Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

24614.png

• Poprawki błędów
  • Dla Xiaomi 14 i 14 Pro wydajemy wersję OS1.0.24.6.11.DEV
  • W przypadku aktualizacji z wersji OS1.0.24.4.8.DEV i starszej aktualizację trzeba pobrać ręcznie ze względu na przenosiny serwera OTA
  • W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

image-1.png

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla Redmi K50 Pro [matisse] (MediaTek Dimensity 9000). Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor.

W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka:

• Redmi K70E/POCO X6 Pro 5G (duchamp, Dimensity 8300 Ultra),
  • Redmi Note 13 Pro+ (zircon, Dimensity 7200 Ultra),
  • Xiaomi 13T Pro (corotg, Dimensity 9200+),
  • Redmi K60 Ultra (corot, Dimensity 9200+),
  • Xiaomi 13T (aristotle, Dimensity 8200 Ultra),
  • Xiaomi Civi 3 (yuechu, Dimensity 8200),
  • Xiaomi 12T (plato, Dimensity 8100 Ultra),
  • Redmi K50 Pro (matisse, Dimensity 9000),
  • Redmi Note 12 Pro/+ 5G (ruby, Dimensity 1080),
  • Redmi Note 12T Pro (pearl, Dimensity 8200 Ultra),
  • Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (xaga, Dimensity 8100),
  • Xiaomi 11T (amber, Dimensity 1200 Ultra).

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych tylko w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2
Opublikowano

Zainstalowane. I muszę stwierdzić, że na Xiaomi 13 doszedł problem z drugim przyciskiem na wysokości zielonej słuchawki. Jak dwie wersje temu zaczął z opóźnieniem lub dopiero po kilku kliknięciach reagować przycisk opcji (trzy kreski po lewej obok słuchawki) to teraz doszedł jeszcze przycisk chowania klawiatury po drugiej stronie. 

Dane aplikacji telefon/dialer czyszczone.

Opublikowano (edytowane)

shennong pobrane z serwera głównego i wrzucone przez fastboot - na razie wygląda że jest ok - takie dwie uwagi - jedna pisałem w wątku w poprzedniej rozwojowej - jest podwójny komunikat o fixie w updaterze do którego wchodzimy przez ustawienia - w apce jest pojedynczy ... w sumie nic istotnego ale można się pozbyć przy okazji ... druga uwaga dotyczy samego procesu update i komunikatów - pojawiały się nowe informacje przy wrzucaniu plików super - nie zdążyłem przeczytać bo zerknąłem w ostatniej chwili ale było tam coś chyba typu "sparse" ... znalazłem na innym forum ten komunikat - Warning: skip copying super image avb footer due to sparse image - na pewno nie było tego przy poprzednim update ... co do tego co pisał załogant Grzegorz to poklikalem trochę tak w te trzy równolegle kreseczki jak i chowanie / wysuwanie klawiatury i wygląda że u mnie jest w porządku ... sprawdzę jeszcze za jakiś czas ... poza tym na razie wszystko w porządku 🙃

ps. info dla osób siedzących temat nieszczęsnego Gmaila i jego powiadomień - na tej wersji - jak system zaskoczył do pulpitu to wskoczyło z niego powiadomienie ... tydzień czy dwa temu wysyłałem testowo z innej skrzynki wiadomości i właśnie je pokazało 🙃 no ale z dobrych wiadomości to tyle ... zrobiłem znowu testy i powiadomień brak ... może przyjdą z dużym opóźnieniem - trudno powiedzieć - w każdym razie problem jest dalej z dziadem 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

13 pro nie ma problemu z opóźnieniami tych przycisków.
Taka ciekawostka: instalacją przez TWRP nie pokazała żadnych błędów na czerwono od niepamiętnych czasów.

Sędnięte z Xiaomi 13 pro

Opublikowano

o ładnie ... a wiesz że mi chyba tylko raz się tak zdarzyło ... chociaż pisze tu o mi 11 ... zawsze były 3 lub 4 ... ale na którejś becie właśnie tak ładnie zakończyło update ... no a na 14 pro na razie obchodzę się bez twrp 🙃

Opublikowano (edytowane)

ja też trochę poklikalem i o ile z lewym nie ma problemu - reaguje zawsze - szybko i bez problemu - to prawy (klawiatura) nie zawsze reaguje na dotyk ... czyli coś jest w temacie 🙃 ciekawe jak na innych modelach ... ogólnie objaw jest taki że jak otworze apke dialera to klawiatura kilka razy reaguje dobrze a potem dotyk nie działa ... po kilku wyborach znowu zaskakuje ... też bywa że nie łapie jak wcześniej dusimy też trzy kreski z lewej ... czyli wchodzimy w dialer - klawiatura łapie - klikniemy w trzy kreski - a potem znowu w klawiaturę i już nie zaskoczy ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

Panowie jak u was z baterią ?  A szczególnie na ładowaniu w aucie przez oryginalne USB 0.5A . U mnie niestety tragedia podczas jazdy a szczególnie podczas ładowania telefonu się gotuje. 😭

Opublikowano

0.5 ampera to trochę mało na obecne baterie i moc telefonu. Bardziej chyba podtrzymuje stan niż ładuje.

Pytanie gdzie trzymasz telefon w aucie?

Uchwyt mocowany na szybie? To temperaturę podnoszą promienie słoneczne.

Ja w aucie używam ładowarki samochodowej 18W-22W green cell, xiaomi 13 pokazuje szybkie ładowanie jakie było w Mi9T Pro i uchwyt mam zamocowany na kartce wentylacyjnej więc klima utrzymuje w miarę stabilną temperaturę na poziomie 22 - 26 ⁰.  Od 30% ładuje się koło 1h. Telefon się nie grzeje.

Opublikowano

a ja mam taką kwestie techniczna - chodzi o te funkcje co w załączeniu - czyli akceleracja sieci ... tam jest opcja przełączania na dane mobilne przy braku połączenia wifi lub słabego sygnału - czy to w ogóle działa? bo zakładam że jak np. mam dobry sygnał wifi i wyjdę z zasięgu routera to w momencie utraty połączenia z powyższym powinien automatycznie mi wskoczyć transfer mobilny? czy się mylę? ogólnie w praktyce nic takiego nie ma miejsca 🙃 zawsze trzeba ręcznie to przełączać - i ok - w sumie żaden problem - tylko po co są w takim razie przełączniki?

Screenshot_2024-06-17-19-20-55-769_com.android.settings.jpg

Opublikowano

To zależy czy dane komórkowe masz zawsze włączone (przełącznik jest zawsze na on) jak u siebie mam zawsze aktywne i mnie przełącza od razu jak tylko wyjdę z zasięgu Wi-Fi. Tak samo w czasie rozmowy od razu przeskakuje z VoWiFi na VoLTE

Opublikowano

no to chyba że tak ... tam gdzieś przy ustawieniach była uwaga czy to wymaga potwierdzenia - dałem na nie żeby to robił automatycznie bez potwierdzania ... w sumie to trochę bez sensu dla mnie ... bo jeśli tak jest jak piszesz to w zasadzie zawsze powinniśmy mieć i wifi i dane komórkowe włączone jednocześnie - więc tu mogę założyć że telefon mając aktywne jednoczesnie oba tryby łączności domyślnie korzysta z wifi pomijając zupełnie włączona transmisje komórkową i jak utraci dane wifi i nie złapie żadnej sieci to zaczyna ciągnąć wtedy od razu przez komórkowe ... no ale to chyba jest oczywiste zachowanie i nie trzeba do tego robić przełączników 🙃 pisze to w szczególności o tym komunikacie co w załączeniu ... no ale już się domyślam o co chodzi ... to potwierdzenie to sądziłem właśnie że wyskakuje wtedy kiedy padnie wifi i ustawiamy czy uruchomienie danych komórkowych ma być automatem czy za zgodą ... ale tu zakładałem że to jest ze stanu wylaczone na włączone a nie z włączone na włączone ... 🙃

Screenshot_2024-06-17-21-25-19-674_com.android.settings.jpg

Opublikowano

Witam,może niewłaściwe miejsce ale może ktoś mi pomoże,posiadam Xiaomi 13 ultra w sieci Play,czy ma ktoś może problem ze ściąganiem zasięgu 5G?dodam że telefon kupiłem z Chin bez obsługiwanego pasma B20 ale myślę że w Łodzi nie powinno być z tym problemu?wie ktoś może w czym tkwi problem?już mnie to męczy a ściąga mi zasięg LTE i na speed teście mam zaledwie 35Mb/s podczas pobierania,krew mnie zalewa bo telefon do tanich nie należał 

Opublikowano
2 minuty temu, Jacek23tg napisał(a):

Witam,może niewłaściwe miejsce ale może ktoś mi pomoże,posiadam Xiaomi 13 ultra w sieci Play,czy ma ktoś może problem ze ściąganiem zasięgu 5G?dodam że telefon kupiłem z Chin bez obsługiwanego pasma B20 ale myślę że w Łodzi nie powinno być z tym problemu?wie ktoś może w czym tkwi problem?już mnie to męczy a ściąga mi zasięg LTE i na speed teście mam zaledwie 35Mb/s podczas pobierania,krew mnie zalewa bo telefon do tanich nie należał 

to Ci w ogóle nie łączy się na 5g? tu ostatnio był taki problem i się okazało że wina była po stronie operatora ... gość pisał że przełożył kartę do nowego telefonu na starym miał bez problemu połączenie 5g a na nowym tylko LTE ... a on w ogóle nie miał tego aktywnego w taryfie 🙃 a my debile tydzień czasu szukaliśmy rozwiązania i gdzie może być problem 🙃 też chyba to dotyczyło 13tki jak pamiętam ... też nie mam u siebie B20 i żadnych problemów ... 5g śmiga bezproblemowo (co prawda na T-Mobile ...) 35 to nawet chyba słabo jak na LTE ... sprawdź też koniecznie w ustawieniach SIM czy masz preferowany typ sieci jako 5g/LTE a nie tylko LTE ... no i ewentualnie w testach modemu czy tryb pracy ma na początku NR ...

Opublikowano (edytowane)

Ustawienia sieci miałem włączone na preferowane 5G,jednak zmieniłem teraz na LTE i wyłapuje mi z plusem i prędkości wzrosła do 60Mb/s ,zmieniłem dzisiaj specjalnie taryfę pod 5G jednak nic to nie dało,ustawienia anteny miałem ustawione automatycznie jednak przy wybieraniu manualnym wyświetlają się nadajniki wyłącznie 4G 😕 więc ewidentnie coś jest z telefonem tylko co??a o co chodzi dokładnie z testem modemu bo nie orientuje się ,może jeszcze spróbować przełożyć karte SIM do drugiego gniazda??

Edytowane przez Jacek23tg
Opublikowano
8 minut temu, Jacek23tg napisał(a):

Ustawienia sieci miałem włączone na preferowane 5G,jednak zmieniłem teraz na LTE i wyłapuje mi z plusem i prędkości wzrosła do 60Mb/s ,zmieniłem dzisiaj specjalnie taryfę pod 5G jednak nic to nie dało,ustawienia anteny miałem ustawione automatycznie jednak przy wybieraniu manualnym wyświetlają się nadajniki wyłącznie 4G 😕 więc ewidentnie coś jest z telefonem tylko co??a o co chodzi dokładnie z testem modemu bo nie orientuje się ,może jeszcze spróbować przełożyć karte SIM do drugiego gniazda??

to takie informacje o trybach pracy modemu ... one są ukryte - można tam wejść kodem serwisowym albo wejść w ustawienia potem informacje o telefonie potem szczegółowe informacje i tam na dole będzie pole z danymi o pamięci wewnętrznej - trzeba w to poklikać kilka razy i uruchomi się nowe okno ... kartę przełożyć też nie zaszkodzi a najlepiej jeszcze wsadzić inna od drugiego operatora a potem zmienic znowu na swoją ... też może pomóc ... to z plusem to zakładam że piszesz o LTE+ czyli z agregacja pasm z kilku nadajników ... to zawsze powinno dać szybsze transfery ... ogólnie w tych ustawieniach modemu sprawdź czy masz najpierw NR a potem LTE czy GSM ... jak w ustawieniach karty SIM dasz preferowane 5g to właśnie tam tryb powinien zaczynać się od NR ... jak zaczyna się od LTE to i nie byłoby dziwne że masz tylko ten tryb ...

Opublikowano

Zaczyna się od NR,zmiana slotu karty SIM nie pomogła,czyli zostaje jedynie włożyć inna sieć i sprawdzić czy będzie ściągać 5g ,jeszcze jutro po pracy przejdę się do salonu playa ale nie sądzę żeby coś ogarnęli,jednak zacznę od nich,dzięki za pomoc,oby się udało 

Opublikowano
5 minut temu, Jacek23tg napisał(a):

Zaczyna się od NR,zmiana slotu karty SIM nie pomogła,czyli zostaje jedynie włożyć inna sieć i sprawdzić czy będzie ściągać 5g ,jeszcze jutro po pracy przejdę się do salonu playa ale nie sądzę żeby coś ogarnęli,jednak zacznę od nich,dzięki za pomoc,oby się udało 

a tak w ogóle kiedyś czytałem na jakimś forum - chyba XDA - że na takie problemy może pomóc wymiana karty SIM u operatora ... może są różne standardy tych kart i te starsze nie chytaja się 5g? coś tak mi się kojarzy właśnie ten temat ... daje znać na wszelki wypadek ... bo jak telefon wspiera ten standard w modemie i operator ma to aktywne przy taryfie to w zasadzie problem może być albo po stronie karty SIM albo po stronie nadajników / odbiorników GSM ... bo innej możliwości tu nie ma ... b20 czy jest czy nie to nie powinno rzutować w żaden sposób ...

Opublikowano

Też o tym pomyślałem ,2 tygodnie temu wymieniłem SIM na nową...jak widać nie pomogło,jutro zgłoszę się do operatora, podmienię kartę u nich,jeśli nie pomoże to może problem tkwi w samym telefonie,nie wiem..

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Jacek23tg napisał(a):

Też o tym pomyślałem ,2 tygodnie temu wymieniłem SIM na nową...jak widać nie pomogło,jutro zgłoszę się do operatora, podmienię kartę u nich,jeśli nie pomoże to może problem tkwi w samym telefonie,nie wiem..

no ale jak wymieniałes to właśnie dobrze ... bo masz na pewno aktualna ... a nie stara ... więc tu problemu nie powinno być ... sprawdź jeszcze jedna rzecz w tych testach - status połączenia nr - u mnie jest tak ja w załącznikach ... jeśli masz inaczej to by wskazywało na problem u operatora ... zwróć uwagę na typ sieci no i stan nr i czy nr jest dostępne ... to NSA to tryb pracy - jest jeszcze tryb SA - ale to musi nadajnik odbiornik go wspierać - to takie czyste 5g wtedy na nowej infrastrukturze ... ale zdecydowana większość pracuje w trybie NSA - czyli to takie "brudne" 5g ... oparte o sieć LTE ...

Screenshot_2024-06-18-00-41-45-910_com.android.phone-edit.jpg

Screenshot_2024-06-18-00-43-31-697_com.android.phone-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jacek23tg napisał(a):

Niestety nie widzi nadajników 5G:/

Screenshot_2024-06-18-00-48-53-505_com.android.phone-edit.jpg

czyli to albo operator albo nadajnik ... jak będziesz w innej lokalizacji i połączy się fon z innym nadajnikiem to może zaskoczy 5g ... jeśli też nie to zostaje operator - nie ma tu innej opcji myślę ... 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano
12 minut temu, Jacek23tg napisał(a):

Dzięki za pomoc i poświęcony czas,po pracy się odezwę czy w salonie coś pomogli,trzymaj się pozdro 😉 

spoko ... wiesz ostatnio był podobny problem z 5g tu na forum i tam sporo pisaliśmy o różnych opcjach ... skończyło się właśnie na operatorze ... u Ciebie wygląda mi to na analogiczna sytuację ... oby to nie był tylko sprzętowy problem z modemem GSM ... ale trzymam kciuki żebyś to ogarnął ... w razie czego wiesz gdzie testy włączyć i sprawdzić stan połączenia ... no i na 5g to powinno ci najmniej 10x tyle wyciągnąć w transferze niż na LTE ... 🙃

Opublikowano

Temat powiedzmy że się wyjaśnił,zmiana taryfy musiała się przemienić oraz kontakt z działem technicznym pomógł,5G się czasami pojawia ,ale w większości przypadków w Łodzi wyłapuje LTE+ z prędkością około 120Mb/s w 5G okolice 600 ,ale wydaje mi się że w Łodzi zawsze powinno wyłapywać 5G w sieci Play...

Opublikowano

Niekoniecznie.

image.png

Mapka Playa, tam gdzie jest bardzo jasno jest tylko LTE. Trochę ciemniejsze to 5G na 2100 (z tym istotnie bywa problem u nas - LTE śmiga, 5G z jakiegoś powodu nie), a najciemniejsze to 5G na paśmie C, które powinno u nas chodzić (dzisiaj miałem okazję sprawdzić u siebie, bo włączyli).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...