40rozbojnik Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 (edited) Wakelock detector nieźle sobie radzi z zestawieniem apek po wyzwalaczach CPU i ekranu. Poza tym warto mieć greenify w pełnej wersji (kosztuje chyba 4 czy 5 złotych) i ustawić sobie hibernacje mało używanych apek systemowych jak i zwykłych. Osobiście zauważyłem że najbardziej ciśnie baterie połączenie danych. Odkąd używam głównie wifi czas pracy telefonu wydłużył mi się o około dobę. Taptap z Redmi 1 Edited October 3, 2014 by 40rozbojnik
tosshi2 Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 z 1 sim przez cały dzień zjadło mi 5% baterii ale byłe m wtedy za granicą i zero połączeń a teraz jak jestem na 2 kartach to muszę w pracy podładować telefon. No to nie jest wcale tak źle. Sprawdź, jaki zasięg mają karty. Jak jedna będzie miała słaby to wyciągnij ją i zobacz jak telefon będzie chodził. Jak któraś karta sim ma słaby zasięg to telefon szybko zżera baterię.
CrazyJapanese Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Ja mieszkam w bloku z plyty i zasieg jest tratgiczny. Na wszytkich telefonach z androidem/windwosem/blackberry (bylo ich okolo 10) w nocy potrafilo wpierdzielic parenascie % baterii. Rekordzista to nokia lumia 925 ktora od 100 do 0 w jeden dzien zeszla po prostu lezac. (nie wiem dokladnie kiedy padla bo jak wieczorem spradzalem to telefon byl wylaczony). Dlatego potwierdzam to co tutaj wyzej jest pisane ze szukanie zasiegu i wlaczony net potrafi kosmicznie zdrainowac baterie
tosshi2 Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Bo większość ludzi nie rozumie, że jak jest słaby zasięg to telefon próbuje nawiązać połączenie i non stop to robi co wpływa na baterie. Ponadto jak ktoś ma non stop włączone 3g to niech się nie dziwi, że telefon pożera mu baterię. To ma ogromny wpływ.
Numb Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Ponowie pytanie, gdyż nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Czy orientuje się ktoś czy wejdzie do sprzedaży Redmi 1S w wersji FDD-LTE? A jeśli tak to kiedy? Nieprędko, a i tak będzie to drugi najgorszy pod względem podzespołów telefon Xiaomi (zaraz po Mi1, który jest o wiele starszy), 4x1,2 i to od Mediateka...
mto Posted October 3, 2014 Author Posted October 3, 2014 Ja też na najnowszej wersji zauważyłem drastyczny wzrost zużycia baterii. Wątpię, żeby to był przypadek. Nie robiłem żadnych testów, widzę to w codziennym użytkowaniu. Zwykle mi spokojnie wystarczyło baterii na cały dzień, a teraz w połowie dnia już mi krzyczało, że muszę ładować. Procenty znikały właściwie w oczach. Nic w aplikacjach/w konfiguracji się nie zmieniło. Później przesiadłem się na CM11 w ramach zabawy i tam problemów z baterią nie ma. Coś ewidentnie jest nie tak z tą wersją 43. Może naprawiając "dziury" w RAMie wpłynęli na to, że więcej się w systemie dzieje i żre baterię.
msk Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 (edited) pytanie? Full wipe był tym co drenuje baterię? Mam tu na myśli wszystko: dalvik, cache, system, data, boot i internal. Może to dziwne, ale juz dwa razy mi sie zdażyło na S1 że po aktualizacji/wrzuceniu miui i zwykłym wipe (dalvik, cache, data) drenowało mi baterię w ~9h a nie używałem telefonu w ogóle. Po wrzuceniu tego samego romu z wipe wszystkiego co napisałem wyżej problem zniknął (bez przywracania apek z bakapu jakiegokolwiek, może ze 3 newralgiczne titaniumem przywróciłem). Jak ktoś ma czas, to polecam sprawdzić. Edited October 3, 2014 by msk
AntyS Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Mi bateria na 43 tez działa dłużej. Może to dlatego, że z poprawionym rootem greenify (w wersji plus) lepiej działa.
karolas123 Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 I znowu dzieje sie rzecz z gatunku rzeczy nie widzianych, u mnie problem baterii nie wystepuje,
Erouz Posted October 4, 2014 Posted October 4, 2014 To ja dodam od siebie że też zauważyłem może nie drenaż baterii ale dość szybki spadek. A powtarzalność środowiska i sposobu użytkowania telefony mam dużą bo przez 5 dni w tygodniu wstaje o tej samej godzinie jestem w tym samym miejscu przez 9h i nie mam za bardzo czasu na używanie prywatnego telefonu i co za tym idzie na CM11 po przyjściu z pracy o kolo 17.30 od pobudki telefon miał pomiędzy 80% do 70% na miui przed 43 miał między 65% do 45% a na miui 43 jak wróciłem miał poniżej 40%. zawsze te same aplikacje do instalowane i te same zamrożone. Teraz testuje Mokee i jego żywotność na baterii jest pomiędzy miui 43 a czystym CM11 dodam że i w domu i w pracy zasięg mam kiepski i transmisje danych po 3G mam włączoną cały czas. kolega który mówił o full wipie może mieć trochę racji bo zauważyłem jak przechodziłem z CM11 na Mokee że jak zrobiłem full wipa w TRW to po instalacji jak by ustawienia zostały albo to był zbieg okoliczności.
DLUGI Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Panowie jednak po full wipe i instalacji systemu od zera żywotność baterii się poprawiła jednak aktualizacja z wersji na wersie wymaga od czasu do czasu instalacji od zera by system działał względnie dobrze mimo że konfiguracja systemu się nie zmienia
msk Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Używam 43 od wczoraj po poełnym czyszczeniu telefonu i jest git. Przez nockę 4% na 2 kartach sim na czuwaniu. Ogólnie jest okej. Nie ma różnicy za bardzo do 36. Ale od początku (od wersji 24) mam problem z MMS na slot2. Po prostu potrafi mi odbierać mms przez 5-6h i cały czas telefon jest wybudzony (no i to powoduje straszne zużycie baterii). Ktoś może też ma takie problemy?
AntyS Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Karta play jako sim 2? W opcjach sieci komórkowych zaznacz opcje "odbieraj dane w roamingu"
glass Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Mogę potwierdzić, że po wgraniu 43 bateria pada zdecydowanie szybciej.
eXclusive Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Mi tez dziala lepiej. Ty nigdy z niczym na tej słuchawce nie miałeś problemów, wszystko chodzi jak złoto, do tego oburzasz się jak ktoś twierdzi że jest coś złe. Jak w przypadku baterii.
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) Ty nigdy z niczym na tej słuchawce nie miałeś problemów, wszystko chodzi jak złoto, do tego oburzasz się jak ktoś twierdzi że jest coś złe. Jak w przypadku baterii.Bo umiem obslugiwac telefon na androidzie a niektorzy zamiast ustawic pare rzeczy to wola narzekac jak mala dziewczynka. Co do baterii to nie tylko ja potwierdzam ze wszystko jest ok. Tak samo nie tylko ja nie mam problemow z telefonem wiele osob caly czas pisze. A ty wracaj do swego Cm bo ciebie oburza to ze komus ten telefon moze dzialac dobrze. W koncu sprzedasz go bo jakis czas temu pisales ze to takie gowno ze sie go pozbedziesz? Edited October 6, 2014 by tosshi2
msk Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) Karta play jako sim 2? W opcjach sieci komórkowych zaznacz opcje "odbieraj dane w roamingu" Tak. Play slot2. Dzięki z info. Zobaczę przy następnym mms czy pomogło.Choć za granicą to mogę zbankrutować przy tej opcji Co Wy macie z tą baterią? 2 sim, trochę navi, nocka przy gorszym zasięgu co widać i 24h spokojnie (te brakujące 6% na początku to nocka z dobrym zasięgiem, czyli 24h + 8h ) Napisałem wcześniej. Zróbcie sobie pełen łajp. Pełen Edited October 6, 2014 by msk
