Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Teoretycznie to to samo, ale nikt nie zagwarantuje, że nie biorą na przykład czegoś, co pochodzi z dystrybucji Vodafone. Tego praktycznie nie widać, dopóki nie wgra się ROM-u na Tajwan czy Indonezję i nie spróbuje uruchomić nagrywania rozmów...

też fakt ... no ale o to chyba można podpytać sprzedawce ... jeśli fon jest z globalnej dystrybucji a nie sieciowej dla konkretnego operatora to nie powinno być z tym problemu ... w ogóle idzie po opakowaniu i oznaczeniach modelu to sorawdzic? bo jeśli nie to faktycznie jakieś ryzyko jest ... 🙃 w takim razie zostaje zakup z naszych sklepów bo wątpię żeby tam trafiały takie partie ...

Opublikowano

Zajrzyj np do Morele, mają w rozsądnej cenie i będzie to czysta dystrybucja, inni sprzedawcy w ich markecie mają i taniej, też powinna być czysta dystrybucja, ale zawsze warto się upewnić.
cc08e2af2b73144976b95ed01c31201a.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Master napisał(a):

no ale to to samo co u nas ... gwarancje też będziesz mieć u nas jak dostaniesz fakturę na fona ... system to global na Europę - z naszej dystrybucji będzie dokładnie ten sam ...

U nas, w sensie gdzie? Na micenter.pl?

Opublikowano
10 minut temu, smk napisał(a):

U nas, w sensie gdzie? Na micenter.pl?

no sa serwisy fabryczne Xiaomi chyba u nas? w sumie nawet nie wiem ...

https://www.mi.com/pl/support/service-centre/

micenter nie wiem czy serwisowo i gwarancyjnie zalatwiaja takie sprawy - moga sie specjalizowac w Xiaomi ale jak nie maja podpisanej umowy z Xiaomi to zlecasz normalnie jak prywatnie :) ogolnie te nasze serwisy watpie ze sie chyca napraw telefonow kupionych np. w Chinach ... ale jak to zakup z naszego regiony i bedzie dokument do tego to powinni to zalatwic bezplatnie w ramach gwarancji ...

Opublikowano

Dzień dobry,

Czy ten wątek tyczy się wersji Redmi Note 13 Pro 5G ? Czekam, aż mi przyjdzie zamówienie z mi.com i przygotowuje się pod względem softu. Zostać na oryginalnym czy warto wgrać inny? Nie lubie śmieci w systemie.

Jak inny to jest jakiś opis zmian?

Opublikowano
1 minutę temu, sonek napisał(a):

Dzień dobry,

Czy ten wątek tyczy się wersji Redmi Note 13 Pro 5G ? Czekam, aż mi przyjdzie zamówienie z mi.com i przygotowuje się pod względem softu. Zostać na oryginalnym czy warto wgrać inny? Nie lubie śmieci w systemie.

Jak inny to jest jakiś opis zmian?

czyli chcesz zamiast globala wrzucić Xiaomi eu? robisz unlocka i jedziesz ... śmieci i tak będą ale od tego mamy procedurę debloatu (dyskusje o aplikacjach - debloat) opis zmian masz np tutaj 

https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

a nieco więcej infa o romie Xiaomi eu - to czego nie masz w globalu a tu będzie ...

Based on China Beta builds

3way reboot menu (in dev settings)

HyperOS Contacts and Dialer

Removed ads in HyperOS system apps

HyperOS Dialer and Messages apps

Steps counter in Assistant screen

More shortcuts on left lockscreen

Wake up gestures for all devices

Option to auto-expand first notification

Notifications priority settings

More edit options in Gallery app

Enabled MiDrive in File Explorer

Google apps support integrated

Removed 5GHz region restrictions

Confirm dials from call logs

Morning report on alarm at morning

More apps supported for AOD notifications

More styles for AOD screen

Raise to wake gesture

AOD notification received animation

Tap fingerprint sensor to wake toggle

Double tap to lock screen

Battery AI scenes

Allowed disabling specific system apps

Importing theme .mtz from zhuti.xiaomi.com via ThemeManager

No useless Chinese bloatware apps

More free RAM due to less background processes

Mi Video, Mi Music, Mi Browser: No any useless Chinese content and ads

No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release

Added real 27 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans

Added EU T9 dialer support

Added charging sound switch

Optimized GPS settings for EU

Optimized Battery consumption

Optimized RAM consumption

Added GSMalphabet into SMS app options

SafetyNet passed by default without ROOT (Google Pay)

Play Store Certified

Deodexed

Added automated tasks in Security app

Widevine L1 (for supported devices)

And more, and more made by our 12 years mods experience.

Opublikowano

W sumie nie wiem czego chcę bo jeszcze nie mam telefonu. Orientuje się dopiero z czym przyjdzie itd.

Warto na Xiaomi.eu się przenieść od razu? Jest jakaś lista rzeczy, która nie działa?

Opublikowano
14 minut temu, sonek napisał(a):

W sumie nie wiem czego chcę bo jeszcze nie mam telefonu. Orientuje się dopiero z czym przyjdzie itd.

Warto na Xiaomi.eu się przenieść od razu? Jest jakaś lista rzeczy, która nie działa?

no ja bym nawet sie nie zastanawial ... pewnie ze warto ... a co nie dziala - u mnie wszystko jest ok - ale nie mam RN 13 PRO ... tylko 14tke ... najlepiej napisz do @kris68 on caly czas siedzi na ostatniej stable xiaomi eu a mam juz ten fon dluzszy czas ... to w porzadku gosc - na pewno da znac co i jak - zreszta pisal tu juz w wielu watkach na jego temat ... ja bym pierwsze co Ci radzil to zrobic unlocka - tu Krzychu tez pomoze bo sam robil ostatnio ... potem wrzucil czysta instalke xiaomi eu najnowsza wersje stable - potem walnal debloata zeby wywalic smieci z systemu - o tym tez Ci Krzychu napisze bo tez robil niedawno (zreszta na podstawie moich wytycznych - z tego co wiem jest zachwycony efektem) no i jak to zrobisz to mozesz juz bawic sie dalej fonem ... ot taka kolejnosc i bedzie git 👍

Opublikowano (edytowane)

No dobra to tak pojedziemy, czekamy na przesyłke. Dałem 1200zł mam nadzieje, że warto było.

Gwarancje się traci czy się nikt nie czepia?

A recovery się zmienia?

Edytowane przez sonek
Opublikowano
22 minuty temu, sonek napisał(a):

No dobra to tak pojedziemy, czekamy na przesyłke. Dałem 1200zł mam nadzieje, że warto było.

Gwarancje się traci czy się nikt nie czepia?

A recovery się zmienia?

z gwarancja nie powinno byc problemu - w razie czego jak masz unlocka zawsze mozesz wgrac z powrotem globala i zablokowac bootloadera ... oni i tak system wywalaja przy gwarancji ... ogolnie masz tu np. info w tym temacie ...

https://nasz.orange.pl/t5/Telefony-i-tablety/Bootloader-a-gwarancja/td-p/204705

i jeszcze tu ...

https://miuipolska.pl/oficjalna-gwarancja-a-miuipolska/

tak wiec tym bym sie nie martwil ...

recovery mozesz wrzucic ale nie musisz ... to tez podpytaj Krzycha - on pisal o tym ostatnio i probowal kilku roznych wersji customowych recovery ... tam jedno mu dobrze dziala o ile pamietam ... to recovery najbardziej sie przydaje do instalacji systemu - robienia update - nie musisz wtedy podlaczac telefonu do kompa w trybie fastboot tylko jedziesz wszystko z poziomu telefonu ... bardzo wygodne - poza tym dobrze to miec wgrane na wszelki wypadek jakby trzeba bylo np cache poczyscic ... tez pomaga chyba na problemy z fastboot bootlopem bo moze sie zdazyc ... jak jest dzialajace do tego modelu to warto wrzucic ... ale na razie tym sobie mozesz glowy nie zawracac ... to jak reszte zrobisz to sobie wrzucisz 🙃

Opublikowano

Master ma zupełną rację, ja ze to była trochę nowinka, bo w salonie na zamówienie zapłaciłem więcej, ale chodziło mi o to, żeby na raz nie wpłacać całej gotówki tylko około połowy, niby więc wziąłem na raty, które płacę a 700 zł mają wrócić. Ale kasa nieważna. Na pewno Master  ma telefon o mega klasę wyżej, ale i z tego powinieneś być zadowolony. Robi naprawdę ładne zdjęcia także nocne no i przede wszystkim ostre, ja tam  do filmów się nie przyczepiam, są ok. A jak popracujesz nad ściągnięciem bootloadera, wrzucisz ROM tutaj z forum, popracujesz nad  debloatem, do którego dokładny opis wrzucił Master a masz  słowo po słowie zobaczysz jak śmiga... Pozdrawiam Cię i Mastera.  Wiesz jak to głupio, mówili w TVN Turbo:" Będzie pan zadowolony". Ale to jest prawda jezeli nie popełnisz jakiś kardynalnych błędów wszystko musi być ok. W razie problemu pisz, postaram się wytłumaczyć, odpowiedzieć, ale jest jeden problem: mam chorą od 8 lat na Alzheimera MAMĘ  i naprawdę nie zawsze mam czas, przeważnie odpisuję koło 23.00 jeżeli Cię to ratuje-wcześniej nie wyrabiam. Teraz tylko wpadłem, bo MAMA jeszcze chwilkę śpi, ale zaraz śniadanie i się zacznie opieka. Nie narzekam nigdy na to, że muszę opiekować się MAMA, sam zdecydowałem, a ONA tego chciała, nigdy nie oddaj mnie do szpitala. Te słowa są dla mnie święte z pewnych powodów, po prostu Tata zmarł tylko po kilku kroplówkach, w ciągu tygodnia zrobili mu zapalenie płuc i nie ma opcji, żebym się jej pozbył, co mi kretyni proponują. Sorry za offtop, jak coś czekam na pytania tylko proszę bądź cierpliwy......

A ja dałem 1700 zł, plus abonament po 70 zł na 2 lata to sobie to przelicz: 1780 abonament i na zamówienie fon 1700, bo bardzo chciałem go mieć, matryca 200 Mpix, ale razem to 3480 zł........ tragedia.

Opublikowano (edytowane)

Ja też kupiłem właśnie Xiaomi Redmi Note 13 PRO, też dałem tak jak @sonek 1200 zł i też będę powoli działał w tej sprawie :) Zależy mi przede wszystkim na nagrywaniu połączeń (rozmów), w Xiaomi eu jest taka opcja? Chyba nie? Czyli będę musiał zainstalować jakiś jeszcze inny soft, nie Xiaomi eu?

Edytowane przez smk
Opublikowano
5 minut temu, smk napisał(a):

Ja też kupiłem właśnie Xiaomi Redmi Note 13 PRO, też dałem tak jak @sonek 1200 zł i też będę powoli działał w tej sprawie :) Zależy mi przede wszystkim na nagrywaniu połączeń (rozmów), w Xiaomi eu jest taka opcja? Chyba nie? Czyli będę musiał zainstalować jakiś jeszcze inny soft, nie Xiaomi eu?

jak nie jest jak jest 🙃 w globalnych romach jest tylko na wersji TW i ID ... czyli Tajwan i Indonezja ...

Opublikowano

Okej, czyli mogę śmiało zainstalować Xiaomi eu i będę mógł tam włączyć automatyczne nagrywanie rozmów? Super :)

Na razie bujam się z kontem Xiaomi, a konkretnie z dodaniem numeru telefonu do tego konta, bo jakoś nie widzę takiej opcji...

Opublikowano
Teraz, smk napisał(a):

Okej, czyli mogę śmiało zainstalować Xiaomi eu i będę mógł tam włączyć automatyczne nagrywanie rozmów? Super :)

Na razie bujam się z kontem Xiaomi, a konkretnie z dodaniem numeru telefonu do tego konta, bo jakoś nie widzę takiej opcji...

dokładnie tak jak napisałeś - można też ustawić automat ... z tym numerem to w razie czego wejdź w chmurę xiaomi i włącz tam synchronizację SMS - numer powinien się wtedy przypisać ...

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem na etapie czekania 168 godzin na odblokowanie BL, a telefon leży w pudełku :(

Chciałbym wgrać recovery jakieś, chyba najlepiej przed softem xiaomi.eu? Czasami instalacja recovery usuwa dane jakieś.

@kris68 Czy TWRP na przykład działa dobrze?

Edytowane przez sonek
Opublikowano
25 minut temu, sonek napisał(a):

Ja jestem na etapie czekania 168 godzin na odblokowanie BL, a telefon leży w pudełku :(

Chciałbym wgrać recovery jakieś, chyba najlepiej przed softem xiaomi.eu? Czasami instalacja recovery usuwa dane jakieś.

@kris68 Czy TWRP na przykład działa dobrze?

czy wygrasz przed czy po w sumie nie ma znaczenia ... instalacja custom recovery nie usuwa danych ... to jest inna partycja ... dane usuwa odblokowanie bootloadera lub przywrócenie do ustawień fabrycznych - do instalacji twrp i tak musisz mieć wcześniej unlocka - Krzysiek z tego co pamiętam instalował różne wersje i jedna mu zaskoczyła dobrze - więc na pewno jest działające 🙃

Opublikowano

@sonek, zaktualizował Ci się soft na tym nowym telefonie do HyperOS? I składałeś prośbę o odblokowanie bootloadera w apce Xiaomi Community? Bo u mnie niestety nie ma tej opcji...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, smk napisał(a):

@sonek, zaktualizował Ci się soft na tym nowym telefonie do HyperOS? I składałeś prośbę o odblokowanie bootloadera w apce Xiaomi Community? Bo u mnie niestety nie ma tej opcji...

Aktualizować się chciał, ale nie pozwoliłem.

Zmień apke Xiaomi community na wersję chyba 5.3.3.1 na Reddit znalazłem post.

Pytanie: czy Xiaomi eu obsługuje B20?

Edytowane przez sonek
Opublikowano
W dniu 7.08.2024 o 17:35, sonek napisał(a):

Aktualizować się chciał, ale nie pozwoliłem.

Zmień apke Xiaomi community na wersję chyba 5.3.3.1 na Reddit znalazłem post.

Czytałem, że trzeba mieć apkę Xiaomi Community co najmniej w wersji 5.3.31, ja mam w wersji 5.3.33...

Bez aktualizacji do HyperOS nie będzie trzeba uzyskiwać tej zgody w Xiaomi Community? Jeśli tak, to może da się jakoś przywrócić ten rom MIUI?

Opublikowano

Nie wiem jak HyperOS, uniknąłem tego systemu póki co.

U mnie Xiaomi community co była zainstalowana z telefonem nie miała tej opcji "unlock bootloader", pomogła instalacja z pliku apk pobrana z internetu.

Opublikowano (edytowane)

@sonek próbowałem zainstalować tą wersję 5.3.31 z pliku apk pobranego z Internetu. Dostaję komunikat "Aplikacja nie została zainstalowana, bo pakiet wygląda na nieprawidłowy".

Aktualizacja: Zainstalowałem najnowszą wersję, 5.4.5 z pliku apk i już mam opcję Unlock bootloader. Ogarnięte :)

Edytowane przez smk
Opublikowano

SONEK 

Cytat

Pytanie: czy Xiaomi eu obsługuje B20?

To nie ma nic do rzeczy oczywiście, że tak tylko ze jak masz chiński czuli CN a nie EU to ci nie będzie obsługiwal.

Opublikowano

Dzisiaj się pobawiłem z telefonem no i mam bootloader odblokowany, zainstalowane xiaomi eu oraz puszczony skrypt debloatu, poinstalowane wszystkie swoje aplikacje, czas na testy :)

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, sonek napisał(a):

Dzisiaj się pobawiłem z telefonem no i mam bootloader odblokowany, zainstalowane xiaomi eu oraz puszczony skrypt debloatu, poinstalowane wszystkie swoje aplikacje, czas na testy :)

no ... ładnie ogarnales ... 🙃 daj znać jak wrażenia ... debloat czym robiłeś? bo piszesz skrypt ... czyli zakładam że nie robiłeś programikiem universal android debloater?

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

Skrypt Debloat znaleziony na grupie na telegramie

Czy z tego poziomu można dokonać aktualizacji?

Screenshot_2024-08-15-23-10-13-569_com.android.settings.jpg

Edytowane przez sonek
Opublikowano

A u mnie wciąż problem z odblokowaniem bootloadera przez Xiaomi Community. Najpierw nie mogłem kliknąć "Apply for unlocking", bo miałem komunikat "Account Error Please try again after 08/19 (mm/dd)", teraz data zmieniła się na "08/29 (mm/dd)". Taka zabawa w kotka i myszkę może sobie trwać i trwać. Ktoś ma jakiś pomysł, jak sobie z tym poradzić?

Opublikowano
W dniu 15.08.2024 o 20:49, sonek napisał(a):

Skrypt Debloat znaleziony na grupie na telegramie

Czy z tego poziomu można dokonać aktualizacji?

Screenshot_2024-08-15-23-10-13-569_com.android.settings.jpg

a co chcesz aktualizować? z tego poziomu to tylko google Play można wyszukać / zainstalować ... te drugie są producenta i je wrzucasz robiąc update systemu ... choć teoretycznie można też to sprawdzać tylko w innym menu ... zalacznik

Screenshot_2024-08-19-00-39-18-444_com.android.settings.jpg

Opublikowano
39 minut temu, sonek napisał(a):

No właśnie google play 

Warto to aktualizować z tego poziomu?

tak - one wychodzą gdzieś co miesiąc / półtora ... najnowsza jest z lipca ... sierpniowej jeszcze nie ma - przynajmniej u mnie ... ja to sprawdzam tak co dwa / trzy tygodnie ... potem robisz restarta jak to się ściągnie no i powinno wskoczyć - choć bywały z tym problemy ... ale na razie jest ok 🙃

Opublikowano

Chce wgrać nowego soft za pośrednictwem MICenter piszą że ten soft Xiaomi.eu jest dodatkowo płatny i będę musiał płacić za każdą aktualizacje możecie mi wytłumaczyć jak to działa ?