Ok. Wiem jak ponownie aktywować aplikację Autoryzacje Xiaomi.
Będzie to Wam potrzebne ponieważ od następnej wersji lipcowej aplikacja Autoryzacje (jak i TagiNFC czy Transfer) przejdą na partycję /data czyli będą aplikacjami użytkownika (z możliwością odinstalowania).
Jednak to spowoduje wymazanie danych obecnych aplikacji, w tym właśnie powiązanie aplikacji Autoryzacje z kontem Xiaomi. Trzeba będzie na nowo zeskanować kod QR.
Miałem przygotowywać tutorial z obrazkami ale po skończonym procesie okazało się, że ubuntu mi źle zrobił zrzuty ;p.
Dobra po kolei. Dalsze kroki należy wykonywać na przeglądarce Chrome gdyż chiński język będzie tłumaczony na angielski. Ponadto będę opisywał polecenia po angielsku tak jak tłumaczy Chrome.
Logujemy się tutaj: https://account.xiaomi.com/pass/serviceLogin. Mi logował się bez podania tokena. Jeśli nie można się zalogować wtedy poniżej przycisku z logowaniem powinna być opcja z przesłaniem kodu SMS. To pozwoli zalogować się na swoje konto
Jesteśmy na głównym koncie "Millet account". Mamy widok na swoje dane, imię, numer telefonu, e-mail etc.
Klikamy w ostatniej opcji: "Login protection" na link Management
Po prawej "Security token": Acivated na link Reset
Dalej na przycisk "Reset now"
Klikamy "Optain verification SMS"
Wpisujemy kod z SMSa (mi przyszedł po 10 sekundach). Należy zwrócić uwagę, że czas na wpisanie kodu jest limitowany. Po upłynięciu czasu należy ponownie wcisnąć wysyłanie SMS. Jednak gdyby SMS się opóźniał to najlepiej zostawić cały proces na jakiś czas bo potem po paru godzinach przyjdzie na raz parę SMS i nic z tym nie zrobicie.
Akceptacja kodu przeniesie nas dalej na stronę z wyborem aplikacji. Mamy ją już więc wybieramy "Next".
Widzimy nasz kod QR
W aplikacji Autoryzacje na telefonie klikamy "Dalej", ustawiamy wzór odblokowania i "Potwierdź".
Wybieramy "Aktywuj" i skanujemy kod na ekranie.
Wygenerowany token wpisujemy pod kodem QR.
I to tyle. Mamy aktywowaną aplikacje i możemy teraz np. przy logowaniu do i.mi.com wygenerować token. Kody także będą potrzebne jeśli będziemy się logować do strony lub konta z telefonu lub innego urządzenia czy komputera. Token z aplikacji Autoryzacje można skopiować długo naciskając na kod i wybrać "Kopiuj" po czym wkleić go w Przeglądarce.
Aplikacja Autoryzacje, którą od lipca dodam do /data będzie miała możliwość zrobienia Kopii MIUI, a więc dane prawdopodobnie zostaną zachowane po ewentualnym wipe.
Pytanie
Acid
Ok. Wiem jak ponownie aktywować aplikację Autoryzacje Xiaomi.
Będzie to Wam potrzebne ponieważ od następnej wersji lipcowej aplikacja Autoryzacje (jak i TagiNFC czy Transfer) przejdą na partycję /data czyli będą aplikacjami użytkownika (z możliwością odinstalowania).
Jednak to spowoduje wymazanie danych obecnych aplikacji, w tym właśnie powiązanie aplikacji Autoryzacje z kontem Xiaomi. Trzeba będzie na nowo zeskanować kod QR.
Miałem przygotowywać tutorial z obrazkami ale po skończonym procesie okazało się, że ubuntu mi źle zrobił zrzuty ;p.
Dobra po kolei. Dalsze kroki należy wykonywać na przeglądarce Chrome gdyż chiński język będzie tłumaczony na angielski. Ponadto będę opisywał polecenia po angielsku tak jak tłumaczy Chrome.
Aplikacja Autoryzacje, którą od lipca dodam do /data będzie miała możliwość zrobienia Kopii MIUI, a więc dane prawdopodobnie zostaną zachowane po ewentualnym wipe.
43 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi