Skocz do zawartości

Aktualizacja z MIUI14 na HyperOS - czy tracimy dane aplikacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam w niedalekiej przyszłości przesiąść się ze stable MIUI 14 na HyperOS. Chcę jednak uniknąć niespodzianek i dodatkowo straconego czasu, więc mam pytanie, które wzięło się z wątpliwości dotyczących instalacji.

Na stronie: https://miuipolska.pl/hyperos-w-wersji-stabilnej-od-xiaomi-eu-juz-dostepny/ mamy info, że dane nie są tracone:

image.thumb.png.ecdb3479c53175dc6888bf7d147f6d61.png

i że aktualizację należy wykonać zgodnie ze standardowym poradnikiem: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/
image.thumb.png.272e0ded85c7bce667749ceb51d997da.png

ALE, na stronie poradnika na końcu instalacji przez TWRP jest krok o wykonaniu format data:

image.thumb.png.ef9f938aa083d715fb2747a47feac42d.png

To jak to w końcu jest? Tracimy jakieś dane czy nie? Skoro jest jakieś formatowanie to zakładam, że jednak coś jest kasowane. Nie mogę mieć tutaj żadnych wątpliwości, gdyż ustawianie wszystkiego na telefonie od nowa to jest niemal cały dzień roboty (logowanie do apek, apki bakowe, Google Pay itp itd).

@Kacper Skrzypek pomożesz?

Opublikowano (edytowane)

myślę że za bardzo to rozkminiasz. ... 🙃 przejście z miui 14 na hyperos robisz na dwa sposoby - albo przez fastboot albo prze twrp ... nie robisz tego równocześnie w jednym i drugim trybie ... z twrp w ogóle możesz nie korzystać a nawet to czy jest wgrane na partycji recovery czy nie to nie ma żadnego znaczenia ... przechodząc z miui 14 na hyperos bez utraty danych i ustawień - w trybie fastboot skrypt update a przez twrp zakładka install - i to wszystko ... żaden format nie jest konieczny ... 🙃 nigdy nie robiłem czyszczenia danych przy update w trybie twrp ... to chyba wybierasz tylko jak chcesz mieć czysta instalkę systemu - czyli odpowiednik użycia skryptu z trybu fastboot clean with format ... w Twoim przypadku oczywiście tego się nie chytaj 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

ale ja nigdzie nie napisałem, że mamy używać TWRP i fastboot. W poradniku jest mowa o formatowaniu w obu przypadkach - w fastboot robi to samoczynnie skrypt wypakowany z ROMu, a w przypadku TWRP ma to zrobić użytkownik. 

Pytanm bo w sumie nie robiłem jeszcze nigdy upgrade'u wersji MIUI. Przechodziłem raz z dev na stable i odwrotnie i wtedy wiadomo  - wszystko się traci, ale ze stable na inne stable jeszcze nigdy. Chcę to zrobić jak należy, więc stąd pytanie o to formatowanie do wykonania opisane w poradniku.

W sumie nadal mnie to nurtuje - czy trzeba to robić czy nie. Gdybym się zdecydował na fastboot (czego nie chcę, bo to więcej roboty (wypakowywanie softu), to wygląda na to, że i tak będzie format🤔

Opublikowano
5 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Poradnik jest przeznaczony dla osób które instalują ROM po raz pierwszy (np. przechodząc z Globala). W przypadku aktualizacji po prostu wybierasz inny skrypt (update_rom).

OK, rozumiem, skrypt to fastboot. A w przypadku TWRP? Trzeba robić ten format na końcu czy nie przy aktualizacji do HyperOS?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grzeg8102 napisał(a):

OK, rozumiem, skrypt to fastboot. A w przypadku TWRP? Trzeba robić ten format na końcu czy nie przy aktualizacji do HyperOS?

nie ... wystarczy wejść w install wskazać paczkę ZIP z romem i jedziesz ...

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Master napisał(a):

nie ... wystarczy wejść w install wskazać paczkę ZIP z romem i jedziesz ...

No, czyli jednak jest prosto :) W niektórych poradnikach pokazują jeszcze, aby zrobić Wipe Dalvik cache. Robicie to przy aktualizacjach? To raczej nie szkodzi. Pytanie czy w czymś pomaga albo chroni przed jakimiś problemami po instalkacji ROMu?

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, grzeg8102 napisał(a):

No, czyli jednak jest prosto :) W niektórych poradnikach pokazują jeszcze, aby zrobić Wipe Dalvik cache. Robicie to przy aktualizacjach? To raczej nie szkodzi. Pytanie czy w czymś pomaga albo chroni przed jakimiś problemami po instalkacji ROMu?

to może być przydatne ale nie musi ... czasami jakbyś miał problem że jakieś apki się wysypują / przestają działać ... albo inne takie objawy to to może pomóc (też czasami komendy adb - były już takie problemy na romach dev beta ...) pisałem o tym gdzieś w którymś wątku w modyfikacjach systemowych ... ja nigdy z tego nie korzystałem (tzn. czyszczenia cache art / dalvik przez twrp) ani na romach miui 14 ani na hyperos ... ale dobrze że jest taka możliwość - na razie zrób normalnie update i zobaczysz co i jak 🙃

ps. zobacz w tym wątku trochę o tym było ...

https://miuipolska.pl/forum/topic/62707-hyperos-1024122dev/#comment-645711

ps. ja już dawno nie wrzucałem romu przez twrp choć mam zainstalowane - moja wersja nie deszyfruje pamięci wewnętrznej stąd wrzucam romy przez fastboot 🙃 ale twrp trzymam właśnie dlatego żeby mieć na wszelki wypadek te możliwości o których pisałeś ... no i to że jest wgrane w niczym mi nie przeszkadza ... to tym bardziej dobrze mieć dziada pod ręką ... 🙃

Edytowane przez Master
  • Like 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

W skrócie w stoku jak przechodzisz z miui na HyperOS po raz pierwszy nie musiałem robić wipe (przywrócenie ustawień fabrycznych) na x13pro, ale zawsze i to zawsze po jakiejkolwiek aktualizacji instaluję ponownie system przez ustawienia aktualizacji - pobierz najnowszy pakiet. Bo OTA ściąga tylko część systemu a tak instalujesz pełną wersję systemu. Dzięki temu unikamy błędów takich aktualizacji jak np zniknięcie możliwości odinstalowania paluchem i uniknięcia wielu innych błędów spowodowanych kiepskiej optymalizacji tej formy aktualizacji.