Skocz do zawartości

POCO X5 Pro/Redmi Note 12 Pro Speed - HyperOS 2 by Xiaomi.eu - OS2.0.14.0.UMSCNXM - Android 14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS2.0.14.0.UMSCNXM dla telefonu POCO X5 Pro/Redmi Note 12 Pro Speed (nazwa kodowa redwood).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_REDWOOD_OS2.0.14.0.UMSCNXM_14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wypcio napisał(a):

Nowa funkcja dodana która służy do szybszego uszkodzenia pamięci wbudowanej

A w jaki sposób to dziadostwo wyłączyć ?

Opublikowano

Brak możliwości wyłączenia tego . Miałem włączone powiadomienia z panelu sterowania dla tego zauważyłem.
Defragmentacja pamięci dobra jest dla dysków talerzowych. A nie dla półprzewodników mnie osobiście zaskoczyła taka opcja.

Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Kacper Skrzypek znasz może jakiś sposób na wyłączenie w HyperOS defragmentacji pamięci wewnętrznej ?

Codzienne dodatkowe akcje r/w z pewnością przyspieszą degradację komórek pamięci w chipach.

Opublikowano
3 minuty temu, Licht napisał(a):

@Kacper Skrzypek znasz może jakiś sposób na wyłączenie w HyperOS defragmentacji pamięci wewnętrznej ?

Codzienne dodatkowe akcje r/w z pewnością przyspieszą degradację komórek pamięci w chipach.

mnie np. ciekawi jaki jest limit tych zapisów ... czyli coś podobnego jak podają przy dyskach SSD ... z drugiej strony to parametr trochę pod kątem gwarancji ... po przekroczeniu tego limitu też powinno wszystko działać ... tylko jak długo jeszcze to już inna kwestia 🙃 kiedyś chyba nie było tej opcji defragmentacji (przynajmniej widocznej ... no i i ile dobrze pamiętam ...) a teraz też to zauważyłem ... 

Opublikowano
56 minut temu, Master napisał(a):

mnie np. ciekawi jaki jest limit tych zapisów ... czyli coś podobnego jak podają przy dyskach SSD ... z drugiej strony to parametr trochę pod kątem gwarancji ... po przekroczeniu tego limitu też powinno wszystko działać ... tylko jak długo jeszcze to już inna kwestia 🙃 kiedyś chyba nie było tej opcji defragmentacji (przynajmniej widocznej ... no i i ile dobrze pamiętam ...) a teraz też to zauważyłem ... 

Użytkowników telefonów korporacje w ogóle traktują dosyć protekcjonalnie, zakładając z góry, że to sprawa producenta jakiego typu kości pamięci zastosował przy budowie poszczególnych urządzeń.

A jest zasadnicza różnica pomiędzy żywotnością komórek kości wykonanych w różnych technologiach i to o całe rzędy wielkości.

Opublikowano
15 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie.

Na szczęście nie zablokowałem jeszcze bootloadera, zatem jest jakaś szansa na wyłączenie tego, czym na siłę obdarowali nas twórcy HyperOS.

Opublikowano
Jest proste rowazinaie tego przesiadaka na rom na bazie aosp/linge są już 2 Romy na android 16 Evolution x i Infinity.

Opublikowano
4 minuty temu, wypcio napisał(a):

Jest proste rowazinaie tego przesiadaka na rom na bazie aosp/linge są już 2 Romy na android 16 Evolution x i Infinity.

To byłoby trochę tak, jakby strzelać z armaty do much. :-)

Niby można się obrażać na HyperOS, niemniej chyba zgrabniej poszukać konwencjonalnego rozwiązania, a kompilacje lineage zostawić sobie na czas po ustaniu wsparcia dla posiadanych urządzeń.

Opublikowano

Jeśli będziesz miał zamiar przenosić na coś na bazie linge polecam Projekt Infinity ponieważ jeden z głównych twórców romu posiada poco X5 Pro robi solidnie ROM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wina leży po stronie hayperos 2 źle pokazuje taktowanie CPU Fkm na aosp itd żadnych problemów nie ma

Można to coś bezpiecznie wyłączyć??9c190adc27ead0a18cf3236cc0a8b546.jpg

Opublikowano
W dniu 2.08.2025 o 13:09, wypcio napisał(a):

Wina leży po stronie hayperos 2 źle pokazuje taktowanie CPU Fkm na aosp itd żadnych problemów nie ma

Można to coś bezpiecznie wyłączyć??9c190adc27ead0a18cf3236cc0a8b546.jpg

Pewnie że można.A tak ciekawy jestem,co daje te hyperai na PocoX5pro?bawiłem się trochę i baaaardzo jest okrojone te Ai na PoCo a jak już wychodzi to mizerne efekty(edycja zdjęć?)

Opublikowano
5 godzin temu, marcsl napisał(a):

Pewnie że można.A tak ciekawy jestem,co daje te hyperai na PocoX5pro?bawiłem się trochę i baaaardzo jest okrojone te Ai na PoCo a jak już wychodzi to mizerne efekty(edycja zdjęć?)

funkcjonalność AI będzie zwiększona - niedługo będzie nowy hyperos na andku 16tym ... a w sumie nawet już jest na niektóre modele ... ja osobiście w zasadzie z tego nie korzystam ale sporo się poprawiło od pierwszych wypustow ... czytałem gdzieś ostatnio że będzie dużo nowej funkcjonalności jeśli chodzi o edycję zdjęć w tym np. ulepszone wymazywanie ... poczekamy i obadamy w praktyce 🙃

Opublikowano

Czyli AI przydaje się do edycji zdjęć. Dla mnie osobiście zbędna funkcja ponieważ sporadycznie robie zdjęcia.

Opublikowano
19 godzin temu, Master napisał(a):

funkcjonalność AI będzie zwiększona - niedługo będzie nowy hyperos na andku 16tym ... a w sumie nawet już jest na niektóre modele ... ja osobiście w zasadzie z tego nie korzystam ale sporo się poprawiło od pierwszych wypustow ... czytałem gdzieś ostatnio że będzie dużo nowej funkcjonalności jeśli chodzi o edycję zdjęć w tym np. ulepszone wymazywanie ... poczekamy i obadamy w praktyce 🙃

W sumie mnie konkretnie interesuje co wnosi AI do PoCo x5pro5g??? bo jest wg mnie konkretnie okrojone,są filmy na tik.....gdzie jest prezentowane na innych modelach xiaomi i wygląda to całkiem niezle,edycja zdjęć Ai itd..... .Także jeżeli chodzi o włączenie czy wyłączenie tego silnika HyperAi to nie ma różnicy.Jestem ciekawy czy u innych użytkowników pocox5pro jest tak samo?

Opublikowano
22 godziny temu, Master napisał(a):

Poco X5 Pro ma wypaść z aktualizacji, więc pewnie nie wiele się zmieni dla tego modelu. Mamy Androida 14, HyperOS 2.0, a jak dostaniemy 2.2 to będzie cud, bo to już blisko 3 lata jak będzie na . Na 3.0 już nie ma co liczyć, zresztą oficjalnie już wydano komunikat o zakończeniu aktualizacji do następnej wersji.