Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dokładnie przez jakie częstotliwości Aero2 połączył się mój Mi2 ale na pewno nie było to 900MHz WCDMA bo go nie obsługuje. Ręcznie przełączając w telefonie 2G/3G w obu zakresach miałem dostęp do transmisji danych przez sieć kom.

No chyba że sugerujesz że kłamię to nie mamy o czym rozmawiać.

checkmate

to że tobie mogło aero nie zadziałać może ma też wpływ z miejscem w którym się znajdujesz.

Ja mieszkam 10km od granic Wrocławia.

Co do LTE 2600 w Aero to jest chyba od pięciu lat ale tylko w warszawie. To LTE 800 dopiero świeżo się pojawiło.

na potwierdzenie http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks

Edytowane przez jordan87
Opublikowano (edytowane)

Aero w przypadku WCDMA pracuje tylko na czestotliwosci 900. Nie ma innej.

Ta spolka zostala po to powolana zeby budowac nadajniki na konkretnej czestotliwosci.

Edytowane przez tosshi2
Opublikowano

@Acid:

W kontekście dyskusji o paśmie 900 MHz - czy Twój Mi Note obsługuje to pasmo (w 3G?)?

Nie. Mój Note ma 850 w WCDMA. Natomiast w GSM ma 900.

Loool słuchajcie... na prośbę Lateta wrzuciłem kartę Aero do mojego Mi Note i działa :)

Co więcej... w 2G nie działa ale przełączyłem na tylko 3G, wpisałem apn darmowy i mam.

Nie wiem czemu.

b2f2eadda6148dc7ca52ef5ec8fcec2f.jpg

Wychodzi na to, że albo telefony Xiaomi działają na 900 MHz mimo, że nie jest to napisane na pudełku albo Aero działa na innej częstotliwości jeszcze. Note ma WCDMA (850/1900/2100).

Chyba, że Note działa mi w LTE mimo pokazywania UMTS bo Aero niby działa w 2500 LTE a MI Note to obsługuje (TDD-LTE B41). Ale to chyba naciągane. bo speed test pokazuje max 0,5 Mbps więc to raczej idzie w trybie WCDMA.

• Like 1
Opublikowano

@Acid

Ciekawa informacja. Teraz trzeba sprawdzić jakąś apką na jakiej częstotliwości działa to Aero (no chyba, że jest to związane z 01.04.2015r.)  :-P

Opublikowano (edytowane)

Sami już sie gubicie, dopiero co mowiliscie ze wam AERO działa w 2G 900 czyli GSM teraz nagle w LTE w pasmie 2600, w to jestem w stanie uwierzyc, ale w pierwsza opcje niemozliwe! Takze zastanówcie sie najpierw o czym wy wygole mówicie, i czy wiecie o czym mowicie bo najwyrazniej nie bardzi 900GSM to nie to samo co wcdma 900.

Nie bierz wszystkich do jednego worka...

Jedna może osoba napisała ze mu działa na gsm 900 to już znaczy że wszyscy tak mówią? Błagam.

"Teraz, nagle w LTE" tak, teraz nagle, bo nikt nie poszedł po info na forum aero.

checkmate

to że tobie mogło aero nie zadziałać może ma też wpływ z miejscem w którym się znajdujesz.

Ja mieszkam 10km od granic Wrocławia.

LOL, a czytałeś chociaż powyższe moje komentarze? A co jeśli Ci powiem że nie miałem nigdy problemu z aero u siebie w mieście i okolicach do 20km a tylko na tym Lenovo nie działa? :D

Dodatkowo, na Redmi 1, Redmi Note i na wspomniany wyżej LG GT540 aero działa jak należy przecież,  a na tym Lenovo s660 nie działa bo aero faktycznie nie obsługuje i dopiero bym się zdziwił gdyby jednak ruszyło.

Także tego, to nie jest tak że "miejsce w którym jestem ma wpływ na to że działa" bo prostu telefon tego pasma nie obsługuje i tyle, myślę że wyczerpałem temat.

A jeżeli chodzi o Redmi 2 2gb RAM, 10-go dostaję kasę i zamawiam go dla kumpla, szybki test z Aero by po prostu uciąć spekulacje ;) Niech tylko XFS je dostanie, bo nadal out of stock.

@Acid, a zobacz końcówkę posta #143:
"btw. LTE 2600 MHz TDD jest dalej max 512kb/s ale za to pingi są niższe niż po 3g xd"

Nie ważne czy 3g czy LTE, zawsze będzie max 0,5 Mbps, także nie powiedziałbym że na 100% leci w trybie WCDMA w przypadku Mi Note ;p
Edytowane przez checkmate
Opublikowano

Ah jeśli tak to wszystko jasne. Mój Note działa z Aero na FDD-LTE Band 7 czyli 2600 MHz.

Zaraz... W takim razie Redmi 2 będzie działać z Aero bo też ma Band 7 w LTE.

Tylko czemu MIUI mi nie pokazał LTE? Mam max ikonę H+.

Wysłane z MI Note

Opublikowano

LOL, a czytałeś chociaż powyższe moje komentarze? A co jeśli Ci powiem że nie miałem nigdy problemu z aero u siebie w mieście i okolicach do 20km a tylko na tym Lenovo nie działa? :D

Dodatkowo, na Redmi 1, Redmi Note i na wspomniany wyżej LG GT540 aero działa jak należy przecież,  a na tym Lenovo s660 nie działa bo aero faktycznie nie obsługuje i dopiero bym się zdziwił gdyby jednak ruszyło.

Także tego, to nie jest tak że "miejsce w którym jestem ma wpływ na to że działa" bo prostu telefon tego pasma nie obsługuje i tyle, myślę że wyczerpałem temat.

Pisząc to że może zależy od miejsca miałem na myśli że jestem w zasięgu jakiejś innej częstotliwości niż 900MHz WCDMA w zasięgu której ty nie jesteś.

Na LG łączysz się z 900MHz WCDMA w swojej miejscowości.

Wiem co widziałem na swoim telefonie, i na pewno nie było to LTE (ani Wifi czy BT):D

Ja też już kończę temat bo widzę że i tak nikt mi nie wierzy.  :oops:

Opublikowano

Pisałem już wcześniej że użytkownicy mojego Lenovo S650 używają od jakiegoś czasu Aero mimo tego że S650 nie ma tej częstotliwości, niektórzy uważali że to zasługa nowych Romów, ale byli też i tacy co sprawdzali na kilku i zawsze działało. Niestety sam oddałem kartę Aero ze starym telefonem bo po kupnie Lenovo nie działała i nie mogę tego potwierdzić osobiście

S650_Android_L

Opublikowano

Niezłe jaja... Proponuję wydzielić z tego wątku ileś tam ostatnich postów i zrobić z tego nowy wątek o temacie "Aero działa nawet gdy nie powinno" - no serio, chodzi mi o to, aby temat zaintersował więcej osób, bo ten wątek dotyczy bardzo konkretnej wersji jednego z telefonów, więc nie każdy tu trafi, a wielu ludzi ta zagadka z Aero by zainteresowała.

A może ktoś by spróbował zapytać Aero?

Opublikowano

Ah jeśli tak to wszystko jasne. Mój Note działa z Aero na FDD-LTE Band 7 czyli 2600 MHz.

Zaraz... W takim razie Redmi 2 będzie działać z Aero bo też ma Band 7 w LTE.

Tylko czemu MIUI mi nie pokazał LTE? Mam max ikonę H+.

Wysłane z MI Note

Ostatnio u siebie walczyłem z LTE ustawionym na sztywno i działa tylko internet i sms. Połączenia wychodzące odrazu zakończone, a przychodzące dostawały komunikat 'nie ma takiego numeru'.

Napisałem do kumpla sgs3 LTE, żeby zobaczył, co mu się pokazuje podczas rozmowy - przełącza na H+. Myślę, że niewielu użytkowników zauważyło taka zależność.

Opublikowano

Ostatnio u siebie walczyłem z LTE ustawionym na sztywno i działa tylko internet i sms. Połączenia wychodzące odrazu zakończone, a przychodzące dostawały komunikat 'nie ma takiego numeru'.

Napisałem do kumpla sgs3 LTE, żeby zobaczył, co mu się pokazuje podczas rozmowy - przełącza na H+. Myślę, że niewielu użytkowników zauważyło taka zależność.

Zauważyłem to testując jakiś czas temu Redmi Note LTE. Wyjaśnienie jest banalne - dany operator nie obsługuje rozmów głosowych w trybie 4G, a wykorzystuje go tylko do "internetu". O ile wiem, to u wszystkich polskich operatorów tak jest.

Opublikowano (edytowane)

Wsadziłem kartę aero jeszcze raz w celu testu

Ustawienie 2G:

Nadajnika Plus

Edge

CID 34632

LAC 32004

GSM 900MHz

Ustawienie 3G

Nadajnik Plus

Hsdpa+ 

CID 48445

LAC 32004

Czyli 2100 WCDMA

i chwilami

Nadajnik Plus

UMTS

CID 48442

LAC 32004

Czyli 2100 WCDMA

Dziękuję, tutaj chyba możemy zakończyć dyskusję na temat częstotliwości w Aero2

Nie wiem tylko dlaczego ale na Miui6 w 2G niby trwa transmisja danych ale nie chce załadować strony, na CM11 i Miui5 ładuje strony nawet w 2G

edit.

Nie wiem czy to zbieg okoliczności że po przełączeniu na CM11 łącze się z innym nadajnikiem 2G

Nadajnika Plus

Edge

CID 30553

LAC 32004

GSM 900MHz

i z tego nadajnika transmisja danych przebiega bez problemu.

Edytowane przez jordan87
Opublikowano

Ale chodzi Ci o aero czy zwyklego nadawce? Bo jesli o play np to sie niezgodze ! Ja mam W 99% czasu zasieg lte czyli 4g i dzialaja rozmowy,smsy,mmsy jak i net.

To może Play już ma rozmowy także w trybie 4G (bez automatycznego przełączania się do 3G na czas połączenia głosowego). Ja te rzeczy testowałem we wrześniu 2014.

No dobra, czyli Aero działa obecnie także w trybie WCDMA 2100 MHz (B1). Choć zapewne nie w całej Polsce, tzn. nie wszędzie tam, gdzie działa w 900 Mhz.

Amen.

Opublikowano

A wracając do głównego wątku... Oto odpowiedź sklepu lludos.it, którą otrzymałem po kilkudniowym oczekiwaniu. W skrócie... potwierdzają zarówno RAM 2 GB, ROM 16 GB, jak i częstotliwość WCDMA.

Salve

si le confermiamo le frequenze e la ram e rom.

Noi siamo importatori e spediamo in tutta Italia, inoltre abbiamo il centro assistenza a Pescara.

Cordiali saluti

Il 31/03/2015 23:30, Zopim ha scritto:

Offline Message from Piotr

Offline Message left on 31 Mar 2015, 09:30 PM (GMT+0)

Buona sera, può confermare se questo telefono ha davvero WCDMA 900 con 2GB di RAM e 16GB ROM? Avete qualche distributore a Brescia?

NAME Piotr

EMAIL [email protected]

PHONE —

LOCATION xxxxxx, Poland

URL http://www.lludos.it /en/compra /xiaomi-re dmi-2-2-16 gb-2925025

DEPARTMENT —

Opublikowano (edytowane)

Ale chodzi Ci o aero czy zwyklego nadawce? Bo jesli o play np to sie niezgodze ! Ja mam W 99% czasu zasieg lte czyli 4g i dzialaja rozmowy,smsy,mmsy jak i net.

Tez się z Tobą nie zgodzę, ja mam play w LTE tylko internet i smsy.

Ściągnij sobie 4g switcher ustaw LTE only i zobaczysz.

Edytowane przez kendi
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...