Skocz do zawartości

Przejście z mi5s na mi9t -problem z danymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy mógłby mi ktoś pomóc i wyjaśnić jak technologicznej lebiedze jak bezboleśnie przejść krok po kroku ze starego telefonu na nowy??

Zrobiłem na starym kopię w google, jakoś udało mi się przenieść kontakty , oraz część ustawień (hasło wi-fi), ale wciąż nie mogę wczytać smsów i np. starych zdjęć. 

Próbuję łączyć się przez skanowanie jakiś kodów QR , ale nie wykrywa mi połączenia wi-fi, mimo, że w obu telefonach widnieje nawiązane połączenie - miało być lekko, łatwo i przyjemnie, a czuję się jak jakiś technologiczny ułom.... ;)

Opublikowano (edytowane)

Najprościej użyć wbudowanej funkcji MIUI jaką są backupy lokalne. Ustawienia -> Dodatkowe ustawienia -> Kopia zapasowa i reset -> Lokalne kopie zapasowe. Zrzucasz wszystko jak leci, po czym kopiujesz folder MIUI/backup ze starego telefonu na nowy. Tam dajesz przywróć i leci wszystko z powrotem. Działa to całkiem dobrze, choć ma problem z przywracaniem danych w wybranych aplikacjach. Tak na około 50 aplikacji z może 5 miałem problemy i musiałem ręcznie dane przenosić. Natomiast takie rzeczy jak kontakty, log połączeń, SMS/MMS, hasła wi-fi, to przenosi bez problemu. Nawet układ pulpitu przeniesie choć bywa, że trochę bałaganu zrobi jeśli urządzenia różnią się rozdzielczością. Co do zdjęć to jeśli masz na myśli wszystkie robione aparatem, to są on w folderze DCIM, natomiast zrzuty ekranu mogą być też w folderze Pictures/Screenshots, zależnie od telefonu.

Edytowane przez Karls
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No tak, tylko po co to wszystko jak masz od tego wbudowaną funkcję w systemie? Jak drzwi są otwarte to nie wchodzi się z kopa 8-).

Edytowane przez Karls
Opublikowano

Przeszła kopia lokalna z MIUI.

Co prawda zaznaczyłem z 26 apek jakie chciałem przywrócić i wgrało może z 6, ale nie jest źle -miałem straszny bałagan w oprogramowaniu, więc jest teraz szansa wgrać na czysto to co najpotrzebniejsze.

Opublikowano

Kopia zapasowa na koncie G przecież też jest wbudowana.

Jest ale żadnych ustawień czy aplikacji systemowych tym nie przywrócisz. Już pomijając kwestie bezpieczeństwa, ja raczej bym nie chciał by dane aplikacji bankowych latały mi na chmurę.

@up - czasem za pierwszym razem nie zrzuca wszystkiego, pomaga powtórne puszczenie kopii.

Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidexx napisał:

Ja nie mam obecnie konta X na żadnym urządzeniu - ciągle smsy potwierdzające, częste zwiechy serwerów, po zaplanowanej kopii zapasowej - rano wszystko ubite. 

Kopia G działa "w locie", nic nie trzeba planować, ustawiać... Najważniejsze: wystarczy połączenie wifi.

Prędzej ktoś ci podejrzy hasło i zwinie teoefon niż włamie się na serwery G.

Też nie korzystam z chmury Xiaomi. Kopia zapasowa jest offline. A o jakie dane mi chodzi? Ustawienia dzwonków, alarmy w zegarze, zapamiętane hasła wi-fi, sparowane urządzenia bluetooth, układ pulpitu, tapety, motywy, blokowane numery... długo by można wymieniać. Backup googlowy jest pod tym względem dosyć ubogi. SMS/MMS Ci przywróci, kontakty, dane niesystemowych aplikacji i to nie koniecznie wszystkie i w sumie tyle. Nie wiem może log połączeń jeszcze i wszystko. Lepsze to niż nic, i może gdyby nie trzeba było wszystkiego na chmurę wysyłać to bym się skusił, a tak to raczej polecam backup MIUI. Jedyna istotna zaleta chmury to właśnie to działanie w locie, backupy na urządzeniu trzeba zgrywać raz na jakiś czas, nawet jak harmonogram ustawisz bo jak całkiem padnie pamięć urządzenia (nie zdarzyło mi się nigdy no ale...) to wtedy nic nie zrobisz.

Natomiast wracając do tematu - kolega pytał konkretnie o przeniesienie danych z jednego urządzenia na drugie, więc to działanie w tle nie ma tu znaczenia, chodzi o doraźne rozwiązanie.

Opublikowano

Przecież to konto Google można sobie rozbić o kant kuli - jeśli mówimy konkretnie o Xiaomi, to ich rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze i bardziej kompleksowe.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dzidexx napisał:

Sorry ciemno było. Lata lecą, wzrok juz nie ten.

Nie bój się, bardzo dobrze zrozumiałem tamten tekst - nie zmienia to faktu, że to jakby trochę lekceważenie odbiorcy :)

PS. Jeśli przywracałeś wyłącznie 2-3 w tym roku, to ja zrobiłem tego ciut więcej :) 

Edytowane przez Antyhaker
  • Like 1
Opublikowano

Widać dalej jeden o jednym a drugi o drugim gada. Synchronizacja X, backup danych na chmurę X i kopia lokalna X to 3 różne sprawy. Korzystam z 2 z tych 3. 1 to synchro na chmurę i to działa super co poleci w chmurę zawsze potem mi przywraca czyli rejest połączeń, sms/mms, ustawienia (hasła i ssid wifi),kalendarz, notatki, ustawienia asystenta, recorder oraz wszelakie dane przeglądarki czyli historia, ustawienia i zakładki itp. Do tej pory także fotki, ale skończyła mi się wykupiona przestrzeń, ale też sprawnie działało.

Ba nawet jako dysk X (odpowiednik dysku google)działa.

Nie korzystam natomiast z kopia zapasowa w chmure X, bo nie potrzeba mi aby ładowało aplikacje moje i ustawiebia pulpitu etc, bo to sobie sam ustawiam zawsze po flashu, wolę pobrać od nowa aplikację i je zainstalować, nowsze wersje i na "czysto" bo i tak ta kopia w chmurę nie kopiuje danych cache aplikacji a lokalna już tak.

Z kopii (backupu) lokalnego X korzystam - działa zarówno w stronę zapisu jak i przywracania, nic nie ubija, nie czyści mi żadnych aplikacji. Jak dla mnie działa idealnie

Korzystam do backupu: aplikacji whatsapp,GG mobilempk, mybus, weibo, QQ, wechat a na china do kopi uslug google czyli sklep play etc. Sprawdzałem też FB, Messenger czy dropboxa i też ok.

Przywraca dane idealnie. Robię też często aktualny backup tym sposobem w czasie normalnie korzystania telefonu i nie ubija mi żadnych aplikacji czy nie tracę, żadnych danych czy danych cache.

Nie wiem jak jest ta kopia w chmurę co lokalnie, bo nie potrzebuję tego tam ładować.

Korzystam od kilku lat w ten sposób i działa.

Nie korzystam z google kopii więc nie porównam do tego. Tyle w temacie synchronizacji działa i ma się dobrze tak samo jak kopia lokalna X.

Kiedy ostatnio korzystałeś? Ja w tym roku 2 lub 3 razy. Jakieś loginy i hasła X ci przywraca? Dane aplikacji typu Navime czy Caynax? Chmurę X dla zdjęć - przemilczę.

Nie ma to jak nie korzystać a się wypowiadać...Jakoś mi działa ok.

A do przenoszenia (migracji) między telefonami Xiaomi korzystam z Mi Mover w opcjach telefonu Ustawienia-Dodatkowe ustawienia-przenoszenie danych (Mi Mover)

Też się u mnie sprawdza idealnie.

Jak ktoś uważa inaczej i potrzebuje innej funkcjonalności to użyje innych backupów, chmur i narzędzi. Np Google. Nie zmienia to faktu, że te od X działają OK.

Do autora tematu. Daruj sobie G.

Dane jak sms etc to już wspomniałem jest synchronizacja w chmurę X, na drugin urządzeniu logujesz na to samo konto X i włączaaz synchro i przywraca/kopiuje Ci na drugie urządzenie( szybko i sprawnie) ja np mam łącznie sms/mms 23499 więc sporo :-) i jakoś nic nie ginie.

Co do reszty danych, których nie ma w synchronizacji to mi mover(ustawienia-dodatkowe ustawienia-przenoszenie danych) albo kopia lokalna X, robisz backup lokalny aplikacji(można nawet systemowe)kopiujesz zawartość katalogu Miui/Backup/allbackup/tu data backupu na nowy telefon w taką samą scieżkę, wchodzisz w ustawienia-dodatkowe ustawienia-kopia lokalna i klikasz na odpowiednia datę i przywracasz, przywraca aplikacje wraz z cache.

Tyle. Ja sprawnie migruję dane między nowymi telefonami. Fotki tylko katalogi ręcznie przerzucam lub kartą SD i po ptokach.

• Like 1
Opublikowano

Mi5s ma system 32 bitowy, każda aplikacja 64bitowa będzie miała złe biblioteki.
Każdą aplikację ze sklepu trzeba będzie raz ręcznie wyszukać i zaktualizować.

32 bit system ma snapie 821? To żeś pojechał teraz.

Opublikowano

Zwykła Mi5 w wersji 3GB ramu jest 64 bit, to ciężko mi uwierzyć, żeby nowszy model, z mocniejszym procesorem nagle był 32 bit. Podaj jakieś źródło bo wszędzie podają, że to jest 64...

Opublikowano
4 godziny temu, dzidexx napisał:

W maju zmieniałem telefon, wiedząc, że nie skorzystam z TitaniumB - użyłem lokalnej.

Whatsapp, Mess, Hangouts - zakłódkowane - po kopii lokalnej nie mogłem się do siebie dodzwonić. AdGuard wyłączony. Loginy i hasła do Revolut, PayPal - brak w kopii. 

Zrób kopię Google Pay niech zapamięta kartę.

Po co? Wszystko jest na serwerach zanim dotrze do telefonu.

Mi5s ma system 32 bitowy, każda aplikacja 64bitowa będzie miała złe biblioteki.

Każdą aplikację ze sklepu trzeba będzie raz ręcznie wyszukać i zaktualizować.

Przewagi G vs X.

Przeglądarka Chrome - zakładki, historia, hasła... - kopia na bieżąco, dostępne na dowolnym urządzeniu po zalogowaniu.

Zdjęcia - plik, folder, wszystkie zdjęcia(opcja partner) - udostępnianie dowolnej osobie po wklepaniu maila. Dostępne na dowolnym...po zalogowaniu.

Aplikacje - zawsze zostaną przywrócone w odpowiedniej wersji.

15 GB vs 5 GB darmowe + bez ograniczeń dla zdjęć i filmów(opcja "wysoka jakość").

Działa na każdym smartfonie.

Minus G:

Nie działa w Chinach bez VPN.

Ps.

Cache aplikacji - tylko Miui traktuje niektóre dane aplikacji jako cache. Przywracając z G odpowiednie dane pojawią się.

Nie Miui - odblokowanie twarzą - dane zostaną również przywrócone(ja mam na nieMiui trzy - goła, w czapce, w ciemnych okularach).

Z pięciu urządzeń tylko dwa mam z Miui. Android 7 i 9.

Ps2.

Whatsapp u mnie zajmuje 490+57 MB, kopia 37. Super pakowanie czy brak wszystkich plików multimedialnych?

Naprawdę jesteś zdziwiony, że nie kopiuje CI loginów i haseł do aplikacji bankowych? Przecież to byłaby dziura w bezpieczeństwie jak jasna cholera :)

• Like 1
Opublikowano
Nie mam aplikacji bankowych.

Mam tylko apkę Revoluta i PayPal, kartę podpiętą do konta Google.

Loginy i hasła(do aplikacji i www) zapisuje Google Smart Lock.

Nie mogę dostrzec wyższości kopii lokalnej od kopii G, czas tworzenia, przekopiowania i przywracania jest natomiast porażający.

Ja mówie o synchro, kopi lokalnej na Globalu i China romie. Tu obie działają jak powinny i nic nie ginie i przywrca to co powinno. Nie mam żadnych problemów. A migracja ze starego tel na nowy Xiaomi też działa u mnie ok.

Jak Tobie nie działa to wspólczuje i Twoje argumenty są nie trafione, nie oczekuję aby np przeglądarka dla mnie pamiętała po bqckupie hasła do serwisów a tym bardziej do kart, bankowych serwisów czy nawet do paypala. Bo to luka bezpieczeństwa a nie coś na plus. Np takie te aplikacje co podałem których robie backup także posiadają hasła i loginy i wszystko jest ok, przywraca bez problemu.

A wspomniany whatsapp nic nie trzyma, chyba, że masz opcję zaznaczoną na chmurę/dysk Google. Ja nie używam tej chmury.

Jak Tobie nie odpowiada X to ok, mi nic do tego ale nie opowiadaj, że X nie działa lub bardzo źle działa, bo to nie prawda. Korzystam i jest ok. Może do fotek googlowska się bardziej spełni ale tego akurat nie potrzebuje już.

• Like 1
Opublikowano
Nie mam aplikacji bankowych.

Mam tylko apkę Revoluta i PayPal, kartę podpiętą do konta Google.

Loginy i hasła(do aplikacji i www) zapisuje Google Smart Lock.

Nie mogę dostrzec wyższości kopii lokalnej od kopii G, czas tworzenia, przekopiowania i przywracania jest natomiast porażający.

A czym jest niby Revolut i PayPal? Nie dokonujesz nimi żadnych płatności?

Czas kopiowania i przywracania rzeczywiście może być porażający przy braku dostępu do sieci :)

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, k120 napisał:

Ja mówie o synchro, kopi lokalnej na Globalu i China romie. Tu obie działają jak powinny i nic nie ginie i przywrca to co powinno. Nie mam żadnych problemów. A migracja ze starego tel na nowy Xiaomi też działa u mnie ok.
Jak Tobie nie działa to wspólczuje i Twoje argumenty są nie trafione, nie oczekuję aby np przeglądarka dla mnie pamiętała po bqckupie hasła do serwisów a tym bardziej do kart, bankowych serwisów czy nawet do paypala. Bo to luka bezpieczeństwa a nie coś na plus. Np takie te aplikacje co podałem których robie backup także posiadają hasła i loginy i wszystko jest ok, przywraca bez problemu.

Mi ta lokalna ala kopia nie przywraca 50% aplikacji. Wszystko zależy od rodzaju aplikacji. Kopia systemowych aplika nie nie ma sensu. Słabe te argumenty na korzyść lokalnej kopii zapasowej Xiaomi.

Opublikowano

Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum.

Wy chyba sami nie wiecie o czym chcecie gadać... problem rozwiązany i trywialny, a dalsza dyskusja była totalnie bez sensu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...