Skocz do zawartości

Miuipolska Miui 6 Dla Mi2 Na Android 5.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teoretycznie jeśli problem leży w złym pliku gms core bo daliśmy ze złym dpi to jest szansa 50/50 czyli albo będzie mi się chciało napisać poprawkę w skrypcie albo nie będzie się chciało.

Zakładając, że tu leży przyczyna.

Wysłane z MI Note

Opublikowano (edytowane)

Niestety, problemy z GPS w tych ostatnich ROM-ach są poważniejsze niż miałem na KitKat. Wczoraj - i to szok dla mnie - po raz pierwszy nie pomogła podmiana gps.conf na wersję ze stycznia! Tzn. nawet na tej konfiguracji zdarza się, że tel. "nie widzi" żadnych satelit. Na szczęście pomaga restart.

A jak już działa GPS, to ma problemy z dokładnością. Fajnie to widać na poniższych obrazkach, bo miałem okazję pojeździć po mieście z tą samą aplikacją ("Moje Trasy") odpaloną na dwóch telefonach. Wersja apki i jej ustawienia - identyczne. Oczywiście oba telefony leżały „sprawiedliwie” w tym samym miejscu w aucie. Na poważnie dojrzewam do przesiadki z Mi2s na Redmi Note 4G jako główny telefon.

Po lewej: Mi2S, po prawej: Redmi Note 4G:

gps_porownanie_1.jpg

gps_porownanie_2.jpg

gps_porownanie_3.jpg

gps_porownanie_4.jpg

Mam to samo na Mi4. Używam endomondo do biegania i strasznie zawyza mi drogę.

Biegam z iPhone żony :)

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Tak z ciekawości sam wystartowałem z próbą GPS na 5.0 (na sMIUI), bo idzie wiosna(turystyka rowerowa) i trochę jestem przerażony taką niedokładnością.

Włączyłem GPS, nie używałem żadnych 'wspomagaczy' aGPS (dane komórkowe, wifi wyłączone). Pierwsze sekundy byłem lekko zdziwiony, bo zero satelit na widoku. Po niecałej minucie złapał fixa (około 16 widocznych, 10 w użyciu). Włączyłem apke 'Moje trasy' i tak sobie maszerowałem do domu. Odległość wprawdzie bardzo krótka, bo raptem 2 km - więc pewnie to żaden wyznacznik. Ale trasę narysował dokładnie.

Postaram się w najbliższym czasie zrobić test dla trochę większego dystansu.

Wysłane z mojego MI 2S

Edytowane przez kulig007
Opublikowano
OK, znalazłem.
Dla wszystkich, którzy problem z APN mają, wchodzicie jakims root browserem w:
/data/data/com.android.providers.telephony/databases/
i usuwacie lub dla bezpieczeństwa zmieniacie tylko nazwę pliczku telephony.db. Po restarcie zacznie działać magia i prawidłowy pliczek telephony.db sam utworzy się na nowo, pozwalając na modyfikację. Normalnie ustawienia APN działąją i można dodawać tudzież edytować jak w poprzednich wersjach.
Do admina miałbym prośbę by to jakoś podkreślić, zaznaczyć że może wystąpić taki problemik w mi2, bo troszkę uprzykrzył mi życie. Ciężko do tego się dokopać w internetach 
Opublikowano

post-1831-1429670414,3993_thumb.png

U mnie dokładność rysowania mapy oceniam - 4. 5/5. Najpierw pieszo, później autem sprawdziłem. Nie mam aż tak drastycznych odchyleń, jak np. @latet. Wszystko jak wyżej pisałem, na samym GPS, bez żadnego wspomagania.

Mi2s+sMIUI5.0+Tapatalk+SwiftKey

Opublikowano

OK, znalazłem.
Dla wszystkich, którzy problem z APN mają, wchodzicie jakims root browserem w:
/data/data/com.android.providers.telephony/databases/
i usuwacie lub dla bezpieczeństwa zmieniacie tylko nazwę pliczku telephony.db. Po restarcie zacznie działać magia i prawidłowy pliczek telephony.db sam utworzy się na nowo, pozwalając na modyfikację. Normalnie ustawienia APN działąją i można dodawać tudzież edytować jak w poprzednich wersjach.
Do admina miałbym prośbę by to jakoś podkreślić, zaznaczyć że może wystąpić taki problemik w mi2, bo troszkę uprzykrzył mi życie. Ciężko do tego się dokopać w internetach 

Czyli na moje to po prostu jest skutek tego, że nie było wipe po przejściu z v5. Zmieniła się jakaś struktura w tej bazie i dlatego jej usunięcie naprawia problem. Wystarczy wipe data po v5 i nie powinno być problemu.

Opublikowano (edytowane)

attachicon.gifScreenshot_2015-04-22-04-39-47.png

U mnie dokładność rysowania mapy oceniam - 4. 5/5. Najpierw pieszo, później autem sprawdziłem. Nie mam aż tak drastycznych odchyleń, jak np. @latet. Wszystko jak wyżej pisałem, na samym GPS, bez żadnego wspomagania.

Twój zapis trasy jest piękny, taki jak u mnie na Redmi Note 4G.

A ten program "Trasy" działa ok przy wyłączonych "data"?

No, ale jeśli włączone "data" przeszkadzają w dokładności GPS, to i tak porażka, bo jednak większość sensownych zastosowań GPS wymaga włączonych data. Ale wątpię, że to to. Tak samo wątpię, że wyłączone wi-fi pomaga. Ale sprawdzę to!

Natomiast myślę, że chyba jednak jest lepiej, bo coś jest takiego w tym sMIUI (choć Acid twierdzi, że to niemożliwe), że jednak nie ma pewnych problemów, które w MIUI.PL nieustannie są. Jednak jak raz po prostu przerzuciłem plik gps.conf z sMIUI do MIUI.PL to była katastrofa.

Zresztą obecnie (na 5.0) mój główny problem z GPS jest inny niż wcześniej. Nie chodzi o niedokładność czy zrywanie "zasięgu" - owszem, to wciąż mam. Ale teraz jest nowy problem - telefon często po prostu w ogóle nie widzi satelitów. Zero. I wiele minut czekania nic nie pomaga. I żaden plik gps.conf nie robi tu różnicy! Nawet ten mój ulubiony ze stycznia. To jest jakiś inny, nowy problem z GPS w tym telefonie. Zwykle jednak restart tel. pomoga (na parę godzin). W praktyce jest to koszmar, bo "widzenie" satelitów potrafi zniknąć nagle, np. w środku używania nawigacji. I weź tu restartuj telefon za kierownicą przy dużym ruchu... Not funny.

Z innych rzeczy w tej wersji:

• Czy sądzicie, ze to zmniejszanie rozdzielczości fotek 16:9 do 1,2MPix to błąd, który może usuną, czy celowa "funkcja", z którą trzeba się pogodzić?
  • Czy też macie problemy ze statystykami baterii oraz statystykani Wake-Lock'a? U mnie po prostu często tam jest pusto... potem coś się niby pojawia, potem znów pusto - dziwne. Nie umiem przyczyny ogarnąć. Trochę to przeszkadza w diagnostyce zużycia prądu.

Witam!

Na android 5.0 nie działa roaming krajowy w Play (internet). Jak to poprawić?

pozdrawiam

Jak się to konkretnie objawia? Chodzi o internet, czy połączenia też? Nie jest to pierwszy raz, gdy czytam tu o podobnych problemach, dlatego jak ognia wystrzegam się operatorów wirtualnych lub korzystających z roamingu krajowego. Dobrze, że nie mieszkam w kraju, gdzie roaming krajowy to podstawa u wszystkich operatorów...

Edytowane przez latet
Opublikowano

Twój zapis trasy jest piękny, taki jak u mnie na Redmi Note 4G.

A ten program "Trasy" działa ok przy wyłączonych "data"?

No, ale jeśli włączone "data" przeszkadzają w dokładności GPS, to i tak porażka, bo jednak większość sensownych zastosowań GPS wymaga włączonych data. Ale wątpię, że to to. Tak samo wątpię, że wyłączone wi-fi pomaga. Ale sprawdzę to!

Natomiast myślę, że chyba jednak jest lepiej, bo coś jest takiego w tym sMIUI (choć Acid twierdzi, że to niemożliwe), że jednak nie ma pewnych problemów, które w MIUI.PL nieustannie są. Jednak jak raz po prostu przerzuciłem plik gps.conf z sMIUI do MIUI.PL to była katastrofa.

Zresztą obecnie (na 5.0) mój główny problem z GPS jest inny niż wcześniej. Nie chodzi o niedokładność czy zrywanie "zasięgu" - owszem, to wciąż mam. Ale teraz jest nowy problem - telefon często po prostu w ogóle nie widzi satelitów. Zero. I wiele minut czekania nic nie pomaga. I żaden plik gps.conf nie robi tu różnicy! Nawet ten mój ulubiony ze stycznia. To jest jakiś inny, nowy problem z GPS w tym telefonie. Zwykle jednak restart tel. pomoga (na parę godzin). W praktyce jest to koszmar, bo "widzenie" satelitów potrafi zniknąć nagle, np. w środku używania nawigacji. I weź tu restartuj telefon za kierownicą przy dużym ruchu... Not funky...

Program działa bardzo dobrze bez danych mobilnych, tylko nie masz rzutu mapy terenu... bo nie ma jak jej pobrać. Ale cały zapis i funkcjonalność jest zachowana.

Co do wspomagania aGPS, też nie wierzę, że włączenie ma wpływ na stabilne działanie GPS. To byłaby jakaś paranoja. Chociaż ja NIGDY nie używam wspomagania, jeśli korzystam z GPS w tel.

