Przemass Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Witam.Xiaomi Mi5, Miu8.1 Global stabilna.Mam problem, mianowicie-podczas nagrywania filmów cały czas łapie ostrość.Co jest nie tak ? W ustawieniach ostrości,bez względu na to czy jest na CAF czy "dotknij" nic się nie zmienia.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Przemass Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tzn.co mam zrobić albo raczej jak ?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Poohacz79 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ustawienia - opcje aplikacji - systemowe - aparat - wyczyść dane. Prościej już chyba nie można
galakty Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 W systemowych tego nie znajdzie, tylko w zainstalowanych - wszystkie - aparat. 1
Przemass Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2017 Rozumiem że tu.Jeszcze jedno pytanie przed operacją-nie usunie mi zdjęć ?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
galakty Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 2 minuty temu, Przemass napisał: Rozumiem że tu.Jeszcze jedno pytanie przed operacją-nie usunie mi zdjęć ? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Nie.
Przemass Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dzięki,mam nadzieję pomoże Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Przemass Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2017 No i nie pomogło...https://vimeo.com/197808400Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Ari93 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Przecież działa bardzo dobrze... tyle że on łapie ostrość na Twojej porysowanej szybie także albo dasz telefon bliżej szyby tak żeby nie dał rady łapać jej ostrości albo ustawisz ręczne ostrzenie i raz wyostrzysz na jakimś dalszym obiekcie. 2
galakty Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Hahaha. Włącz sobie ręczny focus, ustaw ostrość gdzieś dalej i po robocie. PS. Powodzenia z baterią jeśli używasz telefonu jako rejestratora.
Ari93 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 @galakty przecież od czegoś są ładowarki samochodowe ja bym tylko polecał stabilniej zamontować sam telefon bo lata tam jak... MI5 ma stabilizację optyczną ale bez przesady jeśli telefon ma być rejestratorem tak na pełen etat to bardziej polecał bym zainwestowanie np w Xiaoyi Yi Dash Camera - polecam
galakty Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Przed chwilą, Ari93 napisał: @galakty przecież od czegoś są ładowarki samochodowe ja bym tylko polecał stabilniej zamontować sam telefon bo lata tam jak... MI5 ma stabilizację optyczną ale bez przesady jeśli telefon ma być rejestratorem tak na pełen etat to bardziej polecał bym zainwestowanie np w Xiaoyi Yi Dash Camera - polecam Ładowanie telefonu i mocne używanie (nagrywanie filmu zalicza się do tego) spowoduje przyspieszone zużycie. Później przyjdzie i będzie pisał, że Mi5 ma kiepską baterię
Ari93 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Myślę że niekoniecznie... o ile nie będzie nagrywał w 4K oraz ładował telefonu (ładował np od 20% a nie tylko podtrzymywał na 100%) to nie powinno być problemu.
Poohacz79 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 16 godzin temu, galakty napisał: W systemowych tego nie znajdzie, tylko w zainstalowanych - wszystkie - aparat. A może jednak w systemowych?
Przemass Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2017 To jest przykładowy film,tel jako rejestratora używam rzadko.Gdy nagrywam normalnie czyli nie przemieszczając się,jest tak samo.Dodam tylko,że problemy te występują tylko w słabym oświetleniu,czyli tak jak na filmie,po zmroku.Tak ma być ?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
galakty Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 8 minut temu, Przemass napisał: To jest przykładowy film,tel jako rejestratora używam rzadko.Gdy nagrywam normalnie czyli nie przemieszczając się,jest tak samo.Dodam tylko,że problemy te występują tylko w słabym oświetleniu,czyli tak jak na filmie,po zmroku.Tak ma być ? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 1. Nieruszany telefon / otoczenie powinno właśnie nie zmieniać punktu ostrości i o to chodzi. Inaczej miałbyś "focus breathing" 2. Po zmroku ciężko by taki mały sensor dawał sobie radę. Rada: Nagraj normalny film za dnia i ocenimy.
Przemass Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tak jak pisałem wcześniej,za dnia ten problem nie występuje.Natomiast co do pkt.1 to nagrywałem fajerwerki w sylwestra i też rady nie dawał-właściwie od tego filmu się zaczęło,nie stety nie wrzucę go tutaj,bo ma ok.10 min.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
galakty Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 To utnij do minuty i wrzuć. Z fusów nic nie wywróżymy, jeśli uważasz że to wina sprzętowa - gwarancja.
Przemass Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tak powinno być ?https://vimeo.com/197890325
galakty Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie ma kompletnie światła, ruszasz telefonem, wybuchają fajerwerki = AF szaleje. Normalna sprawa przy kręceniu wideo w Xiaomi.
Przemass Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2017 Czyli nie ma się co przejmować ? Pytam bo do tej pory używałem ròżnych modeli HTC i nie zauważyłem takiego zjawiska 🤔Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Tomek_Zawadzki Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 U mnie też jest tak samo i mnie to denerwuje. To nie jest normalne telefon cały czas chce złapać ostrość ale jak by nie wiedział czego. Porównałem nawet przed chwilą z S4 i HTC m9 jakoś potrafią się skupić na tym co trzeba. A tryb ręczny to nie jest rozwiązanie
zimex Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) A tak z czystej ciekawości. Próbowaliści zmienić tryb pomiaru ostrości?? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez zimex
Tomek_Zawadzki Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tryb ostrości jest ciągły i dotknij na tym drugim co chwilę trzeba by stukać w ekran żeby wyostrzyć no i o to chodzi w tym trybie, ale to nadal nie jest rozwiązanie
galakty Opublikowano 3 Stycznia 2017 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Raczej mu chodziło o tryb pomiaru AF, ale tego nie ma w oryginalnej aplikacji.
Przemass Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2017 No to widzę że to jednak nie tylko ja tak mam.Będę obserwował temat,może ktoś znajdzie rozwiązanie ? Może jakaś aplikacja ?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 6 Stycznia 2017 Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Dnia 3.01.2017 o 22:48, Przemass napisał: No to widzę że to jednak nie tylko ja tak mam.Będę obserwował temat,może ktoś znajdzie rozwiązanie ? Może jakaś aplikacja ? Zależy co się filmuje, ale jednak w dużej części sytuacji tryb ostrości "dotknij" jest jakimś rozwiązaniem. Na pewno by był dla przykładowych fajerwerków i zawsze wtedy, gdy ostre powinny być obiekty oddalone o wiele metrów od nas. Niestety, choć AF w Mi5 i tak jest lepszy niż w wielu tańszych Xiaomi, to i tak potrafi zgłupieć (szaleć) tam, gdzie nie powinien. Np. filmuję sobie odległe widoki z okna na wysokim piętrze, w kadrze nie ma absolutnie niczego, co by było bliżej mnie niż kilkaset metrów, więc dla aparatu to wszystko jest równoznaczne z nieskończonością. Mimo tego, co jakiś czas autofocus "skacze" (potocznie, choć nieprawidłowo mówi się, że oddycha). W takich sytuacjach wyłącznie tryb ręczny. Co do innych apek, to testowałem wiele i nie znalazłem żadnej, w której AF zachowywałby się jakoś znacznie lepiej. A bywa że i gorzej. Np. lubiana przeze mnie w sumie apka FV-5 Cinema ma ten problem na wszystkich (chyba) Xiaomi, że jej sztywnie ustawienie "∞" bynajmniej nie ustawia ostrości na siną dal, ale na kilka metrów, więc krajobraz masz nieostry. Ale to pewnie wina Xiaomi (w sensie: brak tego tam Api2 dla aparatu czy coś tam). A co do OIS, to w MIUI8 jest skopany, ale można wgrać plik Cit.apk ze starszej wersji i wtedy daje się kalibrować i jest lepiej. P.S. Do autora wątku lub do moderatora - proszę o korektę w temacie wątku - chodzi o "stabilność" ostrości a nie o "stabilizację ostrości", bo nie ma czegoś takiego. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez latet
Przemass Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Czy to nie chodzi o to przypadkiem ? https://miuipolska.pl/kalibracja-ois-w-mi5-fix/Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 6 Stycznia 2017 Opublikowano 6 Stycznia 2017 9 minut temu, Przemass napisał: Czy to nie chodzi o to przypadkiem ? https://miuipolska.pl/kalibracja-ois-w-mi5-fix/ Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka No tak, dziś Acid zrobił na taki prezent na 3 Króli
Przemass Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Super,tyle tylko że i tak nic z tym nie zrobię bo nigdy nie grzebałem w romach itp. a nie chcę ryzykować uceglenia.Powinni to zrobić bardziej dostępne ( proste) do zainstalowania dla każdego.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 6 Stycznia 2017 Opublikowano 6 Stycznia 2017 1 minutę temu, Przemass napisał: Super,tyle tylko że i tak nic z tym nie zrobię bo nigdy nie grzebałem w romach itp. a nie chcę ryzykować uceglenia.Powinni to zrobić bardziej dostępne ( proste) do zainstalowania dla każdego. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Spoko, od następnego tygodnia to już będzie "wcielone" do ROM-u i żadna dodatkowa instalacja nie będzie wymagana.
Przemass Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Czyli co ? Bo nie bardzo rozumiem ? Będzie wcielone ? Tzn.samo się zainstaluje przy aktualizacji ? Czy tel.ktòre teraz wyprodukują będą już to miały ? a może jedno i drugie ?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 6 Stycznia 2017 Opublikowano 6 Stycznia 2017 35 minut temu, Przemass napisał: Czyli co ? Bo nie bardzo rozumiem ? Będzie wcielone ? Tzn.samo się zainstaluje przy aktualizacji ? Czy tel.ktòre teraz wyprodukują będą już to miały ? a może jedno i drugie ? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Będzie wcielone do MIUI "EU/PL" od przyszłego tygodnia (od aktualizacji 7.1.12). Użytkownicy "china" oraz "global" nadal będą tego pozbawieni.
Przemass Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Czyli ja też bo mam Global....Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi