Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I dlatego jest opóźnienie, jak @latet wspomniał. Czasem wchodzisz w lekko zacienione miejsce, by za sekundę wyjść w jaśniejszy teren. Za duże skoki jasności ekranu by były, gdyby czujnik reagował od razu :-)

Mi4/Tapatalk/sMIUI

Opublikowano (edytowane)

Po napisaniu swojego posta trochę to potestowałem i stwierdzam, że to genialne rozwiązanie. Opóźnienie to kilka sekund, ale nie jest męczące .. W końcu idąc spać do łóżka nie muszę bawić się suwakiem, tylko gaszę światło a ekran za chwilę sam się ściemnia.

Tak, to jest bardzo bardzo przydatna funkcja.

Warto też jednak pamiętać, że w MIUI (w odróżnieniu do np. Nexusa, którego miałem) w trybie AUTO suwak jasności nie jest zablokowany - nadal jest aktywny, ale nie ustawia bezwględnie jasności, tylko służy do "zasugerowania" automatowi, że przy aktualnym poziomie oświetlenia w otoczeniu życzysz sobie ekran jaśniej lub ciemniej, niż automat zaproponował. I to jest naprawdę bardzo miłe rozwiązanie, choć w sumie nie tak często potrzeba po to sięgać - ma to znaczenie tylko w warunkach "pośrednich" ew. w nocy, gdy chcesz, aby ekran był naprawdę bardzo bardzo ciemny. W silnym świetle, typu słońce, automat i tak ustawi jasność na max przy suwaku w środku skali.

Edytowane przez latet
Opublikowano

Warto też jednak pamiętać, że w MIUI (w odróżnieniu do np. Nexusa, którego miałem) w trybie AUTO suwak jasności nie jest zablokowany - nadal jest aktywny, ale nie ustawia bezwględnie jasności, tylko służy do "zasugerowania" automatowi, że przy aktualnym poziomie oświetlenia w otoczeniu życzysz sobie ekran jaśniej lub ciemniej, niż automat zaproponował. I to jest naprawdę bardzo miłe rozwiązanie, choć w sumie nie tak często potrzeba po to sięgać - ma to znaczenie tylko w warunkach "pośrednich" ew. w nocy, gdy chcesz, aby ekran był naprawdę bardzo bardzo ciemny. W silnym świetle, typu słońce, automat i tak ustawi jasność na max przy suwaku w środku skali.

Własnie się zastanawiałem czemu można tym suwakiem śmigać w trybie Auto . Wielkie dzięki :)

Bałem się o ten czujnik, bo w któreś recenzji na YT koleś mówił że to nie działa wcale.

Opublikowano

90% tych recenzji to... strata czasu.

Musiał mieć jakąś starą wersję, może pierwszą EU czy coś, bo serio mu to nie działało. Ofc Polak. Potem znalazłem eng recenzję i wszystko przetestował i śmigało, łącznie z żyroskopem na którym mi zależało. Chyba spędziłem 2 tygodnie na czytaniu o tym telefonie, miałem wziąć Meizu M2 Note .. Nie żałuję decyzji.

Opublikowano

Dawno temu miałeś nexa (wersja systemu)? Pytam, bo wydaje mi się, że w mojej moto g lte z andkiem 5.1 (czysty prawie jak w nexusie) nie miałem zablokowanego suwaka, ale sprzedałem ją na rzecz redmi note 2 właśnie, więc głowy sobie urwać nie dam i tego nie potwierdzę.

Wysłane z mojego FreeTAB 7001 HD IC przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Po tygodniu użytkowania jestem zachwycony. Im dłużej korzystam z MIUI tym bardziej mi się ono podoba. Oczywiście w porównaniu do aosp jest kilka różnic i trzeba się przyzwyczaić. NOTE 2 jest ok, zasięg jest wspaniały, nie dość że mam zasięg w tam gdzie wcześniej Pentagram Monster go nie miał, to nawet potrafi złapać 3g tam gdzie Monster miał tylko 2g. Po ostatniej aktualizacji widać lepsza wydajność baterii. Wczoraj udało mi się wyciągnąć 15 godzin na baterii, przy czym mam włączone non stop wifi, synchronizacja, BT, GPS, lte, transmisja danych, odbieram powiadomienia z Tapatalk i kilku innych aplikacji codziennego użytku, kilka połączenia . Ładowanie zajmuje około 2h na fabrycznej ładowarce co jest super wynikiem. Aparat robi dobre zdjęcia, filmów jeszcze nie nagrywałem.

Nie wiem co jeszcze można dodać, pytać to spróbuję odpowiedzieć.

Zauważyłem jeszcze jeden fajny szczegół. Na pierwszym ekranie mam widget zegar, jak zmienisz ekran lub włączę aplikacje to w lewym górnym rogu pojawia się mały zegarek. Gdy wrócisz na pierszy ekran z widgetem to znika mały zegarek. Fajne. Mała rzecz a cieszy

Tapnięte z Redmi Note 2

Edytowane przez Marcin.M
Opublikowano

Fakt, zasięg jest bardzo dobry :) W poprzednim telefonie na domku na wsi miał tylko 2g + internet wgl nie działał, chociaż zasięg był. W Note 2 mam cały czas internet i dodatkowo połowę czasu łapie 3g.

Opublikowano

Witam

Opiszę moje pierwsze wrażenia.

Telefon kupiony od Sklep_TV-SAT w wersji Prime. Wszystko z nim ok, imei taki jak na pudełku, klapka oryginalna, a że sprzedawcą b.dobry kontakt.

Ekran AUO.

I wszystko było by ok oprócz 2 rzeczy.

Pierwsze: trochę dziwi mnie wynik antutu, max ile udało się osiągnąć to 47k. Testowałem na miuipolska najnowszym i tym z przed tygodnia, po drodze kilka full wipe, zwracałem uwagę na stopień naładowania baterii, temp. tel., i zero efektu. Tryb wydajny i normalny wyciągają ten sam wynik 47k. Jak na wersję Prime trochę mało mimo że antutu nie uważam za wyznacznik.

Po drugie: jednak gps od mediateka dalej nie powala, niby szybko łapie fixa, ale potrafi być dość niestabilny, dziś przejechałem ok 140km z nawigacją, parę razy gps stracił sygnał i przez dłuższą chwilę nie mógł się odnaleźć.

Dodatkowo wybrałem się na krótki spacer do parku w celu zarejestrowania trasy i tu jest jeszcze gorzej, pierwsze zrzut ekranu trasa nagrana przez RN2, drugi to trasa rzeczywista:

post-5285-1445193952,2356_thumb.png

post-5285-1445193971,6153_thumb.png

W endomondo wychodzi to ciut lepiej, ale dla biegaczy ten tel się nie nada.

Lubię rejestrować trasy na rowerze i wędrówkach więc dla mnie spory minus.

Obserwując dalej gps na mapie, niby mam dość dobry sygnał, dokładnoac 3-5m, stoję w miejscu, a na mapę pokazuje jak bym sobie chodził tak w promieniu 50m z prędkością ok 3km/h zupełnie randomowo, śmiesznie to wygląda ale nie tak to powinno wyglądać.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja też lubię lazic z gps a zwłaszcza po górach. Bez żadnych problemów. Gps w rn2 to poezja jak dla mnie.

No cóż, czyli są duże różnice pomiędzy egzemplarzami. Niestety, to nic nowego u Xiaomi.

Opublikowano

Dziś przeglądałem się zużyciu baterii przez noc. Nic nie wyłączyłem, czyli telefon cały czas miał wifi, bt, lte. 8% po całej nocy uważam za dobry wynik. Telefon porostu leżał sobie.

efedb228e80f1172f7f7d871898820b8.jpgdc901ee8c0164c352069a23b4ae077b8.jpg2cfba1d361ab8f510986b8964c9e4cad.jpg80c6cbb469cfd4e51e9e40784250c687.jpg7fc89f43d8914dc9d6107f6759520c57.jpg67ab2bfa350e583a6c838f8ba6e2bb04.jpg

Tapnięte z Redmi Note 2

Opublikowano

Pod względem baterii żaden xiaomi mnie nie zawiódł, u mnie bez internetu 1-2% przez noc, a na nawigacji w aucie z transmisja danych i synchronizacją wytrzymuje powyżej 4h. Tak że jest dobrze.

Opublikowano

Otrzymałem swojego Redmi Note 2 dzisiaj. Zamówiony od Goldwaya z Aliexpress dnia 05.10, wysłany 10.10. Co ciekawe, dostałem numer trackingowy, który wskazywał kraj nadania na Niemcy, cały czas myślałem że chińczyk jak zwykle podał fake numer, ale jednak nie - wszystko się zgadza, numer z paczki się pokrywa. Paczka przesła przez WER Warszawa i to bez VATu :) Chińczyk zadeklarował 20$ i napisał, że jest to Android Phone. Zainstalowałem od razu soft od MIUIPolska i śmiga wyśmienicie, jest to wersja TD. Łączy się bez problemu z LTE Play'a. Pierwsze wrażenie pozytywne :)

Opublikowano

Dotarł do mnie wczoraj.

Zamówiony na JD.com 16 września, a wysłany około 30 września. (z kuponem i wysylka za free 146$) przesyłka z opisem zawartości - mobile phone, gift, 40usd. Dotarła bez VATu :)

Jedyny problem, że Chinczyk (BJone Limited) zamiast kupionej fdd-lte wysłał mi td-lte (pod baterią 2015052) już do niego napisałem zobaczymy co odpowie.

Ogolnie telefon ok - wrzucone miuipolska i LTE wydaje się działać.

Po krótkim mailingu z BJone Limited - sprzedawcą z jd.com. Dziś PayPal poinformował mnie o zwrocie różnicy między wersją FDD-LTE (z którą zapłaciłem), a TD-LTE, którą dostałem.

Także zakup Redmi Note 2 za kwotę 136 USD uważam, za bardzo udany :)

Opublikowano

Witam czy ktoś mógłby sprawdzić, czy karta microsd 128 gb zostanie wykryta w telefonie ewentualnie 64 gb.

tapnięte z s2 po flaszce bimbru.

Próbowałem 64GB... i telefon informuje, że jest niesformatowana, po zatwierdzeniu formatowana, telefon uruchomił się ponownie z ustawieniami fabrycznymi (wkurw) i ponownie poinformował, że karta jest niesformatowana...

Także chyba nie da rady - a chwilowo nawet nie mam mniejszej by sprawdzić czy zachowa się inaczej.

Opublikowano

Próbowałem 64GB... i telefon informuje, że jest niesformatowana, po zatwierdzeniu formatowana, telefon uruchomił się ponownie z ustawieniami fabrycznymi (wkurw) i ponownie poinformował, że karta jest niesformatowana...

Także chyba nie da rady - a chwilowo nawet nie mam mniejszej by sprawdzić czy zachowa się inaczej.

Sformatuj na kompie do FAT32 i spróbuj.

Opublikowano (edytowane)
@Lamcza co masz na myśli? Jaki bug?

Sformatuj na kompie do FAT32 i spróbuj.

Karta była wyciągnięta z Samsunga Galaxy Tab S, w którym działała, i po zabiegach związanych z formatowaniem przez RN2 nadal działała, a dane nie zostały z niej usunięte.

EDIT: Prostuję wcześniejsze ;)

Karta 64 GB (na FAT32) działa, Domyślnie na karcie był exFAT i szkoda, że ten nie działa, bo nie ma ograniczenia do plików 4GB :(

post-6669-0-13524100-1445497807_thumb.pn

Edytowane przez skrzek
Opublikowano (edytowane)

O bug chodziło mu o to że ci sformatował telefon pamięć wewnętrzną i straciłeś wszystkie dane.

//Temat jest o pierwszych wrażeniach z Redmi Note 2, a nie o tym co kto i po co trzyma na karcie SD i czy ma sens 64Gb czy nie. @Nezumi 

Edytowane przez Nezumi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam kilka pytań do użytkowników, przeczytałem temat i zastanawiam się mocno nad kupnem RN2P. Potrzebuje telefonu do:

1) nawigacja do auta (Automapa / Google maps). Z tego co czytałem to GPS jest dobry i dokładny, ale ktoś też pisał, że się gubi czasem. Używa ktoś w aucie jako navi?

Jasność ekranu nie jest za słaba?

2) muzyka z telefonu przez minijacka lub/i przez BT i moduł BT w aucie. Używa ktoś w takiej roli? Nie wymagam cudów, niech gra czysto i w miarę poprawnie.

3) chociaż 1 dzień na baterii: internet 3G/LTE godzinka na stronach www, 30min przejrzenie PDF/DOC, zrobienie 5 fotek, rozmowy <30min.

4) jak jest z aparatem? Potrzebuje telefonem zrobić czasem zdjęcie elektroniki (czyli z bliska foto małego elementu np. płytki drukowanej) albo tabliczki znamionowej urządzenia. Zdjęcia w dzień przeważnie, typowo informacyjne tj. żeby można było odczytać jakieś parametry itp. Daje rade ten aparat? Złapie focusa z bliska?

5) Nie zależy mi na grach, ale często używam www+ 1-2 apki na raz i nie chciałbym, żeby się nie zacinał. Jest w tym telefonie jakiś problem typu zapycha się ram w ciągu dnia i zaczyna mulić? I względnie często oglądam jakieś materiały na youtube albo z flashem przez www, sprawdzi się?

6) Wytrzymałość względem czasu, chciałem chociaż 2 lata podziałać na telefonie. Jak ten telefon znosi czas?

Zastanawiam się mocno i chce kupić coś na dniach, bo mój stary Galaxy S1 to już dziadek i ledwo działa. Chciałem Lenovo P1 Pro, ale z Chin dam 1000zł,

a nie widzę, żeby był wyraźnie lepszy od RN2P poza ramem. I troche mnie martwi, 2GB wystarczy?

Pozdrawiam

Lechu1777

Opublikowano
4 minuty temu, lechu1777 napisał:

1) nawigacja do auta (Automapa / Google maps). Z tego co czytałem to GPS jest dobry i dokładny, ale ktoś też pisał, że się gubi czasem. Używa ktoś w aucie jako navi?

4) jak jest z aparatem? Potrzebuje telefonem zrobić czasem zdjęcie elektroniki (czyli z bliska foto małego elementu np. płytki drukowanej) albo tabliczki znamionowej urządzenia. Zdjęcia w dzień przeważnie, typowo informacyjne tj. żeby można było odczytać jakieś parametry itp. Daje rade ten aparat? Złapie focusa z bliska?

1) Jakoś ostatnio liczba użytkowników tego tel. zgłaszająca problemy z GPS niepokojąco rośnie...

4) Skoro to dla Ciebie tak ważne, bo poproś posiadaczy o test, zdjęcie jakiegoś przedmiotu typu moneta czy fragment banknotu. Bo jeśli chodzi o makro, to, obawiam się, że aparat w tym telefonie nie powala możliwością ustawienia ostrości naprawdę blisko. Ale może do Twoich potrzeb wystarczy. Taki prosty test powinien to pokazać.

Opublikowano

Może nie idealne foto jak na płytkę drukowaną ale elektronika. Robione w aucie z flashem bo było już ciemno. Moim zdaniem daje radę.

4c05fd3c4c74fda7c408214943ede5c1.jpg

EDIT: chyba kompresja fotki przy dodawaniu ją pogorszyła - na oryginalnym zdjęciu kod kreskowy jest czytelny i ma więcej szczegółów.

Opublikowano

GPS jeszcze nie używałem. Bateria to dla mnie miłe zaskoczenie. Przy moim użytkowaniu spokojnie wystarcza na 2 dni. Co do jakości dźwięku przy podpięciu do wzmacniacza nie ma raczej na co narzekać. Aparat spisuje się nieźle, jak mamy stabilną rękę to zdjęcia z bliska ładnie ostrzy ;)

Też używam aparatu przy zabawie z elektroniką. Pod ręką mam tylko taka fotkę jak ostatnio wymieniałem kondensatory w wzmacniaczu - http://imgur.com/nAm39lw

Z drugiej strony PCB nie mam jednak też wychodzą wyraźne i da się bez problemu rozróżnić ścieżki czy wychwycić zimne luty. Do trwałości trudno się odnieść, telefon mam dopiero miesiąc. Wygląda jednak porządnie, noszony w etui spokojnie wytrzyma 2 lata.

Opublikowano

Ja sądzę że aparat jest mocno przeciętny, da się nim zrobić zdjęcie ale nic nadzwyczajnego to nie będzie.

W tym względzie nawet staruszek 3 letnia Xperia SP robi zadziwiająco dobre zdjęcia (brakuje mi tych zdjęć z 2-3cm)

Opublikowano

Waszym zdaniem opłaca się przechodzić na xiaomi z meizu m2 note?

Jak działa system?

Ile trzyma na baterii na włączonym ekranie?

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Waszym zdaniem opłaca się przechodzić na xiaomi z meizu m2 note?

Jak działa system?

Ile trzyma na baterii na włączonym ekranie?

Jak dla mnie bez sensu taka zmiana. Ten meizu to cały czas dobry fon i wiele się nie różni od redmi note 2.

Opublikowano

Meizu ma lepszy ekran i dłużej na baterii wytrzyma, nie wiem jak aparat. Reszta na plus dla Xiaomi. 

Ale tak czy siak, nie opłaca się. One są porównywalne, wybiera się jeden z nich a nie zmienia jeden dla drugiego ;) Jak będziesz go zmieniał to na coś nowszego od RN2 lub mocniejszego.

Opublikowano

Up

Właśnie tak mam zdanie takie jak ty, meizu jest naprawdę dobry, ale jednak ten procek jest trochę za słaby

Wiadomo już coś o XRN3?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...