mrosi Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi 9 Lite / Mi CC 9 (nazwa kodowa: pyxis). Link do pobierania ROMu: REUPLOAD https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MI9LiteMICC9_V12.5.1.0.RFCCNXM_v12-11.zip/download Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
ZForum Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Instalacja bez problemów. Działanie płynne. Bateria wygląda wstępnie dobrze. Powiem dokładniej po 2-3 tygodniach. Uwagi tak na szybko: 1. Problem ze zmiana dzwonka domyślnego (Zgłoszony w Bug). 2. Dzisiaj miałem problem z zestawem głośnomówiącym w samochodzie (Na poprzednich wersjach działał bez problemów, przechodziłem z rozwojowej). Telefon się podłączył. Działał normalnie. Jednak jak się "uśpił" po zakończeniu rozmowy to nie chciał już działać... Nie reagował na sterowanie. Nie było komunikatów o błędach. Dograłem do systemu Smartlock dodałem połączenie do wyjątków i zobaczymy. 3. Przy rozmowie poprzez Bluetooth nie wygasza do zera ekranu tylko go mocno przygasza. Co niepotrzebnie drenuje baterię przy dłuższych rozmowach. W MIUI 10 tego "problemu" nie było. Niektóre opcje ustawień mocno zmieniły miejsce, co jest irytujące, np: Alikacje do zablokowania w pamięci przy czyszczeniu. Jena rzecz jest na 200% do potwierdzenia. Telefon podłączony do konta "Xiaomi" i przy naciśnięciu klawisza WYLOGUJ nie prosi o hasło tylko od razu pyta czy zostawić pliki z chmury czy usunąć... A powinien poprosić o hasło do konta. Wcześniej tak to działało. Edytowane 10 Maja 2021 przez ZForum
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 1 godzinę temu, ZForum napisał: Jena rzecz jest na 200% do potwierdzenia. Telefon podłączony do konta "Xiaomi" i przy naciśnięciu klawisza WYLOGUJ nie prosi o hasło tylko od razu pyta czy zostawić pliki z chmury czy usunąć... A powinien poprosić o hasło do konta. Wcześniej tak to działało. On się pyta, tak, ale po tym i tak prosi o hasło do wylogowania.
ZForum Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) 1. Odnośne hasła: przy przejściu z rozwojowej na stable - nie zapytał, po prostu wylogował. 2. Bluetooth Po dodaniu SmartLock jest lepiej, ale dużo słabiej niż w rozwojowej: xiaomi.eu_multi_MI9LiteMICC9_20.12.9_v12-10. Telefon reaguje na naciśniecie np: wybieranie numeru z długim opóźnieniem. Komunikat: Sprawdź status telefonu, który znika po dłuższej chwili i telefon się łączy / wybiera numer. Nie wygasza ekranu podczas trwania rozmowy. 3. Przy odblokowywaniu widać lekką "zadyszkę", określiłbym jako mniej płynne niż w rozwojowej. Ogólna płynność jest słabsza niż w wersji stabilnej poprzedniej i rozwojowej. Wszystko działa ale jakby spowolnione..., przymulone. 4. Przyjemniej / logiczniej działający czujnik światła. Wstępnie wrażenia są bardzo pozytywne. Ekran nie jest tak mocno ściemniany jak poprzednio. 5. Gpay działa bez problemów. Aby jednak telefon nie pokazywał Root należy w MagiskHide dodać: Panel sterowania (Wcześniej zaznaczyć pokaż aplikacje systemowe). Magisk 22.1 powinien teoretycznie zainstalować się z APK..., ale poszedł dopiero po ręcznej instalacji z TWRP. Ogólnie nie jest źle... ale jakoś super nie jest. Jak na razie żadna apka i funkcja nie wywaliła typowego błędu i loga. Edytowane 11 Maja 2021 przez ZForum
color1 Opublikowano 23 Maja 2021 Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Hm... z moich obserwacji po dzisiejszym upgrade faktycznie jest jakaś zadyszka interfejsu, dłużej wczytują się wydarzenia kalendarza (po restarcie), animacja trochę stęka, zmiana w ustawieniach programisty na 0.5x nic nie daje. Cholera motywy nadal po chińsku. Edit: w każdym razie nie mogę potwierdzić, że system działa płynniej niż 12.0.2. - w normalnym użytkowaniu strasznie stęka (nie robiłem resetu po aktualizacji), nadal coś nie halo z dostosowywaniem jasności ekranu, chociaż lepiej niż poprzednio. BTW, jak wrócić do poprzedniej wersji 12.0.2.0 ? Przez twrp niestety nie udało się. Edytowane 4 Czerwca 2021 przez color1
Rekomendowane odpowiedzi