Skocz do zawartości
  • 0

Problem z NFC po aktualizacji do miui 14

Pytanie

Opublikowano

Witam, wczorajszego dnia zrobiłem aktualizacje do miui 14 i wystąpił problem z płatnościami NFC. Podczas płacenia wyskakuje na terminalu błąd odczytu karty a na telefonie nic się nie dzieje. Zrobiłem przywrócenie funkcjonalność NFC ale niestety to nie pomogło, tak samo jak dodanie na nowo karty do aplikacji Google portfel i za bardzo nie wiem gdzie szukać problemu. Testowałem na kilku terminalach i to samo na każdym się dzieje.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Mam dokładnie to samo, więc aktualizacja wypuszczona z błędem najprawdopodobniej. Nie ma znaczenia czy Google Pay czy próba płatności z aplikacji bankowej, za każdym razem błąd odczytu karty lub nie znaleziono karty. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Cześć. W ustawieniach NFC w pozycji "układ zabezpieczający" zmieńcie z "portfel SIM" na "portfel HCE". Pojawi się informacja że używacie teraz mobilnego portfela HCE. Powinno pomócScreenshot_2023-02-18-09-25-06-342_com.android.settings-edit.thumb.jpg.5cac55bff6ca2c87884d423c88539b82.jpg

Edytowane przez mPin
  • 0
Opublikowano
W dniu 7.02.2023 o 18:30, louw napisał(a):

Witam, wczorajszego dnia zrobiłem aktualizacje do miui 14 i wystąpił problem z płatnościami NFC. Podczas płacenia wyskakuje na terminalu błąd odczytu karty a na telefonie nic się nie dzieje. Zrobiłem przywrócenie funkcjonalność NFC ale niestety to nie pomogło, tak samo jak dodanie na nowo karty do aplikacji Google portfel i za bardzo nie wiem gdzie szukać problemu. Testowałem na kilku terminalach i to samo na każdym się dzieje.

Usuń sklonowane aplikacje i sam "program"

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie odinstalowanie i zainstalowanie Google Pay pomogło (dziękuję Szakal88). 

Plusem tej wersji Miui jest to, że nie można zapłacić tylko wybudzonym telefonem a trzeba go odblokować. Wcześniej  wybudzenie pozwalało płacić do 100zl co niestety nie było bezpieczne. 

Edytowane przez Marcinno
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Marcinno napisał(a):

U mnie odinstalowanie i zainstalowanie Google Pay pomogło (dziękuję Szakal88). 

Plusem tej wersji Miui jest to, że nie można zapłacić tylko wybudzonym telefonem a trzeba go odblokować. Wcześniej  wybudzenie pozwalało płacić do 100zl co niestety nie było bezpieczne. 

To chyba tylko pierwszym razem, potem mi wróciło do tego, że bez odblokowania płatność poszła

• 0
Opublikowano

Widzę, że nie tylko ja się z tym męczę po ostatniej aktualizacji. Mam podpięte aktualnie 2 karty. 1) Alior Bank, 2) Velo. Jak chcę zapłacić to otwieram apkę i wybieram Velo, zbliżam do czytnika i ... pobiera mi z Aliora. Nie mam pomysłu co się gdzie gryzie...

• 0
Opublikowano

Walczyłem z tym kilka razy - co pomogło ostatnio:

1: Odinstalowanie sklonowanych aplikacji
2: Usunięcie zapisanych kart płatniczych z poziomu accounts.google.com
3: Usunięcie kart z portfela (nie zsynchronizował się po usunięciu kart via web)
4: Wyczyszczenie pamięci podręcznej i danych - portfel Google
5: Deinstalacja Portfela Google
6 : Reinstal MIUI (o telefonie -> stukanie w logo MIUI i pobranie świeżej kopii MIUI)
7: Uruchomienie sklonowanych aplikacji - przy prośbie o konto Google podałem dane, ale NIE PRZYWRACAŁEM ŻADNYCH USTAWIEŃ Z KOPII ZAPASOWEJ
8: Instalacja Portfela i dodanie kart - zsynchronizowały się - w webowej aplikacji widać
9: Zmiana trybu NFC na "Portfel HCE"

Nie wiem, co tutaj tutaj pomogło, bo dużo zmian za jednym razem, ale na razie działa. Osobiście przypuszczam, że problem lezy po stronie przywrócenia ustawień Google w czasie uruchamiania aplikacji sklonowanej, ale to moje przypuszczenia. Jeśli działać przestanie - dam znać

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Witam. Ja w swoim Poco X3 Pro problem z płatnościami też powiązałem z aktualizacja do "14" ale w sumie to w 100% ciężko stwierdzić bo dopiero kilka dni temu aktywowałem w ogóle aplikacje (konkretnie ING) w tym telefonie i ustawiłem jako do płatności zbliżeniowych BLIKa. Niestety za każdym razem po zbliżeniu do terminala pojawiał się dziwny dźwięk i wibracja a telefon automatycznie sam otwierał mi "Potfel" w którym i tak nie miałem nic zapisanego ani dodanego. W starym Redmi Note 8 Pro, który używam wciąż równolegle z płatnością na tej samej zasadzie czyli BLIK z ING problemu nie było. Słuchając waszych raz najpierw zmieniłem ten zapezpieczenie na portfel HCE ale też nic i dopiero odinstalowanie "Portfela" pomogło i wszystko hula (nie instalowałem na razie z powrotem). Dzięki za rady. 

• 0
Opublikowano
Dnia 13.04.2023 o 10:40, grzegorz.lki napisał:

@KrzysiekNM a zmieniłeś płatność domyślną na ING z portfela w ustawieniach NFCScreenshot_2023-04-13-10-38-58-226_com.android.settings.thumb.jpg.d345dbaf4576fe5de856ae17d9a0813f.jpg

Tak, miałem cały czas ustawione na ING. 

Dnia 12.04.2023 o 19:05, KrzysiekNM napisał:

Witam. Ja w swoim Poco X3 Pro problem z płatnościami też powiązałem z aktualizacja do "14" ale w sumie to w 100% ciężko stwierdzić bo dopiero kilka dni temu aktywowałem w ogóle aplikacje (konkretnie ING) w tym telefonie i ustawiłem jako do płatności zbliżeniowych BLIKa. Niestety za każdym razem po zbliżeniu do terminala pojawiał się dziwny dźwięk i wibracja a telefon automatycznie sam otwierał mi "Potfel" w którym i tak nie miałem nic zapisanego ani dodanego. W starym Redmi Note 8 Pro, który używam wciąż równolegle z płatnością na tej samej zasadzie czyli BLIK z ING problemu nie było. Słuchając waszych raz najpierw zmieniłem ten zapezpieczenie na portfel HCE ale też nic i dopiero odinstalowanie "Portfela" pomogło i wszystko hula (nie instalowałem na razie z powrotem). Dzięki za rady. 

Odwołuje swoją radość. Dalej nie działa. Będę próbował innych opcji kierując się waszymi wskazówkami i dam znać 

• 0
Opublikowano

U mnie się udało rozwiązać w końcu problem, zrobiłem tak jak jeden kolega wyżej pisał zainstalowałem aktualizacje miui jeszcze raz i usunąłem aplikacje portfel z czyszczeniem danych, dodałem kartę jeszcze raz i wszystko działa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...