Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

231117.png

• Aktualizacja do Androida 14 i HyperOS – nie wymaga czyszczenia danych. Płatności Portfelem Google, na moment publikacji tego posta, działają tylko na betach HyperOS
  • Aktualizacja może być zainstalowana przez TWRP, aczkolwiek po niej deszyfrowanie danych w TWRP ze względu na nowego Androida nie będzie działać (do momentu wydania nowych TWRP). Zalecamy instalację przez Fastboot
  • Aktualizacja OTA z poprzedniej bety nie zadziała (nowe linki)
  • Wsparcie ROM-u Xiaomi.eu dla Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro (wersje 1.0.23.11.13.DEV i 1.0.23.11.16.DEV)
  • Zmiany w interfejsie systemu
  • Poprawki zabezpieczeń Androida z listopada 2023 r.
  • ROM-y tylko dla: Xiaomi 14, Xiaomi 14 Pro, Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Redmi K60/POCO F5 Pro i Redmi K60 Pro. Pozostałe urządzenia, które otrzymywały aktualizację wersji beta, otrzymają ROM-y dopiero w grudniu, zgodnie z informacją Xiaomi
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja – POCO F5 Pro

W nowych ROM-ach opartych na Androidzie 14 nie ma potrzeby instalowania modemu z ROM-u Global. Chiński modem działa normalnie.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23081114.png

Tabela z ostatniej aktualizacji MIUI 14 - aktualna zostanie dodana później

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka:

• Redmi Note 13 Pro+ (Dimensity 7200 Ultra),
  • Xiaomi 13T Pro (Dimensity 9200+),
  • Redmi K60 Ultra (Dimensity 9200+),
  • Xiaomi 13T (Dimensity 8200 Ultra),
  • Xiaomi Civi 3 (Dimensity 8200),
  • Redmi K60E (Dimensity 8200),
  • Xiaomi 12 Pro Dimensity (Dimensity 9000+),
  • Xiaomi 12T (Dimensity 8100 Ultra),
  • Redmi K50 Pro (Dimensity 9000),
  • Redmi K50 (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 12 Pro/+ 5G (Dimensity 1080),
  • Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 11 Pro/+ 5G (Dimensity 920),
  • Xiaomi 11T (Dimensity 1200 Ultra).

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: domyślny.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Informacja POCO F5 Pro
  • Like 1
  • Thanks 5
Opublikowano

Play Integrity w końcu działa. Miejmy nadzieję, że jak najdłużej. Póki co bez jednego większego błędu, ale to zaraz na spokojnie zgłoszę :D466744e454399b93f58eaa5e1345d222.jpg

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
53 minuty temu, czarek1212 napisał(a):

Instalacja, aktualizacja bez czyszczenia danych, trochę ryzykowne....

Wysłane z mojego 2210132G przy użyciu Tapatalka

spokojnie ... kazda aktualizacje robisz bez czyszczenia danych ... to samo bylo przy przejsciu z andka 12 na 13 ... i teraz mamy to samo z 13 na 14 ... mozesz spokojnie robic ... jak cos bedzie nie tak zawsze mozesz zapodac z wpie data :)

Opublikowano
41 minut temu, Lukasz07 napisał(a):

Właśnie tam wchodziłem ale nie miałem pewności czy to ten plik bo więcej ważył niż ten poprzedni, dzięki 😉

najwyrazniej przytyl nam troszku nowy system 🙃z plikami to patrz po nazwach zawsze - zeby byla nazwa kodowa sprzetu i wersja wlasciwa ...

Opublikowano (edytowane)

Skusiłem się i zrobiłem aktualizację na mojej trzynastce... Ale tak całkiem różowo to nie jest ;) Wiem, że to dopiero pierwsza i na szybko wypuszczona aktualizacja, dlatego nie ma co marudzić, ale tak pobierznie wymienię co nie działa lub zostało "zepsute/niedopracowane". Ikony paska statusu są białe i statyczne, updater ciągle upiera się, że widzi aktualizację, którą sam zrobił chwilę temu, nie jest to jakiś poważny szczegól, po prostu zgłaszam co widzę. Najważniejszą jednak dla mnie sprawą są płatności telefonem i tu niestety nadal mam informację z Googlowego waletu, że telefon nie spełnia wymogów bezpieczeństwa, co powoduje iż płatności dokonać nim na tą chwilę nie mogę. Możliwe, że wyczyszczenie danych coś zmieni w tym temacie, lecz jeszcze nie zdążyłem się za to zabrać. A tak poza tym gratulacje za ogarnięcie tematu aktualizacji do HyperOS dla całej ekipy xiaomi.eu.

Screenshot_2.jpg Screenshot_1.jpg

Edit: A takie jeszcze pytanie do ekipy xiaomiEU; czy aktualna wersja HyperOS rozwojowa jest również stabilną ? Bo podpięta jest w dziale Xiaomi 13 ta sama wersja DEV jako stabilna dla tego modelu.

Edytowane przez Test
Opublikowano

Poco f5 pro - po rozwinięciu panelu powiadomień w centrum sterowania jest 2 razy opcja włączenia WiFii calling a powinno być VoLte i WifiCalling 

Rom instalowany na czysto , czyszczone dane aplikacji i nadal to samo , plus błąd z Aktualizatorem jak kolega wyżej pisał .  

Opublikowano
1 godzinę temu, Test napisał(a):

Edit: A takie jeszcze pytanie do ekipy xiaomiEU; czy aktualna wersja HyperOS rozwojowa jest również stabilną ? Bo podpięta jest w dziale Xiaomi 13 ta sama wersja DEV jako stabilna dla tego modelu.

Nie, to pomyłka związana z usterką po stronie generatora u nas. Będzie poprawione, niedługo pojawią się nowe reuploady stable dla 13 Pro, K60 i K60 Pro (bo te miały problem, 13 ma już reupload więc nie ma tego problemu) więc i te dane się zmienią.

37 minut temu, mnkowalski napisał(a):

Poco f5 pro - po rozwinięciu panelu powiadomień w centrum sterowania jest 2 razy opcja włączenia WiFii calling a powinno być VoLte i WifiCalling 

Wiemy, wygląda na to że Xiaomi popsuło. Widziałem to samo na jakimś filmie z China ROM-u, liczę że ogarną.

35 minut temu, czarek1212 napisał(a):

Czy ktoś wie jak to usunąć co zaznaczyłem?

W tej chwili nie jest to możliwe, być może w przyszłości będzie się dało.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, czarek1212 napisał(a):

Potwierdzam 2x wifi calling instalacja na czysto.
[...]

No zaraz, ale dlaczego to niby jest błąd ? Po prostu ta opcja jest dwa razy, dlatego że jest oddzielnie taka możliwość dla każdej z kart SIM. Na romie chińskim też tak jest, widać zmienili to i teraz VoLTE ustawia się tylko w opcjach, przynajmniej tak jest na moim Xiaomi 14.

Opublikowano
2 minuty temu, Test napisał(a):

Po prostu ta opcja jest dwa razy, dlatego że jest oddzielnie taka możliwość dla każdej z kart SIM

Problem w tym, że to się pojawia też na telefonach, do których jest włożona jedna SIM-ka. W takiej sytuacji nie powinno być dwóch przełączników.

Kwestia dotyczy ze znanych mi operatorów tylko Orange.

• Like 1
Opublikowano

Na razie nie wiadomo. W pierwszej kolejności szła beta, bo twórca poprawek nie miał żadnego telefonu z Androidem 14. Jak na "ślepe" wprowadzanie poprawek i tak wyszło zaskakująco dobrze.

Nie spodziewałbym się stable wcześniej niż za parę tygodni, gdy będzie ROM dla Xiaomi 12 - wtedy Igor Eisberg, odpowiedzialny za patche, będzie mógł ogarnąć resztę tego, co brakuje (bo nie ma wszystkich naszych funkcji).

Opublikowano

dokładnie mam jedną kartę SIM i 2x wifi calling to jednak za dużo , cóż może będzie poprawka kiedyś nie chce już robić formatu do miui 14 już nie mam na to czasu

Wysłane z mojego 2210132G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

No tak, nie zostało to sprecyzowane wcześniej, ja mam 2 karty, w związku z tym oba przełączniki działają u mnie jak trzeba ;) 

A coś w temacie tych ikonek statusowych da się naprawić ? A może to tylko tak na Xiaomi 13 u mnie, bo jakoś nikt nie potwierdza ;) 

Lockscreen pomimo jasnego motywu wygląda jakby był ciemny, to następny drobny bug...

Screenshot_2023-11-18-22-33-23-269_lockscreen.jpg

Edit: Po użyciu edytora Lockscreena i wyborze koloru czcionki, wszystko wróciło do normy.

Edytowane przez Test
Opublikowano
18 minut temu, Test napisał(a):

A coś w temacie tych ikonek statusowych da się naprawić ? A może to tylko tak na Xiaomi 13 u mnie, bo jakoś nikt nie potwierdza ;) 

Tak jak pisałem wyżej - to zapewne będzie ogarnięte, ale dopiero za te parę tygodni, jak będzie ROM na inne urządzenia niż te co dzisiaj dostały. Igor Eisberg po prostu żadnego z nich nie ma, musi być coś na Xiaomi 12S Ultra lub Xiaomi 12, żeby mógł poprawić resztę rzeczy, które były ogarniane wcześniej.

4 minuty temu, Ursusc360 napisał(a):

Czyli magiska na razie nie zainstaluje?

Co masz na myśli? Magiska możesz spokojnie zainstalować.

Opublikowano
10 minut temu, mateo912 napisał(a):

czy w becie hyperOS nie powinno być ogarnięty temat płatności? 
Bo na 13u nadal wyskakuje komunikat o blokadzie ;)

Powinien. Sprawdź SafetyNet i Play Integrity co pokazują, możesz też spróbować wyczyścić dane Portfela/cache Sklepu Play i usług Google Play.

Opublikowano
23 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Powinien. Sprawdź SafetyNet i Play Integrity co pokazują, możesz też spróbować wyczyścić dane Portfela/cache Sklepu Play i usług Google Play.

safetynet przechodzi, w apce "play integrity api checker" nie przechodzi ostatnieg otestu czyli "meets_strong_integrity"

Opublikowano
1 minutę temu, mateo912 napisał(a):

safetynet przechodzi, w apce "play integrity api checker" nie przechodzi ostatnieg otestu czyli "meets_strong_integrity"

Czyli w teorii jest tak jak powinno być... Spróbuj wyczyścić dane Portfela/Google Play/Usług Google Play.

Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak jak pisałem wyżej - to zapewne będzie ogarnięte, ale dopiero za te parę tygodni, jak będzie ROM na inne urządzenia niż te co dzisiaj dostały. Igor Eisberg po prostu żadnego z nich nie ma, musi być coś na Xiaomi 12S Ultra lub Xiaomi 12, żeby mógł poprawić resztę rzeczy, które były ogarniane wcześniej.

Co masz na myśli? Magiska możesz spokojnie zainstalować.

Odpalam twrp i nie reaguje. 

Opublikowano
Odpalam twrp i nie reaguje. 

Są dwie metody powiązane ze sobą. Nie ma póki co twrp współpracującego z A14.

1. Wyciągasz z zipa init-boot.img
2. Mając magiska z apk na telefonie wybierasz instalacje poprzez wybranie pliku i dodajesz wcześniej wypakowany init-boot.img
3. Masz zmodyfikowany plik i teraz są dwie opcje.

Fastboot z kompa
3.1. Kopiujesz plik do kompa
3.2 fastboot boot init-boot.img - ew zmieniasz mu nazwę na jaką dostał.
3.3 Od razu w chodzisz magisk na tel i instalujesz go metodą bezpośrednią by nie stracić roota

Fastboot przy instalacji.
3.2 Podmienisz plik init-boot.img w wypakowanym zipie.
3.3 Powinieneś cieszyć się magiskiem jak przy update z TWRP

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Czyli w teorii jest tak jak powinno być... Spróbuj wyczyścić dane Portfela/Google Play/Usług Google Play.

Wyczyszczenie danych portfela usunie wszystkie zapisane karty lojalnościowe? Bo jeśli tak najpierw musiałbym je sobie gdzieś poza pisywać bo do wielu już nie mam fizycznych 😅

Opublikowano
2 godziny temu, grzegorz.lki napisał(a):

@mateo912 ale portfel Google zapisuje te dane w chmurze. Jak ponownie zalogujesz się w portfel to powinien je wszystkie pobrać i pokazać. 

Mnie zawsze pokazuje karty lojalnościowe i też już nie mam fizycznych

Ok, wyczyściłem dane portfela i na razie błąd się nie pokazuje 😉

Teraz inna, ważna dla mnie, sprawa. W nowym interfejsie panelu sterowania nie ma skrótu do ustawień (koło zębate w prawym górnym rogu było niemal od zawsze). Czy tak ma być? Czy można je jakoś dodać? Zawsze do ustawień przechodziłem ten sposób i siła przyzwyczajenia teraz też próbuje 😅

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Problem w tym, że to się pojawia też na telefonach, do których jest włożona jedna SIM-ka. W takiej sytuacji nie powinno być dwóch przełączników.

Kwestia dotyczy ze znanych mi operatorów tylko Orange.

Screenshot_2023-11-19-12-36-27-406_com.miui.home.jpg

U mnie na przykład nie ma żadnego przełącznika wifi calling. Mam jeszcze pytanie, jak zrobiłem aktualizację przez fastboot czy następne aktualizacje mam robić w ten sam sposób? Co dokładnie oznacza że deszyfrowanie danych w TWRP nie będzie działać? 

Edytowane przez Lukasz07
Opublikowano
31 minut temu, Lukasz07 napisał(a):

U mnie na przykład nie ma żadnego przełącznika wifi calling.

Bo to dotyczy tylko Orange.

Mam jeszcze pytanie, jak zrobiłem aktualizację przez fastboot czy następne aktualizacje mam robić w ten sam sposób?

Możesz, nie musisz. Jeśli pojawi się działające TWRP pod Androida 14 (a chyba już jest) to możesz przez nie.

Co dokładnie oznacza że deszyfrowanie danych w TWRP nie będzie działać? 

Gdy wejdziesz w TWRP, zazwyczaj prosi Cię o podanie hasła ekranu blokady (wzoru/PIN-u/hasła). W normalnej sytuacji powinno przejść, w takiej jak teraz nie przejdzie, bo TWRP nie obsługuje nowego deszyfrowania.

Godzinę temu, mateo912 napisał(a):

W nowym interfejsie panelu sterowania nie ma skrótu do ustawień (koło zębate w prawym górnym rogu było niemal od zawsze). Czy tak ma być? Czy można je jakoś dodać?

Jest przecież?

image.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Bo to dotyczy tylko Orange.

Możesz, nie musisz. Jeśli pojawi się działające TWRP pod Androida 14 (a chyba już jest) to możesz przez nie.

Gdy wejdziesz w TWRP, zazwyczaj prosi Cię o podanie hasła ekranu blokady (wzoru/PIN-u/hasła). W normalnej sytuacji powinno przejść, w takiej jak teraz nie przejdzie, bo TWRP nie obsługuje nowego deszyfrowania.

Jest przecież?

image.jpeg

Mi chodzi o ten panel sterowania 😉

Screenshot_2023-11-19-14-41-36-433_com.android.chrome.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...