Skocz do zawartości

Xiaomi 12 Pro - HyperOS 2.0 by Xiaomi.eu - OS2.0.1.0.VLBCNXM - Android 15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS2.0.1.0.VLBCNXM dla telefonu Xiaomi 12 Pro (nazwa kodowa zeus).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_ZEUS_OS2.0.1.0.VLBCNXM_15.zip/download

ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Opublikowano

Ok. Pobieram.

I teraz.

Mam 1.0.12.0 stable xiaomi.eu + root, TWRP, Magisk, moduły, m. in. Zygisk-LSPosed i inne.

Zawsze aktualizuję przez TWRP, wyłączając uprzednio wszystkie moduły, potem czyszczenie casche i cache dalvik i ponownie Magisk + włączenie modułów.         Bez czyszczenia danych (Dirty flash)

Jak będzie teraz?

Czy TWRP, root/Magisk zadziała? Próbować wogóle? czy grozi "wysypaniem" systemu?

Jeżeli Magisk się zinstaluje to wg mnie moduły powinny działać.

Opublikowano

Hej. Potwierdzam, działa wszystko. Tylko trzeba wrzucić twrp pod 15. Magisk, zygisk, LSPosed chodzi. Do tej pory nic się nie sypie.

Opublikowano

Dzięki.

To dobre wieści.

Kolejność taka? : instalacja nowego ROM w obecnym TWRP, od razu nowe TWRP czy restart i dopiero potem?

A... jakiś namiar na TWRP pod 15-tkę? 

Dzięki ...

Opublikowano
8 minut temu, stachmen napisał(a):

Dzięki.

To dobre wieści.

Kolejność taka? : instalacja nowego ROM w obecnym TWRP, od razu nowe TWRP czy restart i dopiero potem?

A... jakiś namiar na TWRP pod 15-tkę? 

Dzięki ...

tu masz repozytorium plików / obrazów twrp

https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/

twrp wrzucasz pod konkretne wersje andka - w sumie możesz najpierw wrzucić nowy rom przez kompa (tryb fastboot) a potem wgrać sobie właściwe trwp komenda adb ...

Opublikowano
11 minut temu, Master napisał(a):

twrp wrzucasz pod konkretne wersje andka - w sumie możesz najpierw wrzucić nowy rom przez kompa (tryb fastboot) a potem wgrać sobie właściwe trwp komenda adb ...

Ach rzeczywiście, dawno tam nie zaglądałem, dzięki.

W komendach adb nie jestem za mocny. Wolałbym to zrobić przez TWRP.

Czy moje obecne TWRP (pod 14) wgra ten nowy Rom? A może lepiej teraz wgrać nowe TWRP (pod 15) i dopiero instalować rom? 

Kacper pisze, że stare TWRP nie zdeszyfruje danych z nowego Rom-u, więc wtedy już nic nie wgram. 

Więc pozostaje najpierw wgrać nowe TWRP i potem rom?

Poprawcie mnie jeżeli sie mylę.

Opublikowano
30 minut temu, stachmen napisał(a):

Czy moje obecne TWRP (pod 14) wgra ten nowy Rom?

Tak, wgra.

Ja bym zrobił tak: przenieść ROM i TWRP do pamięci telefonu, potem zainstalować obraz TWRP z TWRP (wybierając partycję recovery) i potem wgrać ROM (bez restartu).

Opublikowano

Hej. Tak przy okazji, nie wiem czy to efekt placebo, czy wyczyszczenie dalvik/cache, czy też coś dopieścili ale mam wrażenie, że system chodzi jakby płynniej, stabilniej, szybciej :-)

Opublikowano
1 godzinę temu, kruczysko napisał(a):

Hej. Tak przy okazji, nie wiem czy to efekt placebo, czy wyczyszczenie dalvik/cache, czy też coś dopieścili ale mam wrażenie, że system chodzi jakby płynniej, stabilniej, szybciej :-)

też mam takie wrażenie u siebie po przejściu z HOS1 na HOS2 ... a cache nie czyscilem 🙃 ogólnie wiele razy polecałem tu na forum żeby wrzucić dwójkę jak jest dostępna bo działa bardzo dobrze ... a teraz w sumie już siedzę na wersji 2.1 ... i też jest oki ...

Opublikowano

Ja wgrałem ROM na starym recovery i zrobiłem restart. Niestety recovery nie widzi później żadnych plików. Ale poradziłem sobie, wgrałem recovery korzystając z pendrive pod usb-c (wybierajac partycje recovery przy instalacji) i poszło bez problemu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
35 minut temu, wolver napisał(a):

Dwa razy już pobierałem. Ciągle mam błąd o nieprawidłowej sygnaturze pliku zip.

Odznacz sprawdzanie sygnatury. ROM-y nie są podpisywane, stąd ten błąd.

Opublikowano

Dzięki. Działa ale stres zaliczyłem. Na koniec wgrywania wyskoczyły na czerwono błędy w montowaniu pamięci (nowe twrp) i byłem pewny że cegła bo logo Xiaomi to kilka minut się świeciło zanim logo hyperos się pokazało. 

Wszystko działa, naprawdę jest szybszy. 

Niestety stary wygląd launcher usunięto. Został tylko nowy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po dłuższych testach telefon dużo bardziej się grzeje a sam system zjada dużo energii.

Telefon ciągle gorący. 

Screenshot_2025-02-28-13-58-17-791_com.miui.securitycenter.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2025 o 19:35, Master napisał(a):

Czy te dziwne nazwyw linku to nazwy kodowe telefonów? Czyli Zeus to 12 pro? Pytam bo twrp Zeus tak paskudnie działa że szok (zawiesza się i trzeba odczekać żeby kod narysować)

Edytowane przez wolver
Opublikowano
49 minut temu, wolver napisał(a):

Czy te dziwne nazwyw linku to nazwy kodowe telefonów? Czyli Zeus to 12 pro? Pytam bo twrp Zeus tak paskudnie działa że szok (zawiesza się i trzeba odczekać żeby kod narysować)

no 12 pro to zeus ... coś mi się kojarzy też że była wersja na mediateku - ten sam model - ale to wtedy nazwa kodowa to już nie będzie zeus ... ja z tych twrp z których korzystałem tak na mi 11 jak i na 14 to nie zauważyłem jakichś problemow z działaniem ... ogólnie możesz spróbować wrzucić twrp jeszcze raz ewentualnie poczekać na kolejny wypust 🙃

Opublikowano
55 minut temu, wolver napisał(a):

Tak, to nazwy kodowe telefonów. Zeus to 12 Pro.

Opublikowano

Witam.

Jeżeli piszę w nieodpowiednim wątku, prosze o ew. przeniesienie.

Xiaomi 12 Pro, HyperOS 2.0.1.0 stabilna (Xiaomi EU)

Po aktualizacji z Hyperos 1 do 2, nie miałem okazji nigdzie dalej wyjeżdżać i dlatego odkryłem problem niedawno.

Po podłączeniu kablem do samochodu (Ford Kuga Mk3) odpala się Android Auto i po kilku, kilkunastu sekundach a zwłaszcza kiedy próbuję coś przełączyć na ekranie samochodu, następuje zamrożenie wszystkiego, restart telefonu i tak w kółko. Krótko mówiąc Hyper Os 2.0 wywala AA.

To samo dzieje się przy połączeniu bezprzewodowym, przez przystawkę.

Na poprzednim systemie HOS 1 wszystko działało bezbłędnie. Próbowałem też teraz z innymi telefonami i wszystko jest ok. Więc samochód w porządku.

Telefon zrootowany ale w Magisk, wszystkie moduły na próbę powyłączałem i nic, dalej to samo. Zawsze kończy się restartem.

Wyczyściłem pamięć AA i bez zmian.

Wg mnie na 99% wina rom-u.

Miał ktoś podobnie? Jest jakieś obejście problemu?

W ogóle wg mnie ten Hyperos jest przereklamowany. Więcej minusów wg mnie niż korzyści. Chętnie wróciłbym do MIUI albo przynajmniej do Hyp.OS 1 ale chyba się nie da bez utraty danych?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelka pomoc.

Opublikowano (edytowane)

U mnie AA po kablu działa dobrze. 

Jedyny problem to ciągle grzanie i drenowanie baterii przy codziennym używaniu. Zmień kabel. 

Edytowane przez wolver
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 23:12, stachmen napisał(a):

Witam.

.....

Po podłączeniu kablem do samochodu (Ford Kuga Mk3) odpala się Android Auto i po kilku, kilkunastu sekundach a zwłaszcza kiedy próbuję coś przełączyć na ekranie samochodu, następuje zamrożenie wszystkiego, restart telefonu i tak w kółko. Krótko mówiąc Hyper Os 2.0 wywala AA

...

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelka pomoc.

Pnowie pomocy.

Z tym problemem z AA nic nie pomogło, więc wyczyściłem dane. AA teraz śmiga dobrze ale to jest ponowna koniguracja całości telefonu.

Zrootowałem itp.

No i problem z portfelem google. Google pay fix wgrany z 7.03.2025 i nie działa. Nie da się dodać karty, urządzenie nie spełnia wymagań ... itd. 

Działają płatności na HyperOS 2.0.1.0 ? 

Może ktoś wytłumaczyc po klei co zrobic żeby płatności ruszyły? 

Dawno tego nie robiłem bo miałem wszystko skonfigurowane i działało.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziwna sprawa dostałem powiadomienia o nowej wersji 2.0.5 a tu na forum jej nie ma. Czy te aktualizacje z poziomu telefonu są bezpieczne?

Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 15:59, Kacper Skrzypek napisał(a):

Skoro zrootowałeś, to musiałbyś wgrać Play Integrity Fix.

Dzięki za przypomnienie. Dawno tego nie robiłem i szczerze mówiąc myślałem, że tego Play Integrity Fix, już się nie stosuje, że wystarcza wgranie EUModule i ukrycie aplikacji (DenyLIst) i samego Magiska. 

Miałem poprzednio w Magisku moduł Play Integrity Fix ale był on wyłączony.

Ale ok. wgrałem go i na razie wszystko działa z jednym wyjątkiem tj. Revolut.

Czy jest sposób na Revoluta? 

Szukałem na forum i widzę, że ciężka sprawa ale może jednak ktoś to ogarnął?

Piszecie jeszcze, że maju coś się mocno zmieni w tych kwestiach. O co chodzi?

Pozdrawiam