Skocz do zawartości
  • 0

Zmiana DNS w systemie

Pytanie

Opublikowano

Jak wiadomo w Pie dodano systemową zmianę DNS, nie tylko na Wi-Fi. Pozwala to m.in. bez roota zablokować reklamy. W czystym Androidzie ta opcja jest łatwo dostępna z ustawień, jednak w MIUI jej w tym miejscu nie ma. 

Pytanie brzmi: Xiaomi to wycięło z systemu, czy jest po prostu ukryte i da się do tego dostać jakimś "tajnym" sposobem?

• Like 1

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja w swoim telefonie mam opcje zmiany DNS, zarówno w globalu jak i xiaomi.eu. Klikam w strzałkę w prawo obok danej sieci i wchodzę w ustawienia gdzie wybieram IP statyczny i na dole mogę wpisać własny DNS

• 0
Opublikowano

Nie chodzi o DNS dla danej sieci, o czym pisałem w pierwszym poście, tylko DNS "globalny" dla systemu.

Znalazłem rozwiązanie - aplikacja Miui Hidden Settings pozwala to zmienić.

A po co to potrzebne? Do blokowania reklam bez roota. Wystarczy w DNS wpisać dot-de.blahdns.com bądź dns.adguard.com. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

I to dalej nie jest to samo. Jak ktoś chce jechać gdzieś samochodem to proponujecie mu hulajnogę i rower? Naprawdę, dalsza dyskusja o tym co można zrobić i co można zainstalować mija się z celem, nie tego dotyczy wątek, także wyluzujcie.

• 0
Opublikowano
Dnia 20.03.2019 o 21:19, paveu napisał:

Nie, nie lepiej. W żadnym stopniu.

A możesz to uzasadnić? Może ktoś niezdecydowany skorzysta. Dzięki.

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.03.2019 o 22:24, Bartos napisał:

Wystarczy też z forum pobrać plik z blokadą reklam i zainstalować. 

Miałem i wiele stron mi blokowalo które chciałem otworzyć. 

AdGuard jest zdecydowanie lepszy nawet jak zablokuje to go się wyłącza i strona wchodzi po czym znowu się go włącza. 

Edytowane przez Motorolka
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, latet napisał:

możesz to uzasadnić?

@dzidexx pięknie to rozpisał. Przy korzystaniu z serwerów DNS w każdej chwili można go nie tylko wyłączyć, ale też zmienić. Bez restartów, bez zbędnych aplikacji, BEZ ROOTA i TWRP. 

• 0
Opublikowano

Zastanawiam się nad bezpieczeństwem. Jeśli mam listę hosts to mogę łatwo sprawdzić, czy wszystko kieruje na 127.0.0.0. Jeśli zaś korzystasz z jakiegoś "trzeciego" DNS-a, to musisz ufać, że nikt się tam nie włamał i nie dopisał rekordów kierujących domeny banków na ich podrobione przez złodziei strony. Mając plik hosts mogę na sztywno przypiać właściwe IP do domeny swojego banku.

• 0
Opublikowano

Rozumiem, że sprawdzasz też kod źródłowy każdej nowo instalowanej aplikacji żeby wiedzieć, czy przypadkiem nie rejestruje w tle wszystkiego, co dzieje się w telefonie? 

No i podaj mi ile było przypadków włamań na serwery AdGuard, tak w ciągu ostatnich 5 lat.