Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Po aktualizacji do HyperOs 2.0.1.0. nie jest możliwe korzystanie z płatności zbliżeniowych.

Wyświetla się komunikat, że telefon nie spełnia warunków bezpieczeństwa.

Soft oryginalny, bez roota.

RM 12.

Czy ma ktoś jakiś pomysł ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

No to trochę dziwne może coś namieszane w sofcie, chyba się da jeszcze raz zaktualizować soft, choć ten sam spróbuj, ja mam Xiaomi 14 Ultra, odblokowany bootloader, fix z forum, xiaomi.eu HyperOS: OS2.0.103.0.VNACNXM, Android: 15, i normalnie płacę zbliżeniowo, aplikacje bankowe i aplikacje wrażliwe normalnie działają.

Opublikowano

Ja już tego nie ogarniam. Zaktualizowałem telefon do wersji 2.0.2.0 VMGEUXM i dalej problem występuje. Portfel google nie spełnia warunków bezpieczeństwa, a tym samym nie można płacić zbliżeniowo. Czyżby uceglony telefon ?

Z tego wynika, że strach cokolwiek aktualizować.

Może ktoś ma jakieś sugestie ?

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Redmi Note 12

PS. Aktualizowałem z trzech regionów: Indonezja, Szwajcaria, USA. Problem dalej nierozwiązany.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

Ma takie znaczenie żebyś pobrał właściwy soft.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale każdy z tych telefonów ma inną nazwę kodową.
Dodatkowo nie masz softu global, tylko EEA, czyli na Europę, literki EU nazwie wersji.
Spróbuj pobrać pełną paczkę ZIP aktualizacji i wgrać ją ręcznie. Być może przy aktualizacji ota coś poszło nie tak.

Opublikowano

Przecież przy aktualizacji nie pobierałem i nie wgrywałem ręcznie, tylko przez OTA. Jak wspomniałem - z trzech różnych regionów. Wgrywa się dokładnie to samo, a problem nie znika.

Opublikowano

Nie moja wina, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
Właśnie dlatego pisałem byś zrobił aktualizację ręcznie z pliku ZIP, bo być może przez ota coś źle się wgrało.

Opublikowano (edytowane)

Jak wcześniej wspominałem, aktualizację poprzez OTA wgrywałem trzy razy z różnych regionów. Teraz to robię po raz czwarty. Za każdym razem wgrywa się to samo, a mianowicie: 2.0.2.0 VMGEUXM O wadze 4,7 Gb. Chyba nie jest możliwe, by za każdym razem wgrywał się błąd.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

Regiony akurat nie mają tu żadnego znaczenia, co innego gdybyś fizycznie w nich był, lub używał VPNa, no ale nie sądzę.
Aktualizację zasysa Ci z najbliższego serwera i może z nią jest coś nie tak. By to wykluczyć mówiłem żeby pobrać plik z innego miejsca i wgrać aktualizację ręcznie, ale nie wiedzieć czemu upierasz się przy swoim.
Jak to nie pomoże, to jedyne co możesz zrobić to przywrócić telefon do ustawień fabrycznych.

Opublikowano

Aktualizacje osobna droga. Płatności zadziałają jeśli zainstalujesz PlayIntegrityFix.apk podpięty na głównym forum. Po maju 2025 będzie problem 

Opublikowano
Płatności zadziałają jeśli zainstalujesz PlayIntegrityFix.apk

Ten fix dotyczy TYLKO romów xiaomi.eu, nie global.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Odblokowany bootloader z firmware global bez wycieczki po roota czy inny firmware w dobie skowytu za marzeniem lekkiego odblok. HyperOS 2? Chcesz wykończyć chłopaków nerwowo?

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano (edytowane)

Reasumując i dla czytających ze zrozumieniem.

Problem polega na komunikacie z portfela google, że telefon nie spełnia warunków bezpieczeństwa.

Otóż ... problem występował po aktualizacji do HyperOS.\\

Przed HyperOs wszystko działało prawidłowo.

I w przypadku wersji 1.0, jak również w wersjo 2.01. jak i w wersji 2.02.

O dziwo: dziś sprawdzam i komunikatu nie ma.

Telefon głupieje.

Pewnie zaraz sie pojawi.

