vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Na początku chciałbym pozdrowić całe forum, bo jest to mój pierwszy post. Zatem przejdźmy do pytań: 1. Lepiej zamówić sztukę (nowa) z allegro czy zamówić prosto z chin? (Mówię dokładnie o tej sztuce : http://allegro.pl/xiaomi-hongmi-red-ric ... 00846.html ) 2. Zamawiając z chin jak uniknąć VAT'u i jakie są szanse, że będę musiał go zapłacić? 3. Czy wszystkie gry i aplikacje na Androida są kompatybilne z MIUI? 4. Sprowadzając z Chin będę miał Polski język do wyboru czy tylko Ang/Chin? Czytałem trochę forum i to pytanie padało najczęściej. Zdania były podzielone. Jedni uważali, że będzie PL do wyboru bo multilang a inni, że tylko Ang/Chin. 5. Jak jest z gwarancją? 6. Dlaczego MIUI jest lepsze od Androida? Chciałbym przystąpić do nauki programowania na Androidzie więc nie chciałbym mieć jakiś ograniczeń z strony systemu/sprzętu. 7. Ciężko wgrywa się modyfikacje? 8. Jeżeli nie RedRice to jaki telefon do 800zł (dualsim must have)?
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Kompatybilnosc z miui jest ok, tu raczej trzeba patrzec na procesor. Z ibuygou dhlem wszystko pratycznke idzie bez vatu. Ewentualnie aukcja allegro gdzie napisane jest ze pokrywaja koszty vat wychodzi okolo 700zl. Mozesz miec en/chin albo pd razu wgrany multilang. Dla sprytnego modyfikacje to nic trudnego. Gwarancja w chinach. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Co masz na myśli mówiąc procesor? 4x1,5GHz nie da rady niektórym rzeczom? Jak jest z żywotnością telefonu? Jak zamawiam na ibuygou to na początku wysyłam kasę czy przy odbiorze? A jak z tą aukcją na allegro? Nie ma nic podejrzanego?
fyme Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Nie chodzi tu o ilość rdzeni a o platformę, w tym wypadku MTK. Na ibuygou płacisz przed wysłaniem telefonu.
Endriu Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 MTK przy Dragonie jest jak Intel przy AMD, chyba nie muszę pisać który z tych procesorów będzie w swoim przedziale cenowym wydajniejszy Niby są te 4 rdzenie o dobrym taktowaniu, ale wydajnościowo są słabsze od dragonów no i dodatkowo blokuje je układ graficzny.
grizzly Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 MTK przy Dragonie jest jak Intel przy AMD Rarczej MTK przy Dragonie jest jak AMD przy Intelu:) I tak, hongmi ma fatalny układ graficzny.
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Nie wiadomo, powinno byc wszystko ok na tej aukcji. Tak jak koledzy napisali tu chodzi o platforme procesora mtk. Tzn. Zywotnoscia? Nikt tu jeszcze sie nie skarzyl ze mu sie samoistnie popsul. Jak zamawiasz z ibuygou placisz od razu. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
MasaMasen Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Co do tej aukcji z allegro, to ja swojego RR kupiłem właśnie od tego kogoś i nie dość że oryginał to miałem go 2 dni po wpłacie, więc można kupować
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Czyli teoretycznie rzecz biorąc nie opłaca się brać Hongmi? Bo narzekacie na układ graficzny a nie przeczę, chciałbym pograć w lepsze gry tzn. GTA, kolejne Asphalt itd.
MasaMasen Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Zależy, jeżeli do wymagających gier to lepiej dozbierać na mi2s/mi3, ale jak do jakiś bardziej "pierdołowatych" gierek to bierz śmiało.
