Jump to content

POCO X3 Pro - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.3.0.TJUMIXM - Android 13

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu POCO X3 Pro (nazwa kodowa: vayu).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_POCOX3Pro_V14.0.3.0.TJUMIXM_v14-13.zip/download

ROM można wgrać zarówno przez fastboot, jak i recovery - instrukcja tutaj: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Posted (edited)

Nie działają dane mobilne.

Nie pomaga włączenie i wyłączenie trybu samolotowego, nie pomaga wyłączenie i ponowne włączenie danych mobilnych, nie pomaga też restart telefonu.

Przed aktualizacją z 14.0.1 dane mobilne działały ok.

Edited by ajavor
Dodatkowy przypadek
Posted

Sprawdź czy Ci nie przestawiło ipv na 6, no i przy okazji sprawdź konfigurację punktów dostępu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Posted

Dzięki @Netoper za trop.

Nie tyle przestawiło mi na ipv6 co... usunęło mi wszystkie APNy dla aktywnej karty :) dla drugiej karty SIM APNy pozostały nieruszone.

Wbiłem od nowa ręcznie APNy do internetu i MMS i wygląda, że działa ok.

Dzięki.

Posted

Ja mam do codziennej zabawy x3nfc, branzylion razy stawiałem na czysto rom fabryczny z miui 11, mimo tego samego pliku romu, tego samego mi flash, ten sam laptop i ten sam port, ze 3-4 razy miałem właśnie jaja że mi neta wycięło , i właśnie było to w konfiguracji dostępu, ciort wie czemu tak się działo.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Posted

Czy działa wam połączenie z komputerem przez kabel USB? Mi po podłączeniu nie widzi w eksploratorze windows telefonu. Na poprzedniej wersji tego problemu nie było.

Posted
Czy działa wam połączenie z komputerem przez kabel USB? Mi po podłączeniu nie widzi w eksploratorze windows telefonu. Na poprzedniej wersji tego problemu nie było.
U mnie bez problemu. Czyściłeś dalvik i cache w twrp po aktualizacji?
Posted

Po kilku dniach testów nie stwierdzam żadnej poprawy w 14.0.3.0 względem poprzednich wersji i w sumie żadnej różnicy, chyba tylko cyferkę zmienili i aktualizacje zabezpieczeń, na nic więcej bym nie liczył . Płatności domyślne NFC
nadal są skopane, Google/Xiaomi usilnie wymusza płacenie ich portfelem Google nawet jeśli wybierze się płatność domyślna aplikacją innego banku. Krótko mówiąc xiaomi położyło lage na ten telefon, żadnych błędów nie poprawiają, jedynie aktualizacje zabezpieczeń a i to za chwilę się skończy

Posted

Ja nie widzę problemów z płatnościami. Mam portfel Google i IKO. Przełączam między nimi i nie mam problemów .

Posted
Po kilku dniach testów nie stwierdzam żadnej poprawy w 14.0.3.0 względem poprzednich wersji i w sumie żadnej różnicy, chyba tylko cyferkę zmienili i aktualizacje zabezpieczeń, na nic więcej bym nie liczył . Płatności domyślne NFC
nadal są skopane, Google/Xiaomi usilnie wymusza płacenie ich portfelem Google nawet jeśli wybierze się płatność domyślna aplikacją innego banku
Mnie płatnosci przez mbank/portfel normalnie działają. Bez problemow.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Posted
Mnie płatnosci przez mbank/portfel normalnie działają. Bez problemow.

Właśnie piszę że nie portfel. Jaką masz aplikacje domyślna do płatności NFC? ce38d5b5d1ab33232954287ef0e4bce4.jpg
Posted

Odinstaluj aktualizacje portfela , skonfiguruje płatności i wtedy zaktualizuje portfel.
Drugi sposób, gdyby portfel nie miał aktualizacji do odinstalowania, to wyczyścić pamięć i dane w portfelu.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

Posted

Ale ja nie mam portfela w ogóle, dawno go wywaliłem, odinstalowałem go całkowicie. Nie mam ani portfela ani Google Pay a system ciągle go gdzieś przechowuje i wymusza płatność Google

Posted

Może przez to, że jest wadliwie usunięty to nie ma możliwości skonfigurować poprawnie płatności (?)
Coś musiało pójść nie Ok skoro u innych którzy (chyba) nic nie usuwali działa poprawnie wybór płatności
A jeszcze coś wyrzucałeś z systemu oprócz portfela?

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

Posted

Coś musiało pójść nie Ok skoro u innych którzy (chyba) nic nie usuwali działa poprawnie wybór płatności
A jeszcze coś wyrzucałeś z systemu oprócz portfela?

Nie chce zapeszyć ale wygląda na to że problem zniknął, w każdym razie od tygodnia płacę apką ing i nie wywaliło mi portfela do płacenia ani raz, chyba jakieś aktualizacje usług Google musiały to naprawić bo nic poza tym się nie zmieniło u mnie

• 2 months later...
Posted

Mam wersję 13.0.4 i w zasadzie na nic w związku z działaniem systemu nie mogę narzekać. Zastanawiam się nad update do wersji 14.0.3 ale mocno mnie zniechęcają problemy o których piszecie, czy rzeczywiście wszyscy zauważyliście pogorszenie pracy z klawiaturą, drenowanie baterii? Wszystkie apki wam działają? Poza aktualnymi zabezpieczeniami nowa wersja daje jakieś usprawnienia? Lepsze jest wrogiem dobrego. Boję  się że sobie strzele w kolano. A powrotu do starej wersji nie będzie. Pomoże któryś mądrymi przemyśleniami?

Posted
Mam wersję 13.0.4 i w zasadzie na nic w związku z działaniem systemu nie mogę narzekać. Zastanawiam się nad update do wersji 14.0.3 ale mocno mnie zniechęcają problemy o których piszecie, czy rzeczywiście wszyscy zauważyliście pogorszenie pracy z klawiaturą, drenowanie baterii? Wszystkie apki wam działają? Poza aktualnymi zabezpieczeniami nowa wersja daje jakieś usprawnienia? Lepsze jest wrogiem dobrego. Boję  się że sobie strzele w kolano. A powrotu do starej wersji nie będzie. Pomoże któryś mądrymi przemyśleniami?
Aktualizuj
Tylko po aktualizacji przywroc ustawienia fabryczne. Bedzie ok.

Posted
W dniu 26.07.2023 o 20:51, maciekmacku1988 napisał(a):

Aktualizuj
Tylko po aktualizacji przywroc ustawienia fabryczne. Bedzie ok.

Tylko czy przywracanie ustawień fabrycznych nie wiąże się ze stratą danych, zdjęć, kontaktów....

Posted
Tylko czy przywracanie ustawień fabrycznych nie wiąże się ze stratą danych, zdjęć, kontaktów....
Poza Google zrób sobie kopie na karcie SD bo z niej najwięcej jest pożytku. Jako jedyna aplikacje kopiuje i przywraca wraz z danymi (oczywiście nie w 100% bo są apki które trzeba i tak od nowa konfigurować jeśli bazują na android id albo posiadają wrażliwe dane ) a tego Google nie zrobi bo ono przywraca tylko aplikacje na bazie sklepu play(bez danych i ustawień) - więc jesli masz jakieś spoza to je stracisz. Jeśli masz dużo na telefonie to zrobiłbym kopie tylko dla pewności a aktualizacje zrobił bez resetu, chyba że będzie jakiś problem to dopiero wtedy factory w ostateczności. d7d2ee234f7810efe2a1c4aac9df9882.jpg
  • 1 month later...
Posted

Czy udało się Wam zainstalować poprawnie najnowszą aktualizacje systemową? Bo już nie mam pomysłu o co może chodzić, pobieram, instaluje się,potem telefon się restartuje żeby dokończyć instalacje i co, ona ciągle widnieje do zainstalowania, już kilka razy instalowałem i to samo. Ta aktualizacja chyba jest skopana, albo coś u mnie, dlatego proszę o info czy komuś to poszło bez takich cyrków?

c897c6e6dd0b4ea01f14cacbf0405faa.jpg

Posted
7 minut temu, zeno55 napisał(a):

Czy udało się Wam zainstalować poprawnie najnowszą aktualizacje systemową? Bo już nie mam pomysłu o co może chodzić, pobieram, instaluje się,potem telefon się restartuje żeby dokończyć instalacje i co, ona ciągle widnieje do zainstalowania, już kilka razy instalowałem i to samo. Ta aktualizacja chyba jest skopana, albo coś u mnie, dlatego proszę o info czy komuś to poszło bez takich cyrków?

c897c6e6dd0b4ea01f14cacbf0405faa.jpg

skopana ... na mi 11 i pro / ultra wchodzi ale na innych niekoniecznie ... pisaliśmy o tym w wątku z najnowsza dev beta 🙃

Posted (edited)
20 minut temu, zeno55 napisał(a):

@Master dasz jakiś namiar bo nie mogę znaleźć tego wątku. Jest jakieś rozwiązanie problemu np instalacja przez recovery?

tu nic nie zrobisz ... aktualizacja jest od Googla i to oni muszą to poprawić ... zostaje tylko czekać ... przez recovery tego nie wrzucisz ... a wątek to wejdź w aktualizacje i tam będzie to przy wersji najnowszej czyli 9.18 - u nas na serii mi 11 weszła już sierpniowa ale tam też gość pisał o innym modelu i dalej był problem ...

Edited by Master
Posted

Dzięki za info. Trzrba to w takim razie zgłaszać, tylko gdzie? Jest w telefonie zakładka do zgłaszania opinii, ale za cholerne nie mam pojęcia cz to idzie do Google czy do Xiaomi? Już z kilkanaście razy przez ostatni rok wysyłałem zgłoszenia tą metodą i nigdy nikt ani słowem nie odpisał... 1cf93f7fe7cf8c33525ffa894d3d2c01.jpg

Posted
49 minut temu, zeno55 napisał(a):

Dzięki za info. Trzrba to w takim razie zgłaszać, tylko gdzie? Jest w telefonie zakładka do zgłaszania opinii, ale za cholerne nie mam pojęcia cz to idzie do Google czy do Xiaomi? Już z kilkanaście razy przez ostatni rok wysyłałem zgłoszenia tą metodą i nigdy nikt ani słowem nie odpisał... emoji3061.png1cf93f7fe7cf8c33525ffa894d3d2c01.jpg

ja bym machnął ręką na to ... oni na pewno wiedzą o tym problemie i za jakiś czas to ogarną 🙃 to byś musiał pisać bezpośrednio do google ... bo to oni wypuszczają tego updata

Posted

Wiadomości Google się bugują, kiedy chcę stworzyć nowy czat (program dosłownie się zamyka). Co więcej, gdy uruchomię jakiś wątek z wyszukiwarki, pojawia się informacja, że czat nie mógł zostać wczytany i mam biały ekran w nagłówkiem aplikacji. 

Posted

Nie wiem czy to wina tej wersji czy ogólnie miui polska, bo wcześniej miałem global, ale przy włączonej opcji dostosuj dźwięk multimediów w wieku aplikacjach zawiesza się pasek zmiany głośności dźwięku i reaguje dopiero po oderwaniu palca.

Posted
W dniu 30.09.2023 o 11:50, zeno55 napisał(a):

Dzięki za info. Trzrba to w takim razie zgłaszać, tylko gdzie? Jest w telefonie zakładka do zgłaszania opinii, ale za cholerne nie mam pojęcia cz to idzie do Google czy do Xiaomi? Już z kilkanaście razy przez ostatni rok wysyłałem zgłoszenia tą metodą i nigdy nikt ani słowem nie odpisał... emoji3061.png1cf93f7fe7cf8c33525ffa894d3d2c01.jpg

zobacz czy masz może u siebie nowa aktualizacje Google Play - wrześniową - dzisiaj akurat pojawiła się u mnie na mi 11 - zainstalowała się bezproblemowo - może już poprawili tego wcześniejszego buga 🙃

Posted

Nie, niestety nie w tym rzecz, Play mam najnowszą wersję, jakoś początkiem września aktualizowałem , nowszej wersji nie ma

Posted
2 minuty temu, zeno55 napisał(a):

Nie, niestety nie w tym rzecz, Play mam najnowszą wersję, jakoś początkiem września aktualizowałem , nowszej wersji nie ma

no to jak aktualizowales na początku września to masz wersję sierpniową - a jest już wrześniowa ... to takie ogólne info tylko ... no ale przynajmniej zainstalowała się od razu bez tych problemów co wcześniej 🙃

Posted

@Master nie zrozumieliśmy się, pewnie źle to ująłem. Ostatnia aktualizacje w systemie mam z 1 lipca, sierpniowa już nie wchodzi do dzisiaj z powodów jak wyżej, instalowanie, restarty ale aktualizacji brak. Widocznie Google położyło już na to lagę, skoro od miesiąca nie potrafią naprawic to pewnie już nie zrobią. Nie wiem tylko czy np wrześniowa się pojawi u mnie skoro sierpniowa wisi, mamy wszak połowa października więc już nawet wrześniowa chyba powinna się pojawić??

Posted
12 minut temu, zeno55 napisał(a):

@Master nie zrozumieliśmy się, pewnie źle to ująłem. Ostatnia aktualizacje w systemie mam z 1 lipca, sierpniowa już nie wchodzi do dzisiaj z powodów jak wyżej, instalowanie, restarty ale aktualizacji brak. Widocznie Google położyło już na to lagę, skoro od miesiąca nie potrafią naprawic to pewnie już nie zrobią. Nie wiem tylko czy np wrześniowa się pojawi u mnie skoro sierpniowa wisi, mamy wszak połowa października więc już nawet wrześniowa chyba powinna się pojawić??

no tak ... wiesz oni to wypuszczają z datą wcześniejszą gdzieś o miesiąc ... u mnie właśnie niedawno nowa wskoczyła i poszła dobrze stąd dałem znać 🙃 teraz mam z 1 września a poprzednia była z 1 sierpnia ... no u Ciebie jak to poprawia tam u siebie w google to już powinna też wrześniowa być do pobrania ... zostaje co jakiś czas sprawdzać i spróbować wrzucić 🙃