Skocz do zawartości
  • 0

Aktywacja tokenów w Autoryzacje Xiaomi

Pytanie

Opublikowano

Ok. Wiem jak ponownie aktywować aplikację Autoryzacje Xiaomi.

Będzie to Wam potrzebne ponieważ od następnej wersji lipcowej aplikacja Autoryzacje (jak i TagiNFC czy Transfer) przejdą na partycję /data czyli będą aplikacjami użytkownika (z możliwością odinstalowania).

Jednak to spowoduje wymazanie danych obecnych aplikacji, w tym właśnie powiązanie aplikacji Autoryzacje z kontem Xiaomi. Trzeba będzie na nowo zeskanować kod QR.

Miałem przygotowywać tutorial z obrazkami ale po skończonym procesie okazało się, że ubuntu mi źle zrobił zrzuty ;p.

Dobra po kolei. Dalsze kroki należy wykonywać na przeglądarce Chrome gdyż chiński język będzie tłumaczony na angielski. Ponadto będę opisywał polecenia po angielsku tak jak tłumaczy Chrome.

1. Logujemy się tutaj: https://account.xiaomi.com/pass/serviceLogin. Mi logował się bez podania tokena. Jeśli nie można się zalogować wtedy poniżej przycisku z logowaniem powinna być opcja z przesłaniem kodu SMS. To pozwoli zalogować się na swoje konto
  2. Jesteśmy na głównym koncie "Millet account". Mamy widok na swoje dane, imię, numer telefonu, e-mail etc. 
  3. Klikamy w ostatniej opcji: "Login protection" na link Management
  4. Po prawej "Security token": Acivated na link Reset
  5. Dalej na przycisk "Reset now"
  6. Klikamy "Optain verification SMS"
  7. Wpisujemy kod z SMSa (mi przyszedł po 10 sekundach). Należy zwrócić uwagę, że czas na wpisanie kodu jest limitowany. Po upłynięciu czasu należy ponownie wcisnąć wysyłanie SMS. Jednak gdyby SMS się opóźniał to najlepiej zostawić cały proces na jakiś czas bo potem po paru godzinach przyjdzie na raz parę SMS i nic z tym nie zrobicie. 
  8. Akceptacja kodu przeniesie nas dalej na stronę z wyborem aplikacji. Mamy ją już więc wybieramy "Next".
  9. Widzimy nasz kod QR :)
  10. W aplikacji Autoryzacje na telefonie klikamy "Dalej", ustawiamy wzór odblokowania i "Potwierdź".
  11. Wybieramy "Aktywuj" i skanujemy kod na ekranie.
  12. Wygenerowany token wpisujemy pod kodem QR.
  13. I to tyle. Mamy aktywowaną aplikacje i możemy teraz np. przy logowaniu do i.mi.com wygenerować token. Kody także będą potrzebne jeśli będziemy się logować do strony lub konta z telefonu lub innego urządzenia czy komputera. Token z aplikacji Autoryzacje można skopiować długo naciskając na kod i wybrać "Kopiuj" po czym wkleić go w Przeglądarce.

Aplikacja Autoryzacje, którą od lipca dodam do /data będzie miała możliwość zrobienia Kopii MIUI, a więc dane prawdopodobnie zostaną zachowane po ewentualnym wipe.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Panowie,

Kilka tygodni temu umyśliłem sobie aktywowanie dwuetapowe, posiedzialem, pogrzebałem, co trzeba, ściągnąłem, aktywowałem i...

Okazało się, że to taki problematyczny szpas, że dałem sobie spokój z dwuetapowym potwierdzaniem tożsamości. Zdezaktywowałem tę możliwość. I jest prościej. Nie muszę przy każdym wejściu na chmurę czy forum xiaomi czy przy przelogowywaniu się gdziekolwiek kombinować, przełączać, mieścić w czasie i używać tokena z aplikacji. Oczywiście przydaje się split screen ale czy rzeczywiście jest sens tak bardzo utrudniać sobie życie?

Jak dotąd nie trafiłem na coś co zmusiłoby mnie do używania dwuetapowej weryfikacji. Dobrze mieć, potrafić ogarnąć ale po wyłączeniu tej opcji z niczym jak dotąd nie miałem problemu.

Poprawcie mnie proszę, jeśli jest to opcja do czegokolwiek niezbędna (Tak wiem, płatności Mi Pay etc ale to wszystko). No może nie dotarłem jeszcze w tak głębokie pokłady MIUI.

;)

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Cześć, po instalacji miui 9 na redmi 3 pro pokazała mi się appka "autoryzacje" i stąd moje pytania:
Jak dodać konto? Patrzyłem na instrukcję Acida, ale nie ma tam tych opcji...

Poza tym co to daje?

• 0
Opublikowano

Witam. Chcę włączyć autoryzacje xiaomi. Narysowałem kod i mam informację: "Klucz nie został aktywowany. Przejść do account.xiaomi.com i aktywuj klucz identyfikacyjny". Loguję się i nigdzie nie ma kodu QR. Wszelkie tutoriale odwołują się do starego interfejsu account.xiaomi.com. Nigdzie nie ma tokena!

• 0
Opublikowano

Witam,

Nie mam połączenia z internetem a telefon każe mi aktywować urządzenie podając hasło. Innym rozwiązaniem na aktywację telefonu jest zalogowanie się na i.mi.com i spróbowanie odblokowania telefonu tam. Pytanie jak to zrobić?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zawsze wpisywałem numer telefonu i hasło i bez problemu szło,wczoraj po zmianie romu na eu żąda podania hasła,które wpisuję,brak połączenia z netem,jak to obejść?

Już severy xiaomi działają

Powodzenia

Edytowane przez kamil9530