Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, dziś po aktualziacji do HyperOs by Xiaomi .eu zniknęła mi opcja Esim. W global miałem ją aktywną. Miałem zamiar przejść na esim wcześniej ale na szczęście zwlekałem do aktalizacji. Tak ma być czy coś jeszcze muszę zrobić? Telefon w wersji 2211133G kupiony z Ali, wysyłka z Hiszpani.

Z góry dzięki za odpowiedź

Posted
20 minut temu, Paweł P napisał(a):

Cześć, dziś po aktualziacji do HyperOs by Xiaomi .eu zniknęła mi opcja Esim. W global miałem ją aktywną. Miałem zamiar przejść na esim wcześniej ale na szczęście zwlekałem do aktalizacji. Tak ma być czy coś jeszcze muszę zrobić? Telefon w wersji 2211133G kupiony z Ali, wysyłka z Hiszpani.

Z góry dzięki za odpowiedź

Xiaomi eu bazuje na chińskiej wersji romu a nie na globalu ... pewnie stąd ten problem ... esim tam nie jest obsługiwany stąd i chiński rom nie ma obsługi tego standardu ... a global tak ...

Posted

Nie powinno tak być. Nawet jeśli ROM bazuje na wersji CN, to eSIM powinno być, dodajemy odpowiednią apkę przecież... Spróbuję się dowiedzieć o co chodzi.

Podeślij zrzut ekranu z ustawień kart SIM jak możesz. Region masz ustawiony na Polska?

Posted

Region ustawiony. Nie mam zrzutu z globala. Teraz to wygląda tak u mnie jak w załączniku. Jeszcze jedna rzecz, dzisiaj próbowałem zadzwonić z auta przez asystenta googla a ten do mnie OK ale najpierw odblokuj telefon (wszystkie opcje ustawione jak poprzednio) . Pamiętam, że w miui.eu też to nie działało a w globalu tak. Da się coś z tym zrobić? Dzięki za odzew.

IMG_20240129_144040.jpg

Posted
18 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Być może brakuje pod względem Asystenta jakiegoś uprawnienia, ale trudno mi powiedzieć.

W kwestii eSIM zrób jeszcze logcata z próby wejścia w te ustawienia (nie musisz niczego w nich dotykać, wystarczy samo wejście w menu) i podeślij mi w prywatnej wiadomości.

https://xiaomi.eu/community/threads/guide-logging-with-adb-logcat.63684/

Dobrze rozumiem, że tylko wejść w ustawienia kart sim i zgrać log wg linku? Spróbuję wieczorem, dzięki.

Posted
23 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Być może brakuje pod względem Asystenta jakiegoś uprawnienia, ale trudno mi powiedzieć.

W kwestii eSIM zrób jeszcze logcata z próby wejścia w te ustawienia (nie musisz niczego w nich dotykać, wystarczy samo wejście w menu) i podeślij mi w prywatnej wiadomości.

https://xiaomi.eu/community/threads/guide-logging-with-adb-logcat.63684/

Ten log pierwotnie miał 35M, spakowałem 7zipem. Mam nadzieję, że nie spaprałem. Robiłem to pierwszy raz :)

log_fuxi_OS1.0.6.0.UMCCNXM.txt.7z

Posted
5 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Zainstaluj apkę Termux i podeślij mi zrzut ekranu po wykonaniu komend:

getprop ro.boot.hwc
getprop ro.vendor.miui.support_esim

Nie ma innego sposobu? Apka wymaga premium, żeby to zrobić?

Screenshot_2024-01-30-18-32-42-573_in.codingfrontend.termux.jpg

Posted

O to właśnie, dzięki.

Zastanawia mnie jedno: jeśli mówisz, że to wersja Global, to dlaczego ro.boot.hwc zwraca CN, czyli wersję chińską...

Zrób

getprop > /sdcard/getprop.txt

Jeśli będzie Permission denied, to nadaj Termuxowi uprawnienia do plików.

Plik getprop.txt będzie w pamięci wewnętrznej, podeślij mi go w prywatnej wiadomości.

Posted
17 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

O to właśnie, dzięki.

Zastanawia mnie jedno: jeśli mówisz, że to wersja Global, to dlaczego ro.boot.hwc zwraca CN, czyli wersję chińską...

Zrób

Plik getprop.txt będzie w pamięci wewnętrznej, podeślij mi go w prywatnej wiadomości.

Poszło na priv

Posted
24 minuty temu, Paweł P napisał(a):

Poszło na priv

Dla potomnych: okazało się, że telefon nie był w wersji globalnej, tylko w chińskiej.

Dlaczego eSIM pokazał się na globalnym ROM-ie, a na Xiaomi.eu już nie? Bo Xiaomi nie weryfikuje rodzaju hardware'u w ROM-ie (prop odpowiedzialny za włączenie obsługi eSIM jest domyślnie ustawiony na true w Globalu EEA). Oficjalnie wg chińskiej specyfikacji Xiaomi 13 w wersji chińskiej nie obsługuje eSIM-u, więc u nas jest sprawdzane najpierw, czy ro.boot.hwc (zmienna odpowiedzialna za wariant sprzętowy telefonu) to GL (czyli Global). Jeśli tak, to dopiero wtedy włączana jest obsługa eSIM (czyli ta druga zmienna wspomniana wcześniej).

• 11 months later...
Posted
W dniu 30.01.2024 o 19:36, Kacper Skrzypek napisał(a):

O to właśnie, dzięki.

Zrób

Mam taki sam problem mógłbyś mi pomóc?