalem w nerwach ze non-stop ktos w mieszkaniu przebywal. W skrocie, po telefonie od listonosza i moim na poczte, okazuje sie ze listonosz moze miec baaardzo mocno przekichane. Kontrola na poczcie z gory, dyscyplinarka dla niego, albo i gorzej. Ktorka pilka ze strony listonosza, zwroci wszelkie koszta, byleby nie skladac kompletnej skargi na poczcie, z wyszczegolnieniem co i jak. Przystalem na to, bo raz ze szkoda mi sie goscia zrobilo (tak wiem zrobil zle, kazdy popelnia bledy, spieszyl sie czy cokolwiek), dwa uzeranie sie z poczta to jest tragedia, trzy nie chcialem odbierac nikomu pracy, zdarzylo sie - bywa. Odzyskalem pieniadze. Tu chcialbym podziekowac burizie za kontakt, chec pomocy, blyskawiczne odpowiedzi i porady co zrobic. Wracajac do tematu forum. Ktos gdzies teraz we Wroclawiu, lub okolicach cieszy sie z nowego Mi4 w rzadko spotykanej wersji. Moja prosba o zwrocenie uwagi na ten konkretny model telefonu, ma czysto hobbystyczne zaciecie. Prawnie nie jestem w stanie nikomu nic udowodnic, nie bylo zgloszenia przestepstwa, wiec de facto nie bylo kradziezy. A jesli tego nie bylo, to chociazbym znalazl ten telefon 50m od domu w lombardzie, nie jestem w stanie nic zrobic, ani udowodnic. Jesli ktos nabedzie taki telefon, o niech wie ze u burizy gwarancja leci p.s. Jesli post pojawil sie w zlym dziale prosilbym o przeniesienie, tak zeby byl jakis slad i nauczka dla tych ktorzy przymykaja oko na listonosza zostawiajacego polecone w skrzynce. Co przez pare dni mialem nerwa to moje - nie polecam. Edytowane 5 Października 2015 przez PurpleHaze
loader77 Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Niezla akcja... Czekam na swojego Mi4c i mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze. Tez kupiony u Xona
sunkist Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 nie zazdroszczę,sam mam podobny problem tzn zgubiłem/zostawiłem na bankomacie taki sam powiem tak powinieneś mieć nr imei , jak zgłosisz na policje ,namierzą telefon bardzo szybko ,tylko musisz ich zmusić aby przyjęli zgłoszenie, u mnie jest problem taki że jest zablokowany hasłem i pewnie nikt nie potrafi wgrać na nowo oprogramowania aby uruchomić telefon,i pewnie leży gdzieś albo poszedł na części . Powiedz mi listonosza masz że tak powiem zaufanego ?? bo nasuwa mi się pewna myśl, czy jest możliwe aby otwarł tą skrzynką ?? robił tak wcześniej ??
Eru Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Nie ma IMEI bo skąd jak paczka nawet do niego nie dotarła Tapnięte z Mi Note
PurpleHaze Opublikowano 5 Października 2015 Autor Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) IMEI ma buriza, nawet mu nie trulem d*py o to, bo po co? Policja moze zabawic sie z numerami (aczkolwiek nie wiem czy w ogole), jesli popelniono przestepstwo. A jakie popelniono? Mi nikt nic nie ukradl. Listonoszowi tez nie. Nie ma poszkodowanego, wiec oficjalnie nie ma sprawy. Edytowane 5 Października 2015 przez PurpleHaze
Nezumi Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Przygody... Troszku może "obok" tematu, ale miałem taką samą sytuacje... Tyle, że na moje szczęście z paczką herbat (co prawda dobrych herbat i w dość dużej ilość), ale cena nie przekraczała ~80zł, w sumie nawet wiem kto podwędził, ale za rękę nie złapałem to trudno, obszedłem się smakiem, ale listonosz również podpisał sobie "odbiór" paczki, wrzucił za płot i pojechał.
sunkist Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 czyli listonosz oddał Ci kasę , to tak w sumie sprawy nie ma, bo kto by miał składać doniesienie .
Addamas Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Jestem zaskoczony, że Twój listonosz wsadził Ci paczkę do skrzynki - mój w 90% przypadków zostawia awizo. Obawiam się, że nie da się już odzyskać tego telefonu. Gdyby miał w sobie kartę SIM i znałbyś numer IMEI to mógłbyś zgłosić sprawę na Policję. Mam z tym pewne doświadczenie, bo jeszcze w gimnazjum "kolega" w szatni skroił mi telefon. Zgłosiłem na Policję, wiadomo przesłuchanie bla bla bla, spisali numerki i sprawa sobie trwała. Ponieważ telefon miał już wykonane wcześniej połączenia i miałem do niego pudełko (lub inny dowód zakupu) mundurowi znaleźli go... 2 tygodnie później. Poniekąd też dlatego, ze delikwent miał już kilka telefonów na sumieniu. Debil bo inaczej nazwać tego nie mogę, używał tego telefonu w gimnazjum skąd też został przez Policję zgarnięty. Wiadomo, telefon miał zmienioną kartę SIM, ale wystarczył fakt, że telefon był włączony i podłączony do jakiejkolwiek sieci. Pamiętam, że na telefonie było kilka filmików, zdjęć jego i jego okolic... bez komentarza A to był telefon starszej generacji. Jak teraz można inwigilować używając smartfonów nie chcę nawet wiedzieć Edytowane 5 Października 2015 przez Addamas
WTFaydh Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Coś pechowe te czarne Mi4 3/16, było ich 10sztuk na ostatniej aukcji z czego twój skradziony a mój najprawdopodobnie będzie musiał wracać na gwarancję z powodu wadliwego WiFi.
sunkist Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Coś pechowe te czarne Mi4 3/16, było ich 10sztuk na ostatniej aukcji z czego twój skradziony a mój najprawdopodobnie będzie musiał wracać na gwarancję z powodu wadliwego WiFi. ale będziesz go miał ,ja już się pogodziłem, z faktem że go nie odzyskam na szczęście lub może nie szczęście był zablokowany.
sunkist Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 dokładnie 5 lat za podrobiony podpis plus kradzież , miałby nie wesoło ,wcale się nie dziwie że szybko oddał kasę za pozamiatanie sprawy pod dywan .
korc Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Mój listonosz odwrotnie, nie chce mu się nosić żadnych większych listów i awizo wpisuje jeszcze na poczcie, potem udaje że nikogo nie zastał. Mi 4W / Tapatalk 1
Eru Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Mój listonosz odwrotnie, nie chce mu się nosić żadnych większych listów i awizo wpisuje jeszcze na poczcie, potem udaje że nikogo nie zastał. Mi 4W / Tapatalk Mój miał podobnie, ale "kilka" niezadowolonych z tego typu praktyki ludzi zgłosiło i już nosi
preston2009 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Ja wysyłam takie paczki do firmy. Nie wiedzą czy paczka firmowa czy prywatna (bardziej zawracają uwagę na taką ). Jak ma miejsce w teczce to przyniesie, a jak nie to 300m i mogę osobiście odebrać na PP. Edytowane 6 Października 2015 przez preston2009
Urkeith Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Hmm, ja ze swoim listnoszem jestem na per 'złamasie'.Wyjątkowo nieprzyjemny jegomosc ale paczki nosi bo go nie lubie i wie, ze go sprzedam za nienoszenie
kulig007 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 U mnie na szczęście na kwadracie jest ok. Od jakiegoś czasu listonoszka ładnie wręcza przesyłki, tak samo koleś od paczek. Nawet czasami z sąsiadem nawzajem sobie paczki odbieramy, żeby nie ganiać po oddziałach poczty. Ale za to wkur***ją mnie kurierzy. Bo gdy tylko przesyłka jest pobraniowa, to zawsze zaokrąglają sobie kwotę do góry, gdy do ''okrągłości" brakuje 1 zł. Już nie chodzi mi o ciężkie paczki, gdzie czasami muszą rzeczywiście targać na górę... Ale małe przesyłki, o wadze do 2 kg. Zawsze jest ładnie informacja telefoniczna / słowna, przesyłka pobraniowa 280 zł. A ja kur.... kupiłem to coś za 279 zł, NIE 280! Nie chcę strugać dziada i skąpca, ale chodzi o sam fakt ich podejścia. Mi4 / sMIUI / Tapatalk
preston2009 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 I dlatego ostatnio wolę PP. Kurierzy nie dbają o paczki, czas średni i przeważnie nie mają drobnych.
Nezumi Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 I dlatego ostatnio wolę PP. Kurierzy nie dbają o paczki, czas średni i przeważnie nie mają drobnych. A tam bredzicie . Zawsze zamawiam kurierem, nigdy mi kurier jeszcze na "odcisk" nie nadepnął, co innego poczta... Dość często zamawiam paczki właśnie firmami kurierskimi, zawsze dzwonią, no chyba, ze to "kurier" poczty, ten ma w D, czy ktoś jest w domu, czy nie, wrzuca awizo i leci sobie dalej. Chociaż u mnie może jest tyle lepiej, że staram się zamawiać tylko tymi firmami kurierskimi, które znam GLS/UPS mogę śmiało polecić, zawsze dzwonią i bardzo łatwo z nimi coś załatwić .
preston2009 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Aktualnie czy jest lepiej z kurierami w mojej okolicy to nie wiem bo od około 6-8 miesięcy nie mam od nich paczek. Wiadomo, że z kurierem lepiej się dogadać choć u mnie panowie z PP też do mnie dzwonią jak mnie nie ma. Edytowane 6 Października 2015 przez preston2009
ZduneX25 Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 Ja wolę pocztę, z listonoszem codziennie mijamy się na trasie, zawsze jak coś zamawiam to mu migam i odbieram elegancko rano, a jak się nie spotkamy to zawsze trąbi pod domem aż ktoś wyjdzie nieraz już obskoczył pobliskie domy i wracając trąbił jeszcze raz u mnie. Kurierzy to słabo, szczególnie dpd, nie wiem czemu tak często trafia mi odbierać paczki właśnie od dpd, ale zawsze się wkurzam jak widzę w trackingu ustalono nowy termin dostawy, bo paniczowi za ciężko zajechać.. Ostatnia paczka od dpd szła 4 dni z odległości 170km.
korc Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 I właśnie z uwagi na wszystko powyższe gdy tylko mogę biorę paczkomat. Podejdę sobie o dowolnej godzinie i elegancko odbiorę lub nadam bez oglądania się na humory lub czas pracy kogokolwiek. Już nie pamiętam kiedy udało mi się normalnie odebrać paczkę od kuriera, zawsze muszę do nich wydzwaniać się umawiać gdzieś na mieście bo w godzinach ich pracy u mnie w domu nie ma nikogo. Paczkomaty żądzą
Nezumi Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 I właśnie z uwagi na wszystko powyższe gdy tylko mogę biorę paczkomat. Podejdę sobie o dowolnej godzinie i elegancko odbiorę lub nadam bez oglądania się na humory lub czas pracy kogokolwiek. Już nie pamiętam kiedy udało mi się normalnie odebrać paczkę od kuriera, zawsze muszę do nich wydzwaniać się umawiać gdzieś na mieście bo w godzinach ich pracy u mnie w domu nie ma nikogo. Paczkomaty żądzą Do najbliższego paczkomatu mam jakieś ~35km xD Czekam aż postawią jakiś w okolicy, a mają z tego co wiem, to wtedy kurierzy i poczta pójdą w odstawkę
sunkist Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dnia 5.10.2015o17:55, PurpleHaze napisał: W skrocie, po telefonie od listonosza i moim na poczte, okazuje sie ze listonosz moze miec baaardzo mocno przekichane. Kontrola na poczcie z gory, dyscyplinarka dla niego, albo i gorzej. Ktorka pilka ze strony listonosza, zwroci wszelkie koszta, byleby nie skladac kompletnej skargi na poczcie, z wyszczegolnieniem co i jak. Przystalem na to, bo raz ze szkoda mi sie goscia zrobilo (tak wiem zrobil zle, kazdy popelnia bledy, spieszyl sie czy cokolwiek), dwa uzeranie sie z poczta to jest tragedia, trzy nie chcialem odbierac nikomu pracy, zdarzylo sie - bywa. Odzyskalem pieniadze. Jak już wcześniej pisałem zgubiłem telefon, zgłosiłem ten fakt na policji, dziś odzyskałem go z powrotem, długo to trwało bo nie codziennie znajduje się taki telefon ,i jak tu wgrać na nowo w takim system ,swoją drogą ciekaw jestem czy nie rejestrował się na tym forum aby to zrobić.Teraz mu grozi do roku paki. Zacytowałem ten właśnie fragment, wiem że to Ciebie już nie obchodzi ,ale skoro Ci żal się zrobiło listonosza a on zapłacił Ci za telefon, to w takim wypadku nabył do niego prawo , moja sugestia zdobyć imei dać mu niech idzie na policje, jeżeli ktoś w granicach go używa Szengen to odzyskanie telefonu jest niemalże natychmiastowe.
Rekomendowane odpowiedzi