Jump to content
  • 0

Co jest do cholery z tą gwarancją?

adrianklewin1
 Share

Question

Mam Redmi Note 9 i chciałbym wgrać na niego oprogramowanie AOSP, a ponieważ w internecie są różne zdania na temat gwarancji po zmianie z MIUI na custom ROMa, postanowiłem zajrzeć w kartę gwarancyjną oraz na ofertę tego telefonu w sklepie, w którym go kupiłem. I tak:

Karta gwarancyjna telefonu: 1 rok gwarancji na urządzenie i na baterię, 6 miesięcy na ładowarkę.

RTV Euro AGD: 2 lata gwarancji.

Które stwierdzenie jest ważniejsze? A może to co jest podane na stronie RTV Euro AGD to nie gwarancja, a reklamacja (a reklamacje są prawnie dostępne przez 2 lata)? Weźcie to wyjaśnijcie bo w końcu k***a wiadomo że nic nie wiadomo

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0

To najwyraźniej jakieś farmazony napisali w karcie gwarancyjnej, tylko komu wierzyć? Prawnie to karta gwarancyjna jest podstawą do gwarancji, a nie strona internetowa producenta

Przesyłam w załączniku zdjęcie wpisu z karty gwarancyjnej. Nie sądzę by ten wpis "o ile prawo nie stanowi inaczej" miał jakiekolwiek zastosowanie bo minimum 2 lata obowiązują w Polsce w przypadku reklamacji, a reklamacja (rękojmia) a gwarancja to dwa różne pojęcia

Zapomniałem załączyć zdjęcie8fac4a72f21810bf3fd7bf09dfcae4b1.jpg

• 0

Nie podobno a faktycznie. Można otwierać bootloadera, można żąglować romami ale tylko tymi oficjalnymi od Xiaomi, jeśli serwis zobaczy że w fonie jest nieautoryzowane oprogramowanie to jak najbardziej mają prawo nie uznać gwarancji.
A co do gwarancji, parę lat temu kupowaliśmy u nich zmywarkę i też podobna sytuacja, na infolinii odpowiedzieli że jednak 2 lata jest. Inna sprawa nie było potrzeby z niej korzystać więc w praktyce nie sprawszone czy faktycznie tak by było.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0

No i właśnie muszę skorzystać z gwarancji bo po zmianie EEA na Globala nie łapie zasięgu... Jedynie WiFi Calling działa do rozmów. Urządzenie aktualnie tylko do korzystania z neta, a do gadania przez telefon muszę używać innego urządzenia...