lg4xhd Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Ktoś gdzieś kiedyś pytał, kiedy wyjdzie wersja STABLE MIUI v6. Oto ona:http://en.miui.com/thread-59429-1-1.html Czyli wersja globalna pewnie już niedługo ? Cheers Edytowane 4 Listopada 2014 przez lg4xhd 1
Numb Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Pewnie tak, ale dla nas nie ma to znaczenia, Acid robi nasze ROMy z China.
lg4xhd Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) z China ? łooo to super ! Myślałem, że najpierw jest wersja angielska i później Acid ją tłumaczy...coś mi się pomyliło z dawnym portem dla lg p880, bo tam wtedy chyba taka była kolejność Edytowane 4 Listopada 2014 przez lg4xhd
Numb Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Wersja China ma język angielski. Kiedyś nie istniała wersja global, która jest okrojona.
krzycho1997 Opublikowano 14 Listopada 2014 Opublikowano 14 Listopada 2014 Ktoś gdzieś kiedyś pytał, kiedy wyjdzie wersja STABLE MIUI v6. Oto ona:http://en.miui.com/thread-59429-1-1.html Czyli wersja globalna pewnie już niedługo ? Cheers Ta wersja nie ma żadnego innego języka oprócz Chińskiego i Angielskiego?
Acid Opublikowano 14 Listopada 2014 Opublikowano 14 Listopada 2014 Dwa chińskie i angielski. Wysłane z MI4
Yamnick Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Pewnie to ja tak parłem o stabilne 6. Ale... Póki co odpuściłem. Jak czytam, że aparat okrojony, że synchro i 500 innych narzekań - to dziękuję, posiedzę sobie na 23.0.0
Acid Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 To jakieś zaskoczenie? Stable to po prostu starsza wersja dev bez roota. Każda obecna dev jest lepsza od Stable. Wysłane z MI4
boober Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Pytanie techniczne. Jest możliwość dual boota, system 1 to stable v6, a system2 to dev v6?
Yamnick Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 To jakieś zaskoczenie? Stable to po prostu starsza wersja dev bez roota. Każda obecna dev jest lepsza od Stable. Wysłane z MI4 Acid - ja ogólnie namalowałem narzek systemowy na 6. W świetle tych wszystkich problemów o których czytam - zostaje na tą chwilę na v5.
Acid Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Pytanie techniczne. Jest możliwość dual boota, system 1 to stable v6, a system2 to dev v6? Można. Tylko po co? Zresztą możesz wygrać 4.10.24 i efekt będzie podobny. Wysłane z MI4
boober Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Można. Tylko po co? Zresztą możesz wygrać 4.10.24 i efekt będzie podobny. Wysłane z MI4 Potrzebuje mieć system bez roota. Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Acid Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 A to stable. Choć nie oglądałem tego Stable. V5 nie miał binarki su ale nie wiem jak w v6. Wysłane z MI4
boober Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 A to stable. Choć nie oglądałem tego Stable. V5 nie miał binarki su ale nie wiem jak w v6. Wysłane z MI4 Możesz zerknąć?
Acid Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Sprawdziłem. Nie ma binarki su w /system/xbin.
boober Opublikowano 15 Listopada 2014 Opublikowano 15 Listopada 2014 Sprawdziłem. Nie ma binarki su w /system/xbin. Dzięki wielkie. Na razie jeszcze sobie odpuszczę to stare stable, jak będzie następne to pewnie skorzystam. Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
ZduneX25 Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 @boober w v6 root nie jest domyślnie włączony, jak nie włączysz w uprawnieniach dostępu to żadna aplikacja sama nie zapyta nawet tylko od razu pokaże Ci nie nie ma root w telefonie, jeżeli obawiasz się, że ktoś coś tam poprzestawia to wejdź w ograniczenia dostępu i nadaj jakiś kod odblokowania do aplikacji uprawnienia i po kłopocie
Numb Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 Są niektóre apki np. bankowe, które sprawdzają roota poprzez sprawdzenie binarki su, jeśli jest to apka nie ruszy.
boober Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 @boober w v6 root nie jest domyślnie włączony, jak nie włączysz w uprawnieniach dostępu to żadna aplikacja sama nie zapyta nawet tylko od razu pokaże Ci nie nie ma root w telefonie, jeżeli obawiasz się, że ktoś coś tam poprzestawia to wejdź w ograniczenia dostępu i nadaj jakiś kod odblokowania do aplikacji uprawnienia i po kłopocie Jasne, wystarczy jednak, ze jest tam binarka su. W pracy aby mieć korporacyjna pocztę muszę mieć mcafee emm. Nie pójdzie kontener na dev v6, sprawdziłem. Aktualnie jestem bez telefonu ale niebawem sprawdzę stable. Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
ZduneX25 Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 Ewentualnie moduł pod xposed, który maskuje roota, działało to jak IKO wymagało systemu bez roota.
Yamnick Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jak sytuacja ze stable 6 dla MI3 ? Zakładam, że coraz bliżej skoro kończymy wsparcie dla v5 ? Acid, zakładam że coś wiesz ale czy możesz się tą wiedzą podzielić ?
Acid Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Stable dla MI3 jest od dawna na miui.com.
Acid Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 A w jakim celu? Czy chcesz Stable czyli dev z października? Wysłane z MI4
Yamnick Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 W celu posiadania wersji bez bugów OK, rozumiem, że na tą chwilę najlepszym (teoretycznie) sys jest najnowsze dev szóstki. Jednak po cichu liczę, że wreszcie pojawi się stable 6 od Ciebie
Acid Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 No ale lepiej jak sam się zastanowisz czym jest Stable a będzie jasne czy chcesz czy nie. Wysłane z MI4
Yamnick Opublikowano 7 Grudnia 2014 Opublikowano 7 Grudnia 2014 W sumie racja... Przesiadłem się na 6 z ostatniego piątku po info o końcu wsparcia dla v5. Póki co nadal się oswajam.
wasabi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Opublikowano 8 Grudnia 2014 LOL Czasami, jak nie napiszesz na solniczce sól, tylko NaCl to nawet po wysypaniu połowy zawartości na frytki, będą się niektórym wydawać mało słone.
Piotr Zamerski Opublikowano 9 Grudnia 2014 Opublikowano 9 Grudnia 2014 A w jakim celu? Czy chcesz Stable czyli dev z października? Wysłane z MI4 No właśnie trochę nie rozumiem, bo jeżeli stable to właśnie wersja deweloperska z wcześniejszych miesięcy - to mam pytanie czy to wtedy jest ta sama wersja czyli dev. i nic innego, czy dev. po poprawkach i dlatego nazywa się stable? Bo jeżeli stable to to samo dev. bez poprawek to po co ten stable? A ja swoją drogą tak rozumiem idee nazewnictwa na przykładzie opisu wersji Chrome:https://support.google.com/chromebook/answer/1086915?hl=pl P.S. Proszę bez przykładowych NaCl-owych odpowiedzi bo tego pytanie nie dotyczy. Wysłane z mojego HM NOTE 1LTEW przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 9 Grudnia 2014 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Inaczej. Stable to wersja romu instalowana fabrycznie na telefonach Xiaomi. Czyli klient rozpakowuje telefon z pudełka i widzi MIUI 6. Widzi MIUI 6 nie w wersji dev tylko własnie stable prosto z fabryki - i ten system jest też aktualizowany tylko do stable. By mieć dev trzeba samemu, ręcznie to zrobić. Ale na tym etapie stable to... jakie stable? Po prostu pomyślcie wszyscy logicznie jakim cudem stable może być lepsze skoro co tydzień jest wiele poprawek i dochodzą nowe funkcje - i to podstawowe. Wgrasz "stable" i potem na dzień