Darth Artorius Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 Cześć ! Myślę nad wymianą baterii w moim Mi 11. Serwis polecany na stronie Miuipolska/ Forum jest w moim mieście. Wiadomo że telefon to obecnie hm...wszystko. Bankowość, kontakty, notatki, zdjęcia. Czy taka wymiana jest stosunkowo bezpieczna ? Rozumiem że serwis nie musi robić powrotu do ustawień fabrycznych tylko po prostu wymienia fizycznie baterie bez ingerencji w system i firmware ? Telefon jest zabezpieczony PINem i "palcem". Rozumiem że całość danych jest bezpieczna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 Skoro jest w twoim mieście, to może lepiej podejść i zapytać tam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Artorius Posted November 12, 2023 Author Share Posted November 12, 2023 37 minut temu, brawo napisał(a): Skoro jest w twoim mieście, to może lepiej podejść i zapytać tam? Pytam raczej ogólnie. Na pewno wymieniliście już baterie i macie w tym względzie doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 Jeśli chodzi o MiCenter (?) To oni nie dotykają systemu jeśli usługa nie jest związana ze sprawami/elementami na które system ma wpływ.Wymiana samej baterii nie ma związku z dotykaniem się do systemu.A najlepiej przed oddaniem na wymianę np przykleić kartkę na ekran żeby przypadkiem nie zrobili resetu,.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matadrox Posted November 13, 2023 Share Posted November 13, 2023 W gdańskim Mi, gdy oddawałem telefon syna na wymianę ekranu, zalecano wykonanie resetu przed oddaniem.Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 13, 2023 Share Posted November 13, 2023 W dniu 12.11.2023 o 09:44, Darth Artorius napisał(a): Pytam raczej ogólnie. Na pewno wymieniliście już baterie i macie w tym względzie doświadczenia. a tak przy okazji - masz jakieś poważne problemy z baterią? u mnie trzyma nieźle ... a fona mam już 2.5 roku ... kondycja tez na wskazaniu jest na najwyższym poziomie ... ogólnie żadnych problemów ... stąd pytanie co tam u Ciebie ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Artorius Posted November 20, 2023 Author Share Posted November 20, 2023 (edited) W dniu 13.11.2023 o 20:24, Master napisał(a): a tak przy okazji - masz jakieś poważne problemy z baterią? u mnie trzyma nieźle ... a fona mam już 2.5 roku ... kondycja tez na wskazaniu jest na najwyższym poziomie ... ogólnie żadnych problemów ... stąd pytanie co tam u Ciebie ... Używam telefonu dość intensywnie. Internet, słuchanie muzyki przez BT, telefonowanie. Moim zdaniem bateria schodzi mi szybciej niż na początku użytkowania. Też mam go już że 2 lata. Ładuje go rano i potem późnym popołudniem. Przy 30 procentach baterii wtedy. Wieczorem znowu jest koło 30 procent Może to wina jednak przeglądania stron i muzy przez BT z kodekiem LDAC.... Przy okazji. Mam powerbank Xiaomi 10000 mAh. Płaski, w miarę lekki. Ale Veektomx 10000 mAh jest mniejszy i lżejszy. Można go nosić łatwo w kieszeni. Ładuje fona dwa razy na pewno. Raczej na miasto i do pracy bo na wyjazd to raczej ten od Xiaomi. Edited November 20, 2023 by Darth Artorius Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 20, 2023 Share Posted November 20, 2023 23 minuty temu, Darth Artorius napisał(a): Używam telefonu dość intensywnie. Internet, słuchanie muzyki przez BT, telefonowanie. Moim zdaniem bateria schodzi mi szybciej niż na początku użytkowania. Też mam go już że 2 lata. Ładuje go rano i potem późnym popołudniem. Przy 30 procentach baterii wtedy. Wieczorem znowu jest koło 30 procent Może to wina jednak przeglądania stron i muzy przez BT z kodekiem LDAC.... Przy okazji. Mam powerbank Xiaomi 10000 mAh. Płaski, w miarę lekki. Ale Veektomx 10000 mAh jest mniejszy i lżejszy. Można go nosić łatwo w kieszeni. Ładuje fona dwa razy na pewno. Raczej