Skocz do zawartości
  • 0

Problemy z przychodzącymi połączeniami

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych użytkowników, 

Zakupiłem Note'a 13Pro+ w EuroAGD, wersja global z tego co zdążyłem zauważyć przed przywróceniem do ustawień fabrycznych. Telefon praktycznie od samego początku (czyli jakis 3 tyg) ma problemy z przychodzącymi połączeniami. W momencie, gdy telefon jest użytkowany, pojawia się powiadomienie o połączeniu i mogę je odebrać. Gdy leży w spoczynku, tu się zaczyna cyrk - czasami zadzwoni, czasami dzwoniący dostaje informacje o tym, że mam zajęte (choć nie rozmawiam), czasami, że jestem poza zasięgiem i przyjdzie sms o nieodebranym połączeniu a czasami nie. Sieć PLAY, próbowałem zmiany slotu na SIM - nie pomogło. Próbowałem na sztywno ustawić połączenia z LTE - bez zmian, roaming od PLAY(ORANGE) - również. Reset do ustawień fabrycznych - też nic.

Teraz moje pytanie laika - czy oddanie telefonu do sklepu ma jakikolwiek sens? Czy w serwisie mogą wgrać w ramach gwarancji ROM EU (doczytalem w odmentach sieci, ze wersje EU nie maja tego problemu), który mógłby rozwiązać problem ginącego zasięgu i przełączania się między sieciami? Nie chce sie bawic w domoroslego hakera i samemu probowac robic aktualizacje, bo nie jestem pewny, czy nie strace wtedy gwarancji. 

Edytowane przez Dawid Kurleto
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U mnie tak jak pisałem w poprzednim poście telefon działa w 100% poprawnie pod warunkiem że nie korzystam z infrastruktury sieci Play. Już prawie miesiąc działam na karcie Oragne i wszystkie próby dodzwonienia się do mnie zakończone pozytywnie. Dual SIM czy esim też działa poprawnie ( bez sieci Play bo jeśli jedna z kart jest z Play to wtedy nie dodzwonisz się na żaden numer). Przed aktualizacją do 1.0.4.0 problemy były w każdej sieci. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ludzie telefon jest jak najbardziej sprawny trzeba wyłączyć VoLTE w opcjach Sieci Komórkowe i będzie OK 

Miras

Edytowane przez miras269
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Być może jest to problem z voLTE w Play, może następne uaktualnienia to zniwelują , praktycznie z volte czy bez, to nie ma różnicy. Najważniejsze ,że można odbierać połączenia, a na upartego zawsze można zainstalować software w Micenter

Edytowane przez miras269
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem właśnie z kartą w sieci Orange i działa wszystko Ok  , z voLTE również działa,

Jednak przy dwóch włożonych kartach 1- Orange 2-Play i przy włączonym voLTE , karta Orange może odbierać rozmowy, Play nie , natomiast jak wyłączy się voLTE w Play , to obydwie działają , wniosek nasuwa się sam i potwierdza moje przypuszczenia, coś z voLTE z Play nie pasuje temu telefonowi.

Edytowane przez miras269
  • 0
Opublikowano

Czy ktoś ma już system Hyperos nie zmieniając regionu z polskiego na inny i jeszcze jedno pytanie niby telefon wodoszczelny ale po basenie szkiełko aparatu zaparowało miał ktoś podobny przypadek 🙃?

• 0
Opublikowano

Witam. Właśnie zamierzalismy kupić telefony Xiaomi redmi note 13 pro plus 5g!!! Aby rozwiązać Ten sam problem!!! Od kilku miesięcy na dwóch telefonach Xiaomi redmi note 10 pro. Pewnie nigdy byśmy się nie zorientowali że cześć dzwoniących słyszy komunikat,, nie ma takiego numeru,, ale w związku z pracą często dajemy ogłoszenia i duuuuza cześć osób zainteresowanych ogłoszeniami dociera do nas inną drogą i nas o tym informuje. 

Najwyraźniej zmiana telefonu na redmi note 13 pro plus 5g wcale może nie pomóc 😕. Dodam że sytuacja ma miejsce w Irlandii. Doradźcie ryzykować zakup kolejnych Xiaomi czy szukać innego producenta telefonu? 

Witam. Właśnie zamierzalismy kupić telefony Xiaomi redmi note 13 pro plus 5g!!! Aby rozwiązać Ten sam problem!!! Od kilku miesięcy na dwóch telefonach Xiaomi redmi note 10 pro. Pewnie nigdy byśmy się nie zorientowali że cześć dzwoniących słyszy komunikat,, nie ma takiego numeru,, ale w związku z pracą często dajemy ogłoszenia i duuuuza cześć osób zainteresowanych ogłoszeniami dociera do nas inną drogą i nas o tym informuje. 

Usterka może być powszechna bowiem wszyscy znajomi się do nas dodzwaniają więc osoba która nie prowadzi jakiejś działalność czy nie dającą ogłoszeń w żaden sposób się nie zorientuje że ma taki problem!!! 

• 0
Opublikowano

Kenzo - mam ten model już ponad 1,5 mies. i jest ok, sprawdzałem na 2 sieciach i nie ma żadnego problemu. Teraz mam 2 karty Play i każdy się dodzwoni. Z tamtym modelem ktoś trafił albo na felerny egzemplarz, może taka partia wyszła z fabryki, albo naprawdę nie potrafili sobie poradzić z ustawieniami. Spokojnie mogę polecić Ci Xiaomi i ten model.

• 0
Opublikowano

Hej.

Również jestem posiadaczem 13 pro + i mam ten sam problem.

Sieć Play.

Telefon był już 3 razy w serwisie.

1 raz brak usterki.

