Skocz do zawartości

POCO M6 5G / POCO M6 Pro 4G / 5G - pytania ogólne, wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla świętego spokoju najlepiej po aktualizacji zrobić reset do ustawień fabrycznych.

Jak kto woli, ja nie robiłem żadnego wipe i wszystko działa normalnie.
To mimo wszystko trochę inny rom.

W jakim sensie? Przecież to też global tylko z innym dialerem i na dany region. Podobnie jak EEA, w nim też "zaszyte" są opcje nagrywania mimo, że nieaktywne w EU.
Opublikowano

@MarrikJa musiałem zrobić reset nawet przy tym samym romie przy przejściu na HyperOs. 

To chyba miałeś wyjątkowego pecha. Żonie w tym samym telefonie robiłem aktualizację z MIUI na hyperOS EEA i też poszło bez problemu.
A co Ci się dokładnie stało, że musiałeś wipe robić?
Opublikowano
14 minut temu, Marrik napisał(a):

A co Ci się dokładnie stało, że musiałeś wipe robić?

Nie dało się używać telefonu. Po 5-10 sekundach po uruchomieniu systemu resetował się i tak w kółko. Nie tylko ja miałem jakieś problemy. To Xiaomi i słaba jakość systemu. Czysta instalacja czy reset do fabrycznych może zminimalizować ilość ewentualnych błędów. Na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano (edytowane)

Wiecie to roznie z tym jest ... czasami jakas apka nie zaskakuje dobrze ... np. ostatnio czytalem watki na forum xiaomi eu o przejsciu z ostatniego stable na hyper w przypadku mi 11 - bo chce to dla znajomego zrobic ... i tak gosc pisal ze jest ok ale trzeba bylo czysty install zrobic no i potem doprecyzowal ze byl jakis problem z apka bankowa i dopiero wlasnie czysta instalka mu pomogla na to ... inni pisza ze zero problemow ... co jak u kogo po prostu 🙃 a z tymi restartami jak to bylo w przypadku np. xiaomi 14 pro to i clean install na to nie pomagal ... ale temat dawno juz ogarniety ... ogolnie tez jestem zwolennikiem czystych instalek w szczegolnosci przy przechodzeniu z jednej wersji andka na druga ... to nigdy nie zaszkodzi a czesto pomaga zaoszczedzic czasu i nerwow ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
ostatnio czytalem watki na forum xiaomi eu o przejsciu z ostatniego stable na hyper

A to ja się nie dziwię jak chodzi o xiaomi.eu.
Też byłem ogromnym zwolennikiem tego systemu od czasu redmi 4X, później olali aktualizacje, ale ok, ich sprawa. Następnie był Mi Note 10 lite, na tamtym telefonie się wyleczyłem z xiaomi.eu, ciągle coś nie działało, ciągle problemy, więc zablokowałem BL i wrzuciłem stocka, problemów brak.
to nigdy nie zaszkodzi a czesto pomaga zaoszczedzic czasu i nerwow ...

Wychodzę z trochę innego założenie.
Najpierw sprawdzić jak działa a jak coś jest nie tak to dopiero wtedy wpie.
Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale po co niepotrzebnie tracić czas na instalowanie aplikacji, logowania do nich, ustawianie wszystkiego bez upewnienia się czy czasem nie jest to zbędne?
Opublikowano
21 minut temu, Marrik napisał(a):

A to ja się nie dziwię jak chodzi o xiaomi.eu.
Też byłem ogromnym zwolennikiem tego systemu od czasu redmi 4X, później olali aktualizacje, ale ok, ich sprawa. Następnie był Mi Note 10 lite, na tamtym telefonie się wyleczyłem z xiaomi.eu, ciągle coś nie działało, ciągle problemy, więc zablokowałem BL i wrzuciłem stocka, problemów brak.

Wychodzę z trochę innego założenie.
Najpierw sprawdzić jak działa a jak coś jest nie tak to dopiero wtedy wpie.
Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale po co niepotrzebnie tracić czas na instalowanie aplikacji, logowania do nich, ustawianie wszystkiego bez upewnienia się czy czasem nie jest to zbędne?

ja mam akurat troche lepsze zdanie jesli chodzi o xiaomi eu - juz prawie 3 lata i bardzo sobie chwale ... na dwoch telefonach ... mi 11 ma teraz znajomy i bardzo zadowolony - zero problemow ... u mnie to samo teraz na 14tce ... zobaczymy co dalej bedzie ... moze Xiaomi pojdzie w slady innych firm i przyblokuje w ogole mozliwosc unlocka ... trzeba bedzie przeniesc sie na stocka ... oczywiscie trzymamy kciuki zeby tak nie bylo ... czas pokaze ... 

Opublikowano

Mój poprzedni telefon to Huawei P30, raczej się z nim nie rozstanę, w porównaniu do obecnego bardziej intuicyjny interface. W POCO zwykłe ustawienia powiadomień trzeba sklepywać odrębnie a i tak nie ogarnąłem dźwięku dla poczty gmail. ROM na Indonezję i tak niebo lepszy niż stock z marketu.

Opublikowano
i tak nie ogarnąłem dźwięku dla poczty gmail.

Musisz ustawić w ustawieniach aplikacji Gmail. Jeśli masz więcej kont na telefonie to do każdego ustawiasz z osobna.

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Na M6 PRO 4G pojawiła się aktualizacja do HyperOS 2.0. Zrobiłem na żony telefonie i niby ok, ale... Zrzut ekranu, z którego często korzystała, miała przypisany do długiego naciśnięcia "Home". Po aktualizacji usilnie chce się włączyć asystent google a w ustawieniach, tam gdzie było to wcześniej, nie ma możliwości zmiany tej opcji.
Szukałem i nie mogę znaleźć nigdzie opcji wywalenia asystenta spod tego przycisku.
Wie ktoś może jak to zrobić czy w 2.0 już się nie da?

Opublikowano

Nie wiem, jak to wygląda w POCO Launcherze, ale nie masz w ustawieniach nawigacji systemowej (tam, gdzie się zmienia na gesty) opcji Skróty przycisków? Jeśli jest, to czy tam nie można zmienić zachowania przycisku Home?

Opublikowano

Właśnie wcześniej było teraz nie ma możliwości przypisania akcji do długiego naciśnięcia Home. Jest tylko długie naciśnięcie "menu" i "wstecz".

• 10 miesięcy temu...