Skocz do zawartości

POCO M6 5G / POCO M6 Pro 4G / 5G - pytania ogólne, wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki za info, choć to opcja nie dla mnie, ale rozumiem, że ktoś byłby chętny.
Pamiętam jakie miałem problemy z niektórymi stable na obecnym telefonie, a w końcu i tak musiałem zablokować BL i wgrać stocka, bo przestały mi działać niektóre funkcje w aplikacjach bankowych. Nie chciało mi się godzinami siedzieć na kompie, dogrywać coś, kombinować, wgrałem stocka i miałem spokój.
Parę lat temu zwróciłem telefon z mediatekiem, bo nie było na niego xiaomi.eu, podejrzewam, że gdyby wtedy była możliwość płatnego pobierania romów to bym się skusił, teraz, jak człowiek jest już po czterdziestce, to najzwyczajniej w świecie się nie chce mu się w to bawić.
Niemniej powodzenia życzę i pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra, telefon kupiony. Wziąłem dla siebie i żony, i finalnie wyszło 906zł za sztukę, za wersję 12/512.
Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, zobaczymy jak będzie z czasem.
Tak mi się nasunęło pytanie.
Czy dalej jest taka możliwość na telefonach Xiaomi by wgrać przez fastboota wersję na Indonezję i mieć aplikację telefonu od xiaomi z nagrywaniem rozmów?

Opublikowano
17 godzin temu, Marrik napisał(a):

Dobra, telefon kupiony. Wziąłem dla siebie i żony, i finalnie wyszło 906zł za sztukę, za wersję 12/512.
Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, zobaczymy jak będzie z czasem.
Tak mi się nasunęło pytanie.
Czy dalej jest taka możliwość na telefonach Xiaomi by wgrać przez fastboota wersję na Indonezję i mieć aplikację telefonu od xiaomi z nagrywaniem rozmów?

jak uda Ci się odblokować bootloader i będzie taka wersja systemu na ten model to czemu nie ... ewentualnie możesz wgrać wersję Xiaomi eu - o ile jest / będzie (wtedy juz tylko nie blokuj ponownie)

Opublikowano

Xiaomi.eu nie będzie a nawet jakby jakimś cudem był, to nie chce już mi się grzebać w telefonie i kombinować, by wszystko działało.
A czy po wgraniu romu indonezja można zablokować ponownie bl, czy będzie cegła? Nie chce mi się bawić w magiski i inne lepiej lub gorzej działające dinksy a zależy mi, by aplikacje bankowe działaby bez problemu.

Opublikowano
7 minut temu, Marrik napisał(a):

Xiaomi.eu nie będzie a nawet jakby jakimś cudem był, to nie chce już mi się grzebać w telefonie i kombinować, by wszystko działało.
A czy po wgraniu romu indonezja można zablokować ponownie bl, czy będzie cegła? Nie chce mi się bawić w magiski i inne lepiej lub gorzej działające dinksy a zależy mi, by aplikacje bankowe działaby bez problemu.

z blokowaniem zasada jest prosta - masz telefon z dystrybucji global i global rom - blokujesz - to samo dotyczy dystrybucji CN i romu CN - też możesz zrobić locka - w innych sytuacjach nie ... na odblokowanym telefonie bez kombinacji z magiskiem się nie obejdzie ... chyba że będziesz mieć rom Xiaomi eu - wtedy nie jest to konieczne (u mnie apka bankowa działa bezproblemowo też google wallet - jest do tego taki fix - moduł inject - o jego nowej wersji informuje aktualizator - na obecną chwilę żadnych problemów z płatnościami nie mam) magiska i żadnego rota nie mam ... bezproblemowo działa też np. mobywatel

Opublikowano

Na poprzednim telefonie miałem Xiaomi.eu i apka bankowa (millenium) miała problem, nie mogłem zalogować się czytnikiem linii papilarnych, NFC działało jak chciało. Musiałem zablokować bl i wgrać stocka, wtedy problem ustąpił.
Wiem, że problelem kiedyś istniał na blokowaniu bl po wgraniu global na cn. Czy na innych kombinacjach to nie słyszałem.
Zależy mi na dialerze od Xiaomi, ale też na zablokowanym bl, bo jak już pisałem nie chce mi się poświęcać godzin na różne bardziej lub mniej udane kombinacje.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Marrik napisał(a):

Na poprzednim telefonie miałem Xiaomi.eu i apka bankowa (millenium) miała problem, nie mogłem zalogować się czytnikiem linii papilarnych, NFC działało jak chciało. Musiałem zablokować bl i wgrać stocka, wtedy problem ustąpił.
Wiem, że problelem kiedyś istniał na blokowaniu bl po wgraniu global na cn. Czy na innych kombinacjach to nie słyszałem.
Zależy mi na dialerze od Xiaomi, ale też na zablokowanym bl, bo jak już pisałem nie chce mi się poświęcać godzin na różne bardziej lub mniej udane kombinacje.

ja bym nie ryzykował blokowania bootloadera przy wgranym globalu na telefon CN ... 🙃 ale to już ryzyko użytkownika ... jakby co w mi center jest usługa odceglania ... ja na apce IKO cały czas loguje się odciskiem palca (czasami wymusza kod pin ale to tak ma dla bezpieczeństwa ...) i zero problemów ... zbliżeniowy blik też bezproblemowo - na razie przełączyłem się na Googla wallet - tak testowo - i zostawiłem bo też działa luks ... dobrze mieć zawsze alternatywę jakby w jednej płatności coś się wywaliło ... z NFC nie miałem jeszcze problemu (choć przeszkadza brak ikonki w trybie pulpitu - Xiaomi w swej nieskończonej mądrości tak zdecydowało i tak jest ...) jak chcesz mieć zablokowany bootloader to jak pisałem - telefon z globalnej dystrybucji + globalny rom ... i trzymać kciuki żeby wszystko chodziło bo o updaty tam raczej ciężko 🙃 ogólnie jeśli masz telefon z globalnej dystrybucji i znajdziesz te globalne romy z nagrywaniem to spokojnie możesz zablokować bootloadera ... a że Xiaomi eu raczej nie wyda romu do tego modelu (chociaż kto wie ...) to i tak jesteś skazany na globala ... 

Edytowane przez Master
Opublikowano

MiCenter niby wgrywa globala z dialerem Xiaomi, ale liczy sobie 200zł za to. Ja mam rom na Europę, jest jeszcze na miui a z tego co widzę to w wersji global wyszedł już hyperOS, więc nie do końca tak ciężko o updaty. Będę szukał jeszcze rozwiązania, bo płacenie dwóch stówek za wgranie softu w telefonie za dziewięć stówek mija się z celem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marrik napisał(a):

MiCenter niby wgrywa globala z dialerem Xiaomi, ale liczy sobie 200zł za to. Ja mam rom na Europę, jest jeszcze na miui a z tego co widzę to w wersji global wyszedł już hyperOS, więc nie do końca tak ciężko o updaty. Będę szukał jeszcze rozwiązania, bo płacenie dwóch stówek za wgranie softu w telefonie za dziewięć stówek mija się z celem.

no system możesz sam wrzucić przecież - tylko unlocka musisz najpierw zrobić - jeśli to telefon który był od razu na miui 14 to powinieneś dać radę ... potem ściągasz właściwy rom (tryb fastboot) i wrzucasz go miflashem z opcją clean all with lock - i masz globala z zablokowanym bootloaderem - czyli to co Cię interesuje ... oczywiście przed tą procedura zrób sobie backupa wszystkiego co tam masz teraz (kontakty smsy zdjęcia itp.)

Opublikowano

Tylko, że global dalej nie ma aplikacji dialera od Xiaomi. Chyba, że czegoś nie wiem.
Poza tym do wygrania globala nie trzeba przecież odblokowywać bl. MiFlashem można wgrać. Robiłem tak wielokrotnie na poprzednim telefonie.

Opublikowano
18 minut temu, Marrik napisał(a):

Poza tym do wygrania globala nie trzeba przecież odblokowywać bl. MiFlashem można wgrać. Robiłem tak wielokrotnie

Trzeba. Można było wgrać w trybie EDL ale teraz to zablokowali. Global na Indonezję i Taiwan ma dialer z kontaktami od Xiaomi.

Opublikowano
30 minut temu, Marrik napisał(a):

Tylko, że global dalej nie ma aplikacji dialera od Xiaomi. Chyba, że czegoś nie wiem.

no nie ma ... przynajmniej ten na Europę ... miałem na myśli globale na inne rejony gdzie jest dialer z opcją nagrywania ... jeśli Ci na tym zależy to trzeba po prostu sprawdzać aż pojawia się te romy np. na Indonezję (w oznaczeniu literowym musi być ID) i wtedy wrzucasz miflashem robisz locka i masz temat z głowy 🙃

Opublikowano
Można było wgrać w trybie EDL ale teraz to zablokowali.

Czyli jak ucegli się telefon z zablokowanym bl to nie ma możliwości odratowania przez MiFlash? Słabo trochę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dla zainteresowanych to można mieć nagrywanie rozmów na tym telefonie bez odblokowywania bootloadera.
Wystarczy zrobić podmianę pliku Zip z aktualizacją ma Indonezję.
Sposób działa, sprawdzone przed chwilą.
bdc92d01954c60b2e4300cfa25bef0e4.jpg

81101d4cdf8737ec3911e96b5504f35b.jpg

Opublikowano

To jak na razie nie dasz rady chyba. Wersja na Indonezję musi mieć wyższy numer niż obecnie posiadana na telefonie.
Ja robiłem tym sposobem i nie było problemu.

Nie tracisz żadnych ustawień, aplikacji, wszystko zostaje tak jak na poprzedniej wersji.

Opublikowano

Aha.To w takim razie dziękuję bardzo.Będę śledził na bieżąco czy nie wyszła wyższa wersja na mój telefon i będę działał.Dzięki jeszcze raz

Opublikowano

Moim zdaniem to można wgrać numer wersji chyba nie ma znaczenia bardziej data wydania jeśli ten ROM który masz jest starszy (a tak to wygląda) a ID jest nowsze to powinno się wgrać. Próbuj

5 godzin temu, marcsl napisał(a):

Aha.To w takim razie dziękuję bardzo.Będę śledził na bieżąco czy nie wyszła wyższa wersja na mój telefon i będę działał.Dzięki jeszcze raz

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 11.04.2024 o 10:19, Marrik napisał(a):

Dla zainteresowanych to można mieć nagrywanie rozmów na tym telefonie bez odblokowywania bootloadera.
Wystarczy zrobić podmianę pliku Zip z aktualizacją ma Indonezję.
Sposób działa, sprawdzone przed chwilą.
bdc92d01954c60b2e4300cfa25bef0e4.jpg

81101d4cdf8737ec3911e96b5504f35b.jpg

Marrik, który plik podmieniales, pomóż proszę 

Opublikowano
6 minut temu, Krystian Kułacz napisał(a):

Jest ryzyko, że uwalę tym sposobem telefon??

tu już jedna osoba zrobiła tym sposobem ... wiesz zawsze lepiej zrobić to na unlocku i postawić normalnie miflashem ... ale jeśli z jakiegoś powodu to niemożliwe to zawsze jakaś alternatywa ... poczytaj tam też na forum komentarze czy potwierdzają że poszło dobrze ... jeśli tak możesz spróbować 🙃 napisz jeszcze wiadomość do załoganta Marrik i zapytaj czy nie ma tam żadnych problemów z systemem ... no i potem to już Twoja decyzja jak się za to zabierzesz ...

Opublikowano
Marrik, który plik podmieniales, pomóż proszę 

Kilka postów wyżej zamieściłem filmik, z którego korzystałem. Wprawdzie kolesia ciężko zrozumieć, ale na filmie wszystko dokładnie widać co i jak.
Jest ryzyko, że uwalę tym sposobem telefon??

Ryzyko jest takie samo jak to, że uwalisz telefon przy aktualizacji OTA.
Minimalne, no ale nigdy nie można wykluczyć.
miłej zabawy

Ta instrukcja na XDA jest trochę nieprecyzyjna.
W ptk. 4 nie trzeba mieć tej samej wersji Androida. Przechodziłem z MIUI z Androidem 13 na hyperOS z Androidem 14.
W ptk. 7 też nic takiego nie ma. Info o ponownym uruchomieniu pokazuje się dopiero po aktualizacji telefonu.
Opublikowano

Wszystko będzie działać normalnie. Dla świętego spokoju najlepiej po aktualizacji zrobić reset do ustawień fabrycznych. To mimo wszystko trochę inny rom.

• Thanks 1