na miasto i do pracy bo na wyjazd to raczej ten od Xiaomi. wiesz - ogolnie zuzycie baterii bywa tez wieksze / mniejsze w zalezonosc od tego jaka masz wersje systemu - ja korzystam caly czas z rozwojowych (a w zasadzie precyzyjniej mozna by napisac ze korzystalem - bo juz nie ma niestety do mi 11 ...) i bywalo z tym zuzyciem bardzo roznie ... czesto na forum pisali tu zaloganci ze bateria leciala w oczach mi sporo sie poprawilo jak sie pobawilem debloatem i wywalilem kupe smieci ktore tam w tle sobie harcowaly ... i od razu zauwazylem poprawe i w temperaturach i zuzyciu baterii ... bo to i ramu wiecej i proc mniej w tle obciazony no i bateria nie jest podzerana gdzies tam w tle niepotrzebnie ogolnie nie widze u siebie specjalnie zeby byly z nia zauwazalne problemy stad wlasnie to pytanie do Ciebie ... ogolnie bateria zawsze bedzie schodzila szybciej po dluzszym uzytkowaniu bo troszke traci sie na pojemnosci w ramach kolejnych cykli ladowania ... no ale to normalne (tu tez zasada - ze im wieksza moc ladowania tym ten objaw bedzie wiekszy / szybciej wystapi ...) ale mysle ze na razie jest calkiem dobrze - no tak to u mnie wyglada ... chrome strasznie pozera baterie - u mnie to jedyna apka na ktorej w statystyce mam drenaz na czerwono no ale tez dosc intensywnie z niego korzystam ... z power bankow nie mialem okazji korzystac - jestem ciekawy za to jak zuzycie baterii bedzie wygladalo na mi 14 bo w sumie pojemnosc jest taka sama jak w mi 11 (4600 mAh) ale na pewno technologicznie to troche nowszy sprzet no i podobno w nowym hyperos jest lepsze zarzadzanie zuzyciem baterii + ten nowy snapdragon tez jest niczego sobie ... porownam wiec to bezposrednio ... ja laduje w sumie raz dziennie - czasami dodatkowo postawie na bezprzewodoke jak pracuje przy kompie - to wygodne i praktyczne rozwiazanie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Artorius Posted November 21, 2023 Author Share Posted November 21, 2023 @Master mam Android 13 i Miui Global 14.0.3. Bez roota. Debloat pewnie byłby utrudniony. Chętnie pozbylbym sie Chrome bo używam jako przeglądarki Samsung Internet oraz Opery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 21, 2023 Share Posted November 21, 2023 Debloat robisz bez roota, np ADB appcontrolWysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 21, 2023 Share Posted November 21, 2023 1 godzinę temu, Darth Artorius napisał(a): @Master mam Android 13 i Miui Global 14.0.3. Bez roota. Debloat pewnie byłby utrudniony. Chętnie pozbylbym sie Chrome bo używam jako przeglądarki Samsung Internet oraz Opery. akurat żeby pozbyć się chrome to debloat nie jest potrzebny (chyba że chcesz w ogóle wywalić wszystkie usługi Googla - to tak) chrome po prostu odinstaluj i tyle - to przecież zwykła apka ... 🙃 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Artorius Posted November 22, 2023 Author Share Posted November 22, 2023 22 godziny temu, Master napisał(a): akurat żeby pozbyć się chrome to debloat nie jest potrzebny (chyba że chcesz w ogóle wywalić wszystkie usługi Googla - to tak) chrome po prostu odinstaluj i tyle - to przecież zwykła apka ... 🙃 U mnie Chrome dało się wywalić dopiero przez ADBappcontroll 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 22, 2023 Share Posted November 22, 2023 (edited) 2 godziny temu, Darth Artorius napisał(a): U mnie Chrome dało się wywalić dopiero przez ADBappcontroll zobacz ... ja to instalowałem dodatkowo przez sklep Googla - inne przeglądarki też mają chyba spore zużycie baterii np. patrzyłem operę u siebie ... ogólnie zostawiłem chroma bo się do niego przyzwyczaiłem ... 🙃 właśnie patrzyłem - to ma opcję odinstaluj aktywną ... no ale tak czy tak idzie się pozbyć 🙃 Edited November 22, 2023 by Master 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts