Jump to content

Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.3.0.TKCMIXM - Android 13

Recommended Posts

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego HyperOS od Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11 Pro 5G / POCO X4 Pro 5G (nazwa kodowa: veux).

ROM oparty na wersji globalnej - wersja chińska (TKCCNXM) nie posiada wsparcia dla modułu NFC z wersji globalnej (obie wersje mają inne moduły, skutkiem czego NFC chińskie nie działa na Globalu i vice versa). Jeśli chcemy mieć działające NFC na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, należy wgrać wersję Z TEGO WĄTKU.

Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_VEUXG_OS1.0.3.0.TKCMIXM_os1-13.zip/download,

ROM można zainstalować zarówno w trybie fastboot, jak i TWRP - poradnik: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Wystarczy zaktualizować przez fastboot? Czy trzeba odpalić plik, że pierwsza instalacja?

Można jako czystą aktualizacje, jak i update, osobiście preferuję fastboot.

Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka

Strasznie crashuje przeglądarka chrome, jak w tle jest odpalony YT. Dopiero zaczyna działać, jak się ją usunie w tle. Czyściłem pamięć przeglądarki i YT i nie pomaga. Na romie MIUI,było podobnie. Myślałem że aktualizacja na hyperOs to zmieni, ale niestety. Błąd jest gdzieś indziej.. Hmm Aaa i nie wyświetla się teraz ikona budzika na górnym pasku

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

Na razie działa dobrze, różnice znikome. W razie problemów zawsze można wrócić do miui

Niestety musiałem powrócić na miui. Na hyper nie mogłem wysyłać ani nie otrzymywałem mms-ów.

U mnie prawie wszystko ok, z zamulaniem przeglądarki o którym pisał kolega wyżej miałem na miui teraz na hyper os działa szybko czasami tylko zatnie się i trzeba zabić aplikację. Nie działa lokalizacja pogody na pewno w sensie pod chmurką brak danych, na pewno nie ma tłumaczenia w notatniku jeśli w danym dniu jest więcej zadań. 

7 godzin temu, zanziro napisał(a):

Niestety musiałem powrócić na miui. Na hyper nie mogłem wysyłać ani nie otrzymywałem mms-ów.

ciekawe że jeszcze jest z tym problem ... to było na pierwszych wersjach rozwojowych hyperos potem już poszło dobrze i do tej pory nie ma z tym problemu (przynajmniej na aktualnych betach ...) zakładam że miałeś dodany prawidłowo punkt dostępu?

Screenshot_2024-04-06-23-11-29-996_com.android.settings.jpg

ciekawe że jeszcze jest z tym problem ... to było na pierwszych wersjach rozwojowych hyperos potem już poszło dobrze i do tej pory nie ma z tym problemu (przynajmniej na aktualnych betach ...) zakładam że miałeś dodany prawidłowo punkt dostępu?
Screenshot_2024-04-06-23-11-29-996_com.android.settings.thumb.jpg.d1aa88a2ef3ad531e0777a981a62b651.jpg
Tak. Wróciłem do miui z zachowaniem danych u ustawień i jest ok.

57 minut temu, JacekBB napisał(a):

Można wiedzieć jak wygląda powrót do miui?

a to wiesz - tu robisz tzw. downgrade - czyli może nie obejść się bez reinstalacji systemu na czysto ... raz że miui może być na starszej wersji andka a dwa że może mieć starsze poprawki bezpieczeństwa ... co innego jak robisz update - tu można to zrobić bez problemu ... downgrade można w miarę bezpieczeństwa ręcznie zrobic pod warunkiem że mamy ta sama wersję czyli np. miui 14 i poprawki są datowane tak samo ... ale to w zasadzie dotyczy tylko wersji beta ... ze stable które wychodzą co 2-3 miesiące to nie przejdzie 🙃

Edited by Master

2 godziny temu, Master napisał(a):

a to wiesz - tu robisz tzw. downgrade - czyli może nie obejść się bez reinstalacji systemu na czysto ... raz że miui może być na starszej wersji andka a dwa że może mieć starsze poprawki bezpieczeństwa ... co innego jak robisz update - tu można to zrobić bez problemu ... downgrade można w miarę bezpieczeństwa ręcznie zrobic pod warunkiem że mamy ta sama wersję czyli np. miui 14 i poprawki są datowane tak samo ... ale to w zasadzie dotyczy tylko wersji beta ... ze stable które wychodzą co 2-3 miesiące to nie przejdzie 🙃

Myślałem że będzie bezboleśnie ale może zostać to nowe :) 

Myślałem że będzie bezboleśnie ale może zostać to nowe  
U mnie przeszło bezboleśnie. Wracałem z hyper 1.0.3 do miui 14.0.6 i jak już wspominałem z zachowaniem danych i ustawień.

Panowie a macie problem z apk pogoda? U mnie nie idzie nic ustawić, zmiana lokalizacji. W widżet mam F zamiata Celsjusza, ale temperatura wyświetla się poprawnie. Także powróciłem do miui 14.0.6, ale problem pozostał.

Panowie a macie problem z apk pogoda? U mnie nie idzie nic ustawić, zmiana lokalizacji. W widżet mam F zamiata Celsjusza, ale temperatura wyświetla się poprawnie. Także powróciłem do miui 14.0.6, ale problem pozostał.

Dawno zrezygnowałem z systemowej pogodynki na rzecz weawow

• 2 weeks later...

Po instalacji tej wersji HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.3.0.TKCMIXM przy probie wysłania pliku z karty SD np przez bluetooth dostaje komunikat "Nie można wysłać pliku z zewnętrznego nośnika".

Ten sam plik po przeniesieniu do pamięci wewnętrznej można wysłać bez problemu, tak samo wszystkie pliki z tej pamięci.

Ps. telefon to Redmi Note 11 Pro 5G

W dniu 8.04.2024 o 22:53, zanziro napisał(a):

Weawow jest świetna dodatkowo z radarem,a te wbudowane w system w smartfon ,to bieda i nędza,tylko są ,bo są

ja ze swojej strony moge polecic transparent clock and weather firmy MACHAPP - swietna sprawa - nie trzeba platnej wersji brac bo darmowej wersji wszystko i tak jest - ma bardzo fajne widzety luks wyglada i dziala ... radar pogodowy tez jest ... jakby kto mial problem ze znalezieniem zapodaje linka do sklepa play

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.droid27.digitalclockweather&hl=pl&gl=US

• 3 weeks later...

Powiedzcie mi jeśli podczas przychodzących połączeń odbieranie mam jakby na górze to bardzo nie poręczne jak zrobić żeby na dole ekranu można odbierać połączenia ? Czasami to muszę nawet ściągnąć belkę powiadomień górną i dopiero wtedy odebrać

Jakiego masz ustawionego dostawce pogody w tym "weawow"?

Jakiego masz ustawionego dostawce pogody w tym "weawow"?

W sumie sam nie wybierałem ale mam MET Norway.

3 minuty temu, soap100 napisał(a):

czy mogę wgrać hyperOS poprzez update skrypt bat na wersję miui xiaomieu bez utraty danych? Czy przejście z miui na hyperOs możliwe jest tylko poprzez czystą instalacje z utrata danych?

Możesz wgrać.

Czy działa już wysyłanie i odbieranie MMS, bo u mnie nie działało i musiałem wrócić do miui?

@Kacper Skrzypek a czy w wersji HyperOS w romie xiaomiEU jest nadal dialer z nagrywaniem rozmów jak było to w miui ?
Tak, jest natywne nagrywanie rozmów, w ustawieniach trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję.

f72e91c690170c8bafa80e9dfc8d27a5.jpg

Posted (edited)
4 minuty temu, zanziro napisał(a):

Gdzie ustawić zezwolenie instalacji aplikacji z nieoficjalnych źródeł?ba385638b1cc396f0dd7a6c466d65601.jpg

specjalny dostęp ... wpisz w wyszukiwarce w ustawieniach ... to najszybciej znajdziesz ... a jak Ci się nie chce to

ustawienia - aplikacje - uprawnienia - uprawnienia - inne uprawnienia - specjalne uprawnienia no i tam instalowanie nieznanych ...

Screenshot_2024-05-18-17-56-32-439_com.android.settings.jpg

Edited by Master

specjalny dostęp ... wpisz w wyszukiwarce w ustawieniach ... to najszybciej znajdziesz ... a jak Ci się nie chce to
ustawienia - aplikacje - uprawnienia - uprawnienia - inne uprawnienia - specjalne uprawnienia no i tam instalowanie nieznanych ...
Screenshot_2024-05-18-17-56-32-439_com.android.settings.thumb.jpg.1a4a479972fd51ddd958123971118dd6.jpg
No ok ale jak wejdę w instalowanie z nieznanych źródeł to przechodzi mi do tego menu i co dalej? Jak ją chcę zainstalować inną apkę nie z tej listy.e8a08ebb53ca2c01384141c92e595d6f.jpg

Aplikacji systemowych nie zainstalujesz.

Acha bo chciałem zainstalować mi updater. Kiedyś na miui się dało bo system sam wołał o pozwolenie na instalację. No szkoda. Dzięki

Posted (edited)
36 minut temu, zanziro napisał(a):

No ok ale jak wejdę w instalowanie z nieznanych źródeł to przechodzi mi do tego menu i co dalej? Jak ją chcę zainstalować inną apkę nie z tej listy.e8a08ebb53ca2c01384141c92e595d6f.jpg

nadajesz uprawnienia np. dla przeglądarki jak przez nią pobierasz apke ... to jest lista softu w telefonie - tak jak na innych listach ... stąd jest duża dowolność w tych ustawieniach ... no ale właśnie z tymi systemowymi może być problem ... ja w to się nie bawiłem bo nie było takiej potrzeby jeszcze 🙃

Edited by Master

Acha bo chciałem zainstalować mi updater. Kiedyś na miui się dało bo system sam wołał o pozwolenie na instalację. No szkoda. Dzięki

Jeśli chodzi o updater to zainstalujesz, tylko musisz zezwolić na instalowanie z obcych źródeł tak jak opisane było wcześniej, odnajdź aplikację z której będziesz instalował updater.

Jeśli chodzi o updater to zainstalujesz, tylko musisz zezwolić na instalowanie z obcych źródeł tak jak opisane było wcześniej, odnajdź aplikację z której będziesz instalował updater.

Ale z jakiej aplikacji? Zezwoliłem aplikacji pliki i tam wchodzę w plik instalacyjny i ten sam komunikat że się nie da zainstalować