Skocz do zawartości
  • 0

Apaeat

Yaxiz

Pytanie

Opublikowano

Witam, 

Mam redmi note 13 pro i poco m6 i teraz pytanie. Czy da się zrobić ostre zdjęcie no dzieci tym telefonem? Każdy jeden najmniejszy ruch powoduje, że zdjęcie jest rozmazane. Lepsze zdjęcia robiła stary Samsung s8

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jasne ze można jest kupa programów do obsługi aparatów w tym fonie , nie musisz polegać na automatyce, tylko jak cokolwiek się znasz ustawić ręcznie. Zresztą te programy mają przecież autofocus, a raczej aparat ma, ja mam chyba do zdjęć w tym modelu chyba z 10 aplikacji i się tym bawię. 99% zdjęcia wychodzą ostre. Inna, rzecz ze zdjęcia to mój zawód, ale dla chcącego....

• 0
Opublikowano

Cześć. W zasadzie nie znam się na foto. Jedynie co chce osiągnąć, to jak robię zdjęcie np właśnie dzieci i nagle młodsza machnie ręka, to żeby ta ręka była w miarę ostra, a nie wielka plamą, jak do tej pory :/ w samsungu nie było z tym problemu. 

• 0
Opublikowano

Kupujesz w Sklepie Play apkę aparatu, który ma również ręczne ustawienia: dajesz krótszy czas migawki i większą przesłonę. Wtedy raz, ze nikt w krótkim czasie się nie ruszy, a dwa przy większej przesłonie jest większa głębia ostrości. Życzę udanych zdjęć. Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, kris68 napisał(a):

przy większej przesłonie jest większa głębia ostrości.

Przysłony to raczej niczym nie zmienisz, ma stałą niezmienialną wartość. Tryb pro jest też w systemowym aparacie i  można wymusić krótszy czas migawki pozostawiając czułość (ISO) na auto. Albo wymusić wyższe ISO zostawiając czas na auto. 

• 0
Opublikowano

FromWP  pewnie masz rację-i to ja się mylę, ale wydawało mi się, że jest możliwość zmiany przesłony, może rzeczywiście technicznie nie ma. Z tym że do tego czasu co najwyżej robiłem zdjęcia dorosłym w ruchu, natomiast dzieci jako modeli nigdy nie używałem. A te jak wiadomo to "żywe złoto" a przy złych warunkach oświetleniowych może być różnie.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, kris68 napisał(a):

wydawało mi się, że jest możliwość zmiany przesłony

W 14 ultra jest, ale to jeden z wyjątków. W przypadku ruchomych obiektów to i OiS nie pomoże. Jedynie wymuszenie krótszego czasu.

• 0
Opublikowano

Tak masz rację, człowiek przypomniał sobie zabawy albo raczej pracę lustrzanką. Fakt przesłona jest stała, we wszystkich aplikacjach. A co do 14 Ultra niestety nie mam, ale już żałuję.😉

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Mylące może być oznaczenia w aplikacjach aparatów odległości literką f. To może sugerować przysłonę, bo tak jest normalnych aparatach.

• 0
Opublikowano

w 14 pro też jest regulowana ... w normalnym trybie jest albo auto albo cztery nastawy do wyboru ... a s trybie pro już trochę więcej nastaw do zabawy ...

Screenshot_2024-07-07-23-19-35-995_com.android.camera-edit.jpg

Screenshot_2024-07-07-23-20-44-733_com.android.camera-edit.jpg

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Po próbowałem trochę ustawień w pro i udało, się zrobić zdjęcia nie rozmazanie w słoneczny dzień. Teraz kolejne pytanie czy jest jakaś aplikacja która inteligentniej niż systemowa dobierze czas naświetlania? Żebym nie musiał się bawić za każdym razem gdy, chce szybko zrobić zdjęcie?