Skocz do zawartości

Bardzo wolne WiFi & problem z Messenger'em | MIUI Global

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

od wczoraj jestem posiadaczem Mi5s - świetny telefon, ale pojawiają się kolejne 'ale'. Na razie czekam na klepnięcie sprawy od Chińczyka, celem instalacji miuipolska, także muszę się męczyć na razie na Globalu. Dwie sprawy:

1. Wifi chodzi tragicznie wolno - ściąganie na poziomie kilkudziesięciu KB/s. Przestawiłem w ustawieniach zaawansoawnych częstotliwość z AUTO na 2,4 GHZ i było przez kilka godzin OK - download kilka MB/s - ale niestety wrócło do poprzedniego poziomu. Zmuszony obecnie jestem korzystać tylko z mobile data -> szybszy transfer. 
  2. Brak możliwości nagrywania video w aplikacji Messenger - po dłuższym wciśnięciu przycisku odpowiedzialnego za zrobienie zdjęcia/nagrania video, po 1s messenger freezuje, mogę wrócić do poprzedniego ekranu, jednak filmik się nie nagrywa.

Z góry dzięki za pomoc i jednocześnie za zrozumienie dla nooba ;-)

Edytowane przez kamykos
Opublikowano

@Vergiliusz Dzięki za szybką odpowiedź. Czy powinienem czekać na "zielone światło" od żółtka, czy nie ma co czekać i lepiej działać już zgodnie z tym co piszą chłopaki? Jakie wg Ciebie będą następne (i najlepsze) kroki? Dzięki Werdż!

Opublikowano (edytowane)

Z tego co piszą na oficjalnym forum to lepiej zaczekać na pozwolenie na odblokowanie i później wgrać sobie TWRP i xiaomi.eu

Z tego co wyczytałem, wgranie miflashem może skończyć się zbrickowaniem urządzenia.

Może @FromWP @hellhammer @Acid i inni będą bardziej kompetentni żeby CI pomóc.

Ja bym zaczekał na zgodę na odblokowanie i zgodnie z instrukcją wgrał xiaomi.eu

Edytowane przez Vergiliusz
Opublikowano
16 minut temu, kamykos napisał:

Czy powinienem czekać na "zielone światło" od żółtka, czy nie ma co czekać i lepiej działać już zgodnie z tym co piszą chłopaki?

Nie masz co czekać, bo na tym romie prawdopodobnie nie odblokujesz bl nawet jak dostaniesz pozwolenie. Jest oficjalny rom global stable fastboot (niestety dev chyba dla Mi5s jeszcze nie ma), który możesz wgrać bez czekania w trybie download (edl) miflashem.

Opublikowano
Przed chwilą, kamykos napisał:

@FromWP To skoro nie ma officiala dla Mi5s to jest sens ryzykować i to wgrywać? Cholera, już sam nie wiem :-( Takie rzeczy odbierają tylko radość z zakupionego fona..

Napisałem że jest. tylko na razie wersja global stable. Tu możesz pobrać: http://en.miui.com/a-234.html Pretensje musisz kierować do sprzedawcy, który ci to coś wgrał.

Opublikowano

Hej @FromWP. Kliknąłem w link, w kroku 1. jest info, że jeśli urządzenie jest locked (a moje chyba jest), to powinienem kliknąć w link. I przechodzę do strony, gdzie powtórzyłbym krok, który już zrobiłem (prośba do Chińczyka o odblokowanie). Czy mogę ten krok pominąć?

Opublikowano
13 minut temu, kamykos napisał:

Hej @FromWP. Kliknąłem w link, w kroku 1. jest info, że jeśli urządzenie jest locked (a moje chyba jest), to powinienem kliknąć w link. I przechodzę do strony, gdzie powtórzyłbym krok, który już zrobiłem (prośba do Chińczyka o odblokowanie). Czy mogę ten krok pominąć?

Musisz przeczytać jakiś lokalny poradnik jak instalować rom fastboot przy zablokowanym bootloaderze (formatowanie telefonu, wgrywanie przez MiFlash). To co tam jest dotyczy wgrywania romu w trybie fastboot z odblokowanym bootloaderem, dlatego wcześniej podają że trzeba to zrobić i jak to zrobić. Tu masz jeden ogólny poradnik: https://miuipolska.pl/forum/topic/9512-instalacja-systemu-na-zablokowany-bootloader/

Tu drugi dla Redmi 3 ale robi się tak samo, tylko romy do twojego są potrzebne: https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/

Opublikowano
34 minuty temu, kamykos napisał:

"PRAWDZIWA GWARANCJA XIAOMI AUTORYZOWANY DOSTAWCA"

Już to napisane dużą czcionką powinno cię zaniepokoić.

"JĘZYK PL" ale brak informacji o romie.

Ja bym zadał pytanie sprzedawcy dlaczego dostałeś telefon z jakimś syfiastym romem, a nie oficjalnym globalem Xiaomi, skoro taki jest już od pewnego czasu dostępny.

Opublikowano

Walić go. Chyba sobie poradziłem, przed chwilą zrobiłem update i zainstalowałem oficjalnego Global ROMa 8.0.3.0., korzystając z Waszej pomocy i chłopaków stąd (łatwe jak pieprzenie):

http://en.miui.com/thread-431749-3-1.html

No nic, to teraz testuje - mam nadzieję, że teraz będzie OK. Pytanie, czy jest sens teraz przechodzić z Globala oficjalnego 8.0.3.0 na MIUIPolska...? ;-)

Opublikowano

Hej, wg mnie warto przejść na miuipolska.

Ja na tym romie 8.0.3.0 miałem jakiś czas temu problemy z odblokowaniem (nie wiem jak jest teraz). Musiałem to robić przez kabel EDL (Deep Flash Mode).

Opublikowano

Dobra, jak pisałem wcześniej, jestem już na globalu 8.0.3.0:
- telefon pozbawiony wcześniejszych chińskich syfiastych appek (bloatware)

- sprawia wrażenie tak samo płynnego

- Wi-Fi - zasuwa aż miło, bez grzebania w ustawieniach, wszystko na AUTO

- Messenger i nagrywanie filmików - DALEJ TO SAMO --> FREEZE. Zaraz mnie trafi Chłopaki :)))

Opublikowano
14 minut temu, dobot napisał:

Hej, wg mnie warto przejść na miuipolska.

Ja na tym romie 8.0.3.0 miałem jakiś czas temu problemy z odblokowaniem (nie wiem jak jest teraz). Musiałem to robić przez kabel EDL (Deep Flash Mode).

Przez kabel to chyba co najwyżej chiński rom dev wgrałeś na którym odblokowałeś bl, bo sam kabel w odblokowaniu nijak nie pomoże.

Opublikowano

Tak, dokładnie tak, dopiero po tym odblokowanie BL i miui polska.

(jak miałem te problemy to pisaliśmy o tym @FromWP)

Opublikowano
18 minut temu, kamykos napisał:

- Messenger i nagrywanie filmików - DALEJ TO SAMO --> FREEZE. Zaraz mnie trafi Chłopaki :)))

Z tym chwilę przeżyjesz, a jak dostaniesz zgodę to odblokujesz bl i wgrasz rom eu, (albo global dev się w międzyczasie pojawi). Ten global stable to młody rom i może mieć błędy. Na razie i tak jedyny jaki mogłeś wgrać z zablokowanym bl.

Opublikowano

Ja mam telefon z IBG i miałem globala od początku. Też napotkałem na problem messengera - i co się okazało jest to problem samej aplikacji. Jak ściągniesz sobie starszą archiwalną wersję to filmiki będą działać. Często z tego korzystałem, dlatego zainstalowałem starą wersję i odznaczyłem autoaktualizację. Nie ruszam messengera, bo i tak każda aktualizacja powoduje, że ten pseudotwór staje się coraz gorszy.

Filmiki działają, ale niestety występuje inny bug, aczkolwiek może to zależne od wersji, którą ściągnąłem, nie przeszkadza mi to specjalnie więc nie grzebałem dalej. W każdym razie, podczas nagrywania filmu następuje głośne piknięcie (znak rozpoczęcia nagrywania) i nie da się tego ani ściszyć, ani wyłączyć. Co więcej na wyciszonym telefonie telefon i tak piknie. Nie polecam więc nagrywać śpiących bo można ich obudzić xD

Opublikowano
Z tym chwilę przeżyjesz, a jak dostaniesz zgodę to odblokujesz bl i wgrasz rom eu, (albo global dev się w międzyczasie pojawi). Ten global stable to młody rom i może mieć błędy. Na razie i tak jedyny jaki mogłeś wgrać z zablokowanym bl.

Czesc, mam zgode, ale uznalem, ze za dobrze mi na razie na globalu, by znowu wipeowac telefon i zaczynać wszystko od nowa. Myle sie bardzo? Czy MiuiPolska lub eu faktycznie jest na tyle lepszy od globala?

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, kamykos napisał:

za dobrze mi na razie na globalu.

Jak dobrze ci działa to możesz na nim zostać. Nie bedziesz miał problemów z niektórymi aplikacjami typu Android Pay. Dostaniesz aktualizacje przez OTA jak zrobią coś nowszego. Generalnie wersje dev są nowsze, przez co czasami lepsze. Miuipolska=eu to dokładnie to samo i pod pewnymi względami te romy są lepsze od oficjalnych globali. Jednych te różnice przekonują, innych nie. 

Opublikowano

Czesc, mam zgode, ale uznalem, ze za dobrze mi na razie na globalu, by znowu wipeowac telefon i zaczynać wszystko od nowa. Myle sie bardzo? Czy MiuiPolska lub eu faktycznie jest na tyle lepszy od globala?

Miałem miuipolska i dziękuję, lepszy global dev.

Wysłane z mojego HM NOTE 1S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, FromWP napisał:

Jak dobrze ci działa to możesz na nim zostać. Nie bedziesz miał problemów z niektórymi aplikacjami typu Android Pay. Dostaniesz aktualizacje przez OTA jak zrobią coś nowszego. Generalnie wersje dev są nowsze, przez co czasami lepsze. Miuipolska=eu to dokładnie to samo i pod pewnymi względami te romy są lepsze od oficjalnych globali. Jednych te różnice przekonują, innych nie. 

Tak właściwie to tych różnic jest sporo, z tygodnia na tydzień więcej. Global 8.0.3 to taka pierwsza wersja MIUI 8, jeszcze na nim ikony w powiadomieniach są ucięte, stare ustawienia, brakuje wielu opcji, które teraz są dostępne. Mam obok drugiego MI5S z globalem to sporo mu brakuje ale co kto lubi, pewnie nowszy global będzie miał wszystko czego nie ma ten.

Taki spis z xiaomi.eu, zmian w stosunku do globala:

Włączone szukanie w pasku statusu
Włączony gest wyszukiwania na ekranie głównym (przesunięcie w górę)
Włączony MiDrive w eksploratorze plików
Dodany tryb poziomy w aplikacji SMS
Zachód i wschód słońca w pogodzie
Usunięte chińskie bloatware
Aplikacje wideo, muzyka, przeglądarka, radio bez chińskich dodatków
Brak opcji blokowania BL przy instalowaniu aktualizacji xiaomi.eu
Dodane 26 jezyków do obsługi telefonu
Dodany gest właczenia telefonu z ekranu blokady
Dodany europejski T9 w dialerze
Dodany przełącznik wł/wył. dzwięku ładowania
Dodany przełącznik wł/wył. sprawdzania pisowni
Dodana animacja wyłączania ekranu
Dodane ustawienia GPS na Europę
Dodany tryb gier
Dodany dotyk 3D w każdej wersji MI5s
Deodexed
Dodany przełącznik wł/wył. narastającego dzwonka

Niby mało, a jednak warto to mieć :)

Poza tym ten global nie ma wielu opcji, które od dawna są w MIUI. Przykładowo:

- opcje w galerii, szybkie udostępnianie, zmiana nazw folderów, szybki podgląd nowych zdjęć;

- brak nagrywania ekranu z konfiguracją;

- brak wyboru opcji wyświetlania przycisków szybkiego dostępu (siatka, pasek), jest tylko pasek i do tego z uciętą ikoną;

- stare zabezpieczenia systemu;

- kalkulator bez przelicznika walut z kursami online;

- kilka innych, o których nie pamiętam w tym momencie :)

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano
Tak właściwie to tych różnic jest sporo, z tygodnia na tydzień więcej. Global 8.0.3 to taka pierwsza wersja MIUI 8, jeszcze na nim ikony w powiadomieniach są ucięte, stare ustawienia, brakuje wielu opcji, które teraz są dostępne. Mam obok drugiego MI5S z globalem to sporo mu brakuje ale co kto lubi, pewnie nowszy global będzie miał wszystko czego nie ma ten.

Taki spis z xiaomi.eu, zmian w stosunku do globala:
Włączone szukanie w pasku statusuWłączony gest wyszukiwania na ekranie głównym (przesunięcie w górę)Włączony MiDrive w eksploratorze plikówDodany tryb poziomy w aplikacji SMSZachód i wschód słońca w pogodzieUsunięte chińskie bloatwareAplikacje wideo, muzyka, przeglądarka, radio bez chińskich dodatkówBrak opcji blokowania BL przy instalowaniu aktualizacji xiaomi.euDodane 26 jezyków do obsługi telefonuDodany gest właczenia telefonu z ekranu blokadyDodany europejski T9 w dialerzeDodany przełącznik wł/wył. dzwięku ładowaniaDodany przełącznik wł/wył. sprawdzania pisowniDodana animacja wyłączania ekranuDodane ustawienia GPS na EuropęDodany tryb gierDodany dotyk 3D w każdej wersji MI5sDeodexedDodany przełącznik wł/wył. narastającego dzwonka

Niby mało, a jednak warto to mieć
Poza tym ten global nie ma wielu opcji, które od dawna są w MIUI. Przykładowo:
- opcje w galerii, szybkie udostępnianie, zmiana nazw folderów, szybki podgląd nowych zdjęć;
- brak nagrywania ekranu z konfiguracją;
- brak wyboru opcji wyświetlania przycisków szybkiego dostępu (siatka, pasek), jest tylko pasek i do tego z uciętą ikoną;
- stare zabezpieczenia systemu;
- kalkulator bez przelicznika walut z kursami online;
- kilka innych, o których nie pamiętam w tym momencie

Jeśli wypisales to wszystko z góry to czapki z głów Dzięki za podsumowanie, zostanę na razie przy globalu. A czym się stable różni od dev?

Opublikowano

Również jeszcze siedzę na globalu bo poza problemem z messengerem który okazał się być problemem samej aplikacji nie mam chyba nic na co mogę narzekać.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, kamykos napisał:

A czym się stable różni od dev?

Między innymi tym co kolega sp4ubw napisał w drugiej części wpisu pisząc co jest teraz w Miui (w romach global dev też). Ale global dev-a na razie nie ma dla twojego telefonu. Za chwilę (tydzień-dwa) pojawi się nowszy global stable i pierwszy global dev. 

• Like 1
Opublikowano
Między innymi tym co kolega sp4ubw napisał w drugiej części wpisu pisząc co jest teraz w Miui (w romach global dev też). Ale global dev-a na razie nie ma dla twojego telefonu. Za chwilę (tydzień-dwa) pojawi się nowszy global stable i pierwszy global dev. 

Dzieki. Czy nowszego global stable bedzie można zaktualizować przez OTA czy przez ściągnietego zipa z wipem wszystkich danych w telefonie?

Opublikowano
39 minut temu, kamykos napisał:

Czy nowszego global stable bedzie można zaktualizować przez OTA czy przez ściągnietego zipa z wipem wszystkich danych w telefonie?

Bez utraty danych, to aktualizacja i sama się ściągnie przez OTA.

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, chciałem tylko poinformować, że po DZISIEJSZEJ aktualizacji messengera problem nagrywania video w appce zniknął :) Wprawdzie mam zastrzeżenia co do płynności nagrywanych materiałów, ale jakby nie było - działa :) Rom: global stable 8.0.3.0

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...