dobry jest płacz: a czemu nie ma ikony budzika, a czemu powiadomień na pasku bo przecież na naszych screenach jest? Czemu nie ma zegarków z pogodą? Itp. Stable ma sens po dłuższym czasie ale nie kiedy widoczne jest jak v6 dopiero się rozwija. Stable to tak jak z Chrome. Instalujesz linuxa to masz Chrome stable w dystrybucji. Po betę trzeba ręcznie sięgnąć (albo z repo...). Na telefonie Nexus masz Chrome stable, a nie beta ale ta beta jest zawsze o kilka numerków dalej od stable. Tak samo z MIUI. Stable MIUI może nie mieć po prostu nowszych funkcji i funkcji eksperymentalnych, których wprowadzenie zajmuje więcej jak tydzień. Ot choćby tryb operowania po ekranie jedynym palcem. Dwa tygodnie temu funkcja została zaprezentowana. W 12.5 polepszona. To tylko taki przykład wzięty trochę z sufitu ale mniej więcej oddaje sens. Stable to nie jest w 100% starsza wersja dev bo był przypadek np. w MI2, że długo była starsza apka Email gdzie w dev była nowa wersja od Kingsoftu. Aha i u mnie jest to samo. Ja nie rozdzielam sobie repo tłumaczenia i skryptu na stable/dev. Co to to nie. Także np. gdybym teraz zrobił stable MIUIPolska to na bank podczas dodawania widżetu z zegarkiem MIUIPolska z pogodą będzie komunikat "Błąd ładowania widżetu". Ot po prostu jest nowy kod w zegarku a stable ma starszy. Potem bym musiał tłumaczyć ludziom w kółko czemu tak się dzieje. Dla porządku zapomnijcie na razie o jakimkolwiek stable MIUIPolska. 4
wasabi Opublikowano 10 Grudnia 2014 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Tak na zdrowy rozsądek, to stable rozumiane jako wersja finalna, bez błędów itd. jest nierealna. Oprogramowanie ma to do siebie, że się rozwija, stale pojawiają się jakieś konflikty z nowym softem czy sprzętem. Problemy niemożliwe do przewidzenia, bo wcześniej ten soft czy sprzęt nie istniał. Z drugiej strony taką poprawioną i najnowszą wersję nie sposób nazwać stable, bo nigdy nie wiadomo, czy ostatnio poczynione zmiany nie spowodują kłopotu w jakichś specyficznych okolicznościach. Dlatego dana wersja, po pewnym okrzepnięciu wśród użytkowników staje się finalna, ale to nie znaczy, że pozbawiona błędówbi najlepsza.
mikc Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 W projektach informatycznych 'stable' to wersja przetestowana i realizująca zakładane funkcjonalności (testowanie wszystkiego po kolei wg tzw. test planów). W skrócie - wszystko co jest, ma działać. Jak są jakieś poprawki, bo wyszedł gdzieś niespodziewany błąd, to często się go poprawia tylko dla wersji stable, bo w rozwojowej kod poszedł już daleko do przodu i nie ma np pliku/modułu gdzie była poprawka. A tu czekamy na następny tydzień, gdzie coś jest poprawione, ale coś innego może nie działać. A żeby jakąś polską wersję poprawnie określić, że jest stable, to musi być pewność że nie zawiera elementów rozwojowych i że jest przetestowana. Trzeba czasu i czyichś chęci.
Acid Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Bo ludzie źle rozumieją Stable w MIUI. To jest wersja instalowana w telefonach z fabryki i ma swoje aktualizacje. MIUIPolska jest na bazie wersji rozwojowych co tydzień. Jak ktoś chce mieć tzw Stable może sobie we własnym zakresie znaleźć wersję na której dobrze się czuje i zostać na niej. Natomiast następne Stable powstaną z obecnych dev. W czasie gdy MIUI 6 jest świeży każda wersja dev będzie lepsza od Stable które datowane jest obecnie na październik (wersja z MIUI.com). Wysłane z MI4
Rekomendowane odpowiedzi