Z tego wynika, że nie jest to wina aktualizacji, tylko problem tkwi w innym miejscu.

Sprawdzałem przed chwilą: w opcjach portfela google  widnieje komunikat, że telefon spełnia warunki bezpieczństwa.

W tym momencie zgłupiałem.

jedynym wytłumaczeniem jest, że google po prostu nie lubi mojego egzemplarza.

A może ten komunikat nie ma żadnego znaczenia ? Nie wiem.

@Marrik = potrafię czytać ze zrozumieniem, w przeciwieństwie do ciebie. Popatrz gdzie tkwi problem. Później pisz.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

To jest dziwne, rozumiem, że nie masz odblokowanego bootloadera. Ja ani jak na moim 14 Ultra przeszedłem na HyperOS 2, ani teraz po odblokowanym bootloaderze nie mam z tym żadnych problemów, normalnie place telefonem (oczywiście fix), ale coś mi się nie bardzo widzi, żeby to była wina softu, ale tak na odległość ciężko diagnozować. A po drugie co model to ma swoje uroki, u jednego wszystko chodzi a u drugiego problemy..

Opublikowano

Może spróbować wyczyścić dane w apkach typu: usługi google, framework google, i po restarcie może wtedy odnowi się certyfikat.
Chyba że coś źle skonfigurowane np portfel SIM/płatności Google.
ed17a7c5559674b50e196b83fc47729c.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Już mam dość tego egzemplarza.

Komunikat pojawia się i znika bez żadnej prawidłowości.

Losowo.

Nie ogarniam tego.

A może po prostu nie ma on żadnego znaczenia w kontekście płatności ?

Opcja "układ zabezpieczający" jest nieczynna - wyszarzona.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

Nie rozumiem czemu tak bronisz się przed aktualizują z pliku.
Podam Ci przykład.
Ja i żona mamy te same telefony, tylko, że ona ma EEA. Jakiś czas temu dostała update do hyperOS 2.0 i po aktualizacji zaczął się problem z "mrożeniem" ekranu i wyskakującymi powiadomieniami, że aplikacja przestała odpowiadać. Nie pomogło odinstalowanie i zainstalowanie ponowne aplikacji. Chciała już wysłać telefon na gwarancję, ale postanowiłem "poprawić" tą aktualizację co dostała ota i wgrałem ROM z pliku ZIP.
Od paru dni ani razu nie zamroziło jej ekranu, ani nie wyskakują powiadomienia.
Nie twierdzę, że akurat to u Ciebie też pomoże, ale co masz do stracenia skoro telefon i tak Ci odwala? Później ewentualnie reset do ustawień fabrycznych, a jak problem nadal będzie występować to na gwarancję odesłać.

Opublikowano (edytowane)

Po prostu nigdy tego nie robiłem i tego nie potrafię. A tak na marginesie: apka bankowa działa bez problemu.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano (edytowane)

Międzyczasie sporo poczytałem o kłopotach z HyperOs. Okazuje się, że nie tylko ja je mam. Sporo użytkowników Xiaomi skarży się na tą aktualizację. I nie chodzi tylko o najnowszą wersję 2.0.2.0. Wersja 1.0.1 również sprawiła kłopot z płatnością kartą. Komunikat pojawiał się tak, jak u mnie - czyli, że urządzenie nie spełnia warunków bezpieczeństwa. Raczej tu się prochu nie wymyśli. Po prostu Xiaomi wypuściło niedoróbkę i nie uzyskało certyfikatu od Googla. Zanotowano również inne problemy, jak kłopoty z niektórymi apkami, drenowaniem baterii czy też mułowatym działaniem. W każdym razie ja będę omijał HyperOs szerokim łukiem.

Można jedynie liczyć na to, że kolejna aktualizacja będzie pozbawiona owego błędu.

Najwyżej będzie służył jako telefon domowy - przynajmniej można dzwonić ;)) Lub jako przycisk, ewentualnie ramka na zdjęcia ;))

Dobrze, że nie podkusiła mnie aktualizacja innych modeli z mojej stajni.

Pozostają przy androidzie 13 i MIUI 14; przynajmniej dobrze i płynnie działają

W przypadku pojawienia się aktualizacji będę informował.

Pozdrawiam wszystkich czytających.

Edytowane przez kuszelax