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) Tak. Play slot2. Dzięki z info. Zobaczę przy następnym mms czy pomogło.Choć za granicą to mogę zbankrutować przy tej opcji Co Wy macie z tą baterią? 2 sim, trochę navi, nocka przy gorszym zasięgu co widać i 24h spokojnie (te brakujące 6% na początku to nocka z dobrym zasięgiem, czyli 24h + 8h ) Napisałem wcześniej. Zróbcie sobie pełen łajp. Pełen Potwierdzam to co napisal AntyS. Tez mam play i opcja z roamingiem jest obowiazkowa. Play korzysta z nadajnikow t-mobile, plus i orange. Jak dostaniesz mms i nie masz wlaczonego roamingu a jestes w zasiegu np plusa nie ma opcji zebys odebral mmsa. Jak wlaczysz roaming to wszystko jest ok. Edited October 6, 2014 by tosshi2
rm_125 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Panowie ostatnio dość często telefon się zawiesza. Ale jakoś to nie jest uciążliwe. I kolejna kwestia: jak ładuje w ładowarce samochodowej to często lubi zresetować telefon
eXclusive Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Bo umiem obslugiwac telefon na androidzie a niektorzy zamiast ustawic pare rzeczy to wola narzekac jak mala dziewczynka. Co do baterii to nie tylko ja potwierdzam ze wszystko jest ok. Tak samo nie tylko ja nie mam problemow z telefonem wiele osob caly czas pisze. A ty wracaj do swego Cm bo ciebie oburza to ze komus ten telefon moze dzialac dobrze. W koncu sprzedasz go bo jakis czas temu pisales ze to takie gowno ze sie go pozbedziesz? brawo napisz tutorial jak korzystać z telefonu na androidzie lepiej powiedz ile Ci płacą z Xiaomi za sianie takiej propagandy ja nie muszę wracać do CM, bo ciągle na nim jestem - bo nie potrafię sobie wcisnąć że "wszystko jest ok, to tak ma być".
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 brawo napisz tutorial jak korzystać z telefonu na androidzie lepiej powiedz ile Ci płacą z Xiaomi za sianie takiej propagandy ja nie muszę wracać do CM, bo ciągle na nim jestem - bo nie potrafię sobie wcisnąć że "wszystko jest ok, to tak ma być". I gdzie twoj argument? Nie umiesz nic napisac sensownego tylko ze Ci xiaomi placi. Jak nie masz nic inteligentnego do napisania to nic nie pisz. I w koncu odpowiedz na pytanie czemu nie sprzedales tego telefonu bo przez dwa miesiace pisales jakie to gowno i ze go sie pozbedziesz.
msk Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 lol, weźcie się przenieście na PW z tymi przytykami.
eXclusive Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 nie unoś się chłopie inteligentnie jak? jak się trza ciągle do twojego poziomu zniżać? jak według Ciebie siła argumentów "u mnie działa, ja umiem używać" jest najcenniejsza w tym temacie nie sprzedałem, bo na CM po prostu telefon działa, mimo że jest masa innych bugów - to nie przeszkadzają tak jak te znane mi z MIUI, dodatkowo przez te niechlubne błędy telefon można sprzedać za jedynie grosze tym samym stracić
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) nie unoś się chłopie inteligentnie jak? jak się trza ciągle do twojego poziomu zniżać? jak według Ciebie siła argumentów "u mnie działa, ja umiem używać" jest najcenniejsza w tym temacie nie sprzedałem, bo na CM po prostu telefon działa, mimo że jest masa innych bugów - to nie przeszkadzają tak jak te znane mi z MIUI, dodatkowo przez te niechlubne błędy telefon można sprzedać za jedynie grosze tym samym stracić Zobaczymy czy umiesz używać argumentów. Pierwszy screen telefon pracował 15h 22m na baterii do końca baterii pozostało jakieś 8%. Telefon był bardzo mocno obciążony, non stop działało wifi i non stop go używałem, czasami włączałem nawigacje (jak umiesz czytać wykres to zobaczysz to) Drugi screen po świeżym ładowaniu, prawie 4h na baterii, używany bardzo mało, bateria ma jeszcze 96%. Pokaż mi teraz problem z baterią, tylko używaj argumentów. Ja pokazałem Ci dowody, że wszystko jest ok, mogę Ci dzisiaj jeszcze przesłać kolejny screen nie ma problemu. Ja przeszedłem z wersji 37 na 43, nie robiłem full wipe. Inteligentny człowiek używa argumentów, mało inteligenty tylko wyzywa i poniża innych bo nie umie używać argumentów. Edited October 6, 2014 by tosshi2
