turczyn Posted March 24, 2022 Share Posted March 24, 2022 Witam, po wgraniu na telefon Xiaomi.eu przestał działać czytnik, czytał palec do 70% i wyskakiwał błąd o tym że nie można dodać palca. Po wejściu w kalibrację czytnika wywala błąd przy "auto_exposure 300" i tak w kółko. Myślałem że to kwestia jakiejś blokady, i wgrałem Global EEA (telefon z RTV więc nie wiem która wersja jest prawidłowa). Po zainstalowaniu zauważyłem że nie mogę zainstalować Netflixa a Safetynet wywala błąd o CTS Profile, czytnik w dalszym ciągu ten sam błąd. Jak można to rozwiązać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 24, 2022 Share Posted March 24, 2022 Problem z SafetyNetem wynika z odblokowanego bootloadera. Z czytnikiem - nie wiadomo, może to być kwestia sprzętu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 24, 2022 Share Posted March 24, 2022 1 godzinę temu, turczyn napisał: po wgraniu na telefon Xiaomi.eu przestał działać czytnik, czytał palec do 70% i wyskakiwał błąd o tym że nie można dodać palca. Po wejściu w kalibrację czytnika wywala błąd przy "auto_exposure 300" i tak w kółko Miałeś wymieniany kiedykolwiek ekran? Jeśli tak to możliwe, że przez zastosowany zamiennik teraz po aktualizacji wymaga kalibracji o ile jeszcze działa sterownik. Jak nie wymieniałeś ekranu to raczej padnięty czytnik lub znowu sterownik. Tylko, żeby to sprawdzić musisz skalibrować go specjalnym toolem (w MiCenter jest ale trzeba wysłać) lub samodzielnie "zrobić" taki kalibrator (Za pewne w necie jest ku temu porada). Link to comment Share on other sites More sharing options...
turczyn Posted March 24, 2022 Author Share Posted March 24, 2022 1 hour ago, Kacper Skrzypek said: Problem z SafetyNetem wynika z odblokowanego bootloadera. Z czytnikiem - nie wiadomo, może to być kwestia sprzętu. W MiFlash wybieram opcje "Clean all and lock", w ustawieniach również widnieje jako zablokowany. 50 minutes ago, Acid said: Miałeś wymieniany kiedykolwiek ekran? Jeśli tak to możliwe, że przez zastosowany zamiennik teraz po aktualizacji wymaga kalibracji o ile jeszcze działa sterownik. Jak nie wymieniałeś ekranu to raczej padnięty czytnik lub znowu sterownik. Tylko, żeby to sprawdzić musisz skalibrować go specjalnym toolem (w MiCenter jest ale trzeba wysłać) lub samodzielnie "zrobić" taki kalibrator (Za pewne w necie jest ku temu porada). Tak, ekran był wymieniany i w sumie czytnik padł dopiero po wgraniu Xiaomi.eu. Podpowiesz coś jak szukać takiego rozwiązania z kalibratorem? Na zagranicznych forach bardzo ciężko znaleźć mi coś sensownego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted March 24, 2022 Share Posted March 24, 2022 To masz zamiennik i po Androidzie 11 czy tam 12 przestał działać. To samo było z MI9T i czytniki przestały działać po MIUi 12 czy jakoś tak. Xiaomi wywaliło sterownik do fod dla niektórych dostawców oem. Kalibrator możesz zrobić z białej szmatki i czarnej choć nie wiem czy to zadziała przy kalibracji zamiennika ekranu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted March 30, 2022 Share Posted March 30, 2022 @turczyn doszedłeś jak zrobić ten kalibrator? Link to comment Share on other sites More sharing options...
turczyn Posted May 22, 2022 Author Share Posted May 22, 2022 Ostatecznie zrezygnowałem z prób naprawienia tego. Nie ważne co bym robił, ten sam komunikat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts