Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2362.png

• Poprawki zabezpieczeń Androida z czerwca 2023 roku (dla niektórych urządzeń)
  • W przypadku niższej jasności ekranu po aktualizacji należy wyłączyć opcję Automatycznie dostosuj teksty i tła w ustawieniach Ciemnego motywu
  • 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja
  • 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja – POCO F5 Pro

ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA.

• Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu.
  • W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu).
  • Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power).
  • Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img.
  • Uruchom telefon komendą fastboot reboot.

Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński).

Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23051301.png.webp

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100)
  • Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
20 minut temu, mr.sosu napisał(a):

U mnie po aktualizacji wywaliło dpi ;) tak więc doznałem efektu gigantyzmu ;) ponowne zastosowanie zestawu domyślnych ikon pomogło. 

Screenshot_2023-06-03-20-53-40-620_com.xiaomi.misubscreenui.jpg

wcześniej też były domyślne systemowe ikony i tak wywaliło po aktualizacji? no czegoś takiego to ani nie miałem ani nie widziałem 🙃

Opublikowano

Tak, systemowe były. Nie używam żadnych zewnętrznych motywów. Mam tylko wyregulowane ikony na L i rozdziałka jest WQHD i tyle.

Normalnie wygląda tak jak w załączniku.

Screenshot_2023-06-03-21-48-27-562_com.miui.home.jpg

Opublikowano

Pisałem w pierwszym poście - to przez opcję Automatycznie dostosuj teksty i tła w Ciemnym motywie. Wcześniej ta opcja w ogóle nie działała, teraz działa, bo ją naprawiliśmy - i jeśli masz ją włączoną, to tak się będzie dziać.

Opublikowano
Pisałem w pierwszym poście - to przez opcję Automatycznie dostosuj teksty i tła w Ciemnym motywie. Wcześniej ta opcja w ogóle nie działała, teraz działa, bo ją naprawiliśmy - i jeśli masz ją włączoną, to tak się będzie dziać.
No dobra ale z 8 maja mam włączone i działa wszystko idealnie. Czyli co? Aktualizuje wyłączam i jest jak na 8.05? I jeszcze może mi powiedz że tak powinno być?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, simcold napisał(a):

No dobra ale z 8 maja mam włączone i działa wszystko idealnie

Bo wersja z 8 maja ma to spieprzone. Ten przełącznik na Androidzie 13 nigdy nie działał. Xiaomi nie dodało do tego odpowiedniego kodu, więc trzeba było zrobić to za nich.

To Xiaomi powinno ruszyć swoje "cztery litery" i naprawić przełącznik, który nie działa na ich ROM-ach. Wtedy może problemy z automatyczną jasnością się skończą.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
  • Like 1
Opublikowano
Bo wersja z 8 maja ma to spieprzone. Ten przełącznik na Androidzie 13 nigdy nie działał. Xiaomi nie dodało do tego odpowiedniego kodu, więc trzeba było zrobić to za nich.
To Xiaomi powinno ruszyć swoje "cztery litery" i naprawić przełącznik, który nie działa na ich ROM-ach. Wtedy może problemy z automatyczną jasnością się skończą.
Czyli ma być tak?d911c547d998488d3585940bb584f516.jpg

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

przy wylaczonej opcji automatycznie dostosuj teksty i tła czujnik dziala zauwazalnie lepiej ... przetestowalem w roznych warunkach oswietleniowych - ladnie plynnie dostosowuje jasnosc - nawet sie zastanawiam czy nie zaczac z tego korzystac :)

of topic - po półtorej roku meczarni w sądzie rejonowym wygrałem sprawę z typem od którego kupiłem swoją mi 11 - złodziejom i oszustom mówimy stanowcze nie - da się ... ale to koszmar w biały dzien - jeśli ktoś ma podobne akcje proszę dać znać to podpowiem co i jak żeby to ogarnąć ...

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Jimmy napisał(a):

Możesz napisać więcej szczegółów?

Nie wydaje się Wam że bateria krócej trzyma na tej wersji?

zgadza się - myślę że jest nieco gorzej z baterią choć tez bez dramatu ;) ogólnie te wersje rozwojowe to raz z tym lepiej raz gorzej ... podejrzewam że po prostu z tym eksperymentują cały czas i patrzą jak wychodzi w praktyce i dają ciągle jakieś poprawki w temacie ... stąd te różnice między betami ... no ale i od tego bety przecież są :) jak uznają że któraś beta jest w miarę ok to robią na jej podstawie wersję stable i zaczynają dalej się bawić w zmiany 🙃 stąd właśnie tak lubimy bety ...

10 minut temu, Jimmy napisał(a):

Możesz napisać więcej szczegółów?

chodzi o to co pisałem z tą sprawą? spoko ale to napisz na prive - ten wątek to nie miejsce na to bo jest od czego innego ... ogólnie jeśli któryś załogant np przymierza się do złożenia pozwu czy chce zacząć ogarniać takie tematy to mogę się przydać ... nic tu nie jest proste a to jak to wygląda w praktyce to można książkę o tym napisać ... prawo bardzo zmieniło się na niekorzyść osób poszkodowanych ...

Opublikowano

Cos mam do kitu z aparatem po tej aktualizacji. Większość zdjęć w powiększeniu X2 jest nieostrych. Nawet w dobrych warunkach.

sędnięte z MI 12X

1ab479c50986d11b749d866d0ef8e6b5.jpg

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, kaciek napisał(a):

Cos mam do kitu z aparatem po tej aktualizacji. Większość zdjęć w powiększeniu X2 jest nieostrych. Nawet w dobrych warunkach.

sędnięte z MI 12X

1ab479c50986d11b749d866d0ef8e6b5.jpg

zrobione przed chwilą na mi11 z powiększeniem X2 (normalny tryb - nie ten 108 mp)

https://we.tl/t-Zx9u0jhj7N

a tu jeszcze ja wszelki wypadek ten 108 ... oczywiscie też z zoomem X2 

https://we.tl/t-FItJajcKvC

ps. u Ciebie to tragicznie wygląda ... jakby celowo jakiś filtr był nałożony na zdjęcie ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

No właśnie w zeszłym tygodniu by piękne, ostre, a od poniedziałku jak robię to taka lipa. Telefon nie upadł, nic się nie zmieniło. Wracać na poprzednia nie chcę bo musiałbym na czysto robić. Na 12x da inne aparaty, ale chyba tylko ja to mam.

sędnięte z MI 12X

Edit
Co ciekawe teraz robiłem testowe zdjęcia i na ekranie telefonu jest ok a zdjęcie zapisane jest rozmyte

Opublikowano
23 minuty temu, kaciek napisał(a):

No właśnie w zeszłym tygodniu by piękne, ostre, a od poniedziałku jak robię to taka lipa. Telefon nie upadł, nic się nie zmieniło. Wracać na poprzednia nie chcę bo musiałbym na czysto robić. Na 12x da inne aparaty, ale chyba tylko ja to mam.

sędnięte z MI 12X

Edit
Co ciekawe teraz robiłem testowe zdjęcia i na ekranie telefonu jest ok a zdjęcie zapisane jest rozmyteemoji848.png

no tam w opcjach za bardzo chyba nic nie ma ... tzn. z tego co piszesz to by wyglądało na jakaś mocna kompresję zapisanego pliku ... zakładam że w weekenda wrzuciłeś to nową dev beta - bo pisałeś że w zeszłym tygodniu było ok a od poniedziałku lipa :) zaczekaj może do jutra to powinna być kolejna dev beta i sprawdzisz czy będzie lepiej ... 🙃

Opublikowano

Na to liczę że może cos się poprawi. Najwyżej zrobię czyszczenie i zmienię rom. Miałem tak kiedyś na mi11 ale po upadku uszkodził się aparat główny, po wymianie było ok, ale ten mi nie upadł, więc mechanicznego uszkodzenia nie powinno być. Weekendówke instalowałem w niedzielę a w poniedziałek na zdjęciach była juz kicha.

sędnięte z MI 12X

Opublikowano
7 minut temu, kaciek napisał(a):

Na to liczę że może cos się poprawi. Najwyżej zrobię czyszczenie i zmienię rom. Miałem tak kiedyś na mi11 ale po upadku uszkodził się aparat główny, po wymianie było ok, ale ten mi nie upadł, więc mechanicznego uszkodzenia nie powinno być. Weekendówke instalowałem w niedzielę a w poniedziałek na zdjęciach była juz kicha.

sędnięte z MI 12X

zawsze możesz jeszcze przetestować jakaś alternatywna apke aparatu ... w razie czego oczywiście ... no ale z tego co piszesz to raczej z aparatem wszystko jest ok - pod względem mechaniczno - optycznym ... a coś skopali w sofcie 🙃 daj znać jak sprawdzisz na nowej dev beta ... a z czyszczeniem to fakt - nie obejdzie się już bez ... tak więc lepiej zacząć od nowej bety a potem ewentualnie myśleć o wipe ... ja nie pamiętam żeby były takie problemy na mi 11 ... choć i zdjęć w sumie dużo nie robię ... 🙃

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...