Skocz do zawartości

Xiaomi Redmi Note 2 (2,0 GHz) vs. Xiaomi Redmi Note 2 PRIME (2,2 GHz)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałam się nad tymi dwoma, tel służy mi głównie do pisania i dzwonienia, używania portali społecznościowych (głównie facebooka), robieni zdjęć i ich przeróbki. 

Chciałam, aby nowy tel miał w benchmarku chociaż te 42 tys, Xiaomi Redmi Note 2 mile mnie zaskoczył, wszystko śmiga, i nie żałuje, że nie wzięłam wersji Prime, bo ta mnie zadowala i troche kasy zaoszczędziłam :)

post-7300-0-47859300-1443609374_thumb.pn

post-7300-0-90414000-1443609377_thumb.pn

post-7300-0-19686200-1443609383_thumb.pn

Opublikowano

Przeciętny użytkownik pewnie nie zauważy zbytniej różnicy między Note 2, a Prime, ale wynik w antutu jednak troszkę się różni:

Screensho_shxxeeh.png

Też myślałem o zwykłej wersji, ale jednak zdecydowałem się na Prime, bo zawsze to troszkę wydajności więcej przy wymagających zadaniach i drugie tyle pamięci więc stąd ten wybór. Myślę, że telefon można każdemu polecić i nie ma z nim większych problemów, a dodatkowo częste aktualizacje to coś dla mnie :)

Opublikowano

Wychodzi na to, że mam taki ekran, ale w tym momencie nie wiem na czym polega różnica między nimi więc jak będę miał trochę wolnego czasu to poszperam i się dowiem :)

Screensho_shxnpws.png

Opublikowano

A która opcja tego ekranu jest lepsza? :D

AUO jest bardziej żółta, u mnie ma plus taki, że lepiej mi sie czyta, bo oczy mniej się męczą ;) z czasem pewnie wyjdą jakies różnice

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie a jak z miejscem pod aplikację, podobno nie można przenosić na SD. Więc powstaje dylemat: Prime czy zwykły. 200 MHz mnie nie zbawi bo nie gram. Mam kartę 32gb. Ile tego miejsca pod aplikacje jest?

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Marcin.M
Opublikowano

Ja wziąłem Prime głównie z tego powodu ze ma więcej miejsca na dane :)

Wzmocniony procek jest miłym dodatkiem(chociaż nie jestem pewny czy znacząco podnosi wydajność :D)

Wysłane z mojego GT-I9060

Opublikowano

Pisałem to wielokrotnie. Im szybszy proc tym zużycie w normalnym użytkowaniu mniejsze. Normalny użytkownik przegląda neta + kilka app. Jeśli jest mocny proc to ustawia np tylko 1/4 mocy. Czerpiąc bardzo mało energii. Czas otwarcia okien i przeczytania informacji jest szybszy co daje mniej włączonego ekranu. Dlatego zasada ogólna jest taka że im szybszy proc tym lepszy. Co innego w przypadku oglądania filmów YT np. Czy grania. Tam procek je więcej. Myślę że sens rozumiecie. Że na takim S1 by otworzyć 5 stron zejdzie ci 15 min a tu 3 4min. A najbardziej w tel je właśnie ekran.

//Większej bzdury w życiu nie czytałem... Masz 2 takie same procki, jeden 2.0, drugi 2.2, dopóki nie wykręcisz z nich 100% to różnicy nie będzie żadnej. @Nezumi

Opublikowano

Czy w tym modelu jest slot na kartę pamięci? Gdzieś chyba na tym forum przeczytałem, że modele sprzedawane w Europie nie mają takiej opcji, ale możliwe, że po prostu coś pomieszałem :P

Opublikowano (edytowane)

Każdy ma slot SD.

I nie działa przenoszenie app na kartę bez moda.

W 99% recek jest o tym.

Natomiast w sofcie chińskim dla jakieś tam sieci nie ma tego problemu.

Ale każdy nie łapie angielskiego i potem odczytane jw. Widać port na reckach a ci dalej pytają.

Edytowane przez homman
Opublikowano

Z tego co wyczytałem MediaTek wydał trzy odmiany procesora Helio X10:

helio-1.png

Na jednym z forów o tematyce Androida, jeden z użytkowników kilkukrotnie upierał się, że w Remi Note 2 16 GB siedzi jego najsłabsza odmiana, czyli MT6795M z taktowaniem grafiki 550MHz. GPU-Z nie daje żadnej konkretnej informacji na ten temat. Zastanawiam się czy rzeczywiście w Note 2 siedzi ta najsłabsza wersja czy jednak ta pośrednia? Można to jakoś dokładnie sprawdzić? Albo ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

Tak, w 16gb jest 6795M a w Prime 6795T

Ciekawe gdzie to wyczytałeś? Ja mam 16gb i procek 6795 !

Edytowane przez Mundi
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj przysiadłem chwilkę i przetestowałem różnymi programami i faktycznie niektóre wskazują, że siedzi w nich procek MTK6795M:

Screenshot_2015-10-22-23-57-50_com.inkwi

Screenshot_2015-10-23-00-03-58_com.sysin

Powiem, że trochę się zawiodłem, bo byłem świadomy że kupuję z mniejszą pamięcią i taktowaniem procesora 2GHz, ale byłem przekonany że grafika jest taka sama jak w Prime taktowana 700MHz. Najgorsze jest to, że wahałem się pomiędzy tą 16GB a Prime, a że nie potrzebuję tyle pamięci a w razie co kartę dokupię, to padło na tą tańszą. No cóż, pozostaje się cieszyć, że i tak jest to najwydajniejszy telefon jaki miałem, i od ostatniego Huawei G620s na Snapdragon'ie 410 jest ponad dwa razy szybszy.

Edytowane przez Rav-X
Opublikowano (edytowane)

@Lamcza przed zakupem każdej nowej "zabawki" staram się o niej dowiedzieć jak najwięcej, ale za "Chiny Ludowe" wcześniej nie natrafiłem na wzmiankę o słabszym taktowaniu GPU w RN2 16GB. Dopiero po zakupie telefonu, natrafiłem jakoś przypadkowo na wypowiedź jednego forumowicza który uparcie się sprzeczał z innymi, że właśnie siedzi w tym telefonie najsłabsza odmiana Helio X10, i tym tropem zacząłem drążyć temat, aż tutaj otrzymałem tego potwierdzenie. Bynajmniej szkoda że Xiaomi jednak nie zaserwowało nam procka z grafiką taktowaną 700MHz, no ale jak to się mówi "po ptokach" i następnym razem podejdę do tematu jeszcze dokładniej.

Edytowane przez Rav-X
Opublikowano

@Winiu89 o mniejszej pamięci i trochę wolniejszym procku wiedziałem i z tym się pogodziłem. Początkowo wiedziałem właśnie o dwóch odmianach tego procesora co miało się różnic tylko taktowaniem rdzeni, i tego tematu dalej nie drążyłem aż do kupienia telefonu i przypadkowego natrafienia na temat, gdzie ktoś wspomniał o tym trzecim procku z słabiej taktowaną grafiką, i jak by nie to, to dalej bym żył w błogiej nieświadomości :-D. Jestem trochę zawiedziony bo byłem w błędzie (czego nie lubię :-P), a z telefonu nadal jestem zadowolony, bo i tak jest najwydajniejszy od moich poprzednich słuchawek i bardzo ładnie działa, więc niema co się zrażać.

Opublikowano

Watek o ile się nie myle był nawet chyba mój. Bo sam się zawiodłem.

I różnica jest ogromna dlaczego?

BO W XIAOMI NIEMAL NIC NIE DA SIĘ NA SD.

Nie można zainstalować softu z SD = musisz mieć miejsce na aktualizację chyba 600 czy 800MB więc już masz 11GB.

Nagrywanie rozmów + dyktafon musi iść na pamięć wewnętrzną.

Bez zrobienia moda nie możesz przenieść app na SD.

Tak więc różnica nie jest taka mała.

Niestety soft jest jeden i nie ma różnicy wydajności prime / 16GB.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Te dwie wersje różnią się tylko procesorem i pamięcią? Czy np. Na tej słabszej Gta Sa będzie działać na najwyższych? Przy codziennym użytkowaniu nie będzie różnic? Mam ograniczony budżet i na olx jest kilka dobrych ofert dla Redmi Note 2

Opublikowano (edytowane)

ciekawe kiedy będą porównania z redmi note 3. bo ja  z kolei żałuję że nie poczekałem 2 tyg. bo mógłbym kupic metalowego z czytnikiem... :P 

Edytowane przez adagdu
Opublikowano
54 minuty temu, adagdu napisał:

ciekawe kiedy będą porównania z redmi note 3. bo ja  z kolei żałuję że nie poczekałem 2 tyg. bo mógłbym kupic metalowego z czytnikiem... :P 

Oraz bez MIUIPolska przez X czasu z powodu blokady :). Czytnik na pewno jest tego wart :D.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...