A ja przypomnę tylko, co już gdzieś pisałem... Nie miałem nigdy problemów z GPS. Łapanie satelit, utrzymanie sygnału, dokładność - bez zarzutu. Tak samo było na 5.0, jak i na 4.4.

Teraz spowrotem jestem na KitKat, bo drenaż baterii przy 5.0(gdy są włączone dane mobilne), jest dla mnie nie do zaakceptowania. A już flaszowałem wiele wersji gapps, wersje zmodyfikowane, blokujące wakelocki od Google. Nic nie pomaga, bo jak widać tak jest 5.0 na mi2.

Mi2s+sMIUI4.4+SwiftKey+Tapatalk

Opublikowano

Dzisiaj testowałem trochę gps'a w trasie (ok 2h) z włączonymi danymi mobilnymi i nie zauważyłem żadnych problemów. Yanosik nie zgłaszał żadnych komunikatów o zgubionej lokalizacji, szybko złapał fix'a. Za to gorzej z transmisją danych. Ze dwa, trzy razy wyskoczył komunikat, że nie może pobrać aktualnej trasy. Ogólnie przy przeglądaniu neta na mobilnej transmisji danych zauważyłem jakby telefon czasem "zapomniał" o przesyłaniu danych.

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Na android 5.0 nie działa roaming krajowy w Play (internet). Jak to poprawić?

pozdrawiam

Mi działa, w ustawieniach zmień sobie 

Ustawienia>Ustawienia sieci komórkowej>Roaming danych>Przesył danych podczas roamingu.

Czy działa wam radio FM i odblokowanie opaską w nowej wersji?

Edytowane przez korno
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj testowałem trochę gps'a w trasie (ok 2h) z włączonymi danymi mobilnymi i nie zauważyłem żadnych problemów. Yanosik nie zgłaszał żadnych komunikatów o zgubionej lokalizacji, szybko złapał fix'a. Za to gorzej z transmisją danych. Ze dwa, trzy razy wyskoczył komunikat, że nie może pobrać aktualnej trasy. Ogólnie przy przeglądaniu neta na mobilnej transmisji danych zauważyłem jakby telefon czasem "zapomniał" o przesyłaniu danych.

Edytowane przez latet
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam problem z zainstalowaniem najnowszego miui v6 na mi2, wyskakuje komunikat: "Aktualizacja systemu nieudana, zalecane jest pobranie pelnego Romu". Dodam ze próbuje zainstalowac 5.7.10 miui v5. Raz, dwa razy telefon sie zrestartowal ale nic sie nie wgrało. Jakieś porady? Dzieki

Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka

Taki komunikat miałem:

http://screenshot.sh/odX2M7myicw63

Spróbuję jeszcze z MiPCSUit i MiFlashem bo całkowicie o nich zapomniałem, mam już paczkę z najnowszym "Developer Version Fastboot" czyli 5.7.10, niedługo zabieram się do roboty.

edit. udało się, dzięki za pomoc..

Edytowane przez checkmate
Opublikowano

Dodam ze próbuje zainstalowac 5.7.10 miui v5.

Pomyliło ci się czy próbowałeś na V5 zainstalować najnowszą V6?

Bo jeśli to drugie to nie dziwota że miałeś problem.

Opublikowano

Siedze jeszcze na v5 (ostatnie stable - wszystko dziala elegancko) i tak mnie naszlo, ze moze przejsc na v6. Wiem, ze byly duze problemy jak zrobili v6 na 5.0. Brak niektorych funkcj w aparcie, cos tam gps szwankowal i bateria szybko leciala. Czy te błedy zostaly naprawione? Czy cos jeszcze jest nie tak co sprawia ze telefon nie jest w pelni funkcjonalny?

Opublikowano (edytowane)

Chcesz przejść na v6. To tylko i wyłącznie wersja Kitkat. Ostatnie wydanie 5.3.27. Nie pchaj się tylko w Lolipop.

Mi4 / sMIUI / Tapatalk

Edytowane przez kulig007
Opublikowano

Chcesz przejść na v6. To tylko i wyłącznie wersja Kitkat. Ostatnie wydanie 5.3.27. Nie pchaj się tylko w Lolipop.

Mi4 / sMIUI / Tapatalk

A jak jest z bateria na kitkacie? I jakie ewentualnie problemy moga mnie czekac?

Opublikowano

-nie wykrywa wszystkich urządzeń bluetooth

-aparat przy qr działa jak chce (wina w może leżeć po stronie twórców aplikacji)

-błędy w profilach zasilania

-hotspot działa jak chce

-wifi czasem nie chce łączyć z sieciami

Trzy ostatnie problemy są związanie z profilami zasilania. Po zatwierdzeniu profilu standardowego wszystko zaczyna znowu działać- przez jakiś czas

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w najnowszej wersji systemu jest już możliwe sprawdzenie stanu konta? Do tej pory wyrzucało mi krzaczki za każdym razem, gdy chciałem skorzystać z jakiegokolwiek kodu USSD.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...