2 raz brak usterki.

Za 3 razem wymienili płytę główną.

Po wymianie płyty, po ok 3 tyg problem znowu występuje.

Wyłączyłem VoLTE i zobaczymy czy coś pomoże.

Ogólnie jakość połączenia się pogorszyła przez tą opcję.

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić że wyłączenie VoLTE działa w 100%?

Pozdrawiam, niezadowolony posiadacz RMN 13pro+.

• 0
Opublikowano

Witam,

Dołączam do tematu.

Telefon zakupiony w sieci Play dokładnie 7 dni temu. Pierwsze widoczne objawy, braku polaczen, wyszly jakies 2-3 dni po zakupie. Wiadomo, nowosc w reku, wiec zona nie dawala mu zyc :)

Brak polaczenia: przy probie dzwonienia, 15 sekundowa cisza w sluchawce (pewnie przekierowanie na Pekin :) ), a potem komunikat, ze abonent jest nieosiagalny. Po kilku probach, wyslalem do zony smsa - a po chwili, zadzwonilem. Bach !

Zdziwienie, bo jest sygnal i jest polaczenie. Testowalismy, dzisiaj kilka razy, powiedzmy co 30 minut. Dziala, za kazdym razem. Najpierw brak polaczenia, potem wysylacie sms, a potem po 2 minutach dzwonicie :)  Ot, i sposob na ten skosnooki telefon...Acha, probowalismy takze dzwonic przez WhatsAPP`a - nie polaczy, ale to pewnie ma zwiazek, z tym samym problem - brak polaczenia. Jak sie "odetka" to juz dziala.

A, powaznie. Przeczytalem forum i w miare swoich mozliwosci (nie probawalem wgrywac, zadnego nowego softu), przeklepalem/wlaczylem/wylaczylem wszytko o czym pisaliscie. Nic nie pomoglo. To slawne, VoLTE - takze.

Niestety, nie mam innych kart sim, innych operatorow, wiec nie pomoge.

Dalej, po okolo 25-30 minutach ten skosnooki skurczybyk, przechodzi w jakis tryb uspienia i za......Chiny go nie wzbudzicie. No, moze za USA...., bo za Chiny, "nidyrydy" 🤣

Meritum: mamy 10 dni na odstapienie od umowy i wedlug Pani ze szczecinskiego wydzialu Praw Konsumenta, w majestacie prawa, salon musi nam uznac reklamacje. Tym, bardziej, ze nie chcemy reklamowac uslugi(bo z tej nie rezygnujemy; mamy jeszcze 2 Samsungi w tej sieci i jest z nimi, i z siecia OK), a telefon, ktory poniekad, zostal nam dodany do przedluzenia umowy. Jak, ktos bedzie w podobnej sytuacji, to niech tylko pamieta o bezwzglednym termienie 10 dni. Macie to w umowach. Poinformuje Was o skutkach wizyty w salonie, bo nawet nie będę pytał, o problemy techniczne tego telefonu, skoro temat wisi od marca. Sprzedawcy pewnie wiedza o tym, ale target is target.

A mama mowila....jak skosnooki, to tylko z Koreiiiiiiii.....

• 0
Opublikowano

Hejo Panowie, dopiero po zakupie zorientowałem się w co się wpakowałem. Mam błąd jak wyżej, komuś z wyżej opisujących ten przykry błąd udało się go naprawić? Widzę że temat od marca że jest jakaś szansa.

Mam kartę z Mobile Vikings i co chwilę dostaję smsa że ktoś próbował się ze mną połączyć, mimo że nie było zajęte 😤

Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Redmi Note 13 Pro Plus  5g  po aktualizacji do  wersji 1.0.8.0.UNOEUX telefon działa poprawnie .Rom  OTA pobrany z regionu Wielka Brytania

Edytowane przez Piotr MYSZAK
bład
  • 0
Opublikowano
W dniu 26.04.2024 o 17:52, Dawid Kurleto napisał(a):

Wiadomo, ze nie mam zamiaru wydawac na oplaty sadowe (z reszta czy sad ds. konsumenckich pobiera oplate od klienta indywidualnego? W wyzszej instancji oplate ponosi strona przegrywajaca.) rownowartosci kalkulatora marki Redmi o kodzie Note 13Pro+ :) Zacznie sie od Wojewodzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej i on prowadzi darmowa mediację mającą na celu rozwiązanie sporu, dopiero później sąd. 

Witam, mam pytanko odnośnie tej sprawy z tym telefonem xiaomi redmi note 13 pro, jak zakończyła się Pana sprawa, gdyż mam ten telefon od dwóch miesięcy i mam niestety ten sam problem, myślałam że to wina operatora, bo również zmieniłam, ale dzięki temu forum uzmysłowiłam że to wada tel, przekładałam kartę do innego tel. i takiego problemu niema, dziś oddaje telefon do reklamacji bo to jest dramat. Proszę jak to nie problem o odp. może być na priv [email protected] lub tutaj, z góry dziękuje. Pozdrawiam Jagoda

• 0
Opublikowano
W dniu 13.04.2024 o 10:52, wojtek0003 napisał(a):

Cześć 🙂

Daj znać  jak sprawa będzie sie rozwijać bo mam ten sam problem. Mój telefon też wrócił z serwisu w tym tygodniu i również nie wykryto usterki a problem jak był tak jest. 

Witam, czy mogę zapytać jak Pana sprawa sie rozwiązała? bo mam niestety ten sam kłopot...

• 0
Opublikowano

Od jakiegoś czasu mam problem w sieci Orange Flex, otóż jak rozmawiam przez tel. to internet nie działa. Czy kto miał podobny problem?
Xiaomi 12 Lite,