AmyS Opublikowano 25 Września 2023 Opublikowano 25 Września 2023 (edytowane) Cześć, Mam problem z aktualizacją MIUI 14 w Xiaomi 12 do najnowszej wersji. Telefon został odkupiony od osoby, która z kolei kupiła telefon bodajże w T-mobile. Zainstalowany jest stabilny rom w wersji global. Telefon w moich rękach został zaktualizowany z 1 lub 2. Aktualnie telefon posiada MIUI 14 w wersji 14.0.10.0. Znalazłem informację, że wyszły już 2 nowsze wersje: 11 i 12, ale rom nie znajduje nic nowszego, nawet po zmianie regionu na np. Szwajcarię. Ściągnąłem oba nowsze romy i próbowałem je zainstalować, ale aktualizator wyświetla błędy. "Ta pamięć ROM jest przeznaczona do testów wewnętrznych. Upewnij się, że Twoje konto ma wymagane uprawnienia." podczas instalacji romu 14.0.11.0 Natomiast przy wersji 12 pojawia się komunikat "Nie można flashować tej pamięci ROM." Dodam, że aktualna wersja została zainstalowana właśnie po zmianie regionu na Szwajcarię. Nie wiem w czym może być problem. Edytowane 25 Września 2023 przez AmyS
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Września 2023 Opublikowano 25 Września 2023 Sytuacja o tyle dziwna, że wg OTA powinna być aktualizacja do V14.0.12.0.TLCEUXM... Sprawdzałeś inny region niż Szwajcaria?
AmyS Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Dokładnie. Taka jest najnowsza wersja. Tak, sprawdzałem z regionem Belgia, Szwecja i Hongkong. Czy muszę być zalogowany na konto Xiaomi patrząc po treści komunikatu "Ta pamięć ROM jest przeznaczona do testów wewnętrznych. Upewnij się, że Twoje konto ma wymagane uprawnienia."? Edytowane 26 Września 2023 przez AmyS
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 Możesz spróbować się zalogować, może wtedy wskoczy.
AmyS Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Zalogowanie się na konto Xiaomi nie pomogło. Aktualizator nie znajduje nowszych wersji, nie pomaga zmiana regionu, ani instalacja po wyborze pliku z aktualizacją 🤷♂️ Z dodatkowych rzeczy to wyczyściłem dane Aktualizatora, zmieniałem ustawienie DNS (bo mam ustawiony na AdGuard) na wyłączony i automatyczny. Zmieniałem przy tym region i nadal bez zmian. Edytowane 26 Września 2023 przez AmyS
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Z tym OTA to muszę się poprawić. Aktualizację "widzi" na "starym" OTA (w wersji v2), nowe aktualizatory używają v3 i istotnie tam tej aktualizacji w tej chwili nie ma. Chyba na żadnym regionie nie ma tej aktualizacji dostępnej "od strzała", sprawdzałem kilkanaście.
AmyS Opublikowano 27 Września 2023 Autor Opublikowano 27 Września 2023 To ten aktualizator v3 nie widzi dwóch aktualizacji. Musiałbym zrobić downgrade aktualizatora do wersji v2? Czy to się da? Ciekawe czy i który region widzi aktualizację.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Aktualizator MIUI już od dawna nie korzysta z wersji v2. Po prostu skrypt od niej na serwerach MIUI jest wciąż aktywny, a ja z niego korzystałem, stąd mylne wrażenie, że jest OTA z wersji, którą masz (bo na v3 go nie ma). Downgrade'u nie zrobisz, bo nie wiem nawet, który aktualizator nie używa v3. Musiałoby to być bardzo, bardzo dawno. Tak jak pisałem - sprawdzałem kilkadziesiąt regionów i na żadnym aktualizacji nie stwierdziłem. Oficjalnie to jest w tej chwili "partial release", czyli mogli po prostu wstrzymać dystrybucję i puszczą aktualizację ponownie za jakiś czas.
AmyS Opublikowano 27 Września 2023 Autor Opublikowano 27 Września 2023 Znalazłem rozwiązanie problemu. Należy pobrać aplikację MIUI Downloader. Po wejściu do aplikacji klikamy w nasze urządzenie na liście: Następnie należy kliknąć w rodzaj romu. W tym przypadku MIUI Stable: Potem klikamy w rodzaj wersji stabilnej, w tym przypadku EEA Stable: W następnym oknie klikamy Pobierz: Po pobraniu romu w aktualizatorze korzystamy z opcji "Wybierz paczkę aktualizacji" i wybieramy ściągniętą paczkę. Aplikacja wykryje wersję romu i zapyta czy wykonać aktualizację. Po restarcie zainstalowana jest najnowsza wersja romu MIUI Stable 👏👍
wojasheck Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Xiaomi często dany ROM odblokowuje do instalacji po czasie. Nie wiem na ile pomogła ci ta aplikacja bo z ciekawości puściłem wersję 14.0.12 normalnie przez aktualizator i poszło. Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka
AmyS Opublikowano 28 Września 2023 Autor Opublikowano 28 Września 2023 Aplikacja na tyle mi pomogła, że udało się telefon zaktualizować. Kiedy pobierałem aktualizację z tej strony: https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/cupid/stable/V14.0.12.0.TLCEUXM/ to Aktualizator wywalał takie błędy jak opisałem w pierwszym poście. Aplikacja pobrała aktualizację i Aktualizator przyjął tą paczkę. Co ciekawe, oba pobrane pliki miały tą samą nazwę, ten sam rozmiar i prawdopodobnie aplikacja pobrała paczkę z tego samego linku.
scooter19832 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 Witam Ja niestety nie mam tej opcji, "Wybierz paczkę aktualizacji", a z tego co pamiętam to wcześniej była taka możliwość i nie mam jak zainstalować pobranej paczki romu. Chyba pozostaje poczekać aż sama w końcu się pojawi Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka
kris68 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 Jak napisałem wyżej a naprawdę nie prościej odblokować bootloader zaczekać tydzień i wgrać xiaomi.eu które zawsze lepiej chodzi i ma odblokowane nowe funkcje. Po co paprać się globalami. A do wszystkiego są tutoriale, które prowadza za ręke-tego nie można zepsuć.
FromWP Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 3 minuty temu, scooter19832 napisał(a): Ja niestety nie mam tej opcji, "Wybierz paczkę aktualizacji" Masz, tylko ukryta. Kliknij kilka razy w logo Miui na twoim zrzucie to się pojawią zaawansowane opcje. Ale mało prawdopodobne żeby pozwoliło Ci aktualizować z pliku. 1
kris68 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 FromWP przepraszam, że Ci się wtrącam, ale dlaczego on nie rozpatruje opcji xiaomi .eu tylko globala. Przecież bootloader można zamknąć i nikt w razie sprzedaży nie pozna, jaki to soft chyba ze naprawdę głęboko w tym siedzi. 1
FromWP Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 3 minuty temu, kris68 napisał(a): FromWP przepraszam, że Ci się wtrącam, ale dlaczego on nie rozpatruje opcji xiaomi .eu tylko globala Mnie o to nie pytaj. Każdy ma wolny wybór, który nie zawsze jest taki oczywisty.
kris68 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 FromWP ja ciebie rozumiem, każdy ma inne podejście, może nie chce grzebać w telefonie, muszę to uszanować. Ale muszę też dodać, że do wszystkiego, co opisałem mamy doskonale tutoriale które prowadzą za rękę dosłownie a tak, po co się męczyć. Wreszcie coś mu źle pójdzie i zrobi z fona cegle. Ale "de gustibus not disputandum" . Ale myślę, że każdy z nas siedzący w wątku z ochotą by mu pomógł. Cóż.....
scooter19832 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 Masz, tylko ukryta. Kliknij kilka razy w logo Miui na twoim zrzucie to się pojawią zaawansowane opcje. Ale mało prawdopodobne żeby pozwoliło Ci aktualizować z pliku.Dzięki, faktycznie po kliknięciu w logo miui wyskoczyły dodatkowe opcje i udało się zainstalować aktualizację z pliku Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka FromWP przepraszam, że Ci się wtrącam, ale dlaczego on nie rozpatruje opcji xiaomi .eu tylko globala. Przecież bootloader można zamknąć i nikt w razie sprzedaży nie pozna, jaki to soft chyba ze naprawdę głęboko w tym siedzi.Dzięki za interesowanie, wiem że można Eu wgrać, ale nie chce się bawić, niech będzie tak jak jest.Tak jak piszesz można uceglić fona, a tego nie chce, uwierz mi że że nawet krok po kroku w w tutrialach też to można zrobić, sam na szczęście tego nie doświadczyłem, ale znam taki przypadek, ale jeszcze raz dzięki Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka
kris68 Opublikowano 6 Października 2023 Opublikowano 6 Października 2023 scooter19832 Jakbyś kiedyś był tym zainteresowany to napisz do mnie, przeprowadzę cię krok po kroku. Pozdrawiam. 1
scooter19832 Opublikowano 7 Października 2023 Opublikowano 7 Października 2023 scooter19832 Jakbyś kiedyś był tym zainteresowany to napisz do mnie, przeprowadzę cię krok po kroku. Pozdrawiam.HejDzięki, jak coś się zmieni w moim nastawieniu to nie omieszkam się do Ciebie odezwać Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka
Netoper Opublikowano 7 Października 2023 Opublikowano 7 Października 2023 FromWP przepraszam, że Ci się wtrącam, ale dlaczego on nie rozpatruje opcji xiaomi .eu tylko globala. Przecież bootloader można zamknąć i nikt w razie sprzedaży nie pozna, jaki to soft chyba ze naprawdę głęboko w tym siedzi.Nie każdy jest fanatykiem jedni wolą gruszki inni śliwki. BL mozna zablokować tylko na oficjalnych romach.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
kris68 Opublikowano 8 Października 2023 Opublikowano 8 Października 2023 No ja niestety jestem fanatykiem Wysłane z mojego Xiaomi 13 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi