Kacper Skrzypek Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Mi 11 Lite 5G (nazwa kodowa: renoir). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_MI11Lite5G_V13.0.4.0.SKICNXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 7, 2022 Share Posted January 7, 2022 I znowu problem... zabijcie, nie pamiętam jak się to robiło. Pogubiłem się, siedzę już dłuższy czas bez efektu. Przypomnijcie, proszę jak powinna przebiegać aktualizacja przez fastboot. Nie mam na komputerze wszystkich narzędzi, które były potrzebne przy poprzednich aktualizacjach (nowy system). Zainstalowałem tylko minimal adb fastboot. Co jest jeszcze potrzebne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 7, 2022 Author Share Posted January 7, 2022 Nic nie powinno być potrzebne (poza poprawnie działającymi sterownikami fastboot), bo odpowiednie narzędzia są dostarczane w paczce z ROM-em. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 7, 2022 Share Posted January 7, 2022 Na nowym Mi 11 lite 5G ze świeżo zdjętym Bootloaderem ruszyło od razu. Tak jak już pisałem może wystąpić problem iż telefon po instalacji może przejść do MiRecovery i nie uruchomi systemu. Wystarczy zrobić w tym recovery wipe czyli pełne czyszczenie danych i rusza. Poradnik bardzo dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 7, 2022 Share Posted January 7, 2022 Tak, poradnik dobry - nie ma tu nic skomplikowanego. Pod warunkiem jednak pobrania właściwego pliku. Mnie niestety zdarzył się taki właśnie, niewytłumaczalny przypadek. Pobrałem niewłaściwy room (dla NE) . jak to się stało nie mam pojęcia. Po pobraniu właściwego pliku wszystko poszło bezproblemowo. Robiłem tylko aktualizację. Oprócz bałaganu z ikonami pulpitu (zamiast ikon był jeden wykrzyknik) wszystko wygląda i działa OK. Jak zapowiadano wcześniej - rewolucji nie ma. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanRebigiusz Posted January 7, 2022 Share Posted January 7, 2022 Jeśli mam czysty telefon to mogę zaktualizować do tej wersji bez tracenia danych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 7, 2022 Author Share Posted January 7, 2022 Jeśli masz "nasz" ROM to tak, jeśli nie - to trzeba na czysto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sutysut Posted January 7, 2022 Share Posted January 7, 2022 Po dobie spędzonej z nowym MIUI jestem zadowolony. Tryb pip w youtube vanced działa jak należy (na poprzedniej wersji nie działał poprawnie) i zauważyłem mniejsze zużycie baterii przy włączonym ekranie %/h. Niewielkie, ale jednak. Do ideału brakuje mi tylko możliwości ustawienia daty na belce powiadomień. No, ale nie spotkałem się z tą możliwością nigdzie poza customami. A szkoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
san Posted January 8, 2022 Share Posted January 8, 2022 Czy moge go wgrać na rom Tajwan i czy jest nagrywanie rozmów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 8, 2022 Author Share Posted January 8, 2022 6 godzin temu, san napisał: Czy moge go wgrać na rom Tajwan i czy jest nagrywanie rozmów ? W obu przypadkach odpowiedź brzmi: tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 8, 2022 Share Posted January 8, 2022 (edited) Muszę się pochwalić że mimo drobnych Bugów w systemie czy to z certyfikatem L1 czy też odtwarzaczem muzycznym Rom radzi sobie bardzo dobrze. Niby to co napisze nie jest sprawiedliwe bo porównuje 2 inne systemy ale przechodząc z EEA wersji 12.5.6 na miui 13 odczułem : Po 1. Aparat działa znacznie lepiej i szybciej. W ciemnych pomieszczeniach brak tak zwanej pixelozy. Dodatkowo tym telefon było ciężko zrobić zdjęcie w ruchu bo połowa zdjęć wychodziła rozmazana. Jakby ten polsekundowy lag znikł w wersji miui 13. Druga sprawa bateria .. nareszcie telefon spokojnie utrzymuje mi się od niemal 2 dni gdzie w EEA ciężko było. Widać od razu brak spadku procentów w stanie spoczynku. Edit. Mod na nowy SystemUI działa bez problemu. Instalacja z poziomu adb. Edited January 8, 2022 by mixolh Korekta i miły dodatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_s_1980 Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 (edited) Witam. Po zainstalowaniu wszystko ok. Jedno co zauważyłem pomimo włączonego ciemnego motywu część aplikacji jest biała brak możliwości ustawień w wyświetlaczu a wcześniej było , w opcjach programisty też nic nie ma ? Edited January 12, 2022 by Michal_s_1980 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sutysut Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 Zauważyłem problem z uruchamianiem odnośników do youtube. Wszystkie uruchamiają się w przeglądarce zamiast w aplikacji. Nawet te które otwieram z poziomu aplikacji youtube uruchamiają się w przeglądarce. Ponowne ustawienie powiązań otwieranych aplikacji nic nie daje. Zawsze otwiera się w domyślnej przeglądarce, a nie w apce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 12, 2022 Author Share Posted January 12, 2022 6 godzin temu, Michal_s_1980 napisał: Witam. Po zainstalowaniu wszystko ok. Jedno co zauważyłem pomimo włączonego ciemnego motywu część aplikacji jest biała brak możliwości ustawień w wyświetlaczu a wcześniej było , w opcjach programisty też nic nie ma ? To jest kwestia Xiaomi od teraz. Nie mamy na to żadnego wpływu, zarządzają tym online. Godzinę temu, sutysut napisał: Zauważyłem problem z uruchamianiem odnośników do youtube. Wszystkie uruchamiają się w przeglądarce zamiast w aplikacji. Nawet te które otwieram z poziomu aplikacji youtube uruchamiają się w przeglądarce. Ponowne ustawienie powiązań otwieranych aplikacji nic nie daje. Zawsze otwiera się w domyślnej przeglądarce, a nie w apce. Masz normalny YT czy YT Vanced? Jeśli normalny i nie idą, to może trzeba przeinstalować aplikację. Jeśli Vanced, to istotnie jest z tym problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sutysut Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 26 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: asz normalny YT czy YT Vanced? Jeśli normalny i nie idą, to może trzeba przeinstalować aplikację. Jeśli Vanced, to istotnie jest z tym problem. Vanced. Czyli problem jest nie tylko u mnie, tylko ogólnie? Więc pozostaje czekać na rozwiązanie. Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 Sam korzystam Vanced ale warto zainstalować sobie i oryginalny YouTube ze sklepu w celu uruchamiania z linków czy odnośników. Problem jest znany i prawdopodobnie nie będzie rozwiązania ... Bynajmniej teraz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 12, 2022 Share Posted January 12, 2022 Tak z ciekawości zapytam: podczas uruchamiania systemu macie logo MIUI 13? U mnie nie ma. Jest tak jak było w 12.5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 13, 2022 Share Posted January 13, 2022 Logo jest takie same jak w 12.5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 13, 2022 Author Share Posted January 13, 2022 Chodzi o pierwszą konfigurację czy o animację uruchamiania? Jeśli o to drugie, no to oni na pewno nic nie zmieniali pod tym względem, nie wiem, czego oczekiwaliście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_s_1980 Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 W dniu 12.01.2022 o 11:20, sutysut napisał: Zauważyłem problem z uruchamianiem odnośników do youtube. Wszystkie uruchamiają się w przeglądarce zamiast w aplikacji. Nawet te które otwieram z poziomu aplikacji youtube uruchamiają się w przeglądarce. Ponowne ustawienie powiązań otwieranych aplikacji nic nie daje. Zawsze otwiera się w domyślnej przeglądarce, a nie w apce. Dzięki Kacper za info. Zawsze majfriendy coś poknocą 😁 A jak jest ta opcja w wersji rozwojowej? ewentualnie można z wersji stabilnej przejść na wersję rozwojową cotygodniową ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 14, 2022 Author Share Posted January 14, 2022 Jeśli chodzi Ci o ciemny motyw, to niestety sytuacja jest taka sama i na wersji stabilnej, i na becie. Tak zrobili na A12. Można przejść z wersji stabilnej na tygodniówkę, być może nawet bez czyszczenia danych (w drugą stronę trzeba oczywiście format). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_s_1980 Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Wgranie tygodniowej tak samo jak tej stabilnej przez fastboot? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 14, 2022 Author Share Posted January 14, 2022 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted January 14, 2022 Share Posted January 14, 2022 Mam szybkie pytanie . Czy w wersji rozwojowej jest widoczny SOT jak na stabilnej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerry323 Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Witam po zainstalowaniu MIUI 13 na moim MI 11 LITE 5G zauważyłem pewien problem przy smsach i wiadomościach whatsap. Telefon jest uśpiony i jak mam ( wyłączone powiadomienia na ekranie blokady sms i whatsap ) to oczywiście wiadomości dochodzą lecz bez wibry i bez dzwięku , ale jak wybudzę telefon i coś na nim piszę to wszystko jest ok ( wiadomości przychodzę z dzwiękiem i wibrą ). Żebym słyszał przychodzące wiadomości w stanie uśpienia muszę włączyć powiadomienia na ekranie blokady sms i whatsap ale jeszcze jedno zauważyłem brak możliwości wyłączenia podglądu wiadomości ( whatsap i messenger ) w powiadomieniach na ekranie blokady. Czy można to jakoś ustawić żeby wiadomości na ekranie blokady nie były widoczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 4 minuty temu, jerry323 napisał: Czy można to jakoś ustawić żeby wiadomości na ekranie blokady nie były widoczne. W ustawieniach WhatsAppa/Messengera (w menu Ustawienia > Aplikacje > Zarządzanie) musiałbyś dla każdego kanału powiadomień (w przypadku WhatsAppa to, co na zrzucie ekranu) ustawić tę samą opcję dot. wyświetlania podglądu na ekranie blokady (czyli np. pokaż powiadomienia, ale ukryj treść). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerry323 Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Cześć i dziękuję za podpowiedz (w menu Ustawienia > Aplikacje > Zarządzanie>Powiadomienia wiadomości ) muszę ustawić na ( wyświetlaj powiadomienia ukryj treść ) i wtedy jest OK. Teraz, jerry323 napisał: Cześć i dziękuję za podpowiedz (w menu Ustawienia > Aplikacje > Zarządzanie>Powiadomienia wiadomości ) muszę ustawić na ( wyświetlaj powiadomienia ukryj treść ) i wtedy jest OK. Ale niestety zauważyłem jeszcze że WHATSAP ma problem z utrzymaniem KONTAKTÓW w profilu bo co pewien czas muszę zrobić odświeżanie kontaktów bo inaczej widać numery telefonów bez przypisanych osób. Próbowałem dać whatsap do autostartu lecz to nic nie pomogło. Czy da się to naprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6neena Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Witam, jestem w tym temacie nowy i chcę zainstalować ową wersję MIUI na mojego Mi 11 Lite 5G. Mam kilka pytań, a mianowicie: Co powoduje uceglenie telefonu? Czy gdy będę postępował zgodnie z poradnikiem jest na to duża szansa? Ile czasu zajmuje odblokowanie w pełni bootloadera i czy przez ten czas nie będę mógł używać telefon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Podczas oczekiwania na odblokowanie możesz normalnie używać telefonu.z reguły to 168 godzin (7dni). Jeszcze nie spotkałem się z tym aby ktoś uceglił telefon, postępując krok po kroku z instrukcją. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
6neena Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Jeszcze jedno pytanie: Android 12 zainstaluje mi się wraz z MIUI 13? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 17, 2022 Author Share Posted January 17, 2022 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6neena Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 A można jakoś odblokować bootloader bez czekania 7 dni? Na youtubie są jakieś poradniki z przerobionym programem do odblokowywania bootloadera, ale nie wiem czy się w to bawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 18, 2022 Author Share Posted January 18, 2022 Niestety nie można. Te "przerobione" programy nie działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6neena Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 A po otrzymanym komunikacie na komputerze, aby czekać te 7 dni, mogę odłączyć telefon od komputera i normalnie zresetować i korzystać, tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 Tak masz normalnie używać telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts