Skocz do zawartości

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Mi 5 - Aktualizacja 18:27, 31 lipca 2017 - Bez aktualizacji listy systemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Drach3n napisał:

Jak wrócić na miui po próbach z alternatywnymi? Wystarczy wrzut przez TWRP, czy więcej gimnastyki potrzeba?

Wipe data + resztę, potem instalujesz MIUI.

Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał:

1. Ustawiasz ręcznie jasność pod swoje upodobania. Na żadnym telefonie automatyczna jasność mnie nie satysfakcjonowała :/

2. Czytnik jeden z lepszych

3. Usunąć powiadomień nie możesz? Przesuwasz i usuwasz, u mnie działa.

1. Na innych systemach działa normalnie, jak w każdym androidzie. W MIUI suwakiem ustawia się minimalny próg, a nie obniża aktualną jasność.

2. Może i tak, ale na alternatywnym systemie działa szybciej, nawet po włączeniu w MIUI aktywnego czytnika. 

3. Mogę, ale trzeba przesunąć powiadomienie idealnie poziomo. Jeżeli nie używam do obsługi dwóch rąk to irytuje. 

Opublikowano (edytowane)

@Kios

Nie wiem może masz jakąś kosmiczną wersje Mi 5, ale ja na MIUI i innym systemie przykładam palec i już odblokowany jest odblokowany, oczywiście czytnik nie jest aktywny, choć można to zmienić z tego co widziałem, tylko mi nie mów że nie widziałem jak kto na alternatywnych systemach działa bo akurat tych przetestowałem z 95% dostępnych na XDA :)

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

Na miui używałem tego moda na aktywny czytnik. Mimo wszystko na alternatywnych moim zdaniem działa dokładniej i szybciej przy dodanych odciskach 3 palców, w tym jeden kciuk dodany chyba w 3 pozycjach.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Proszę o pomoc,poradę

chcę kupić Mi5 white 3/64 na ali,widzę że są za około 239$ - jaką metodę przesyłki wybrać ażeby zminimalizować opłatę vat?

wybierając DHL za dodatkową opłatą około 20 $ to vat będzie tańszy czy tylko dostawa szybsza?

pozdrawiam

Opublikowano

Na Xiaomi.eu 7.5.4 nie działa OIS jest on nie żywy jak wersja jutrzejsza będzie miała ten sam problem to wkurzę się delikatnie mówiąc i nie wiem jakie będą tego skutki.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, bergmen napisał:

kalibrowałeś?

Tak, choć on sam powinien się kalibrować przy starcie systemu, nigdy nie było tak na MIUI że OIS był martwy mógł on działać lepiej lub gorzej a po kalibracji ręcznej działał lepiej ale na tej wersji soczewka aparatu jest w miejscu...

Edytowane przez majdan12
Opublikowano (edytowane)

@dskarb

Nie ma czegoś takiego jak system MIUI Polska. Jest China, Global, Xiaomi.eu i każdy system ma edycje stabilną i rozwojową.

Jeszce polecam kernel i ustawienia z XDA o których pisałem w tym tygodniu, oczywiście po instalacji nowszej wersji systemu xiaomi.eu musiałem zainstalować na nowo kernel.

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

@majdan12

Racja, kiedyś wydawało mi się, że jak w wchodziłem w Download na xiaomi.eu to widziałem inne pliki niż z linku z MIUIPolska, musiałem coś pomylić.

Czyli Xiaomi.eu najlepsze Twoim zdaniem? Popróbuję z tymi modami co podawałeś wcześniej, bo nudzi mi się niemal perfekcyjność RR 5.8.3 z kernelem LOS :P

Opublikowano

@dskarb

Jeśli test wielozadaniowości przebiegnie pomyślnie a w co wierzę to przeprosić się muszę z MIUI.

@Prawy mi4c

To ciekawe jak będzie jeszcze z tym kernel Priima który jest najlepszym choć jeszcze wszystkich nie testowałem :)

Opublikowano (edytowane)

@Kios

Mając telefon poziomo ekranem do siebie to jak przesuwam telefon w prawą stronę to chyba nie działa OIS, w lewą stronę działa i góra dół oraz telefon pionowo ma lewo/prawo/góra/dół ma stabilizacje jak dla mnie :)

Aktualizacja

Po zainstalowaniu kernel Priima OIS nie działa :-(

@bergmen @Zeork @galakty @tpawel @Kios @RSL @fakeconto@Majsterny @rufik@Prawy mi4c 

Edytowane przez majdan12
Opublikowano (edytowane)

@dskarb

On oferuje czas pracy jak na kernel MIUI o czym pisałem już w tym temacie. Muszę napisać do autora Priima żeby ogarnął OIS. Widzę że w styczniu już ktoś napisał na XDA że OIS nie działa a autor kernela nic z tego sobie nie zrobił...

Edytowane przez majdan12
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś się zastanawia jak powinien dobrze działający OIS wyglądać to proszę obejrzeć 

Spoiler

U mnie jak telefon jest poziomo to ruch w prawo to brak OIS a każda inna strona jak na filmie działa :) 

Ciekawie działa OIS na 

Spoiler

poziomo mu działa lewo/prawo ale pionowo już jedna strona nie działa.

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

Stary bug od momentu wrzucenia MIUI8, do tej pory nikt nie naprawił go w 100% (tak, nawet ta kalibracja zerżnięta z innej strony co jest tutaj "oficjalna" nie działa).

Opublikowano

@galakty

Pytaniem jest czy dla tego jednego kierunku OIS można się poświęcić i używać MIUI 7? ja na razie nie jestem na to gotów, jakby nie patrzeć to u mnie 99% to są zdjęcia a one wychodzą nieporuszone.

Opublikowano
Przed chwilą, majdan12 napisał:

@galakty

Pytaniem jest czy dla tego jednego kierunku OIS można się poświęcić i używać MIUI 7? ja na razie nie jestem na to gotów, jakby nie patrzeć to u mnie 99% to są zdjęcia a one wychodzą nieporuszone.

OIS pomaga tylko wieczorem przy zdjęciach, w dzień różnicy nie będzie. Co innego filmy, ale i tak stabilizacja jest denna, dlatego w 5S jej nie ma bo po co. ;) 

Opublikowano (edytowane)

OIS na 7.5.11  działa nawet poprawnie trzeba tylko brać odpowiednio pod uwagę samo skrajne w rogu umiejscowienie obiektywu na tylnej powierzchni gdy się testuje i też pamiętać o tym w normalnym użytkowaniu że obiektyw nie jest na środku w stosunku do ekranu ...niby nic a jednak ma to znaczenie.

Edytowane przez Adamcom
Opublikowano (edytowane)

U mnie na 7.4.14 oraz na RR 5.8.3 4/18 działa tylko dwóch osiach. Żadna kalibracja nie pomaga. Wgrałem testowy kernel z LOS (preview) i to samo, d*pa kompletna.

Skusiłem się na Mi5, bo dobrze pracuje na baterii oraz ma właśnie OIS. Teraz ten OIS o kant d**** rozbić można.

Przydałby się jakiś magik, który zna się nieco na firmware kamery i co nieco objaśnił z tym OISem...

Edytowane przez rufik
Opublikowano

U mnie działa samo, od zawsze chyba.
Instalował już ktoś dzisiejsze RR?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 minut temu, rufik napisał:

U mnie na 7.4.14 oraz na RR 5.8.3 4/18 działa tylko dwóch osiach. Żadna kalibracja nie pomaga. Wgrałem testowy kernel z LOS (preview) i to samo, d*pa kompletna.

Skusiłem się na Mi5, bo dobrze pracuje na baterii oraz ma właśnie OIS. Teraz ten OIS o kant d**** rozbić można.

Przydałby się jakiś magik, który zna się nieco na firmware kamery i co nieco objaśnił z tym OISem...

Problem z OIS jest od czasów MIUI8, więc od roku?