Skocz do zawartości

Xiaomi 13 - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.14.0.UMCCNXM - Android 14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.14.0.UMCCNXM dla telefonu Xiaomi 13 (nazwa kodowa fuxi).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_FUXI_OS1.0.14.0.UMCCNXM_14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Xiaomi ma swoje protokoły ładowania ... jak sprawdzałeś na innych które tego nie wspierają to nic dziwnego ... ja kiedyś miałem podobną sytuację bo jakoś zaraz po updacie systemu zaczęło mi wolniej ładować przez bezprzewodowke - myślałem początkowo że to wina tego update ale okazało się że musiałem "zresetować" ładowarkę sieciową ... akurat problem zbiegł się po prostu z tym updated 🙃 też tak zrób na wszelki wypadek to raz - a dwa zobacz w ustawieniach baterii czy nie pojawiły się nowe opcje - bo może masz je ustawione defaultowo i trzeba ręcznie to przestawić ... winny też może być kabel - i znowu - jak nie będzie wspierał tych protokołów Xiaomi to dalej będzie problem ... do Xiaomi najlepszy kabelek ma essager 120w - u mnie na nim ładuje z maks szybkością - żaden inny który widziałem by nie dał rady (przynajmniej sprzętu Xiaomi ...) to w razie co polecam - są na alledrogo i na Ali ...

Opublikowano

Sam sprawdziłem u siebie i mam Turbo Charge na ładowarce 120W i 67W. 

Warto jednak sprawdzić czy nasza ładowarka daje faktycznie taką moc. Za pierwszym razem testując to próbowałem na ładowarce 67W PD od 3MK co ma 3 wyjścia (2x usbc i 1x usb A) i okazuje się, że pełną moc daje dopiero na USB-A. Na USB-C ma "szybkie ładowanie".

Korzystając z okazji doradzę by nie korzystać z tego ładowania bez potrzeby dla dobra samej baterii.
Jak macie po całym dniu użytkowania 50% baterii lub mniej i chcecie na rano mieć 100%, a telefon ładujecie i tak co noc to postawcie go na słabej ładowarce np bezprzewodowej 10W od Xiaomi albo takiej samej mocy przewodowej. Do rana spokojnie każdy telefon się powoli tak doładuje bez potrzeby grzania baterii. Używajcie tych top ładowarek tylko w razie naprawdę konieczności. 

Opublikowano
21 godzin temu, Master napisał(a):

Xiaomi ma swoje protokoły ładowania ... jak sprawdzałeś na innych które tego nie wspierają to nic dziwnego ... ja kiedyś miałem podobną sytuację bo jakoś zaraz po updacie systemu zaczęło mi wolniej ładować przez bezprzewodowke - myślałem początkowo że to wina tego update ale okazało się że musiałem "zresetować" ładowarkę sieciową ... akurat problem zbiegł się po prostu z tym updated 🙃 też tak zrób na wszelki wypadek to raz - a dwa zobacz w ustawieniach baterii czy nie pojawiły się nowe opcje - bo może masz je ustawione defaultowo i trzeba ręcznie to przestawić ... winny też może być kabel - i znowu - jak nie będzie wspierał tych protokołów Xiaomi to dalej będzie problem ... do Xiaomi najlepszy kabelek ma essager 120w - u mnie na nim ładuje z maks szybkością - żaden inny który widziałem by nie dał rady (przynajmniej sprzętu Xiaomi ...) to w razie co polecam - są na alledrogo i na Ali ...

Wiem jak działa turbo Charge, nie trzeba mi tego tłumaczyć, wiem też że na innym przewodzie niż ori nie ma prawa działać bo Xiaomi używa dodatkowego pinu w złączu usb. Testowałem oczywiście na oryginalnych ładowarkach, 27W bodajże z Mi9, ta 67W z 13 i jakąś jeszcze, chyba 33W, na żadnej się nie odpala. W dodatku nawet jak pokazuje "szybkie ładowanie" to maks co wyciąga to ~14W. Chyba po prostu awaria hardware zgrała się w czasie z aktualizacją i trzeba wysłać do ccs. 

Opublikowano

Próbowałeś jeszcze raz puścić update? Może jednak softowo się skrzaczylo.
A w razie wysyłki do CCS to najpierw wgraj rom global i zobacz czy na nim też będzie lipa.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nic nie wiem o dodatkowym pinie ... u mnie kabelek essagera ładuje fona z pełną szybkością 120 watów ... czyli tak samo jak oryginalny kabel z którego w ogóle nie korzystam - raz bo jest szpetny ... a dwa krótki ... 🙃 może być tak jak piszesz ... analogiczna sytuacja jak była u mnie ... akurat wtedy korzystałem z wersji dev beta - i wrzucałem system co tydzień ...

Opublikowano
14 minut temu, Master napisał(a):

nic nie wiem o dodatkowym pinie ... u mnie kabelek essagera ładuje fona z pełną szybkością 120 watów ... czyli tak samo jak oryginalny kabel z którego w ogóle nie korzystam - raz bo jest szpetny ... a dwa krótki ... 🙃 może być tak jak piszesz ... analogiczna sytuacja jak była u mnie ... akurat wtedy korzystałem z wersji dev beta - i wrzucałem system co tydzień ...

To spójrz w złącze usb albo w ładowarkę wgłąb i go zobaczysz 

17 minut temu, Netoper napisał(a):

Próbowałeś jeszcze raz puścić update? Może jednak softowo się skrzaczylo.
A w razie wysyłki do CCS to najpierw wgraj rom global i zobacz czy na nim też będzie lipa.

No wiadomo, nie ma co ryzykować żeby się czepiali o odblokowany bl czy softa, choć w teorii mówią że można 

Opublikowano

O odblokowany BL to się nie czepią, bo na to samo Xiaomi zezwala, ale jakiś upierdliwy technik mógłby się czepić że nieautoryzowany soft wgrany.
A sam jestem ciekaw czy coś Ci się softowo uwalilo przez aktualizację, czy zbiegiem okoliczności jednak usterka sprzętowa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.10.2024 o 23:29, Netoper napisał(a):

O odblokowany BL to się nie czepią, bo na to samo Xiaomi zezwala, ale jakiś upierdliwy technik mógłby się czepić że nieautoryzowany soft wgrany.
A sam jestem ciekaw czy coś Ci się softowo uwalilo przez aktualizację, czy zbiegiem okoliczności jednak usterka sprzętowa.

Nie miałem kiedy zgrać danych i wysłać do ccsu, za to zrobiłem dzisiaj aktualizacje do kolejnej wersji hyperos i turbo charge wróciło 😅 wygląda na to że faktycznie coś softowo się wykrzaczyło, możliwe że jak pisałeś wgranie drugi raz tej samej wersji też by wystarczyło. W szoku jestem, ale działa więc nie narzekam. 

• Like 1
Opublikowano

Trochę późno, ale też coś napiszę.
Ciekawi mnie ta cała rodzina, ponieważ mam 3 szybkie ładowarki, w różnych miejscach i wszystkie lądują mi pełną mocą. Jedna oryginalna z oryginalnym kablem, dwie kupione za kilkadziesiąt złotych na aliexpres z kablami które też tam kupiłem (oczywiście w opisie wspierają 120W) wszystkie lądują pełną mocą, co jest wyświetlane na ekranie, a czasy wskazują na to że faktycznie tak jest, czyli od 20% do pełna w niecałe 50 min. Dokładnie tak samo jak na oryginalnej. Co ciekawe też na Ali kupiłem ładowarkę samochodową 67W za 24 zł i faktycznie ładuje taka mocą. Pomimo podpiemu na stałe wideorejestratorze. Więc to szybkie ładowanie wcale nie jest takie tajemnicze i zarezerwowane tylko dla oryginalnych urządzeń. Pozdrawiam.

Sędniete z Xiaomi 13 PRO