wlodeka Posted April 23 Posted April 23 Od dwóch tygodni, chyba od wersji 1.0.24.4.8 nie mogę odebrać SMSów, wysyłać mogę, do mnie wysyłane nie wyświetlają mi się. Mam oryginalną aplikację do SMSów od xiaomi.eu, nic nie zmieniałem w ustawieniach aplikacji. Chyba już wszystko robiłem co tylko możliwe i nic !!! Telefon Xiaomi 12. Nie chciałbym robić ustawień fabrycznych, za dużo aplikacji zainstalowanych i za dużo ustawień indywidualnych. @Kacper Skrzypek pomóż
Kacper Skrzypek Posted April 24 Posted April 24 Czyściłeś dane aplikacji SMS? Pamięć nie jest zapchana?
wlodeka Posted April 24 Author Posted April 24 4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Czyściłeś dane aplikacji SMS? Pamięć nie jest zapchana? Czyściłem, pamięć nie jest zapchana, nie mam pomysła, przecież to dziwne, że nie odbiera SMS ów, nie mam kodów do recept, muszę kombinować i dzwonić do lekarza, żona nie może do mnie napisać (a może to i lepiej) powiem krótko HELP @Kacper Skrzypek
Kacper Skrzypek Posted April 24 Posted April 24 Gdybym wiedział, co jest grane, to bym pomógł... Nie wiem. Prawdopodobnie pomoże tylko reset do fabrycznych. Nie odebrałeś uprawnień apce do SMS-ów?
wlodeka Posted April 24 Author Posted April 24 Nie, no taki głupi to już nie jestem. Dzięki za chęci.
Master Posted April 24 Posted April 24 (edited) ja bym zaczal od wyczyszenia wszystkich danych apki sms ... restartu telefonu i sprawdzenie czy jest lepiej ... jesli nie to ponownego skonfigurowania telefonu z siecią (punkty dostępowe) mozliwe ze gdzies jest jakis konflikt w komunikacji soft - operator ... i stad problem - na zadnej wersji xiaomi eu na hyperos nie mialem problemu z sms (owszem - na poczatku byl z mms - ale to juz dawno zalatwione ...), jak to nic nie da zainstalowalbym alternatywna apke do sms i dal ja jako domyslna ... jest tego od groma w sklepie play ... mozna tez sprobowac zmienic tryb pracy modemu GSM z 5G na 4G czy odwrotnie - tak w ustawieniach karty sim jak i w opcjach ukrytych (np. dac jedno ustawienie z priorytetem na NR i przelaczyc potem LTE a ostatecznie wrzucic jakis stary tryb np GSM ...), jesli to nic nie da to zrobilbym restart do ustawien fabrycznych - test - a jesli to nic nie da postawilbym na czysto caly system korzystajac z najnowszej dostepnej bety (o ile jest) lub najnowszego stabla ... jesli to nic nie da to sprobowalbym sprawdzic jak sie zachowa telefon na karcie sim innego operatora - to tez moze cos wyjasnic ... w sumie to ostatnie mozna zrobic nawet w pierwszej kolejnosci ... bo jak bedzie wszystko ok to by znaczylo ze jest jakis problem ze strony komunikacji soft - operator (czyli to zostaje juz tylko zmiana trybow GSM + ponowna konfiguracja punktow dostepowych ...) Edited April 24 by Master 1
wlodeka Posted April 24 Author Posted April 24 @Master bardzo dziękuję za tak obszerne potraktowanie mojego problemu. Trochę nowych rzeczy podałeś, zacznę od karty SIM innego operatora , ja mam plusa, żona T-Mobile. Alternatywne apki już próbowałem, to samo. Mam najnowszego HyperOs od xiaomi.eu. pozdrawiam
Master Posted April 24 Posted April 24 (edited) 45 minut temu, wlodeka napisał(a): @Master bardzo dziękuję za tak obszerne potraktowanie mojego problemu. Trochę nowych rzeczy podałeś, zacznę od karty SIM innego operatora , ja mam plusa, żona T-Mobile. Alternatywne apki już próbowałem, to samo. Mam najnowszego HyperOs od xiaomi.eu. pozdrawiam no też mam hyperos ... i nigdy z SMS nie było problemów ... mam abonament w T-Mobile ... punkty dostępowe ustawione dwa - jeden dla internetu drugi dla MMS - oba sam dodawałem na podstawie danych operatora ... kiedyś troszkę problemów było z mms i to była wina hyperos bo jak przestawiło się domyślny punkt dostępowy z internet na mms to było ok a w przeciwnym razie nie ... oczywiście to przestawienie wywalało automatycznie neta mobilnego ... w tej chwili domyślny jest internet a mms jest dodany jako dodatkowy (ale nie domyślny) i wszystko działa już jak należy ... czyli system i tak z niego korzysta w przypadku nadania / odbioru MMS ... jak masz wersję stable hypera i są też bety dla Twojego modelu to wrzuć betę jako update - powinno dobrze wskoczyć - to też w razie co można zrobić ... zawsze to poprawione wersje a stable często są dość stare stąd update jak najbardziej możliwy ... nie wiem jak wygląda sytuacja na stable bo korzystam tylko z bet ... stable są dla mnie nudne i nie warte uwagi 🙃 wiem ... jestem głupi i się nie znam ale robię tak już prawie 3 lata i nie zamierzam przestać 🙃 ogólnie w tryby pracy GSM się nie bawię - te tryby które są w hyperos są ok (wybierane w ustawieniach karty SIM) jeden preferuje tryb 5G (NR) a drugi jako priorytet daje LTE ... choć dziwne byłoby jeśli problem z SMS byłby np. na 5g a na LTE nie ... albo na odwrót ... ale sprawdzić nie zaszkodzi 🙃 ja bym jeszcze właśnie wrzucił np. zwykle GSM na próbę żeby wszystkie opcje zahaczyć przy sprawdzaniu ... a i sprawdź koniecznie czy numer dla SMS masz prawidłowy - to co w załączniku ... to też może być przyczyna problemu ... Edited April 24 by Master 1
brawo Posted April 24 Posted April 24 A ja bym.... Chciał się dowiedzieć się czy te "sms nie dochodzą " dotyczy tylko numeru żony czy też innych osób? Czy dotyczy to każdego bez względu na sieć? To po pierwsze. A po drugie wyłączyłbym, ale jako po drugie!, RCS o ile jest włączony. 1
Master Posted April 24 Posted April 24 no ja przyznam że skończyły mi się już pomysły ... mam nadzieję że coś z tego co pisałem sprawdzi się u Ciebie ... daj znać w temacie jak dowiesz się w czym był problem ... może ktoś tu jeszcze coś ciekawego napisze ... 🙃 pozostaje mi życzyć wytrwałości w badaniu tematu no i sukcesu 👍 1
kris68 Posted April 24 Posted April 24 Master wiesz, tak czytam posta i tak mi przychodzi do głowy, co mnie Kacper kiedyś nauczył, że jak masz jakąkolwiek apkę do SMS-ów i MMS-ów trzeba wejść w aplikacje i nadać tej aplikacji wszystkie uprawnienia, wystarczy nie odznaczyć na zielono jednego ptaszka i masz kichę. Ja stary chłop i tyle lat siedzący w tym - miałem prawie miesiąc problemy z MMS-ami, bo jak napisałem, nie odznaczyłem dosłownie jednego ważnego ptaszka. Może akurat pomogłem moim pomysłem. Oby. Pozdrawiam.
Master Posted April 24 Posted April 24 (edited) no ja nigdy nic nie zmieniałem - zawsze na domyślnych ustawieniach ... z drugiej strony nie korzystam z alternatywnych apek do SMS czy MMS ... teraz na hyperos też wszystko chodzi na domyślnych tak jak to jest po instalacji ... oczywiście tylko konfiguracja zrobiona pod kątem operatora ... i jest ok wszystko 🙃 ale jak najbardziej - sprawdzić uprawnienia też nie zaszkodzi ... ciekawe co tam wyjdzie w temacie ... sam jestem ciekawy ... Edited April 24 by Master 1
wlodeka Posted April 25 Author Posted April 25 @Master , @Kacper Skrzypek , INFORMACJA !!! Kuźwa, ale jaja. Wyjąłem kartę SIM, włożyłem innego dostawcy usług i ta działa dobrze. Więc znowu włożyłem moją na której nie przychodziły SMSy i teraz działa poprawnie. CUDA ! Dzięki chłopy za chęci , za pomoc. 1
Recommended Posts