Skocz do zawartości

Amazfit Bip - naliczanie km przy braku ruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zastanawiam się, czy naliczanie km przy braku ruchu jest normalne, czy tylko mój egzemplarz tak ma i czy jest to podstawa do wymiany. Kiedy prędkość spadnie do zera i ruchu nie ma Bip mimo wszystko nalicza km. Z wykorzystaniem funkcji pauzy/auto-pauzy jest podobnie. Pauza się włącza, ale po jej wyłączeniu okazuje się, że zostały naliczone km np. przed pauzą było 1,5 km, a po przykładowo 1,9 km (im dłuższa przerwa, tym dystans większy). Czy ktoś miał podobny problem? Zastanawiam się także, czy to wina krokomierza - czy jest możliwość wyłączenia go?

Edytowane przez Ermilka1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję, chociaż tu mam inny problem, bo nie wyświetlają mi się wszystkie elementy aplikacji Mi Fit. W 100% wyświetla się status i aktywność, a w części profil 90% okien mam czarnych i muszę na chybił trafił naciskać wzorując się zrzutami z internetu, jak one wyglądają w rzeczywistości :(

Opublikowano

Oryginalną, a dziś zainstalowałam update najnowszy z apkmirror i też nie działa, do tego po instalacji zegarek też przestał działać (zawiesił się). Czekam aż się rozładuję, żeby zrobić factory reset. Z zegarkiem miało być prościej, a tu ciągle coś (problemy z logowanie, sparowaniem, nie działającą do końca aplikacją, naliczaniem km, nie działającą auto pauzą, a teraz to zegarek wcale nie działa). Chciałam tylko coś co porządnie policzy km (GPS jest dokładny, nie mam zastrzeżeń), a wychodzi na to, że i tak je ciągle liczę ręcznie :(

Opublikowano

@Ermilka1 polecam apkę z tego forum z wątku o modyfikacjach Bip'a w wewrsji 3.3.1 bo z nią nie miałem żadnych problemów a dodatkowo wprowadza fajne modyfikacje. Poczytaj sobie o niej

Opublikowano
12 minut temu, Ermilka1 napisał:

Dzięki, spróbuję jak mi się uda z nim do porządku dojść.

Wątpię żeby zmiana MiFita na starszego i modyfikowanego pomogła. Starszego Firmware (a FW ma wpływ na sposób działania krokomierza) taka wersja nie wgra. U Ciebie z tego co opisujesz jest jakiś problem ze współpracą MiFita z systemem w telefonie, niezależnie od tego naliczania dystansu przy pauzie. Tylko takie problemy ze współpracą mogą nawet uceglić zegarek, np jak zostanie przerwany proces wgrywania FW. 

Opublikowano
3 minuty temu, FromWP napisał:

Wątpię żeby zmiana MiFita na starszego i modyfikowanego pomogła. Starszego Firmware (a FW ma wpływ na sposób działania krokomierza) taka wersja nie wgra. U Ciebie z tego co opisujesz jest jakiś problem ze współpracą MiFita z systemem w telefonie, niezależnie od tego naliczania dystansu przy pauzie. Tylko takie problemy ze współpracą mogą nawet uceglić zegarek, np jak zostanie przerwany proces wgrywania FW. 

Masz rację, bo w Philipsie S326 wifi i bt działają jak chcą, bt ciągle się sam wyłącza, nawet podczas update'a. Nawet zainstalowałam BLE Scanner i jest lepiej, ale nie idealnie. Dochodzę do wniosku, że im nowsza technologia, tym większe problemy.

Opublikowano
8 minut temu, Ermilka1 napisał:

Masz rację, bo w Philipsie S326 wifi i bt działają jak chcą, bt ciągle się sam wyłącza, nawet podczas update'a. Nawet zainstalowałam BLE Scanner i jest lepiej, ale nie idealnie. Dochodzę do wniosku, że im nowsza technologia, tym większe problemy.

Niby zegarek ma współpracować z każdym smartphone'em i jedynym wymaganiem jest wersja androida/ios'a a w praktyce jednak wychodzi, że najlepiej działa z urządzeniami od tej samej firmy niestety :/ U mnie na Xiaomi wszystko działa idealnie a pożyczyłem znajomemu na dzień zegarek bo chciał sprawdzić ile kroków robi w pracy i u niego na jakimś starszym modelu sony co chwilę zrywało połączenie a oficjalny  Mi fit się wysypywał podczas aktualizowania A-GPS nie wiedzieć czemu

Opublikowano

Szczerze, gdybym wiedziała, że tak to będzie działać, albo raczej nie działać, to chyba wolałabym kupić nowy telefon z dobrym GPSem. Poprzednio miałam LG Optimus L3 II  E430 - GPS był perfekcyjny, nie wiem, czy coś jest go w stanie przebić. Bip jest generalnie fajny, nawet teraz jak muszę czekać na rozładowanie, to wieki trwa, mimo, że wczoraj 9 godzin GPS, to zużył tylko 40%. Trasę wyznacza perfekcyjnie, gdybym mogła jakoś krokomierz to zakładam, że liczyłby km idealnie.

Opublikowano
33 minuty temu, Ermilka1 napisał:

Szczerze, gdybym wiedziała, że tak to będzie działać, albo raczej nie działać, to chyba wolałabym kupić nowy telefon z dobrym GPSem.

Jeśli chodzi o GPS to w każdym tanim Redmi działa rewelacyjnie. Dużo lepiej od A-GPS w zegarku. Funkcja treningu w Bip-ie działa tak sobie z powodu dużej bezwładności  w próbkowaniu położenia A-GPS. Niestety przy uruchomionym treningu z poziomu zegarka, MiFit nie ma na nią wpływu (jedynie FW w zagarku). Dobrze że jest funkcja treningu w Bip-ie, ale jak poruszasz się z telefonem, to zdecydowanie lepiej uruchomić trening z poziomu MiFita. Wtedy z zegarka pobierane są tylko dane pulsu, bateria nie jest drenowana, a dystans wyliczany na podstawie GPS nie kroków. Niestety do tego potrzebny jest telefon z dokładnym GPS-em.

Opublikowano
8 godzin temu, FromWP napisał:

Jeśli chodzi o GPS to w każdym tanim Redmi działa rewelacyjnie. Dużo lepiej od A-GPS w zegarku. Funkcja treningu w Bip-ie działa tak sobie z powodu dużej bezwładności  w próbkowaniu położenia A-GPS. Niestety przy uruchomionym treningu z poziomu zegarka, MiFit nie ma na nią wpływu (jedynie FW w zagarku). Dobrze że jest funkcja treningu w Bip-ie, ale jak poruszasz się z telefonem, to zdecydowanie lepiej uruchomić trening z poziomu MiFita. Wtedy z zegarka pobierane są tylko dane pulsu, bateria nie jest drenowana, a dystans wyliczany na podstawie GPS nie kroków. Niestety do tego potrzebny jest telefon z dokładnym GPS-em.

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, ale rozejrzę się po ofercie telefonów Redmi.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...