lukszyk Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 (edited) Witam! Jestem posiadaczem Redmi 4 Prime i zauważyłem problem z działaniem internetu komórkowego na slocie SIM2, chodzi o to że zawsze działa mi tylko w 2G, co robiłem: - zmiana preferowanego typu sieci SIM2 na "automatyczny LTE" mimo to dalej łapał tylko 2G (testowane na dwóch różnych kartach SIM) - włożenie różnych kart tylko do slotu 2(pierwszy został pusty), objaw dokładnie taki sam, łączyło się tylko 2G nie zależnie od ustawień Nie wygląda mi to na normalny objaw, ponieważ w innych telefonach dual sim, miałem LTE czy 3G nawet na drugim slocie, bez żadnych problemów Czy jest to bug czy ten telefon tak ma? Może ktoś to sprawdzić u siebie? p.s. slot 1 działa normalnie na LTE na obu kartach SIM Edited January 14, 2017 by lukszyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Spróbuj przeinstalować modem wg poniższej isntrukcji: Z pliku zip wypakuj plik NON-HLOS.bin Telefon w trybie fastboot i komenda: fastboot flash modem NON-HLOS.bin Ponowny reboot do trybu fastboot i komendy: fastboot erase modemst1 fastboot erase modemst2 fastboot reboot I wg teorii powinno działać już, jak należy Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukszyk Posted January 14, 2017 Author Share Posted January 14, 2017 3 godziny temu, Zexon72 napisał: Spróbuj przeinstalować modem wg poniższej isntrukcji: Z pliku zip wypakuj plik NON-HLOS.bin Telefon w trybie fastboot i komenda: fastboot flash modem NON-HLOS.bin Ponowny reboot do trybu fastboot i komendy: fastboot erase modemst1 fastboot erase modemst2 fastboot reboot I wg teorii powinno działać już, jak należy Niestety niepowodzenie erasing 'modemst1'... FAILED (remote: 'erase' operation on partition modemst1 is not allowed) finished. total time: 0.031s pod kodem *#*#4636#*#* zmieniałem preferowaną sieć w drugim slocie na LTE/GSM/CDMA auto (PRL) i po tym udało się uzyskać LTE na drugim SIMie, ale po przełączeniu internetu na pierwszy pojawił się problem taki sam czyli łapało tylko 2G, za to na slocie 2 cały czas LTE. Więc zrobiłem to samo na slocie 1, czyli ustawilem LTE/GSM/CDMA auto (PRL) i złapało LTE, ale na slocie 2 znowu łapało tylko 2G Jest to jakieś rozwiązanie, ale bardzo upierdliwe, zmiany w samych ustawieniach kart SIM nic nie dają Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozek661 Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 a przeflaszowales pezd erase? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukszyk Posted January 22, 2017 Author Share Posted January 22, 2017 1 godzinę temu, jozek661 napisał: a przeflaszowales pezd erase? tak, robiłem po kolei, czyli najpierw flash NON-HLOS.bin, a później erase Link to comment Share on other sites More sharing options...
si3wc4 Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 A spróbuj bez ponownego restartu do fastboota usunąć te pliki. Pamiętam, że na Moto G robiło się to bez restartu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
korbielow Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 (edited) Z tego co sie orientuje to zawsze druga karta działa jako 2G. Jedna jest do neta wiec obsluguje LTE a druga do polaczen wiec dziala w 2G. Edited February 13, 2017 by korbielow Link to comment Share on other sites More sharing options...
tojapiotrek Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 (edited) Dnia 14.01.2017 o 13:18, Zexon72 napisał: Z pliku zip wypakuj plik NON-HLOS.bin Telefon w trybie fastboot i komenda: fastboot flash modem NON-HLOS.bin Ponowny reboot do trybu fastboot i komendy: fastboot erase modemst1 fastboot erase modemst2 fastboot reboot Mam problem z przeinstalowaniem modemu. Robię wszyskto wg instrukcji i wyskakuje błąd. Chyba że źle wykonuję "ponowny reebot do trybu fastboot". Ktoś opisze dokładnie jak taki reboot wykonać? Bo wpisując "fastboot reebot" telefon mi się uruchamia ponownie ale nie do fastboota tylko normalnie do systemu operacyjnego. Dodam, że Bootloader mam odblokowany jakby co, z Globala na miui.polska się przesiadałem ostatnio. Edited May 14, 2019 by tojapiotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts