grizzly Posted April 19, 2018 Share Posted April 19, 2018 W czasie rozmowy włączam policzkiem tryb głośnomówiący i możliwe jest przypadkowe użycie w kieszeni. Sam czujnik według aplikacji testującej ze sklepu Play działa dobrze. Nie widzę nigdzie opcji ustawienia blokady przypadkowego użycia. Można coś z tym zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moreee Posted April 19, 2018 Share Posted April 19, 2018 Ja mam sytuacje, że podczas rozmowy czasem wciskam coś policzkiem. Wielokrotnie był to tryb głośnomówiący albo klawiatura numeryczna Ja zwyczajnie ustawiam telefon bardziej brzegiem do ucha - tam gdzie dioda powiadomień a nie centralnie jak odruchowo się to robi. Dla mnie mało irytujące jednak warte odnotowania. Natomiast w kieszeni nigdy nie zdarzyło mi się żeby się coś nawciskało samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeBomB Posted May 7, 2018 Share Posted May 7, 2018 Typowy problem większości chińskich telefonów, nie tylko Xiaomi, że wystarczy kilka milimetrów od ucha i czujnik już odblokowuje ekran. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 12, 2018 Author Share Posted July 12, 2018 Typowy problem większości chińskich telefonów, nie tylko Xiaomi, że wystarczy kilka milimetrów od ucha i czujnik już odblokowuje ekran. Akurat na mi5 i redmi 1 nie miałem tego problemu, ale to miui. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsg Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 (edited) przyłączę się do pytania, na które nie padła odpowiedź. Jak zaradzić dziwnej pracy czujnika zbliżeniowego w tym telefonie ? Wg mnie działa niedobrze, ma mniejszy zasięg niż inne telefony które mam, a czasami podczas sprawdzania to jego zasięg wynosi około 1cm, a czasami 3cm. Xiaomi cos z tym robi ? Bo problem jest. Telefon mam około 2 miesiące, nówka, kupiona w PL w sklepie stacjonarnym, wygląda to na wadę ukrytą towaru. Edited August 29, 2018 by lsg Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted August 31, 2018 Author Share Posted August 31, 2018 Pare aktualizacji przeszło i nadal w czasie rozmów naciska się twarzą notatki albo głośnomówiący albo spamuje klawiaturą:/ Rozwiązanie to blokowanie teelfonu przyciskiem wyłączenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted August 31, 2018 Share Posted August 31, 2018 (edited) Może kalibracja proximity sensor pomoże W dialerze *#*#64663#*#* Jeśli to nie pomoże , to kila osób pisało , że po zmianie dialera na google dialer lub jakiś inny ( ustaw jako domyślny )odczuli poprawę działania czujnika zbliżeniowego w czasie rozmowy . Ja tego nie sprawdzałem . Jak telefon dotrze do mnie to będę testował . Mam nadzieję , że to pomoże bo to trochę irytujące . Edited August 31, 2018 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 9, 2018 Share Posted September 9, 2018 To samo jest w MiA2. Jak mnie to irytuje. Zwłaszcza lewe ucho. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek51 Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Witam Mam podobnie, przy rozmowie telefonicznej nagminnie przypadkowe dotknięcie ekranu policzkiem lub włosami powoduje samoczynne włączenie głośnika lub latarki. Jak temu najlepiej zaradzić? W szczególności czy jest możliwość ustawienia wygaszania ekranu niezwłocznie po nawiązaniu połączenia (to mogłoby pomóc)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeBomB Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Najprościej zablokować ekran przyciskiem zasilania na czas rozmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Tak niestety działa Android One w wydaniu Xiaomi W menu serwisowym czujnik zbliżeniowy działa idealnie, natomiast w samym systemie by Xiaomi działa źle. Nawet w custom romach działa źle, dlatego pozbyłem się tego badziewia Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeBomB Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Jeżeli w menu serwisowym czujnika działa dobrze, a przy uchu nie, to problemem nie jest system, czy aplikacja, a jego umiejscowienie w mi a1. Masz słuchawkę, aparat i dopiero czujnik. Działa on na niewielkiej odległości, przez co wystarczy odchylać przy rozmowie telefon gdy trzyma się przy prawym uchu. Przy lewym natomiast czujnik może po prostu wystawać za małżowinę uszną, przez co też nie zadziała Dużo tutaj zależy od tego jak kto trzyma telefon w trakcie rozmowy. Może się to wydawać głupie, ale potestowałem trochę i sporo na to wskazuje, że w wielu przypadkach niezadziałanie czujnika jest spowodowane tym co napisałem. Rozwiązaniem byłoby zatem zamontowanie czujnika lub przekalibrowanie tego co jest tak by działał z większej odległości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
felis Posted April 3, 2019 Share Posted April 3, 2019 Witam Mam problem z czujnikiem zbliżeniowym. Wygaszał ekran gdy był zakryty w odległości ok. 1 cm. Dokonałem kalibracji kodem *#*#64663#*#* i uzyskałem wartość ok 3 cm, czyli jest lepiej. Ale chciałbym uzyskać około 4-5 cm. Może mi ktoś wytłumaczyć jak dokładnie dokonać kalibracji i co oznaczają cyfry pojawiające się na dole Czasem mam trochę więcej niż 300, czasem więcej niż 400, raz miałem więcej niż 500. Najlepsze efekty miałem chyba w okolicach 300. Podczas kalibracji mam dążyć, by ta liczna na dole była jak największa czy najmniejsza. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts