Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i masz, mój pierwszy taki wypadek ze smartfonem. Upadł mi telefon, nie był to jakiś solidny upadek, po prostu wyjechał mi z ręki i to z niewysoka. Telefon oczywiście w etui nillkina, szkło na froncie, ale upadł tak właściwie górnym bokiem na metalową twardą listwę. Po podniesieniu żadnych objawów, szkło całe, wszystko działa. Po kilku minutach zauważyłem że coś dzieje się z ekranem, tak jakby zaczął być cały zaśnieżony, po następnych kilku minutach przybrał bardziej barwy niebieskie i tak coraz gorzej... W końcu po godzinie, ekran cały czarny, tak jakby się rozlał, widać nawet plamę patrząc pod kątem.

Więc telefon nieużyteczny,a tak byłem z niego zadowolony... Już z góry wiadomo, że gwarancja tego nie obejmie, pytanie tylko, czy mogę gdzieś to naprawić, czy ktoś w ogóle się tego podejmie, czy jest to warte, czy lepiej szukać innego telefonu...

Ktoś pomoże?

Opublikowano
8 minut temu, dan-tom napisał:

No i masz, mój pierwszy taki wypadek ze smartfonem. Upadł mi telefon, nie był to jakiś solidny upadek, po prostu wyjechał mi z ręki i to z niewysoka. Telefon oczywiście w etui nillkina, szkło na froncie, ale upadł tak właściwie górnym bokiem na metalową twardą listwę. Po podniesieniu żadnych objawów, szkło całe, wszystko działa. Po kilku minutach zauważyłem że coś dzieje się z ekranem, tak jakby zaczął być cały zaśnieżony, po następnych kilku minutach przybrał bardziej barwy niebieskie i tak coraz gorzej... W końcu po godzinie, ekran cały czarny, tak jakby się rozlał, widać nawet plamę patrząc pod kątem.

Więc telefon nieużyteczny,a tak byłem z niego zadowolony... Już z góry wiadomo, że gwarancja tego nie obejmie, pytanie tylko, czy mogę gdzieś to naprawić, czy ktoś w ogóle się tego podejmie, czy jest to warte, czy lepiej szukać innego telefonu...

Ktoś pomoże?

Napisz, zapytaj do MiCenter we Wrocławiu, ile by to kosztowało i czy w ogóle jest wykonalne. Usługach mają wymianę wyswietlacza, ale LCD nic o Oledach. Własnego doświadczenia średnio oplacalne, ale popytaj ;)

Pozdro

Opublikowano

Spróbuję, ale to chyba dopiero w nowym roku ;) właśnie nad tym OLEDem się zastanawiałem, podejrzewam że zwykłe LCD to bez problemu,a tu mamy OLED. Ciekawe jak cena, bo jeżeli to będzie z połowa ceny nowego telefonu to chyba jednak nie będzie opłacalne ;)

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dan-tom napisał:

Spróbuję, ale to chyba dopiero w nowym roku ;) właśnie nad tym OLEDem się zastanawiałem, podejrzewam że zwykłe LCD to bez problemu,a tu mamy OLED. Ciekawe jak cena, bo jeżeli to będzie z połowa ceny nowego telefonu to chyba jednak nie będzie opłacalne ;)

Ja bym się nastawiał, że drogo wyjdzie, ale popytaj ;) Kasa to pół biedy, ale czy będzie to możliwe do zrobienia w PL. Bo wtedy wysyłka do Chin. Musisz też liczyc, że 1,5msc to potrwa :(

Współczuje, że się rozbil. Aż mocniej chwyciłem swojego PRO :P

Może powalcz coś z gwarancja, może uda się uzyskać jakiś częściowy zwrot.

Pozdro

Edytowane przez JachuWojtan
Opublikowano (edytowane)

Myślę, że MiCenter naprawi bez problemu. Co dla nich za różnica czy ściągają z Chin LCD czy OLEDa i tak muszą pod dany model.

Niestety w przypadku ekranu do Redmi Pro cena jest dość wysoka:

https://www.aliexpress.com/item/For-Xiaomi-Redmi-Pro-LCD-display-Touch-Screen-Digitizer-High-Quality-Replacement-for-Xiaomi-Redmi-Pro/32770594788.html

Dla porównania Redmi Note 4:

https://www.aliexpress.com/item/For-Xiaomi-Redmi-Note-4-LCD-Display-Touch-Screen-100-Original-LCD-Digitizer-Glass-Panel-Replacement/32770388447.html

Edytowane przez @GUTEK@
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dan-tom napisał:

Ktoś pomoże?

Cholernie szkoda :( możesz także poszukać kompletnych ekranów w kolorze

123201680113AM99340.jpg

Więc zamontujesz bez klejenia i nawet może sam to zrobisz, a jak nie, to zrobi to ktokolwiek co dłubał przy telefonach, czy jakikolwiek serwis. Chociaż tak mogę Cię wesprzeć w tym bólu, zobacz tutaj, sklep godny zaufania

http://www.dragon-tt.com/Products.aspx?sid=352

Edytowane przez wojtekmarchewka
Opublikowano

Pomysł z naprawą we własnym zakresie jest ciekawy, tym bardziej, że lubię bawić się w takie rzeczy i zawsze mnie to ciekawiło a z zawodu jestem informatykiem, więc myślę że chyba sobie poradzę ;-)

Tylko pytanie, jak się za taką naprawę samemu zadać, jeszcze nie wymieniałem nigdzie ekranu, więc chciałbym dostać od kogoś kto może mi w tym pomóc instrukcje, jak odkleić-wyjąć-zdemontować ekran nie uszkadzając całego telefonu i zrobić to tak, żeby po naprawie nie było żadnych śladów ;-)

Z powyższego postu ze zdjęcia widać że to żaden problem montaż, tylko wątek rozebrania telefonu mnie interesuje.

Opublikowano
16 minut temu, dan-tom napisał:

Pomysł z naprawą we własnym zakresie jest ciekawy, tym bardziej, że lubię bawić się w takie rzeczy i zawsze mnie to ciekawiło a z zawodu jestem informatykiem, więc myślę że chyba sobie poradzę ;-)

Tylko pytanie, jak się za taką naprawę samemu zadać, jeszcze nie wymieniałem nigdzie ekranu, więc chciałbym dostać od kogoś kto może mi w tym pomóc instrukcje, jak odkleić-wyjąć-zdemontować ekran nie uszkadzając całego telefonu i zrobić to tak, żeby po naprawie nie było żadnych śladów ;-)

Z powyższego postu ze zdjęcia widać że to żaden problem montaż, tylko wątek rozebrania telefonu mnie interesuje.

Jeszcze za wcześnie aby znaleźć Fixy do Redmi Pro, ale poszukaj na Youtube, np wymiana ekranu w Mi4

Opublikowano

Tak to jest z tymi OLEDami. Masz fajny ekran, ale w przypadku, np jak tutaj rozbicia, cena naprawy sporo wyższa od LCD/IPS :(.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, XiaoRén napisał:

Tak to jest z tymi OLEDami. Masz fajny ekran, ale w przypadku, np jak tutaj rozbicia, cena naprawy sporo wyższa od LCD/IPS :(.

Gdy weźmiemy pod uwagę tylko oryginalne części to cenowo nie ma aż takiej różnicy, gdy po roku od premiery kupiłem Mi4 ( czylo ok rok temu)  i uszkodziłem ekran to oryginał był w cenie ok 70$, oczywiście były także po 30 $, gdzie nie ukrywano że jest to zamiennik

Opublikowano

Ktoś wystawił na Allegro rozbite redmi pro za 600zl :D
Biorąc po uwagę fakt, że ekran kosztuje 250zl, a w Chinach nówkę kupi za 750zl to raczej słaby deal:) niby z Chin trzeba czekać na telefon ale tutaj trzeba i tak czekać na ekran, też z Chin więc zakup bez sensu kompletnie

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Ktoś wystawił na Allegro rozbite redmi pro za 600zl
Biorąc po uwagę fakt, że ekran kosztuje 250zl, a w Chinach nówkę kupi za 750zl to raczej słaby deal:) niby z Chin trzeba czekać na telefon ale tutaj trzeba i tak czekać na ekran, też z Chin więc zakup bez sensu kompletnie

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

No chyba że to tzw. 'exclusive edition' (4/128) :). Wtedy to nabrałoby sensu.

W ogóle to miałeś niefarta z tym upadkiem. W większości przypadków dobre szkło hartowane i dobre etui porządnie ochroni telefon. Szkło hart. pęknie, ale sama szyba i ekran pozostanie nienaruszony. Mój iPhone 4 upadł mi raz, to telefon ciężki i kruchy, szkiełko pękło ale sam ekran nienaruszony. Inni mający różne słuchawki mówili podobne historie.
A ty tak z tą metalową listwą... Niefortunnie bardzo... Smutek i współczucie :(.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, XiaoRén napisał:

No chyba że to tzw. 'exclusive edition' (4/128) :). Wtedy to nabrałoby sensu.

W ogóle to miałeś niefarta z tym upadkiem. W większości przypadków dobre szkło hartowane i dobre etui porządnie ochroni telefon. Szkło hart. pęknie, ale sama szyba i ekran pozostanie nienaruszony. Mój iPhone 4 upadł mi raz, to telefon ciężki i kruchy, szkiełko pękło ale sam ekran nienaruszony. Inni mający różne słuchawki mówili podobne historie.
A ty tak z tą metalową listwą... Niefortunnie bardzo... Smutek i współczucie :(.

Niestety fizyki nie oszukamy :D jeżeli telefon poleci kantem, to i najdroższe ochrony nie pomogą, tak samo miałem przy Mi4. Telefon ze szkłem Mocolo i w etui, upadek z ok 20 cm na panele, pękł  róg ekranu, drugi upadek z ok 2 metrów na kostkę, nawet ryska nie powstała, a telefon już wtedy bez szkła i etui

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...