pablitto83 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Dziwną rzeczą jest, iz jest wielu ludzi, ktorym ten tel nie sprawia problemu, jak i wielu ktorzy ciagle przeklinaja za błędy. Uwielbiam miui, ale u mnie pojawiają sie takie problemy na tym tel, ze poziom irytacji jest bliski granicy wytrzymałości. I bynajmniej, nie moduje, nie grzebie wsm tools, po prostu czysty rom, i troche apek. Tel uzytkowany mocno. Moze to zalezy jakie mamy apki, ze niektore sie gryza z miui lub ze soba, a moze telefon nie rowny telefonowi,... Tap tap from HM 1S
igoor1983 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 ok mialem dzisiaj przez pol godziny w rekach 2 xiaomi 1s jeden na najnowszym miui drugi na najnowszym cm11 troche sie pobawilem i oto moje spostrzezenia: - pierwsze co sie rzuca w oczy to na miui kolory sa cieplejsze ale za to biel bardziej zolta - zmienialem w ustawieniach ekranu na rozne sposoby i mimo wszystko nie osiagnalem bieli tak bialej jak na cm za to pozostale kolory byly mocnejsze - lepsze - gps na miui zlapal 7 satelit podczas gdy na cm ani jednej - telefony byly w tym samym miejscu - tak wiec na miui gps znacznie lepszy - zasieg sieci plus na miui znacznie lepszy bo lezac w tym samym miejscu miui miao peny sygnal a cm nie mialo wogule - no ale to jest znany blad w cm ze gubi zasieg - lagowanie systemu w miui bylo o wiele wieksze ale wszystko sie poprawilo jak wywalilem widget pogody - jak reka odjal. tak wiec lepiej zainstalowac inna pogode niz ta z miui i inny widget dac bo on jakos jest zle zoptymalizowany. jak wywalilem widget oba systemy chodza prawie ze jednakowo plynnie - uruchamianie aplikacji przegladarka poczta chodzenie po stronach itd na obu dziala praktycznie tak samo na miui nc nie wywala jest super - gier nie sprawdzalem - na miu glosnik jest zncznie glosniejszy - dzwiek ze sluchawek na miui jest znacznie lepszy ale na miui byl dobrze skonfigurowany viber a jak vviemy viber potraf zdzialac cuda -aparat - tu oba aparaty dzialay jednakowo z delikatna przewaga dla miui gdyz cm11 mial problemy z przechodzenia z ciemniejszych do jasniejszych momentow i odwrotnie - na miui to dzialalo po prostu lepiej. ostrosc lapal idntycznie - bateri nie sprawdzalem bo za krotki czas mialem oba. na miu aktualizowalem bez full wipa tylko normalnie wiec jek bedzie zaowazony jaks drenaz bateri to wtedy robe full wipe. pameitam tylko ze jak przechodzilem z miui 37 na cm11 to tam jednak roznica byla dosc duza w trzymaniu baterii. wiecej rzeczy nie sprawdzalem ale z tego co widzicie na chwile obecna trzeba wracac do miui bo jak juz poprawili problem z ramem to system dziala praktycznie jednakowo pieknie jak cm a podzespoly (siec aparat gps) po prostu lepej. a do tego wiadomo miui to najladniejsza wersja androida. brawo dla xiaomi za to ze usunelo bledy z ramem i przez to system stal sie w pelni uzywalny
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Spoko, że ktoś zrobił takie porównanie. Wersja 43 jest najlepszą wersją Miui na ten telefon. Jak ktoś ma problemy z baterią to musi sprawdzić co mu zżera tą baterię bo problem nie jest w systemie.
eXclusive Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) Porównanie miałoby sens gdyby CM korzystał z firmware 43, jak instalacja wykonana była na standardowym 24 to wtedy ma firmware z 24, paczka z romem cm nie zawiera tych pliczków Edited October 6, 2014 by eXclusive
OutSideR Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 CM kozystal z firmware 43? albo moja wiedza drastycznie zmalala albo to sensu nie ma zadnego
fusse Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 brawo napisz tutorial jak korzystać z telefonu na androidzie lepiej powiedz ile Ci płacą z Xiaomi za sianie takiej propagandy ja nie muszę wracać do CM, bo ciągle na nim jestem - bo nie potrafię sobie wcisnąć że "wszystko jest ok, to tak ma być". ja tez od miesiaca pisze mu zeby napisal tutorial dla innych : ) moze wtedy jakbym wiedzial jak wlasciwie uzytkowac ten telefon to kupilbym sobie ponownie ten model. skoro juz nie ma problemu z ramem, to tutorialu o obsludze ramu juz nie oczekuje, niestety nie doczekalem sie go. ale teraz oczekuje tutoriala jak uzywac by bateria nie schodzila szybko. wkoncu nie wszyscy jak widzimy maja problem z baterią.
igoor1983 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 na sofie 43 2,5h na ekranie na pelnej jasnosci na cm11 dochodzilem do 4h - nie ma co porownywac - miui ma problem z bateria i tyle, a kto uwazal ze nie ma problemu to nigdy nie mial cm11. tak wiec jezeli komus naprawde zalezy na bateri powinien zainstalowac cm11, dla wszystkich innych super bedzie miui
tosshi2 Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) ja tez od miesiaca pisze mu zeby napisal tutorial dla innych : ) moze wtedy jakbym wiedzial jak wlasciwie uzytkowac ten telefon to kupilbym sobie ponownie ten model. skoro juz nie ma problemu z ramem, to tutorialu o obsludze ramu juz nie oczekuje, niestety nie doczekalem sie go. ale teraz oczekuje tutoriala jak uzywac by bateria nie schodzila szybko. wkoncu nie wszyscy jak widzimy maja problem z baterią. To naucz sie czytac bo pisalem nieraz co trzeba zrobic i pare osob skorzystalo z moich rad. Ponadto Outsider wstawił link do artykulu w którym było opisane jak zoptimilozwac telefon, zeby miec wiecej ramu. Jak ktos chce to znajdzie to na forum, a jak komus sie nie chce to mozna utworzyc specjalny watek i tak tego nie przeczyta. na sofie 43 2,5h na ekranie na pelnej jasnosci na cm11 dochodzilem do 4h - nie ma co porownywac - miui ma problem z bateria i tyle, a kto uwazal ze nie ma problemu to nigdy nie mial cm11. tak wiec jezeli komus naprawde zalezy na bateri powinien zainstalowac cm11, dla wszystkich innych super bedzie miui Czlowieku Cm11 jest oparty na androidzie 4.4 ktory jest lepiej zoptymalizowany i telefon chodzi dluzej na baterii niz na 4.3. Druga sprawa Cm11 jest pusty. Jak mozna porownywac Cm11 do Miui i pisac ze jest problem na baterii. Porownaj wersje miui 43 do 41, 37, 36. Edited October 6, 2014 by tosshi2
OutSideR Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 (edited) zgadzam sie, ponadto jestem zdania ze zawsze mozna poprawic fabryke - dlatego tez nieodzowny element softu to LP, bez niego ani rusz, bardzo mnie korci zeby napisac konkretny poradnik jak uzywac phona a dokladniej co ja robie zeby problemow nie bylo,a robie calkiem sporo podstawa to LP + net, Root Explorer/Solid Expolorer i troche wiedzy... Edited October 6, 2014 by OutSideR 1
eXclusive Posted October 6, 2014 Posted October 6, 2014 Telefon po wyjęciu z pudełka powinien po prostu działać. Jak wiadomo nie można tego oczekiwać po chinczykach, w tym po Xiaomi czego zanim nie nabyłem telefonu tej marki nie mógłbym stwierdzić. (Cała masa pozytywnych opinii). Może gdybym wydał 2000 na mi4 tego by nie było
Recommended Posts