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Czyli teoretycznie gta, asphalt i inne by chodzily bez problemu jak hongmi mialoby 2GB ramu. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Jak do Asphalta i nowszych to lepiej Adreno 320/330. Ten w Hongmi jest ok, bo grałem w nim płynnie w Raptide 2 i tu nawet w GTA grają całkiem znośnie. Ale ja myślę, że w tej cenie szybszego układu nie znajdziesz. W Hongmi już jest najszybszy MTK 6589T. Szkoda, że dual sim must have bo już od 900 zł można dorwać MI2S 16GB a ten to już inna liga.
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Problem w tym, że telefon też będzie wykorzystywany do multimedii i chciałbym duży ekran. A ich 4,3' to imo trochę za mało. @up Dual-sim must have, bo chcę kupić aero.
Endriu Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Rarczej MTK przy Dragonie jest jak AMD przy Intelu:) I tak, hongmi ma fatalny układ graficzny. Tak, oczywiście o to mi chodziło Co do Ciebie vankosiara, Hongmi i gier, to niestety zależy jaki masz charakter. Ja np. lubię full detale albo nie gra i jeśli Ty również masz taki charakter, nie kupuj Hongmi pod te gry. Nie chodzi o lagi, lecz płynność klatek. Co Ci z 200/300km na godzinę w NFS, skoro z uwagi na spowolnienie prze każdym skrętem możesz się konkretnie zastanowić i nie ma żadnej adrenaliny, za bardzo to wszystko jest spowolnione z uwagi na pamięć oraz grafikę.
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Tak, oczywiście o to mi chodziło Co do Ciebie vankosiara, Hongmi i gier, to niestety zależy jaki masz charakter. Ja np. lubię full detale albo nie gra i jeśli Ty również masz taki charakter, nie kupuj Hongmi pod te gry. Nie chodzi o lagi, lecz płynność klatek. Co Ci z 200/300km na godzinę w NFS, skoro z uwagi na spowolnienie prze każdym skrętem możesz się konkretnie zastanowić i nie ma żadnej adrenaliny, za bardzo to wszystko jest spowolnione z uwagi na pamięć oraz grafikę. Endriu? To chyba z Tobą piszę w sprawie sprzedaży Twojego RR (podobny nick w @) Dla mnie optymalne jest 30FPS, tyle teoretycznie powinno mi starczyć. Zatem jakiś inny telefon na którym można zainstalować MIUI ? (z dualsim)
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Wejdz sobie na xiaomi.eu, masz tam weekly update/multilang i sobie popatrz na jakie telefony jest miui z jezykiem polskim. To Ty chcesz telefon czy my? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Endriu Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Faktycznie 30 klatek jest optymalne właśnie, lecz takiej liczby klatek w bardzo wymagających grach na tych podzespołach nie uzyskamy
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Lenovo S820 - słabszy procek, bo 1,2GHZ. ZTE Nubia Z5S Mini - droższy i mało Samsung Note 2 - o wiele droższy, nawet używki. Czyli jestem skazany na RR ?
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Poczekaj na red rice ze snapdragonem 400 (4x1,6ghz + adreno 305) @Endriu tylko wiekszosc tych gier tnie sie przez brak wolnego ramu... Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Endriu Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Możliwe Lalo i dlatego na tym procku i z tą pamięcią RR jest jednym z najlepszych wyborów i do tego Aero2
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Sprzedałem telefon i nie mam żadnego Zamówilem adapter sim i na razie będę jechał na starym telefonie. Za ile nowy RedRice może wyjść?
Lalo Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Mysle ze lada moment. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 A jak z ceną? Były jej nt jakieś informację?
latet Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Za ile nowy RedRice może wyjść? Jak tylko wyjdzie to kupię, przeprowadzę parę testów i sprzedam.
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Jak tylko wyjdzie to kupię, przeprowadzę parę testów i sprzedam. Z chęcią bym go odkupił od Ciebie jeżeli były by na nim przeprowadzane tylko testy. Ofc komplet
latet Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 A co innego można przeprowadzać na takim telefonie niż testy? A... wiem... crash-testy Spoko, zwykle ograniczam się do Antutu, A1SD, testów GPS, i testowego odpalenia paru gier.
vankosiara Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Opublikowano 17 Marca 2014 Podano jakieś informacje nt. ceny? I takie pytanie między nami. Po co kupować telefony do testów a potem je sprzedawać? Teoretycznie traci się na tym parę dyszek.
vankosiara Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Opublikowano 18 Marca 2014 Tutaj jest mowa o Xiaomi Red Rice 1S? Bo poszukałem trochę w necie i znalazłem info i nim.
Lalo Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Cena hongmi 1s nie powinna przekraczac 250$. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Endriu Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 No ciekawe czy nie przekroczy To w sumie jakaś nowość tej marki i ceny mogą być wyższe, zobaczymy i ciekawe od kiedy w ogóle to będzie dostępne na nasze rynki. BTW: przecież taki phablet jest totalnie nieporęczny Ja mam 4.7 cala i w życiu bym niczego większego nie chciał, no chyba że do celów czysto domowych typu "usiądę, zjem frytki i obejrzę coś na YT"
Lalo Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Ja porownywalem szklo z hongmi do swojego nexusa, hongmi jest wieksze...5,5 to jest masakra, chyba ze w obudowie z lg g2. Jak przekroczy 250$ to nikt tego nie kupi... Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Endriu Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Według mnie 5.5 cala, to jedynie biznesmen w biurze lub stricte urządzenie domowe, w teren sobie tego nie wyobrażam Pisze to jako posiadacz 4.7 cala, także jakieś rozeznanie co do jeszcze większej przekątnej mam
latet Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 Tutaj jest mowa o Xiaomi Red Rice 1S? Bo poszukałem trochę w necie i znalazłem info i nim. Raczej mowa jest o RedMi Note (wcześniej zwanym Red Rice 2). Albo o obu tych nowościach
checkmate Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 BTW: przecież taki phablet jest totalnie nieporęczny A pieprzysz farmazony ze tak powiem Dla przykładu Note 2 ma również 5,5 cala i jest w miarę spoko pod względem poręczności, wiadomo cieniutkie ramki. Note 3 ma 5.7 cala, ekran jest troszkę większy, ale nadal ma te same wymiary. Chodzi o to, że jeżeli Xiaomi Note będzie minimalnie większy od Note 2 i 3 to będzie strzał w 10. Wymiary Note 2: 151,10 x 80,50 x 9,40 mm Wymiary Note 3: 151,20 x 79,20 x 8,30 mm Prawdopodobne wymiary Xiaomi Note: 154 x 78.7 x 9.45 mm (a więc 2.9 mm dłuższy, 1.8 mm węższy i 0.5 mm grubszy od Note 2) Do czego zmierzam? Dążę to tego co napisze dalej, na swoim przykładzie: Nie chcę mieć Note 2/3 (bo drogi jak na 2 urządzenie, a po drugie nie przepadam za koreańcami) a tablety wszelkiej maści nienawidzę. Nie szukam zastępstwa za telefon, Mi-2 jest wyśmienity, ale od czasu do czasu potrzebuję większego ekranu (pdfy, internet, muza przez bluetooth itp. itd.) , tablety odpadają, a za niską cenę miałbym mini-tablet na MIUI z 2 slotami SIM (internet) bo do dzwonienia to raczej odpada, no chyba że przez bt (MW600), grac nie zamierzam. Miałbym wtedy urządzenia (na MIUI <3 ) 4.3" i 5.5", co dla mnie i pewnie dla wielu będzie rozwiązaniem idealnym btw. Hongmi ma 4,7" - masz duży telefon więc nie musisz widzieć sensu w 5.5", ja natomiast poużywałem trochę RR jak robiłem go bratu i powiem szczerze że wielkościowo mi jakoś nie pasuje, jako 2 urządzenie brałbym albo coś mniejszego jak Mi-2s, albo przesadzonego jak te 5.5 z Xiaomi Note byłoby w porządku. Ciekawe jak będzie ze wsparciem MIUI Polska Peace
Rekomendowane odpowiedzi