Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Xiaomi 14, przed instalacją komenda adb po instalacji wygląda że wszystko jest w porządku. 

Edytowane przez bodman
Opublikowano
W dniu 6.01.2024 o 22:22, Kacper Skrzypek napisał(a):

Trudno mi powiedzieć, czy się naprawiło, czy nie. Niektórzy mają ten problem na 13/Pro, niektórzy nie, nie mamy zielonego pojęcia, od czego to zależy.

Jak pamiętam w MIUI była opcja włączenia, aby po ściągnięciu belki powiadomień ostatnie powiadomienie było rozwinięte/otwarte czy w HyperOS też to jest i nie mogę znaleźć?

Opublikowano
23 godziny temu, sunkist napisał(a):

Edytowane 1 godzinę temu przez Kacper Skrzypek
Proszę unikać dodawania tyłu pustych linii...

@Kacper Skrzypek to niechcący było, nawet edytowałem aby to usunąć i nie szło.

Opublikowano

mnie zastanawia czemu po postawieniu tej wersji na czysto poprawka Google Play jest z lipca ... i nie chce się aktualizować do wersji listopadowej (bo chyba nowszej jeszcze nie ma ...) z Gmaila są powiadomienia tylko z opóźnieniem ...

Opublikowano
1 godzinę temu, kaciek napisał(a):

Dwie doby i galeria śmiga, wygląda na to że w moim przypadku jedyny problem rozwiązany emoji16.png

To zazdroszczę niech hula, ja liczę że w końcu po którejś aktualizacji u mnie przejdzie, mam nadzieję że w Xiaomi i twórcy poprawek wiedzą o tym problemie

Opublikowano
14 godzin temu, kaciek napisał(a):

Dwie doby i galeria śmiga, wygląda na to że w moim przypadku jedyny problem rozwiązany emoji16.png

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Jak udało Ci się naprawić galerie? :P

Opublikowano

Tak jak napisałem wcześniej. Wpisałem komendy adb czyszczące galerię i od razu nie uruchamiając niczego i nie odłączając telefonu przeszedłem do fastboot i zaktualizowałem system. Nie wiem czy pomogły komendy czy nowy soft, a może i jedno i drugie robione równocześnie. W efekcie galeria naprawiona. Jeszcze tylko powiadomienia dźwiękowe z Gmail i poczty i będzie git.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Opublikowano
W dniu 6.01.2024 o 19:07, stacez napisał(a):

Udało się naprawić.

1. Podłączyłem telefon do komputera i włączyłem MiFlash - program wykrył telefon w trybie Fastboot.
  2. Kliknąłem w rozpakowanej paczce ostatniego ROM-u w plik "windows_fastboot_update_rom".
  3. Po instalacji pojawił się ten sam problem co wcześniej - nie było ikon, czarny ekran, widać tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek. Z tego poziomu udało się wyłączyć telefon i włączyć w trybie TWRP.
  4. W TWRP zrobiłem czyszczenie cache i system postawił się już prawidłowo tzn. musiałem niestety zacząć od odblokowania konta Mi, zsynchronizować dane, poukładać ikony aplikacji, zalogować się do aplikacji, itd...

Trochę czasu to zajęło, ale najważniejsze, że przywróciłem telefon z trybu "cegła" do normalnego użytku.

Mam podobny problem, chciałabym sprawdzić czy w ten sposób uda mi się naprawić tel, ale nie mam twrp, wczesniejsze aktualizacje robiłam w trybie fastboot przez pc i co teraz? jak mogę rozwiązać problem? tel nie funkcjonuje

Opublikowano
24 minuty temu, dagmarcia12 napisał(a):

Mam podobny problem, chciałabym sprawdzić czy w ten sposób uda mi się naprawić tel, ale nie mam twrp, wczesniejsze aktualizacje robiłam w trybie fastboot przez pc i co teraz? jak mogę rozwiązać problem? tel nie funkcjonuje

no to zostaje wrzucić twrp ... tu są poradniki w tym temacie ... to szybka procedura ... telefon odpalamy w trybie fastboot upewniamy się że są sterownik adb (android bootloader interface) dwie komendy (trzeba pobrać wcześniej pakiet adb i obraz twrp) jedna flash recovery potem reboot i mamy uruchomione już twrp ... warto spróbować ...

Opublikowano

Co mogę jeszcze zrobić z wywalającą się po kilku sekundach galerią na 13 ultra?

Komenda adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full przechodzi do końca, robiłem to już kilka razy, niestety nie pomaga :(

Opublikowano
21 minut temu, kaciek napisał(a):

Trzy posty wyżej napisałem jak to naprawiłem na 13 PRO. Warto spróbować

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Ja soft aktualizuje przez TWRP, zaktualizowałem go już w sobotę. Komenda czyszcząca galerię to adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full ??

Opublikowano

adb shell pm clear com.miui.gallery

adb shell pm clear com.miui.mediaeditor

I od razu po tym instalowałem soft bez otwierania galerii. Można spróbować z reinstalacją...

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, kaciek napisał(a):

I od razu po tym instalowałem soft bez otwierania galerii. Można spróbować z reinstalacją...

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Działa ❤️ Dziękuje. 

Opublikowano
W dniu 6.01.2024 o 11:47, Lukasz07 napisał(a):

u mnie aktualizacja przez fastboot niby wszystko przebiegło ok ale po odblokowaniu telefonu wogole nie mam ikon i po chwili robi się czarny ekran i widac tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek

Wczoraj robiłem aktualizację telefonu żony (również Xiaomi 13) przez Fastboot. Wystąpił ten sam problem jak przy użyciu TWRP. Po wykonanej komendzie "adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full" telefon zaczął pracować właściwie, jedynym mankamentem było kompletne poprzestawianie ikon aplikacji.

Opublikowano (edytowane)

stacez  no to coś jednak nie tego czy przez fastboot, czy przez TWRP nie zdarzyło mi się żadne przestawianie ikon. Co najwyżej trzeba przeinstalować Magiska. Jesteś pewien, że nie zrobiłeś: windows_fastboot_first_install_with_data_format oczywiście wcześniej ?? Bo komenda ADB nie ma raczej nic wspólnego z ikonami programów.

Edytowane przez kris68
Opublikowano
43 minuty temu, kaciek napisał(a):

No i lipa, galeria znowu świruje emoji52.png

Tak jak mówiłem... Ja na ten moment się poddałem zainstalowałem galerie od Googla i czekam aż jakąś aktualizacja to naprawi tyle w temacie.

Opublikowano

kurka ... u mnie żadnych problemów z galerią ... i do tej pory nie było ... z ikonami też w porządku ... a dzisiaj jeszcze wskoczyła aktualizacja google Play ta z listopada (była lipcowa do tej pory ...) galerie przeglądałem dość intensywnie właśnie na próbę czy gdzieś się nie wywali i wszystko ok ... 🙃

Opublikowano

Master wiesz, że tyle masz nowszy model, ale ja też zero problemów z galerią, aplikacjami. Odnoszę wrażenie, że problemy są z powodu jakiegoś błędu przy wgrywaniu Romu, nie tylko przy HyperOS tak miałem, ale czasami i przy starych. À propos Galerii:

adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full

I naprawdę wszystko gra jak są problemy. Nie mialem ich ale per profilactica wrzucilem to i nic już prawie tydzień sie nie dzieje. 

Master  szacunek masz u mnie zawsze, że przekonaleś mnie do romow DEV,  rano przepraszam jak siedzę w toalecie , pale fajke, popijając kawą to normalnie się Śmieję, Że świat się podnieca , ze pomalu nowy system rozchodzi się po kolejnych sztukach X 13 T. Nie bardzo tylko rozumiem, w czym problem, czemu nie zrobią OTA dla wszystkich od razu z tym modelem a potem nastepne modele a nie czekac pol roku. A my pewnie do oporu pojedziemy na DEV nawet jak zmienimy fony. Kaczor przemawia, alez to sobie robia szopke z prawa.

• Like 1
Opublikowano

Z tymi komplikacjami softowymi to też może być problem w tym, że Xiaomi nie ma jednego dostawcy przykładowo pamięci czy wyświetlacza tylko ma co najmniej dwóch, i mimo że model fona ten sam to mogą być różne bebechy i wtedy potrafią być komplikacje z działaniem oprogramowania.
To też właśnie może się przekładać na dystrybuowanie romu, puszczają do części userów, patrzą na zgłoszenia , czy wręcz korzystają z "telemetrii" w telefonach i puszczają dalej albo wycofują jak wyjdzie że dany rom/updat jest... siusiakowaty

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Cześć, gdzie wysyłać swoje sugestie lub usprawnienia które developerzy mogą wprowadzać w przyszłych wersjach?
Jeśli chodzi o XiaomiEu to zgłoszenia , sugestie podajemy w temacie (który najczęściej Kacper zamieszcza) dotyczącym danego romu. Jeśli chodzi o globale no to zgłasza się bezpośrednio do Xiaomi.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A propos powiadomień z Gmail to już ktoś to pisał a ja potwierdzę, że powiadomienie jest słyszalne jakieś 20 minut po wyświetleniu powiadomienia na belce.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, kaciek napisał(a):

A propos powiadomień z Gmail to już ktoś to pisał a ja potwierdzę, że powiadomienie jest słyszalne jakieś 20 minut po wyświetleniu powiadomienia na belce.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

no ja robiłem takie próby że miałem otwarta swoją pocztę - O2 - i Gmaila i wysyłałem z tego O2 maile żeby zobaczyć co będzie ... no i powiadomienia i dźwięk były tylko nie na bieżąco ... tak jak to jest np. w komunikatorach czy apkach aukcyjnych bankowych itp. czyli ewidentnie jest tu problem - ogólnie z apek z których u siebie korzystam taka sytuację zauważyłem tylko z gmailem 🙃 specjalnie mi to nie przeszkadza bo i tak z tego nie korzystam no ale ... 

Edytowane przez Master
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...