mto Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 (edited) Z góry przepraszam za pisanie w tym dziale, ale z tego co widzę, to więcej osób zagląda tu niż do działu Redmi 1s. Jeżeli to jakiś kardynalny błąd, to proszę o przeniesienie tematu. Swoją drogą - można by połączyć te dwa działy w jeden. No ale to taka dygresja Do rzeczy! Kupiłem kilka dni temi Xiaomi Redmi 1s (aka Hongmi). Telefonik super, po przesiadce ze starego Desire S o niebo lepszy. Jest jednak kilka rzeczy, z którymi mam problem. Najpierw zacznę od specyfikacji. Mam MIUI w wersji MIUI-JHCCNBD92.0. Wyczytałem gdzieś, że nie ma takiej i że to jest wersja "instalowana przez Chińczyka". 1. Ubijanie aplikacji w tle. To najbardziej boli. Przykład: Odpalam Endomondo, włączam rejestrowanie trasy. Wszystko cacy. Odpalam na chwilę aparat, żeby zrobić zdjęcie - i już Endomonto ubite. Albo inny: uruchamiam Yanosika, włączam nawigację. Przełączam się np. na gmaila i już Yanosik nie żyje. Od razu dodam, że próbowałem lockowania aplikacji w tej liście, która się pokazuje po dłuższym przytrzymaniu home. Pojawia się kłódeczka, ale aplikacja i tak jest ubijana. Wiem, że telefon ma tylko (tylko?) 1GB RAMu, ale to bardzo irytujące. Mój poprzedni tel miał jeszcze mnie RAMu, ale nic takiego się nie działo. Teraz czasem boję się odebrać połączenie z obawy przed utratą rejestrowanej trasy w Endomondo [] Przekopałem się po różnych opcjach (jak np. dodanie do autostartu) i niestety nic nie pomogło. Pytanie: czy ten typ "tak ma"? Czy instalacja nowszego/innego ROMu (MIUI Polska) pomoże? 2. Mój system nie ma takiej aplikacji jak "Updater" (teoretycznie każde MIUI mieć powinno, ale moje nie ma, może to wina w/w "Chińczyka"). Chciałbym wrzucić sobie nowy ROM (jakiś ostatni MIUI Polska), ale nie bardzo wiem jak zrobić wcześniej backup obecnego. MI Recovery nie ma takiej opcji. Jakie recovery jest pewne? 4ext nie obsługuje. Wyczytałem, że TWRP powinno zaskoczyć. Czy mam go zainstalować tak jakbym instalował nowy ROM (czyli zapisać jako update.zip etc) i nie zmieni on nic z moim ROMie i będę mógł spokojnie zrobić backup? Przejrzałem tematy związane z powyższym zagadnieniami zarówno na tym forum jak i na en.miui.com, i właściwie wszystkie moje pozostałe problemy/zagadnienia znalazły rozwiązanie, ale co do tych dwóch kwestii nie mam pewności i dlatego się z tym zwracam do Was Z góry dziękuję! Na tym forum jestem nowy, więc jeżeli popełniłem jakieś faux pas, to przepraszam i proszę o wskazówkę/linka/reprymendę. Edited July 11, 2014 by mto
tosshi2 Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Zainstaluj miui stable 24... Tutaj masz link jak zainstalować. Metoda druga jest dla ciebie, bo przy pierwszej nie dasz rady http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/
asffaf Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Wszystko jest ładnie opisane na forum. Jeśli chodzi o ubijanie aplikacji czekamy na poradnik od ddra, możesz zainstalować tb i kilka aplikacji zamrozić. Jeśli chodzi o drugie pytanie musisz zainstalować przez mirecovery. Jak to zrobić masz opisane na miuipolska.pl Swypniete z RedMi 1s
mto Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 Przepraszam, ale przerzuciłem temat do właściwego działu, sumienie mnie gryzło że napisałem w złym Tutaj: http://miuipolska.pl/forum/topic/2933-nowy-redmi-1s-kilka-pyta%C5%84-rom-ram-update-recovery/
tosshi2 Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 W skrócie wygląda to tak: 1. Sciągasz najnowsze miui http://miuipolska.pl/download/miui-v5-stable/ 2. Zmieniasz nazwę pliku na update.zip 3. wgrywasz na pamięc wewnętrzną telefonu 4. odpalasz mirecovery (przytrzymujesz przycisk volume + i power) 5. Robisz update. 6. Potem wczyszczasz pamieć 7. Odpalasz telefon i się cieszysz z Miui.
mto Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 Kurde, ale namieszałem z tymi tematami. Przywracam w takim razie ten Co do instrukcji - dzięki wielkie. Pytanie tylko, czy wcześniej jestem w stanie zrobić backup obecnego systemu? I czy w MIUI V2 Stable | MIUI Polska nie ma problemu z samozamykającymi się aplikacjami w tle?
asffaf Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Też miałem problem z ubijaniem endomodo. Zainstaluj Titanium Backup i musisz zamrozić np firewall xiaomi,aktualizacje... mi pomogło. Swypniete z RedMi 1s
tosshi2 Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Zainstaluj wszystko na nowo, nie rób backupu systemu bo masz w tej chwili zjebaną wersje miui. Jak nawet zrobisz i przywrócisz w normalnej wersji to będzie cię np. z aplikacji wyrzucać. Zrób nowy świeży system.
mto Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 Zainstalowałem najnowsze MIUI Polska. W samym systemie różnic nie widzę, ale w kooońcu nie ubija mi aplikacji w tle, czyli - efekt zamierzony uzyskany! Dzięki wielkie
kaloks Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Ja mam dodatkowe pytanie - Jak jeszcze zrobić ROOT ? Czy rom MIUI Polska ma juz wbudowany ?
ddr Posted July 12, 2014 Posted July 12, 2014 Panel sterowania > uprawnienia > zaznacz dostęp do roota. Wysłane z mojego HM 1SW
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 No i kurcze jednak kicha Po wgraniu nowej wersji, robiłem testy: odpaliłem Yanosika, odpaliłem Endomondo, nagrałem długi filmik w hd - zero ubijania. Wczoraj byłem w górkach - włączona tylko jedna karta sim, dopaliłem Endomondo. Przełączyłem na chwilę na gmaila - Endomondo ubite. Odpalam ponownie. Przełączyłem na aparat - znowu go ubiło. Ktoś ma jakieś pomysły? Bardzo to irytujące i przeszkadzające.. Czy poza wersjami stabilnymi i developerskimi MIUI są jeszcze jakieś inne wersje systemu na ten model?
tosshi2 Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 A Zrobiłeś Full Wipe? Zainstalowałeś wszystko na nowo?
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 (edited) Wszystkie cache czyszczone, nowy ROM instalowany całkowicie od podstaw. O dziwo, tak jak pisałem, zrobiłem testy i było ok. Teraz problem znów ten sam.. Żadnej innej aplikacji w międzyczasie nie instalowałem. Jest jakaś biała lista aplikacji w MIUI żeby ich nie ubijać? Tak jak pisałem wcześniej, dodanie "kłódki" do aplikacji w tym "ubijaczu", który się pojawia po dłuższym wciśnięciu home nic nie daje. Swoją drogą, w takim Desire S to było aż czasem wkurzające w drugą stronę, jak zapomniałem "ładnie" wyjść z Endomondo to wisiał do usranej śmierci, choćby nie wiem jak mu pamięci brakowało to nie był ubijany. Edited July 14, 2014 by mto
tosshi2 Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 Full wipe robi się przez recovery (jest tam wipe all data), tak zrobiłeś?
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 Tak, zrobiłem wipe cache, wipe user data i wipe all data (choć chyba to ostatnie to połączenie dwóch poprzednich, ale na wszelki wypadek też zrobiłem).
tosshi2 Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 Zainstalowałeś wszystko na nowo, nic nie przywracałeś z poprzedniego systemu (chodzi mi o backup aplikacji i ustawień systemowych)?
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 Aplikacje "użytkowe" przywracałem Titanium Bakupem, ale nie przywracałem niczego systemowego (aplikacji/ustawień).
tosshi2 Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 to już wiesz dlaczego tak się dzieje. Pisałem ci, czysta instalacja, bez żadnego przywracania.
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 (edited) Ale co ma zachowanie systemu do danych konkretnej aplikacji? Tylko gdybasz czy faktycznie wiesz, że to może mieć jakiekolwiek znaczenie? Edited July 14, 2014 by mto
Numb Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 Wszystko może mieć znaczenie, czysta instalacja to czysta, wszystko od zera.
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 Trochę to przeczy konstrukcji systemu androida, to tak jakby problem ze stabilnością Windowsa miało rozwiązać ponowne ściąganie filmu zamiast skopiowanie go z dysku przenośnego No ale dobra, spróbuję. Problem jest na tyle uciążliwy, że dam temu szansę..
Numb Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 Windows to Windows, a Android to Linux, taką ma konstrukcję, że wrzuca wszystko do pamięci.
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 No i d*pa. Czyściutki system i efekt ten sam. Próbowałem zarówno na systemie z miuipolska, próbowałem też na najnowszej wersji dla Redmi 1s (MIUI-29). Googlam w tej sprawie, na wielu forach spotkałem się z podobnymi pytaniami, jednak wszędzie bez konkretnej odpowiedzi..
Aquila Posted July 14, 2014 Posted July 14, 2014 To może z innej beczki. Zobacz co masz zaznaczone w ustawienia-opcje programistyczne w dziale aplikacje-limit procesów w tle oraz czy nie masz zaznaczone opcji Nie zachowuje działań. Tylko ja mam tutaj THL W200?
mto Posted July 14, 2014 Author Posted July 14, 2014 Mam ustawione tak jak u Ciebie - czyli odznaczone "nie zachowuj" oraz standardowy limit: Natknąłem się tam już szperając po różnych opcjach..
asffaf Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 Wiesz że w temacie jest podane rozwiązanie? Swypniete z RedMi 1s
mto Posted July 15, 2014 Author Posted July 15, 2014 Wiesz że w temacie jest podane rozwiązanie? Masz na myśli Titanium Backup? Trochę mi szkoda wydawać 20 zł po to żeby mieć coś co w innych systemach (nawet tych sprzed 2-3 lat) jest w standardzie. To, że będzie trochę więcej wolnego RAMu chyba nie rozwiąże problemu, co najwyżej będzie trochę rzadziej występował..
asffaf Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 To jest tylko tymczasowe rozwiązanie ale mi pomogło z endomondo. Ubija mi program jak np dead Space uruchomię. Liczę że kolejny aktualizacje poprawia te błędy. Swypniete z RedMi 1s
mto Posted July 15, 2014 Author Posted July 15, 2014 Aktualizacja, która wyszła wczoraj nic nie zmienia. Właściwie kilka pierdółek tylko poprawili, brak większych zmian.
ddr Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 To jeszcze nie ta wersja o której pisałem, niestety. Właśnie dlatego już go sprzedałem. Wysłane z mojego HM 1SW
mto Posted July 16, 2014 Author Posted July 16, 2014 To jeszcze nie ta wersja o której pisałem, niestety. Właśnie dlatego już go sprzedałem. Wysłane z mojego HM 1SW Sprzedałeś telefon, z którego piszesz? I co masz na myśli pisząc "ta" wersja? Wiesz, że problem zniknie w kolejnych?
fyme Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 No i kurcze jednak kicha Po wgraniu nowej wersji, robiłem testy: odpaliłem Yanosika, odpaliłem Endomondo, nagrałem długi filmik w hd - zero ubijania. Wczoraj byłem w górkach - włączona tylko jedna karta sim, dopaliłem Endomondo. Przełączyłem na chwilę na gmaila - Endomondo ubite. Odpalam ponownie. Przełączyłem na aparat - znowu go ubiło. Ktoś ma jakieś pomysły? Bardzo to irytujące i przeszkadzające.. Czy poza wersjami stabilnymi i developerskimi MIUI są jeszcze jakieś inne wersje systemu na ten model? W Lewa OS we frameworku lewa-res.apk jest plik o nazwie apps_to_keep.xml w którym na sztywno można dodać apki i procesy które mają nie być ubijane, ja np dodaję do listy apkę pogodaBZ i zawsze działa sobie w tle <package name="pro.burgerz.weather" type="keep" /> a taką np pogodę Lewa ubijam <package name="com.lewa.weather" type="kill" /> ale czy w MIUI jest tak samo to nie wiem. No i nie da się tego zrobić bez dekompilacji frameworka ale jeśli mogłoby to pomóc to czemu by tego nie zrobić.
ddr Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Sprzedałeś telefon, z którego piszesz? I co masz na myśli pisząc "ta" wersja? Wiesz, że problem zniknie w kolejnych? Tak, kolega chce bym jeszcze się trochę pobawił z tweakami i popatrzył czy może jakiś ciekawy update wyszedł. Wiem tylko tyle, że któryś devs napisał o rozwiązaniu tych problemów w wersji 4.7+ Wysłane z już nie mojego HM 1SW
Recommended Posts