latet Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Witam, Co dokładnie robią (na co wpływają) plany zasilania? Ustawienia / Bateria / Plan zasilania: wydajny ‖ normalny ‖ oszczędny Zauważyłem tylko, że w oszczędnym max. taktowanie CPU jest zmniejszone do 918 MHz (i wtedy jest równe minimalnemu). Natomiast zarówno w planie "normalnym" jak i "wydajnym" - zakres taktowania CPU jest taki sam, tzn. 918–1728 MHz. Przełączając pomiędzy nimi nie zauważyłem zmiany zarządcy (cały czas jest Interactive/cfq). Czym więc się te dwa plany różnią? Na co wpływają? Wynik Antutu jest przy obu tych planach bardzo zbliżony (27700 vs. 27900). Jak się ma działania takiego planu zasilania do funkcji aktualnego zarządcy? Czy ich kompetencje na siebie zachodzą, a jeśli tak, to który ma priorytet? Czy minimalna częstotliwość taktowania rzędu 918 MHz to nie jest trochę za dużo, tzn. czy można śmiało ustawić mniej, bez odczuwalnych efektów ubocznych? Choć chyba system nie do końca respektuje to ustawienie minimalne - w statystykach CPU Spy widzę, że niższe taktowania też są w użyciu, a 384MHz to nawet całkiem często. Dziękuję z góry za wyczerpujące wyjaśnienia.
Acid Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Nie można ustawić innej, a nawet jak wymusisz w Trickstermod inną to po restarcie wróci. 918 jest dobrze by zachować w miarę płynne UI. Poniżej tego były lagi. Wydajny korzysta bodaj z 4 rdzeni, natomiast Normalny od 2 do 4 i potrafi je wyłączać częściej. W wydajnym rośnie częstotliwość GPU na 400. A z tego co wiem governor i scheduler się nie zmieniają. W romie z MiCore potrafią się zmienić ale domyślnie nie.
Ari93 Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 nie patrz na minimalne taktowanie bo programy pokazuja swoje, a procesor i tak tyka po swojemu (minimum 384MHz), na oszczednym jest cpu max 918, gpu max 200Mhz i podswietlenie maxymalne ograniczone, na normalnym jest cpu max 1,5/1,7ghz, gpu max 400mhz a na wydajnym to samo co na normalnym z tym ze na sztywno wszystkie 4 rdzenie sa wlaczone czyli jesli nic nie robisz zamiast 1 rdzen na 384mhz to non stop dzialaja 4 rdzenie na 384mhz a tak jak Acid napisal; ma micore zmieniaja sie jeszcze governor z schedulerem generalnie do normalnego uzytku oszczedny sie w zupelnosci sprawdza tylko w jasne dni na dworze musze przelaczyc na normalny zeby ekran byl czytelny ;p
marcoo Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Mam podobnie oszczędny spokojnie starcza tylko ta słaba jasność ekranu... Da się to zmienić aby i w oszczędnym telefon świecił równie mocno co w normalnym ?
AmyS Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Mam podobnie oszczędny spokojnie starcza tylko ta słaba jasność ekranu... Da się to zmienić aby i w oszczędnym telefon świecił równie mocno co w normalnym ? Jasne, wystarczy w apce Zasilanie w Panelu sterowania stworzyć własny profil, który będzie działał na oszczędnym Profilu zasilania, a także będzie miał ustawioną odpowiednią wartość jasności ekranu Tak w ogóle to dziwne, bo jeśli w Ustawieniach -> Bateria zmienię Plan zasilania na oszczędny to nie zmienia mi się jasność ekranu. Nie wiem jak to robicie. Jeśli zmieniany jest Plan zasilania w Panelu Sterowania -> Zasilanie to wtedy tak, bo tam domyślny profil Oszczędny ma ustawioną niską wartość jasności ekranu.
latet Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Opublikowano 22 Marca 2014 a tak jak Acid napisal; ma micore zmieniaja sie jeszcze governor z schedulerem Chodzi o ich automatyczną zmianę w wyniku przełączenia planu zasilania, czy w ogóle możliwość ich zmiany? Bo wydaje mi się, ze taka możliwość jest – korzystam z z programu No-Frills CPU Control i na stockowym kernelu pozwalana na takie zmiany. Albo udaje, że pozwala, nie umiem odróżnić. I faktycznie - ten program (nie wiem jak inne) nie zawsze pokazuje prawdziwą częstotliwość minimalną. Np. w planie "normalny" pokazywał zakres 384–1728 MHZ, a po przełączeniu się na plan oszczędny – 594–918 MHz (co jest bez sensu i nie jest prawdą wg CPU Spy). No i jeszcze zauważyłem, że po wczorajszej aktualizacji (kernel stock) defaultowe minimalne taktowanie CPU zmieniono na 384 MHz (wcześniej było 918 MHz, ale i tak niższe częstotliwości były w użyciu). Sorry, ale ciężko to ogarnąć rozumem, a co dopiero nad tym zapanować...
Ari93 Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Jasne, wystarczy w apce Zasilanie w Panelu sterowania stworzyć własny profil, który będzie działał na oszczędnym Profilu zasilania, a także będzie miał ustawioną odpowiednią wartość jasności ekranu Tak w ogóle to dziwne, bo jeśli w Ustawieniach -> Bateria zmienię Plan zasilania na oszczędny to nie zmienia mi się jasność ekranu. Nie wiem jak to robicie. Jeśli zmieniany jest Plan zasilania w Panelu Sterowania -> Zasilanie to wtedy tak, bo tam domyślny profil Oszczędny ma ustawioną niską wartość jasności ekranu. To nie zadziala chyba... plan oszczedny ogranicza maksymalna jasnosc ekranu. Kropka. Czyli caly czas swieci tak samo tylko na dworze itp zamiast swiecic z jasnoscia 255 to dochodzi do 220 czy tam ile Acid ustawil i juz tego nie przeskoczysz ani reczna jasnoscia ani automatyczna. Zasilanie w panelu to zupelnie inna sprawa i jest uzaleznione od profila wydajnosciowego. Chodzi o ich automatyczną zmianę w wyniku przełączenia planu zasilania, czy w ogóle możliwość ich zmiany? Bo wydaje mi się, ze taka możliwość jest – korzystam z z programu No-Frills CPU Control i na stockowym kernelu pozwalana na takie zmiany. Albo udaje, że pozwala, nie umiem odróżnić. No tak, ja podalem co zmieniaja profile zasilania a to co w tricksterze itp sobie ustawisz to juz osobna sprawa a przy okazji, kiedys pytalem ale nie uzyskalem odpowiedzi, mozna gdzies edytowac te plany zasilania?
latet Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Opublikowano 22 Marca 2014 Bardzo mi się spodobało to, że plan "oszczędny" ogranicza max. jasność ekranu. Z jednego konkretnego powodu: w Quickpic używam pożytecznej funkcji rozjaśnienia ekranu przy wyświetlaniu zdjęcia na pełny ekran. Jest to konieczne, bo normalnie (tzn. przy automatycznej regulacji jasności) podświetlenie ekranu w MI-2S jest zwykle zbyt słabe. Do czytania tekstów czy pisania SMS-ów jest OK, ale aby komfortowo oglądać zdjęcia to jest stanowczo za ciemno (pomimo ustawienia suwaka na maksa!). Natomiast ta fajna funkcja w Quickpic zawsze rozjaśnia na maksa (brak możliwości regulacji), co zwykle było dużą przesadą i waliło po oczach niemiłosiernie w pomieszczeniu o średnim lub słabym oświetleniu. Teraz, dzięki profilowi oszczędnemu planowi zasilania - to rozjaśnienie w Quickpic jest w sam raz
ZduneX25 Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 W sumie to są one w kernelu, nie pamiętam jak plik, ale kiedyś (dawno) trafiłem na to jak chciałem przenieść profile sobie do s3.
latet Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Opublikowano 24 Marca 2014 To chyba jest bug: zauważyłem, że gdy wybierze się plan "oszczędny", a potem zrestartuje telefon, to (mimo, że w ustawieniach nadal wybrany jest "oszczędny") ograniczenie max. taktowania CPU nie działa, natomiast nadal działa ograniczenie max. jasności ekranu. Trzeba włączyć na chwilę inny plan, a potem znów wrócić do oszczędnego - wtedy funkcjonuje on jak trzeba. Z moich wstępnych testów wynika też, że - jeśli ktoś w ciągu dnia nie używa planu "oszczędnego" to włączanie go tylko na noc niewiele daje, bo w stanie czuwania i tak dominuje "deep sleep", a wybudzenia rzadko wywołują duże obciążenia CPU.
Rekomendowane odpowiedzi