Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Nezumi

No u mnie dziś to było tak mocno widoczne, że aż wnerwiające. W żadnym innym telefonie nigdy nie widziałem czegoś takiego.

Edytowane przez schreder
Opublikowano
5 minut temu, schreder napisał:

@Nezumi

No u mnie dziś to było tak mocno widoczne, że aż wnerwiające. W żadnym innym telefonie nigdy nie widziałem czegoś takiego.

a masz założone jakieś szkło? Bo normalnie ciężko to dostrzec, ale jeżeli jest szkło, które nie ma ochrony UV dodatkowej, to wtedy bardzo mocno to widać, przerabiałem to na tanich szkłach :D.

Opublikowano (edytowane)

Kilka pytań od laika do osób używających MI4 przez dłuższy czas (zastanawiam się nad przejściem z motoroli moto g 2nd na xiaomi mi4 2/16gb).

-jak z awaryjnością tych telefonów po dłuższym czasie użytkowania?

-czytałem o słabej jakości dźwięku z wyjścia audio w trakcie korzystania ze słuchawek oraz problemami z GPS (mała precyzja) - poprawili to?

-czy LTE działa poprawnie w Polsce? 

-czy wszystkie androidowe aplikacje ze sklepu play działają bez żadnych problemów na xiaomi? 

-jacy są polecani sprzedawcy tego telefonu w Polsce (zależy mi na wgranym miui polska, nie mam chęci do zabawy z flashowaniem telefonu)

-na allegro można znaleźć wersję 2/16gb w cenach od 650 do 1000zł - gdzie tkwi haczyk? 

-nie lepiej kupić redmi note 2?

Edytowane przez ptrptr
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno pytanko moje. Zauważyłem, że telefon ma opcje oszczędzania baterii dla poszczególnych aplikacji i moje pytanie brzmi : czy warto się w to bawić? Bo słyszałem, że niektóre z tych opcji przynoszą więcej szkód niż pożytku. Z chęcią bym tam wrzucil np fejsa 846be271a9aa626fcf10d907eb5c3842.jpg

@Nezumi

Jeszcze nie używam szkła, bo mi mocolo leci z Chin, ale mam nadzieję, że przez szkło tego widac nie będzie. A ty jakie szkło masz?

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez schreder
Opublikowano

ptrptr mam Mi4 3/16 bez LTE od września zeszłego roku i w odpowiedzi na twoje pytania:

1. Awarii dotychczas brak, bateria dalej dobra, nie korzystam z folii i żadnych rys na wyświetlaczu nie ma, tyle że go pilnuję.

2. Jakość dźwięku oceniam na bdb, dodatkowo misound i predefiniowane ustawienia się sprawdzają. Dodatkowo na wyjściu maksymalna głośność to bardzo mocny sygnał.

3. GPS faktycznie jest mniej dokładny, ludzie kombinują z kablami lub blaszkami.

4. O lte nic nie powiem, bo nie mam.

5. Z Google Play i aplikacjami nie ma problemu, działają tak jak trzeba. Dodatkowo można korygować zużycie energii przez aplikacje i ich uprawnienia.

6. Kupowałem od Burizy (xon24) i MIUI Polska było już wgrane, pytanie czy telefony w sprzedaży są nowo wyprodukowane - czy mają zablokowany bootloader.

7. Chodzą słuchy, że to wersje refurbished, osobiście wybrałbym jednak wersję 3/64GB

8. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz telefon lepszej klasy i wykonania, czy nowszy technologicznie. Dziś jeśli bym miał kupować to szukałbym czarnego Mi4 3/64 lub rozważyłbym Redmi 3 pro, ew. jak już, to dołożyć do Mi4s lub Mi5 kiedy będą w promocji.

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanko moje. Zauważyłem, że telefon ma opcje oszczędzania baterii dla poszczególnych aplikacji i moje pytanie brzmi : czy warto się w to bawić? Bo słyszałem, że niektóre z tych opcji przynoszą więcej szkód niż pożytku. Z chęcią bym tam wrzucil np fejsa 846be271a9aa626fcf10d907eb5c3842.jpg

@Nezumi

Jeszcze nie używam szkła, bo mi mocolo leci z Chin, ale mam nadzieję, że przez szkło tego widac nie będzie. A ty jakie szkło masz?

