Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy jest jakaś rada na niedziałającą nawigację w Mapach Google. Odkąd zaktualizowałem Miui do wersji 10.2 (wersja global stable), to mam problem z działaniem tej funkcji. 

• Like 1
Posted

U mnie to samo, u wielu innych też, jak wpiszesz w google miui 10.2.1.0 to problem powszechny. Normalnie mnie coś trafia - po to używam stable bo już wyrosłem z ciągłego flashowania i potrzebuję telefon,  na którym mogę polegać, a tu taka lipa. I znając życie poprawią za pół roku - i żyj bez nawigacji.

Na angielskim forum jest temat odnośnie tego buga, kliknij proszę "confirm" i dopisz posta, może ktoś to jeszcze czyta..... 

http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5348018&highlight=10.2.1.0

W sumie to pierwsza aktualizacja stable odkąd mam Xiaomi (2013) z którą są aż takie jaja.

Posted

A korzystasz z Map codziennie? Bo ten problem nie występuje zawsze, aczkolwiek zdecydowanie częściej występuje niż nie występuje. Być może akurat zadziałało gdy sprawdzałeś.

Tymczasem przeniosłem się na Waze - działa bez problemu. Brakuje mi trochę trasy pokolorowanej w zależności od ruchu, ale za to ma inne fajne rzeczy.

Posted

To może być przyczyna, używam sporadycznie, raz na miesiąc dwa. Ogólnie to mam już Mi Note 2 1.5 roku i powoli szykuję się nie zmianę, wydajność i bateria już nie są na tak wysokim poziomie jak ten rok temu. Czekam na poco F2, a jak będzie słabo to mix 2s lub poco F1 ;)

Posted

Też przeżywam, że zaczyna chodzić jakby mu się nie chciało ;-) Niby znów taka słabizna nie jest, a jakby coraz z nim gorzej. Jeszcze ta aktualizacja mnie załamała bo nie pamiętam żeby wcześniej przydarzył się tak istotny babol w global stable.

Posted

Może wiecie czy da się przywrócić MIUI 10? Wiem że po odblokowaniu bootloadera telefon można sflaszować. Mi chodzi raczej o wykonanie prostego downgrade z poziomu telefonu. 

Posted

No niestety próbowałem i wygląda, że nie. A żadne odblokowanie bootloadera nie wchodzi w grę - już z tego wyrosłem ;-)

@Orjon, ta wersja już ma inny aktualizator - nie ma możliwości odpalenia paczki z dowolnym romem.

I uprzedzając następne pytanie, z poziomu recovery też nie ma możliwości update.zip puścić.

Posted

Pierwsze to sobie porób backupy, później wchodzisz w aktualizer, i klikasz w prawy górny róg (trzy kropki). I jeśli tam nie masz opcji instalacji wybranego romu z zipa to musisz kliknąć kilka razy w "10" na głównym ekranie Updatera. Wtedy taka opcja się pojawi. Ściągasz z sieci rom Global stable 10.0.1.0 i instalujesz. Telefon sam zasugeruje Ci formata i należy to potwierdzić. Później pół dnia przywracanIa danych i śmiga ;-)

Posted

Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj zainstalowałem mapy google go i te jak na razie chodzą. Przetestuje je przed resetowaniem telefonu, może uda się tak wytrzymać do następnej aktualizacji:)

Posted (edited)

No dla mnie Google go były nie do przyjęcia. Waze było lepsza alternatywą, ale mimo wszystko - warto było walczyć pół dnia z odtwarzaniem backupu żeby wrócić na działającą wersję.

Edited by baku1991
Posted (edited)

Witam serdecznie, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Ale do rzeczy, po wielu samsungach, honorach, huaweiach i lenovo zachciało mi się xiaomi i od razu taki zonk jak powyżej w temacie. Raz na jakiś czas, co kilka uruchomień google maps łapały zwiechę na etapie obliczania trasy i wyskakiwał komunikat, że aplikacja nie odpowiada. Jak już w końcu ubita aplikacja się odwiesiła, to kolejna próba zwykle pozwalała przeliczyć trasę i potem działało normalnie do kolejnej zwiechy ... Jest to dla mnie o tyle uciążliwe, że z google maps korzystam kilka razy dziennie do unikania korków jeżdżąc po Krakowie. Poszperałem trochę w necie i znalazłem taką radę kolegi z Wietnamu który miał identyczny problem:

" I had the same problem. The latest upgrade is a trash. You cannot use the miui 10 fullscreen gesture mode. It is conflicting with a lot of apps due to overlay issue."

I faktycznie na razie powrót do systemowych przycisków andka jakby pomógł bo na kilkanaście uruchomień przeliczania trasy nie było żadnej zwiechy ... A wcześniej, jak były zwiechy mapy, miałem ustawiony tryb pełnoekranowy i sterowanie gestami - wiecie, bajer ala aifonowy, więc się korzystało jako miła odmiana ...

Dodatkowo muszę stwierdzić, że na nawigacji systemowej przyciskami ekranowymi animacje są o wiele bardziej płynne, na ustawieniu sterowania gestami miałem takie jakby lekkie ścinki animacji. Co Wy na to? 

Moje urządzenie to Xiaomi MI MAX 3 na Andku 8.1.0 i Miui Global 10.2.1.0, telefon z oficjalnej dystrybucji (ABC DATA).

P.S. Dobra, pomęczyłem tę mapę trochę dając mu trasę raz po raz do przeliczenia i są zwiechy dalej, jedynie teraz jakby ciut rzadziej występują z tymi przyciskami ekranowymi ... Co za chińskie g ... :)

Edited by tomekjmopl
P.S. Jako doraźne rozwiązanie zastosowałem to: "Uninstall last update for Google Maps and do not let app to update itself" i na razie śmiga bez zająknięcia ...
Posted (edited)

To żeby jeszcze dołożyć "do pieca" zauważyłem także, że równoczesne używanie nawigacji Map Google (jak już ruszą łaskawie oczywiście) z Yanosikiem w tle również powoduje czasem całkowite zawieszanie się pracującej już nawigacji google i pojawia się czarny ekran oraz totalny lag całego telefonu ... I to wszystko na telefonie który mam od kliku dni dosłownie, nówka sztuka, zero śmieci, z poprzednim Lenovo P2 nie miałem absolutnie żadnych problemów. Zamienił stryjek siekierkę na kijek ...

Edited by tomekjmopl
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Hej. U mnie mapy nadal się wieszają niestety. Jeżdżę na Waze i wyczekuje aktualizacji telefonu.

Właśnie przed chwilą zauważyłem że jest rzeczywiście aktualizacja map Google.

Uruchomiłem i dziala ale przetestuje i napiszę za kilka dni.

Edited by Maciek1973