Temat się powiela. Nie korzystaj z tej opcji. Żywot baterii wcale się nie wydłuży. A niektóre aplikacje mogą mieć problem z powiadomieniami.

Co do punktów dotyku, ekranu - to się tym nie przejmujcie. Widać, nie widać w słońcu. Nikt z Was nie będzie na to zwracać uwagi po czasie.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

Opublikowano
44 minuty temu, ptrptr napisał:

Kilka pytań od laika do osób używających MI4 przez dłuższy czas (zastanawiam się nad przejściem z motoroli moto g 2nd na xiaomi mi4 2/16gb).

-jak z awaryjnością tych telefonów po dłuższym czasie użytkowania? //Jak wszędzie, zepsuć się może zawsze, ale czy jest tego wiele? Raczej nie...

-czytałem o słabej jakości dźwięku z wyjścia audio w trakcie korzystania ze słuchawek oraz problemami z GPS (mała precyzja) - poprawili to? //Tylko na Andku 6.0 i nie zawsze, poprawiają to.

-czy LTE działa poprawnie w Polsce? //Tak.

-czy wszystkie androidowe aplikacje ze sklepu play działają bez żadnych problemów na xiaomi? //Tak.

-jacy są polecani sprzedawcy tego telefonu w Polsce (zależy mi na wgranym miui polska, nie mam chęci do zabawy z flashowaniem telefonu) //Technos, A4U, XFS.

-na allegro można znaleźć wersję 2/16gb w cenach od 650 do 1000zł - gdzie tkwi haczyk? //Refuby, masa ludzi sprzedaje telefony po naprawach lub zwykłe kopie, ew. sprzedają jako pośrednicy, czyli dochodzi obowiązek opłacenia VAT.

-nie lepiej kupić redmi note 2? //Nie.

Wyczerpująco? :)/

@schreder Nie baw się w to, po prostu to wyłącz. Ja używam 3MK FlexbileGlass.

Opublikowano

Z tymi cenami to nie jest też do końca tak. Jeszcze do niedawna ten telefon kosztował ok 200$,więc cena 1000zl z dostawą z PL to była norma. Teraz ten telefon w Chinach bez problemu kupisz za ok 130$,doliczając do tego jakiś niedawno skończony cashback typu planet plus niektórzy kupowali nowki w Chinach po ok400zl. Na bazarku telchinowym jest w pyte ogłoszeń userow w cenach 650-700. Wrzucą Ci ROM jaki chcesz

• Like 1
Opublikowano

@Nezumi @kulig007

No właśnie jestem po pierwszym pełnym cyklu i 24 godziny temu odłączyłem do ładowania i teraz właśnie mi się rozładował przy 5,5h SOT. Wydaje mi się to niezbyt dobrym wynikiem biorąc pod uwagę, że grania czy jakichś wymagających rzeczy tam nie robiłem ani raz + Leandroid wyłącza lte i wifi po 5 minutach wygaszonego ekranu i mam perfekcyjny zasięg lte. Co prawda używam mibanda, fb, messengera, no ale spodziewałem się nieco lepszego wyniku, choć źle jakoś  nie jest. Chyba, że po kilku ładowaniach się polepszy.

Opublikowano

@redmi2

No zasięg mam dobry i mi przez noc ledwie 2 procent schodzi więc chyba całkiem ok. Muszę potestować jeszcze. Martwi mnie tylko to, że mi miui ubija przypominacz i nie mogę go zakłódkować bo to nie widać. Przy odblokowaniu się nagle zaczyna działać jak już jest grubo po czasie. :/

Opublikowano (edytowane)

Ja z konieczności musiałem użyć ładowarki od starego Nexusa 7 3G i mam 84% po 2 dniach i 28min SOT (jakoś tak mało używałem). Ta co dostałem z Mi4 chyba już pada,  albo drugie ładowanie na MM jest efektywniejsze w jakichś sposób.

Edytowane przez preston2009
Opublikowano
23 minuty temu, schreder napisał:

@Nezumi @kulig007

No właśnie jestem po pierwszym pełnym cyklu i 24 godziny temu odłączyłem do ładowania i teraz właśnie mi się rozładował przy 5,5h SOT. Wydaje mi się to niezbyt dobrym wynikiem biorąc pod uwagę, że grania czy jakichś wymagających rzeczy tam nie robiłem ani raz + Leandroid wyłącza lte i wifi po 5 minutach wygaszonego ekranu i mam perfekcyjny zasięg lte. Co prawda używam mibanda, fb, messengera, no ale spodziewałem się nieco lepszego wyniku, choć źle jakoś  nie jest. Chyba, że po kilku ładowaniach się polepszy.

5.5h SoT jest normą w Mi4... FB/Mess na pewno nie pomagają... ja po odinstalowaniu Messagera uzyskałem dodatkową 1h na ekranie... No i nie polecam skakania między LTE, a H+... Każde przełączenie sieci to jest dodatkowe kilka % mniej na baterii, lepiej mieć ciągle to LTE włączone niż sobie skakać między LTE a 3G...

6 minut temu, schreder napisał:

@redmi2

No zasięg mam dobry i mi przez noc ledwie 2 procent schodzi więc chyba całkiem ok. Muszę potestować jeszcze. Martwi mnie tylko to, że mi miui ubija przypominacz i nie mogę go zakłódkować bo to nie widać. Przy odblokowaniu się nagle zaczyna działać jak już jest grubo po czasie. :/

Wyłącz inteligentne oszczędzanie baterii, aplikację wrzuć do Autostartu, no i musi się ją dać zblokować.

Opublikowano
5 minut temu, schreder napisał:

@Nezumi

Mam ją w autostarcie, ale kurde, nie ma jej w tej liście włączonych aplikacji. Kombinowałem, minimalizowałem itp i nie ma jej :/

wyłącz to oszczędzanie i może załapie... a jak nie to cóż... szukaj innej apki? 

Opublikowano

@Nezumi

Nie mam oszczędzania włączonego, nigdy go nie włączyłem, a tylko rozważałem, ale coś mi gdzieś "dzwoniło" w głowie, że to problemy sprawia. Na razie zakłódkowałem notatki i one całkiem spoko działają i też można ustawiać przypomnienie.

PS: Automatyczne czyszczenie ram po 30 min od wyłączenia ekranu pewnie też bez sensu włączać?:)

Opublikowano
7 minut temu, schreder napisał:

@Nezumi

Nie mam oszczędzania włączonego, nigdy go nie włączyłem, a tylko rozważałem, ale coś mi gdzieś "dzwoniło" w głowie, że to problemy sprawia. Na razie zakłódkowałem notatki i one całkiem spoko działają i też można ustawiać przypomnienie.

PS: Automatyczne czyszczenie ram po 30 min od wyłączenia ekranu pewnie też bez sensu włączać?:)

Inteligentne oszczędzanie jest włączone domyślnie, musisz wejść w Ustawienia->Urządzenie->Bateria i tam w opcjach oszczędzania włączyć "Nie Blokuj".

Opublikowano

@Nezumi

Dziwne, na pewno? Bo mam wyłączone a nie pamiętam, żeby wyłączał. No mniejsza z tym, ważne że wyłączone. Z tych profili też nie radzisz korzystać pewnie? Chodzi mi o te co np o 24:00 włączają 2g, sync off, wifi off, data off itp., a od np. 7 rano włączają.

Opublikowano
Przed chwilą, schreder napisał:

@Nezumi

Dziwne, na pewno? Bo mam wyłączone a nie pamiętam, żeby wyłączał. No mniejsza z tym, ważne że wyłączone. Z tych profili też nie radzisz korzystać pewnie? Chodzi mi o te co np o 24:00 włączają 2g, sync off, wifi off, data off itp., a od np. 7 rano włączają.

To musisz potestować, u mnie one działają OK, znaczy, na noc mam profil "Oszczędny", a na dzień mam własny i ładnie działa :).

Opublikowano

Witam. A udało się komuś znaleźć rozwiązanie odnośnie przełączanie sieci z 4G na 3g lub 2g. Chodzi mi o ikonkę na pulpicie. Mam ładny zasięg LTE ale nie w mieszkaniu w Bloku gdzie mam 1lub 2 kreski i tu wolał bym mieć 3g lub 2g bo z netu to po wifi.

Opublikowano
28 minut temu, Cieplasek napisał:

Witam. A udało się komuś znaleźć rozwiązanie odnośnie przełączanie sieci z 4G na 3g lub 2g. Chodzi mi o ikonkę na pulpicie. Mam ładny zasięg LTE ale nie w mieszkaniu w Bloku gdzie mam 1lub 2 kreski i tu wolał bym mieć 3g lub 2g bo z netu to po wifi.

W czym problem? Chcesz mieć 3G to ustaw preferowaną sieć 3G/H+ i tyle...

Opublikowano

Tak tylko chodzi o to że musiał bym za każdym razem wchodzi w ustawienia telefonu i zmieniać to, jak jestem w domu. A mi nie o takie coś biega. Raczej mi chodzi o skrót na pulpicie do automatycznej zmiany na 3g lub 2g . Nawet mogła by być taka apka która dopiero po włączenie danych zmieniała by na LTE.

Opublikowano
8 minut temu, Cieplasek napisał:

Tak tylko chodzi o to że musiał bym za każdym razem wchodzi w ustawienia telefonu i zmieniać to, jak jestem w domu. A mi nie o takie coś biega. Raczej mi chodzi o skrót na pulpicie do automatycznej zmiany na 3g lub 2g . Nawet mogła by być taka apka która dopiero po włączenie danych zmieniała by na LTE.

Ale... po cholerę coś takiego? Jeżeli zasięg jest stabilny, to telefon zostanie na LTE bez konieczności zmiany nadajnika, co więcej, jeżeli odpalisz WiFi to automatycznie dane mobilne się wyłączają, a co za tym idzie, nie ważne czy masz LTE, czy 3G, czy 2G, %% na baterii będą uciekać tak samo. Jeżeli zasięg jest słaby lub gubi się, to telefon sam przejdzie sobie na 3G i na nim zostanie do czasu wzmocnienia zasięgu LTE, pobór energii przy przeskoku z 3G na LTE i z powrotem jest niewielki, a apka do zmiany tego, będzie pożerać z 10x więcej... Takie zabiegi po prostu nie mają sensu, żadnego, nie wtedy, gdy system jest tak zrobiony, aby działo się to "automatycznie"...

Opublikowano

Ok dzięki za wytłumaczenie. Myślałem że jest spora różnica w użyciu energii gdy mam zaledwie 2 lub 1 kreskę na zasięgu LTE a prawie cały zasięg na 3g. Dlatego myślałem o zmianie na 3g w domu.

Opublikowano
2 minuty temu, squirrelkuss napisał:

Ja trochę rozumiem kolegę. Chodzi pewnie o to że lepiej mieć maks zasięg 3g niż 2 kreski 4g -chociażby ze względu na baterię.

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Ale to czy masz 2 kreski, czy 4 nie ma znaczenia od strony baterii... Znaczenie miałoby gdyby mu telefon skakał między np. LTE Play, 3G Plus i 3G Orange co chwil, ale nie w zakresie jednej sieci. Telefon zrzuca Cię na 3G za każdym razem gdy z kimś rozmawiasz, a widzisz przy tym drastyczny spadek %%? Bo ja nie, a siedzę na LTE cały czas ze spadkami na 3G gdy schodzę na piętra na parter :D.

Przed chwilą, Cieplasek napisał:

Ok dzięki za wytłumaczenie. Myślałem że jest spora różnica w użyciu energii gdy mam zaledwie 2 lub 1 kreskę na zasięgu LTE a prawie cały zasięg na 3g. Dlatego myślałem o zmianie na 3g w domu.

Ma tylko wtedy jeżeli telefon zmienia sieci co chwilę, ale jeżeli trzyma na tych 2 kreskach i czasami zrzuci do H+ to... nie ma sensu się tym przejmować, jak wyżej napisałem, często schodząc z piętra na parter gubię LTE i mam 3G, a ubytków na %% nie zauważyłem...

Opublikowano

No to przeciez moze ustawic prefered 3 lub 2G

i wtedy za chiny nie wskovzy na lte... A jak bedzie potrzebowal lte lub 3G to przelaczy. Czy to az takie trudne i az tyle zajmuje? Wejscievw ustawienia sieci sim 1 i preferowane?Juz bez jaj...

fc770d3332f6b7adbbaf03b3c1afa75f.jpg

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Jeśli nie rozumiesz o co chodzi koledze to się nie wypowiadaj. Czytałeś w ogóle że kolega chce używać LTE ale w domu nie chce z tego korzystać?

To ja Ci dam lepszy przykład: w domu lub na podwórku (tam gdzie Wi-Fi nie sięga) na lte mam 2-3 kreski i transfer koło 10-14 Mb/s. Przelaczajac na 3g mam maks zasięg i transfer koło 25 Mb/s.

Jak wyjdę na miasto to na LTE jest dużo lepszy transfer niż na 3g.

Nadal uważasz bez sensowna możliwość szybkiego przełączania między 3g a 4g?

Staraj się najpierw zrozumieć problem i nie atakować jeśli cię on nie dotyczy.

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Nezumi -czyli chcesz nam powiedzieć że wszystkie instrukcje telefonów które piszą że długość pracy na jednym ładowaniu zależy m.in. od warunków sieci są nieprawdziwe?

Opublikowano
37 minut temu, squirrelkuss napisał:

Nezumi -czyli chcesz nam powiedzieć że wszystkie instrukcje telefonów które piszą że długość pracy na jednym ładowaniu zależy m.in. od warunków sieci są nieprawdziwe?

Nie, chce powiedzieć, że nie ma to takie wielkiego wpływu na baterię jak wszyscy myślą, no i trzeba wiedzieć, ze co innego jest przejścei z LTE na 3G tej samej sieci, a co innego przejście między różnymi operatorami. Jeżeli chcecie zacząć oszczędzać baterię to na początek radzę wywalić FB i messa, zobaczysz jakieś dodatkowe 2-3h pracy na SoT, na zmianie między 3G, a LTE zobaczysz może dodatkowe 10-15min, o ile w ogóle :). No i kreski swoje, a stabilność i jakość sygnału swoje, przykład, co z tego, że mam w domu full zasięg LTE, jak modem potrafi mi zerwać, tak o, a przecież był full zasięg! Na parterze np. mam 3-4kreski LTE, ale co z tego, jeżeli telefon na siłe pcha mi tam H+/3G? Jeżeli telefon mnie tak spycha to wiem, że jakość tych "3-4kresek" jest żenująca i nie ma sensu tam wchodzić bo zaraz zerwie.

Opublikowano

Nie używalem fb, messengera i innych właśnie ze względu na testowanie baterii. I również wtedy testowałem ustawienia sieci. Testy niemiarodajne ale wskazujace że wpływ 2 kresek a maksa na baterie jest zauważalny.

Dodasz fb, messengera, słaby zasięg i inne i wychodzi dzień pracy na baterii mniej.

Grosz do grosza...

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Opublikowano
31 minut temu, squirrelkuss napisał:

Nie używalem fb, messengera i innych właśnie ze względu na testowanie baterii. I również wtedy testowałem ustawienia sieci. Testy niemiarodajne ale wskazujace że wpływ 2 kresek a maksa na baterie jest zauważalny.

Dodasz fb, messengera, słaby zasięg i inne i wychodzi dzień pracy na baterii mniej.

Grosz do grosza...

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Lepiej zająć się poważniejszymi sprawami niż głupie LTE. Jezeli telefon wytrzymuje 4-5h SoT, to nie ma sensu nic ruszać, bo jakby człowiek chciał sobie zyskać kilka %% na baterii to by się okazało, że musi się więcej narobić i naćwiczyć niż to jest warte, do tego masa ludzi wywala procesy Xiaomy czy Google co uznaje za totalną głupotę...